Zobacz pełną wersję : Korekta pomiaru ekspozycji (b6)
Jakie jest realne zastosowanie tej korekty(+1 do -1EV) dla poszczególnych pomiarów przy zmieniajacych się warunkach oswietleniowych? Jaką wprowadzacie korektę(jezeli wprowadzacie)? Może w okreslonych sytucajach, czy przy danych modelach aparatów(D300,D700) jest koniecznośc poprawki pomiaru światła? Czy kompensacja ekspozycji nie jest wystarczająca?
Duzo znaków zapytania;)
.
Jakie jest realne zastosowanie tej korekty(+1 do -1EV) dla poszczególnych pomiarów to generalna korekta danego sposobu pomiaru. Ma sens o ile ci się nigdy dany pomiar nie podoba o stałą wartość. To taka korekta światłomierza.
Jeśli raz sie podoba a raz nie, przy zmiennych warunkach, to stosuje się +/- te na wierzchu, wygodne i szybkie i o większym zakresie
Tak, rozumiem. Drabinka "na zero" ;) Zastanawiałem się czy jest jakaś konkrtetna sytuacja, w której powinno się(oprócz prześwietlenia/niedoswietlenia pomiaru swiatła danego aparatu) taką korektę stosowac
.
Np: podmieniając matówkę na KatzEye masz zaburzony pomiar światła w spocie, po prostu prześwietla mocno...No i tu możesz sobie taką korektę zafundować, pod warunkiem że PAMIĘTASZ o niej i po zmianie szkła cofasz parametr, gdyż z tego co pamiętam, nigdzie na "wierzchu" nie widać że taka korekta jest wprowadzona, nawet chyba reset zielonymi nic nie zmienia.
Pozdr
Generalnie: Nie ruszać.
Bo wybuchnie? ;)
Podobnie.. kiedys przy okazji zapytałem się we wsparciu technicznym Nikona o wpis z instrukcji obslugi, że nie zaleca się uzywania precyzyjnej korekty AF w większości sytuacji(?), poniewaz funkcja może zakłócac normalne ustawianie ostrosci; stosowac jedynie w koniecznosci. Pan odpowiedział, że tekst dotyczy domyślnej wartości (zmieniana wartośc na inną niż zero) ustawionej przez uzytkownika, ktora ma wpływ na wszystkie szkła podpinane.. w tym sensie :)
Nie chodzi o jakieś pretensje, że im więcej mozliwosci regulacji tym gorzej. W instrukcji jest kilka wpisów, które są niejednoznaczne, ogólnikowe i jak mi się wydaje nieprecyzyjne, stad moje pytanie(pytania)
.
Ja miałem w d300 na stałe ustawione +0,3EV
Jak pisz przedmówcy - kwestia upodobań.