Zobacz pełną wersję : EXIF w D50 a dokładnie ISO
Wiem, że kilka tematów było już o tym i ktoś polecał Opanda EXIF.
Niestety, u mnie nie pokazuje czułości ISO w fotkach wykonanych Nikonem D50. Czy jest może jakiś soft EXIF, który pokazuje naprawdę wszystko???
Pamiętaj o tym, że niektóre programy "nie rozumieją" w całości EXIF-ów z D50 - po uzyciu np. Photoshopa CS/CS2 lub Elements-a jak również innych programów, w polu ISO nie będzie nic lub będzie pokazane "0".
Megazordon
23-08-2006, 22:11
ExifReader
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=56&id=871
U mnie czyta ISO i wiele więcej.
Wiem, że kilka tematów było już o tym i ktoś polecał Opanda EXIF.
Niestety, u mnie nie pokazuje czułości ISO w fotkach wykonanych Nikonem D50. Czy jest może jakiś soft EXIF, który pokazuje naprawdę wszystko???
Najciemniej jest pod latarnią, tzn polecam Nikon View (aktualnie ver 6.2.1) jest darmowy i pokazuje dokładnie dane z exifa a dodatkowo wyświetla format NEFa.
puchbeary
24-08-2006, 08:52
Zaktualizuj Opande. U mnie normalnie pokazuje ISO z D50.
no bo to jest tak, ze niby standard EXIF a kazdy producent pod inna nazwa naglowka zapisuje iso, itd. a w windowsie, czy w photoshopie szuka sobie iso tylko wg jakiejs tam nazwy, a nikon akurat inaczej nazwal ten naglowek. wiec wystarczy wyswietlic pelna liste naglowkow i tam juz jest wszystko. ja uzywam IrfanView (wg mnie najlepszy program do przegladania zdjec) i do tego plugin do odczytu danych exif i jest gitara. program jest darmowy, zassysaj:
soft: http://www.irfanview.com/
plugin: http://irfanview.tuwien.ac.at/plugins/iv_misc.zip
Bardzo dobrym - moim zdaniem - programem, umożliwiającym także edycję danych EXIF (przydatne np. gdy zresetuje się zegar aparatu - nie mówię o D70 itp.), jest EXIFER - niestety, od dawna nie aktualizowany, nie czyta EXIFów z D50 i HP R817, i pewnie jeszcze paru nowszych aparatów.
Ten japoński Exif Reader też nie był aktualizowany od jakiegoś czasu i najnowsza angielskojęzyczna wersja 3.00 nie czyta exifów z niektórych aparatów, a wersja 3.50 jest po japońsku (i też nie jest bardzo świeża).
Najnowsza Opanda chyba czyta wszystko.
Nie miałem też problemów z Irfanem, ale on nie podaje wszystkich danych, i nie pozwala na edycję.
Nikon View podaje np. dane o użytym obiektywie, co prawda bez marki, ale podaje ogniskowe, odróżnia nie-D, D i G, itp.
Przetestowałem ACD-See, IrfanView, Opandę, EXIF, NikonView i kilka innych.
Niestety, żaden z tych programów nie pokazuje wartości ISO fotki, która "przeszła" przez Photoshopa. Myślę, że Photoshop zamazuje tą informację i wyjścia z tego nie ma.
Myślę, że Photoshop zamazuje tą informację i wyjścia z tego nie ma.
Napisałem o tym kilka postów wcześniej ;) Photoshop nie rozumie w całości exifa z Nikonów. Oprócz informacji o iso usuwana jest m.in. informacja o całkowitej ilości zdjęć zrobionych danym aparatem.
Ja używam do katalogowania zdjęć iView MediaPro3 - idealnie się nadaje oraz pokazuje dodatkowo ISO z D50.
zotornik
24-08-2006, 20:59
Jarooo, polecam:
XnView - program ma polską wersję, czyta wszystkie dane z EXIF darmowy, stale rozwijany
Zoner Photo Studio 8 - również czyta wszystkie dane, a co mi odpowiada w oknie podglądu zdjęcia standardowo pokazuje: czas, przysłonę, iso, ogniskową
Ja używam do katalogowania zdjęć iView MediaPro3 - idealnie się nadaje oraz pokazuje dodatkowo ISO z D50.
A właśnie że nie pokazuje. I zanim odpiszesz podając byle jaką przeglądarkę fotek poczytaj post do końca :)
Zauważyłem pewną rzecz - otóż jeśli zdjęcie będzie zrobione w RAW-ie, to po jego wywołaniu np. za pomocą CameraRAW i zapisaniu jako jpg dane o iso zostają zachowane i czytelne dla każdego programu (sprawdziłem w kilku), natomiast po przetworzeniu zdjęć w formacie jpg (tych prosto z aparatu) info o iso przepada bezpowrotnie.
Exif Reader 300 nie czyta ISO z D50.
A właśnie że nie pokazuje. I zanim odpiszesz podając byle jaką przeglądarkę fotek poczytaj post do końca :)
Sam długo szukałem sensownego - tzn. łatwego w obsłudze i ładnie wyglądającego programu do katalogowania zdjęć - chyba opisywali go w FVD.
Nie będę się sprzeczał, tylko to udowodnię (jeśli Ci się nie wyświetla, to widocznie jest jakiś tego powód - może system, może coś innego)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://83.16.172.155/photos/iviewpro.jpg)
peters, oczywiście że pokazuje info o ISO, bo zdjęcie zapewne jest prosto z aparatu, ale gdybyś przeczytał dokładniej o czym pisał Jarooo to zauważyłbyś, że problem dotyczy zdjęć przepuszczonych przez PS-a. Przepuść zdjecie z aparatu przez PS-a a potem wrzuć je do programu - na 99% info o ISO już nie będzie ;)
peters, oczywiście że pokazuje info o ISO, bo zdjęcie zapewne jest prosto z aparatu, ale gdybyś przeczytał dokładniej o czym pisał Jarooo to zauważyłbyś, że problem dotyczy zdjęć przepuszczonych przez PS-a. Przepuść zdjecie z aparatu przez PS-a a potem wrzuć je do programu - na 99% info o ISO już nie będzie ;)
Rzeczywiście - ciekawe czy PS CS2 też ma z tym problem ?
Z wszystkimi PS-ami jest ten sam problem. Jedynie w przypadku wywołania RAW-a w PS informacja o iso pozostaje.