Zobacz pełną wersję : [ Portret ] portret bohaterski
Krzysztof Ławniczak - Teatr Dramatyczny w Białymstoku
Zdjęcie z sesji "Zapiski Oficera Armii Czerwonej" w 17 rocznicę wejścia sztuki na afisz
http://www.digifoto.pl/portret-bohaterski.jpg
idealnie pasuje do wizerunku oficera A.R :D:D
idealnie wpisuje się w fotografię z epoki... światło.. tonacje.. super..
a że nie zrozumiałe? cóż.. nie twoja wina ;)
pozdrawiam serdecznie
no wlasnie widze ponad 200 wejsc i jeden komentarz;)
jacek.gold
12-03-2009, 17:18
kto powiedział że będzie łatwo i że będą klaskać?
ale całkiem zgrabna fota
ach nie mowie ze maja klaskac;) ale zeby chociaz jakis opier.....l;)
Zdjęcie w porządku. Nie ma co się czepiać, nie ma też co wzdychać. Ot dobra fota.
ja bym trochę ponarzekał. W Moim odczuciu nie jest dobrze, że lewe oko ginie w mroku razem z brwiami. W efekcie ta część twarzy wygląda nienaturalnie, Mamy wyraźną linię nosa i lewego policzka. Lepiej, żeby była widoczna linia lewego oczodołu i wyraźnie lewego policzka.
ja bym trochę ponarzekał. W Moim odczuciu nie jest dobrze, że lewe oko ginie w mroku razem z brwiami. W efekcie ta część twarzy wygląda nienaturalnie, Mamy wyraźną linię nosa i lewego policzka. Lepiej, żeby była widoczna linia lewego oczodołu i wyraźnie lewego policzka.
warto by się zastanowić czym jest portret.. a właściwe co.. inaczej - jak - chcemy ukazać modela ? dobrze by było odejść od standardu internetowych portali i poszperać w bibliotekach.. archiwach.. a może w piwnicy? kto wie może się uda znaleźć książki.. stare zdjęcia wykonane przez portrecistów z prawdziwego zdarzenia i właśnie wówczas okaże się że portret to nie tylko pokazanie twarzy.. sylwetki modela.. to również jej niepokazanie przez cień właśnie, umiejętnie kreowany(lub wykorzystany). a tu jak nic chyba, to mroczne spojrzenie pasuje.. dobrodziejem ten gentelmen z pewnością nie jest..;)
a jeśli się mylę.. pozostają nam banalne "portrety" zblurowanych, zblazowanych panienek, które to "portrety" będziemy powielać po milionkroć i za każdym razem będziemy się cieszyć ładną głębią ostrości.. ale gdzie będzie reszta?
Z tym co napisałeś się zgadzam. Uważam tak samo. Jednak w tym konkretnym zdjęciu linia: czoło, nos, policzek, broda jest według mnie nieestetyczna. Górna część twarzy wyrwana (dla mnie brzydko wyrwana). O tym pisałem. W żadnym wypadku nie chodzi mi o to, że w portrecie twarz powinna być całkowicie zaznaczona - od tego są zdjęcia legitymacyjne.