PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon FA

wojtek_em
12-03-2009, 13:10
Mam takie pytanie (na szukajce forumowej nie trafiłem na odpowiedź)
Jak wygląda współpraca Nikona FA z obiektywami nikkor AF (oczywiście poza tym, że af nie działa :mrgreen:)
Czy będzie domykał automatycznie przysłonę do wybranej wartości, czy będę musiał to robić ręcznie? Jak z wyświetlaniem wartości przesłony w wizjerze?
Z góry dzięki za pomoc...

axer
12-03-2009, 13:44
Zależy z jakimi obiektywami. Z serią D będzie działał dokładnie tak jak z manualami, pracujesz na pełnej dziurze a przy robieniu zdjęcia przymknie przysłonę do zadanej wartości. Podgląd przysłony przez okienko ADR, więc będziesz mógł ją sprawdzić w wizjerze.
Z obiektywami G pracuje jedynie na pełnej dziurze - nie masz możliwości przymknięcia przysłony.

wojtek_em
12-03-2009, 13:52
Z serią D będzie działał dokładnie tak jak z manualami, pracujesz na pełnej dziurze a przy robieniu zdjęcia przymknie przysłonę do zadanej wartości. Podgląd przysłony przez okienko ADR, więc będziesz mógł ją sprawdzić w wizjerze.

Dzięki za odpowiedź, zaczyna jak dla mnie to fajnie wyglądać, bo w tym momencie wystarczy, że zafunduję sobie puszkę i mogę działać.

axer
12-03-2009, 14:05
Dzięki za odpowiedź, zaczyna jak dla mnie to fajnie wyglądać, bo w tym momencie wystarczy, że zafunduję sobie puszkę i mogę działać.

Sądząc po Twojej stopce to szerokiego kąta będzie Ci jedynie brakować :) Pamiętaj też, że ostrzenie ręczne szkłami AF nigdy nie będzie tak łatwe jak szkłami MF ze względu na skok pierścienia ustawiania ostrości (w szkłach AF możesz obracać pierścień o zdecydowanie mniejszy kąt).

wojtek_em
12-03-2009, 14:14
Sądząc po Twojej stopce to szerokiego kąta będzie Ci jedynie brakować :) Pamiętaj też, że ostrzenie ręczne szkłami AF nigdy nie będzie tak łatwe jak szkłami MF ze względu na skok pierścienia ustawiania ostrości (w szkłach AF możesz obracać pierścień o zdecydowanie mniejszy kąt).

Też o tym myślałem, ale zawsze mogę czekać na "okazyjne" szkiełka na alledrogo, a puszeczka nie będzie się kurzyć.
A puszkę narazie mam do wzięcia za 715, warto? (z braków podobno tylko gąbka na której zatrzymuje się lusterko do wymiany) reszta ok

axer
12-03-2009, 14:28
Też o tym myślałem, ale zawsze mogę czekać na "okazyjne" szkiełka na alledrogo, a puszeczka nie będzie się kurzyć.
A puszkę narazie mam do wzięcia za 715, warto? (z braków podobno tylko gąbka na której zatrzymuje się lusterko do wymiany) reszta ok

Nie odpowiem Ci czy warto - to zbyt subiektywne. Ja za tę cenę to bym F3 poszukał, bo nie robię zdjęć z lampą i nie potrzebuję pomiaru matrycowego ani automatyki przysłony.

wojtek_em
12-03-2009, 14:34
Nie odpowiem Ci czy warto - to zbyt subiektywne. Ja za tę cenę to bym F3 poszukał, bo nie robię zdjęć z lampą i nie potrzebuję pomiaru matrycowego ani automatyki przysłony.

To pewnie jeszcze trochę potarguję się z obecnym właścicielem puszki :-P
Dzięki za pomoc.

szymony
12-03-2009, 19:02
Z obiektywami G pracuje jedynie na pełnej dziurze - nie masz możliwości przymknięcia przysłony.
A nie przypadkiem, dokładnie odwrotnie - będzie przymykał na maxa? W trybie "S" pośrednio się da nią sterować. W "P" to wiadomo.

axer
12-03-2009, 21:13
A nie przypadkiem, dokładnie odwrotnie - będzie przymykał na maxa? W trybie "S" pośrednio się da nią sterować. W "P" to wiadomo.

Przypadkiem nie. Szkła G będą maksymalnie otwarte i to tylko w programie P.

Darek72
12-03-2009, 22:12
Tak jak napisali przedmówcy szkła AF i AF-D będą działać we wszystkich trybach ( PSAM). Podgląd ustawionej przysłony będziesz miał w okienku ADR z pierścienia przysłony w trybie A i M, natomiast w P masz podany na wewnętrznym wyświetlaczu tylko czas naświetlania, w trybie S podawana jest przysłona na wew. lcd a czas jest pokazywany w osobnym okienku połączonym mechanicznie z pokrętłem czasów W trybie A i M wew. lcd pokazuje czas nawietlania. Wadą takiego podawania informacji o parametrach ekspozycji w przypadku FA jest brak jakiegokolwiek podswietlania tych danych, dlatego w słabych warunkach oswietleniowych odczyt czasu i przysłony jest utrudniony lub wręcz niemożliwy.
Co do obiektywów G to prawidłowa współpraca FA z nimi nie będzie możliwa - kazde wyzwolenie migawki będzie przymykało taki obiektyw do max liczby przysłony np 22, 32 w zależnosci od szkła. FA do prawidłowej pracy pomiaru swiatła potrzebuje szkła z pierścieniem przysłon w systemie AI lub AIS - ponieważ wymiana info szkło-body odbywa sie tylko poprzez dzwigienki, ktore są zlokalizawne przy bagnecie.

axer
12-03-2009, 22:19
Co do obiektywów G to prawidłowa współpraca FA z nimi nie będzie możliwa - kazde wyzwolenie migawki będzie przymykało taki obiektyw do max liczby przysłony np 22, 32 w zależnosci od szkła. FA do prawidłowej pracy pomiaru swiatła potrzebuje szkła z pierścieniem przysłon w systemie AI lub AIS - ponieważ wymiana info szkło-body odbywa sie tylko poprzez dzwigienki, ktore są zlokalizawne przy bagnecie.

Darku, podpinałeś szkła G do FA ustawionego na program P? Przymykał przysłonę maksymalnie przy wyzwoleniu migawki?

miron19j
12-03-2009, 22:35
trochę drogawo. Ja za swojego zapłaciłem jakieś 300 ~ 400 PLN, w tej chwili jest też na Allegro za 500
http://allegro.pl/item577019043_nikon_fa.html

szymony
12-03-2009, 22:37
Darku, podpinałeś szkła G do FA ustawionego na program P? Przymykał przysłonę maksymalnie przy wyzwoleniu migawki?
Swego czasu robiłem to z F90 i o ile dobrze pamiętam to to w "A" przymykał maksymalnie. W "P" miałem fleksję programu i na tej podstawie mogłem sterować przysłoną.

axer
12-03-2009, 22:37
trochę drogawo. Ja za swojego zapłaciłem jakieś 300 ~ 400 PLN, w tej chwili jest też na Allegro za 500
http://allegro.pl/item577019043_nikon_fa.html

...i w kategorii "enigmatyczny opis" w marcowej edycji 2009 roku ma szanse znaleźć się na pudle.

Nie chodzi o to, by kupić jak najtaniej, a jak najlepiej. Nie neguję, że sprzedawany na aukcji sprzęt nie jest sprawny, ale tak opisanego i sfotografowanego w życiu bym nie kupił.

EDIT:

Swego czasu robiłem to z F90 i o ile dobrze pamiętam to to w "A" przymykał maksymalnie. W "P" miałem fleksję programu i na tej podstawie mogłem sterować przysłoną.

Tak jak i F801s i im podobne. Niestety, nie miałem okazji podpinać szkieł G do FA, ale bazuję na tym, co można wyczytać, choćby tutaj (http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm#mid) lub tutaj (http://www.flickr.com/groups/32237332@N00/discuss/72157612630882882/). Zgadza się, to jest bardzo nietypowe zachowanie, ale widać FA "tak ma".

Darek72
12-03-2009, 22:49
Małe sprostowanie - mój post o max domykaniu przysłony dotyczyc miał trybów A i M. Co do trybu P i S to Axer ma rację - przysłona jest cały czas otwarta przy wyzwalaniu migawki - tyle tylko, że w P Nikon FA wymaga przymknięcia obiektywu co najmniej do f 11, żeby program działał prawidłowo a w przypadku szkła G nie jest to możliwe ze wzgledu na brak pierścienia przysłon - a co z tego wynika wew lcd pokazuje cały czas komunikat FEE.

miron19j
12-03-2009, 23:01
...Nie neguję, że sprzedawany na aukcji sprzęt nie jest sprawny, ale tak opisanego i sfotografowanego w życiu bym nie kupił.
podałem to tylko jako przykład, chodzi o cenę.
Ja też raczej bym się nie zdecydował, chociaż... Jakby ktoś napisał 200 linijek opisu i zamieścił 12 super zdjęć, to jaką można mieć pewność, że np. migawka nie jest w stanie agonalnym? Albo przesuw filmu działa dokładnie? Albo że trzyma czasy?

wojtek_em
13-03-2009, 09:59
Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc :)
Co do obiektywów G - w sumie nie będę używał, bo poza 17-55 DX (który sam się w tym przypadku wyklucza) mam tylko szkła AF - i właśnie o współpracę z tym typem nikkorów mi chodziło.
Teraz cena wynosi 620 i właśnie łamię się...ponieważ mam też ze "starych czasów" Pentaxa ME Super + 28mm M42 + 50 pentax + 90 tamrona (ogniskowej Tamiego dokładnie nie pamiętam, bo wszystko od lat leży u Ojca w szafie - od czasów F65), więc na robienie zdjęć w "manualu" dla frajdy w zupełności wystarczy...
I bądź tu mądry :neutral:

axer
13-03-2009, 10:16
Skoro masz ME Super z optyką to moim zdaniem nie ma sensu kupować jeszcze manualny korpus Nikona. Jak sam stwierdzasz - do zabawy wystarczy. ME Super to świetny aparat.

Jacek_Z
11-02-2024, 15:23
Mam FA od dawna. Teraz kupiłem FE2 z winderem MD12. Winder ten powinien współpracować z FA. Nie chce. Ustawiłem krótki czas (taki wymóg) i nic. W instrukcji FA napisali tak:
Motor Drive MD-12
The FA also accepts the Motor Drive MD-12 for approx. 2.7 frames per second shooting (at 1/125sec or faster). Comparedwith the MD-15, it takes slightly longer for the shutter to be released after you depress the MD-12's trigger button.

FE i FA sprawny, winder z FE działa, z FA nie (w FA tryb M, czas 1/500) Jakieś pomysły?

Właściwie to jest gorzej. Bo FA raz "odpalił", ale potem paliła się cały czas czerwona dioda przy włączniku Windera Off - ON. Była słychać silnik windera jakby chciał kręcić, ale nie kręcił. Odpuściłem, przypiąłem winder do FE2 no i .. nie działa.
EDIT - winder z FE2 już działa. Z FA robi "klik" i nic dalej.