Zobacz pełną wersję : Jaki skaner domowy?
Rozglądam się właśnie za skanerem do książek/dokumentów, moje jedyne wymagania to CCD i dobre wykonanie.
Zastanawia mnie model 4400F Canona, ale nie jestem pewien, bo ostatnio skaner kupowałem 10 lat temu i nie wiem czego się spodziewać po dzisiejszej technologii/oprogramowaniu i na co zwracać uwagę przy wyborze.
Rafał_Sz
13-03-2009, 10:48
Mam Canona Canoscan 5600F. Jego główną zaletą jest prędkość. Jakośc też ok.
Canon Lide. Obojętnie jaki model. Pierwsza klasa spełnia zadanie podręcznego skanera biurowego. Malutki, ledwo większy od A4, bez zasilacza, fazę bierze z USB, można postawić pionowo. Genialna rzecz.
Odpada, bo jest na CISie.
Zakładam skanowanie fragmentów książek, więc nie mogę sobie pozwolić na całkowity brak głębi ostrości powyżej tafli skanera.
Pozwolę sobie odgrzebać staaary temat. ;)
Szukam taniego skanera biurowego. Kompletnie nie orientuję się w temacie, więc pytam tutaj. Potrzebuję skanera do skanowania dokumentów i książek. Nawet nie zdawałem sobie sprawy, że niektóre skanery nie radzą sobie z książkami. Nie wiem nawet za bardzo jakie granice cenowe mógłbym przyjąć. Można coś sensownego kupić za 100 - 200 zł?? Oczywiście A4 płaski (są jeszcze jakieś inne?;) ) Aha no i fajnie by było jakby nie zajmował całego biurka ;)
Już bym tak nie demonizował tego CISa... Faktycznie, do książek szału nie ma, ale da się skanować jeśli się je dobrze dociśnie. Nie dalej jak miesiąc temu na forum ktoś wrzucał przykład zeskanowanej książki, można sobie zobaczyć jak to wygląda.
Tak, chyba widziałem ten przykład.
O! Nawet znalazłem
http://www.forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2542321&postcount=6
Jeśli CIS to czym się zainteresować? Wspomnianym tutaj wcześniej Canonem? Może coś innego? Fajne rozmiary ma ten Canon, ale czy nie pożre się z moim aparatem na jednym biurku? ;)
sokrates
14-10-2011, 19:36
Mam wielofunkcyjne urządzonko epsona - skaner który tam zamontowali jest genialy. Wcześniej miałem styk ze skanerem Epsona bodajże V700 (wiem wiem - V700 to waga ciężka, no i cenowa I liga). Może rozglądnij się za skanerami tej firmy, coś z niższej półki cenowej epsona, może nie będzie najtaniej, ale niech cię Ręka Boska broni od musteków, plusteków czy nie daj Boże HP.
Co do Canona się nie wypowiadam bo że tak powiem nie macałem :-)