PDA

Zobacz pełną wersję : lampa SB-28, a nikon d80

krzysiak84
11-03-2009, 23:26
Witam
Planuje kupić nikona d80. Mam lampe SB-28, chcialbym się poradzić czy ta lampa (jest to już stary model - kupiona kiedys do analoga) do czegoś się jeszcze przyda? Nie ukrywam, iż nie chciał bym zbyt wiele dopłacać, może z 300-400zł...biorąc pod uwagę, iż SB-28 na aukcjach sprzedaje się za ok.400zł w grę wchodzą lampy do ceny 800zł. Odpowiedniki lamp nikona są za ok. 50% ceny np. SUNPAK PZ42X czy warto brac to pod uwagę? Chciałbym mieć lampę współpracującą z aparatem.

jacek.gold
11-03-2009, 23:37
jak sunpak to już lepsza ta sabinka moim nieznającym się zdaniem

sote
11-03-2009, 23:59
Na Twoim miejscu bym ja sobie zostawil, bedzie dzialala z D80 w manualu,
dokup najwyzej sb-600 zeby moc uzywac TTLa.
Jak juz bedziesz mial 2 lampy to mozesz zaczac sie fajnie bawic swiatelkiem :)

wist
12-03-2009, 19:48
Możesz SB28 zostawić sobie i pracować w manualu, jest to możliwe lecz uciążliwe. Spokojnie polecam Ci Sunpaka PZ42X. Fajna lampka, pracuje w i-TTL-u. Mam ją i jestem z niej bardzo zadowolony (poszukaj informacji wcześniejszych n/t tej lampy). Moja rada - sprzedaj SB28, dołóż trochę i kup PZ42X. Będziesz mół pracować w pełnej automatyce i w manualu.

Albert44
12-03-2009, 20:20
Na Twoim miejscu bym ja sobie zostawil, bedzie dzialala z D80 w manualu,
dokup najwyzej sb-600 zeby moc uzywac TTLa.
Jak juz bedziesz mial 2 lampy to mozesz zaczac sie fajnie bawic swiatelkiem :)

Albo zamiast SB600.. :twisted: Metza 48AF1 lub którąś Sigmę z tego samego poziomu... ;)

Martini30
12-03-2009, 22:14
Jak nie potrzebujesz lampy do reporterki to pracuj z SB-28 w trybie automatyki lampy i będzie się to sprawdzało. Na lampie ustawisz czułość,mm, i przesłonę, resztę pomierzy lampa. Jeśli natomiast sporo zmieniasz ustawień to minimum SB-600 (aczkolwiek nawet SB-400 w amatorskim wykorzystaniu może być całkiem przydatna,bo ma obracany palnik i dzięki temu wiele możliwości modelowania światła-DIY ;) )
Sb-28 jako druga lampa może się nie sprawdzić, nie posiada fotoceli.

krzysiak84
12-03-2009, 23:30
Witam
Powiem tak... będę aparat pożyczał dziewczynie i ona będzie robiła tylko w trybie automatycznym. Będą to zdjęcia rodzine, dzieci w przedszkolu, przedstawienia w teatrze. Nie chciałbym aby przez moje "skąpstwo" zdjęcia z SB 28 były gorsze, dlatego pytam o zdanie fachowców czy sens wymieniac...bo nie chce wymienić, dopłacić, a na zdjęciach rożnicy nie zobaczyć :-)
pozdrawiam

XXL
13-03-2009, 00:10
Sprawa wygląda tak, z SB28 możesz pracowac:
a. Przy ustawieniu aparatu na "M" i lampy na "A" W tym przypadku w lampie ustawiasz wartoś ISO i przysłonę taką jak w aparacie. Lampa sama dobierze moc błysku.
b. Przy ustawieniu aparatu na "M" i lampy na "M" W tym przypadku musisz określi lampie moc 1/1, 1/2 ....i ręcznie dobierac wartośc przysłony, przeważnie to się robi "na wyczucie" i po próbnych zdjęciach i korekcji dochodzi się do właściwej ekspozycji. Ta opcja wymaga sporego doświadczenia w pracy z lampą.
c. Używac błysku lampy do rozjaśniania np.twarzy przy oświetleniy tylnym, ale to już w pewnym stopniu "Wyższa Szkoła Jazdy" wymagająca wiedzy i doświadczenia.
Lampy tej nia wkorzystasz jako drugiej, bo nie ma fotoceli i nie będzie reagowała na błysk lampy wbudowanej (chyba że poprzez oddzielnie dokupioną fotocelę)
Praca aparatem na "AUTO" z tą lampą jest nie możliwa.
Jeśli dziewczyna ma robi zdjęcia w różnych warunkach oświetleniowych (dom, na zewnątrz itd) tylko na "AUTO" to niestety ale musisz zmienic lampę na inną która będzie współpracowac z aparatem w iTTL.

krzysiak84
13-03-2009, 00:31
XXL - dziekuje za konkretną odpowiedz. Nie można dziś się na wszystkm znać bo człowiek chyba by zwariował....a kupować w ciemno nie potrafię. Dlatego wdzięczny jestem za pomoc od osób w "temacie".

sote
13-03-2009, 09:32
Sb-28 jako druga lampa może się nie sprawdzić, nie posiada fotoceli.

zawsze mozna ja postawic na fotoceli albo na radiowm wyzwalaczu :)

wist
13-03-2009, 21:35
Krzysiak84 - jeśli Ty bawiłbyś się SB28 to miałbyś czas na naukę i pracę w trybie automatyki lampy. Jeśli zaś lampę będzie używała Twoja Dziewczyna i to tylko w automatyce, to dla spokoju Twojego, zadowolenia Twojej dziewczyny z dobrych zdjęć to mam tylko jedną radę - Sprzedaj SB28, Kup Sunpaka PZ42X. Więcej na tym zyskasz pochwał i zadowolenia Twojej dziewczyny niż wsystko warte.

docxxx
13-03-2009, 21:50
A ten Sunpak ma fotocele?

wist
14-03-2009, 18:27
Nie S. 42PZ nie ma fotoceli. Nadaje się idealnie jako lampa pojedyncza np. zamiast SB600.