Zobacz pełną wersję : Głowica panoramiczna Manfrotto
Czy ktoś z szanownych kolegów używa lub używał jednej z wymienionych poniżej głowic do panoramy Manfrotto:
303SPH Multi Row Pan Head
303SPHUK Multi Row Pan
303PLUS Precision Pan Head
Jakie są Wasze doświadczenia?.
Czy warte są swojej wysokiej ceny?.
Pozdrawiam
wojtekp1976
22-03-2011, 22:40
Ja się własnie zastanawiam nad zakupem takiej głowicy. Jeśli ją kupiłeś napisz czy warto zainwestować.
adrian9627
23-03-2011, 20:18
Jeśli ktoś się w tym specjalizuje to zapewne to zakupi ale jak ktoś od czasu do czasu zrobi panoramę to będzie leżeć w torbie albo zbierać kurz na półce .
tak nawiasem mówiąc jak ktoś ma zamiar składać panoramę 3D taką w której można się poruszać....taka jaką często widać na stronkach , to z tego co wiem trzeba mieć mocny komputer który i tak zanim złoży wszystko w całość zleci nam z godzina minimum.
wojtekp1976
23-03-2011, 23:50
No trochę się zafiksowałem na tę głowicę i chyb ją kupię ale dalej czekam na jakieś informacje od użytkowników.
marszull
24-03-2011, 12:14
Duza kobyla, ja bym nie kupil
mialem 303PLUS, ktora sprzedalem i kupilem NN5
adrian9627 komputer wcale nie musi byc jakis super mocny,i na pewno az tak dlugo nie trwa skaldanie jednej przecietnej panoramy 360 (chyba ze hdra z kilku warstw i naprawde duzych plikow)
Kiedyś testowałem tą ostatnią głowicę i, jak wyżej kolega zauważył, było to strasznie ciężkie i objętościowe. W związku z tym wolałem kupić Novoflexa, lżejszego o przynajmniej 1/3 i mniej skomplikowanego w obsłudze. Jeśli nie masz dużej puszki to starczy Nodal Ninja lub Panosaurus.
marszull
24-03-2011, 19:08
z duza puszka to NN5 tez daje rade
NN3 bedzie za maly
generalnie rynek glowic jest calkiem spory, info w sieci tez jest mnostwo
jest spotro glowic zdecydowanie lepszych do takich zastosowan niz MF
wojtekp1976
24-03-2011, 21:32
Tylko się zastanawiam czy inna głowica będzie pasować do mojego statywu Manfrotto 055X Pro B.
wojtekp1976
24-03-2011, 22:08
Z tego co wyszukałem w necie to stwierdzam iż NN5 Jest zdecydowanie droższa niż MF303 SPH, czy to wynik tego że NN5 jest lżejsza niż MF303SPH, czy jest lepiej wykonana, czy bardziej poręczna w ustawianiu? Różnica w cenie jest jakieś 700PLN. Warto dołożyć ten grosz do NN5?
Tylko się zastanawiam czy inna głowica będzie pasować do mojego statywu Manfrotto 055X Pro B.
Każda głowica będzie pasować do tego statywu, bo wszystkie posiadają znormalizowane gwinty do nakręcania na śrubę statywu.
wojtekp1976
25-03-2011, 23:21
Zdecyduję się jednak na NN5. Ale tak przy okazji mam pytanie czy obiektyw 10,5 Nikkor Fisheye jest najlepszym rozwiązaniem do robienia panoram. Taką uzyskałem informację ostatnio.
Najlepszym nie jest. Do fish-eye potrzeba głowicy zoptymalizowanej pod takie szkło, np.: http://www.novoflex.com/en/products/panorama-photography/panorama-vr-system-68/. Nie wiem jak taki obiektyw będzie działał z NN5. Do normalnej głowicy używa się szerokokątnego obiektywu (pionowe kadry, trzeba robić więcej ujęć, ale lepiej się kadruje) lub krótkiego tele 70-100 mm (poziome kadry).
marszull
27-03-2011, 14:39
tylko trzeba uscislic o jakich panoramach mowimy
360/180 (sferyczne) fish to moim zdaniem najlepsze rozwiazanie
gigapanoramy - najlepiej tele
panoramy (w tradycyjnym slowa znaczeniu) od szerokiego kata do tele (od obiektywu zalezy ilosc zdjec)
Do NN5 mozna zamontowac kazdy obiektyw (no moze prawie kazdy) trzeba wyznaczyc (lub skorzystac z listy) nodal point