Zobacz pełną wersję : Nikkor 16-85VR VS Tamron 17-50/2,8
Witam,
może moje pytanie jest lakoniczne i może się już gdzieś pojawiło wcześniej (szukałem i nie znalazłem)
ale ostatnio zastanawiam się nad zakupem szkła do m.in fotografii ślubnej (amatorsko) jak i do użytku codziennego.
Niestety spóźniłem się troszkę, bo obecne ceny mnie ciutkę dobijają, ale cóż począć...
Z tych oto powodów poproszę Was o poświecenie mi trochę uwagi i pomoc w wybraniu "lepszego zła"
Wiem że najlepiej byłoby wybranie N17-55/2,8 ale portfel mój tego raczej nie wytrzyma.
Pozdrawiam i zapraszam
pióra w dłoń rodacy :mrgreen:
Jeden warunek - sprawdzić Tamrona i wybrać dobra sztukę. Optycznie nie będzie drastycznych różnic a światło 2.8 bezcenne. Dla mnie wybór oczywisty.
stachmuszel
12-03-2009, 09:38
Myślę, że porównanie tych szkieł jest nie na miejscu. Ich przeznaczenie jest zupełnie inne. Owszem można jednym i drugim robić śluby. Ale Nikkor to typowy dobry, ale ciemny spacerniak, a Tamron jasne krótkie szkło.
Do ślubów z tych dwóch Tamron 17-50/2.8 lub Sigma 18-50/2.8.
Pozdrawiam!
Dzięki za rozwianie wątpliwości
Pozdrawiam
Archibald
13-03-2009, 01:05
Myślę, że porównanie tych szkieł jest nie na miejscu. Ich przeznaczenie jest zupełnie inne. Owszem można jednym i drugim robić śluby. Ale Nikkor to typowy dobry, ale ciemny spacerniak, a Tamron jasne krótkie szkło.
Do ślubów z tych dwóch Tamron 17-50/2.8 lub Sigma 18-50/2.8.
Pozdrawiam!
Wszystko się zgadza poza jedną dość ważną kwestią - zależy do jakiego body ;-) Z D80 Tamron 17-50 śmigał świetnie, ale z D300 trafić na takiego to mission impossible ;-), z Sigmą niestety nie jest wiele lepiej... ale jest jeszcze jedna (moim zdaniem fantastyczna) opcja - Tokina 16-50/2,8 - pierwsza przypięta do mojego D300 została z nim do dzisiaj, i nie zmieni za szybko właściciela ;-)
Pozdrawiam.
za Archibald kwestia do jakiego body...ale N17-55/2.8 jest nieoceniony, miałem okazję trochę nim pofocić i jestem nim zachwycony...warto doskładać i mieć debeściaka!!!
za Archibald kwestia do jakiego body...ale N17-55/2.8 jest nieoceniony, miałem okazję trochę nim pofocić i jestem nim zachwycony...warto doskładać i mieć debeściaka!!!
Ale tu chyba o Tamrona 17-50 chodzi, a nie Nikkora 17-55 ;)