Zobacz pełną wersję : czy są profile do D200
jest na forum troche informacji o profilach kolorów. czy są takowe również do D200 ?
jest na forum troche informacji o profilach kolorów. czy są takowe również do D200 ?
Nie wiem które konkretnie profile masz na myśli, ale są.
np. symulujące filmy światłoczułe albo kolorystyke 5D :)
stachmuszel
11-03-2009, 16:02
Oj, też jestem tym zainteresowany:-)
np. symulujące filmy światłoczułe albo kolorystyke 5D :)
Po pierwsze - dostępne są profile do konwerterów ACR/Lightroom, które naśladują różne tryby renderingu Nikonów. Dodakowo za pomocą oprogramowania DNG Profile Editor możemy sobie modyfikować profile wedle widzimisię, kalibrować puszkę na ColorChecker Gretaga i zapinać profile innych puszek np. Canona 5D.
Po drugie - jak do chyba każdego Nikona - można sobie wgrywać customowe krzywe tonalne, niekiedy niesłusznie nazywane "profilami"
W jednym i drugim przypadku procedura jest taka sama jak w przypadku innych puszek.
velaskez
11-03-2009, 18:08
A tak z ciekawości spytam. Po co wgrywać profile jak można ich użyć później w post procesie? wojteh na swojej stronie miał profile do ściągnięcia.
A tak z ciekawości spytam. Po co wgrywać profile jak można ich użyć później w post procesie? wojteh na swojej stronie miał profile do ściągnięcia.
Bo niektórzy chcieliby ograniczyć do minimum konieczność dokonywania postprocessingu i mieć już jpegi gotowe na brylantowo. Nadmienię, że podobna postawa taka jest mi obca - niepamiętam jak wygląda jpeg z puszki i obecnie wrecz się nim brzydzę.
Bo niektórym robiącym zdjęcia wydarzeń sportowych bardziej zależy na szybkim dostarczeniu zdjęć do redakcji niż na pieczołowitym dopieszczaniu każdej fotki. A w takim przypadku jpgi z puszki powinny wyglądać maksymalnie dobrze.
Inna sprawa, że są też chwile w których bardziej nam zależy na uwiecznieniu chwili (przysłowiowe imieniny u cioci) niż na artystycznej fotce i do takich celów jpg też świetnie się nadaje.
czy profile są płatne? gdzie ich szukać ?
Bo niektórym robiącym zdjęcia wydarzeń sportowych bardziej zależy na szybkim dostarczeniu zdjęć do redakcji niż na pieczołowitym dopieszczaniu każdej fotki. A w takim przypadku jpgi z puszki powinny wyglądać maksymalnie dobrze.
Inna sprawa, że są też chwile w których bardziej nam zależy na uwiecznieniu chwili (przysłowiowe imieniny u cioci) niż na artystycznej fotce i do takich celów jpg też świetnie się nadaje.
To ten JPG musiałby być naprawde być bardzo dobry, jeśli miałby sie dopasowac do panujących kontrastów i różnych (mieszanych) źrodeł światła.
A czego to niby brakuje kolorystyce D200? Poza tym ta puszka tak na dobrą sprawe w rawie pokazuje swoje prawdziwe pazurki.
To ten JPG musiałby być naprawde być bardzo dobry, jeśli miałby sie dopasowac do panujących kontrastów i różnych (mieszanych) źrodeł światła.
A czego to niby brakuje kolorystyce D200? Poza tym ta puszka tak na dobrą sprawe w rawie pokazuje swoje prawdziwe pazurki.
Ja już prowadziłem temat na ten temat, nie będę go powielał więc go podlinkuje, przy okazji jest tam odpowiedź na pytanie zadane przez kolegę w temacie.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=70830
velaskez
11-03-2009, 22:20
czy profile są płatne? gdzie ich szukać ?
Czytaj co pisałem. Wojteh ma profile. http://wojteh.pl/?page_id=19
stachmuszel
12-03-2009, 08:45
No tak, ale to są profile do D70. Czy można je wgrać i czy zadziałają na D200? Sorry za niemądre pytanie, ale wynikające z mojej niewiedzy.
Dzięki i pozdr.
Czytaj co pisałem. Wojteh ma profile. http://wojteh.pl/?page_id=19
Dzięki, dla mnie to za duża dziubanina, pozostanę przy rawach i ich poźniejszej obróbce. Pozdrawiam.
robin102
12-03-2009, 17:59
Dzięki, dla mnie to za duża dziubanina, pozostanę przy rawach i ich poźniejszej obróbce. Pozdrawiam.
I bardzo słusznie. Najlepszy profil barwny to umiejętnie pod siebie wywołany raw. Jakaś bzdura jak dla mnie z tymi profilami. A i owszem próbowałem na LR 2.0, ale to bez sensu według mnie.
Zbigniew
12-03-2009, 19:05
Właściwie w wątku nie padł ten link - http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles - a może się przydać.
Zbigniew
12-03-2009, 19:50
Nie wiem czy to coś pomoże, ale nie chciało mi się screenów robić... :D Filmu nie wstawię do posta, więc wstawiam tylko link.
http://www.youtube.com/watch?v=ED9-a-IbA7k
robin102
12-03-2009, 20:05
No filmik fajny :) ale ale przecież to wszystko suwaczkami się da zrobić przy wywołaniu rawa, baaaaa nawet nie da się nie posuwaczkować :) a potem co na koniec jak mam przyjemnie i trafnie wywołany plik przeklikiwać się przez profile, a może coś ładniejszego wyjdzie. Dla mnie to dalej bezsens, ot może dla zabawy :) albo profil do puszki zaimpletować jeśli się lubi rejestrować w jpg to może tu będzie pożytek.
Zbigniew
12-03-2009, 20:09
Oczywiście, że można wszystko suwakami. Podobnie jak zamiast w RAW korygować można balans bieli w JPG poprzez iteracyjne ruszanie suwakami od kolorów. Niemniej jednak fajnie mieć odrazu lepszy materiał wyjściowy IMHO.
PS.: Dziękuję za słowa uznania dotyczące filmu. To moje pierwsze uzewnętrznienie się na jutiub :D
No filmik fajny :) ale ale przecież to wszystko suwaczkami się da zrobić przy wywołaniu rawa, baaaaa nawet nie da się nie posuwaczkować :) a potem co na koniec jak mam przyjemnie i trafnie wywołany plik przeklikiwać się przez profile, a może coś ładniejszego wyjdzie. Dla mnie to dalej bezsens, ot może dla zabawy :) albo profil do puszki zaimpletować jeśli się lubi rejestrować w jpg to może tu będzie pożytek.
Suwaczki w ACR to osiem walorów barwnych, dzielących widmo w regularnych odstępach - natomiast w DNG profile editorze możemy sobie stworzyć profil korygujący precyzyjnie konkretne walory barwne obecne na zdjęciu. Do tego dochodzi możliwość automatycznego tworzenia profilu za pomocą checkera 24p.