PDA

Zobacz pełną wersję : jak sobie radzicie z niedoświetleniem w D70s?

Samuel Trautman
23-08-2006, 20:02
Jak w temacie.

proszek
23-08-2006, 20:04
Jak to jak?! Wystarczy troche "prześwietlić" zdjęcie i wsio ;) Innej rady nie ma.

MYSZ
23-08-2006, 20:36
Wgrana krzywa w opcji - tonacja - "custom" jako alternatywa . Praktycznie poprawka EV +0,3 , ale tylko czasami :D

szymony
23-08-2006, 20:37
Używamy komputera znajdującego sie pod czerepem. Durną automatykę zostawiamy użytkownikom małpek. :wink:

Czornyj
23-08-2006, 20:44
Możliwości jest bardzo dużo:
- używać pomiaru centrważonego i spota (wymaga odrobinę doświadczenia)
- wgrać krzywą korekcyjną
- ustawić na stałe korekcję +0,3EV (nie polecam)
- robić w RAW i korygować zdjęcia w NC (na szybko - wystarczy włączyć D-lightning, precyzyjnie - prowadząc własne krzywe korekcyjne)

koniksk
24-08-2006, 09:26
Nie wiem czy zakładać nowy wątek czy w tym zapytać. Jak radzicie sobie z prześwietleniem w D50. Czy można to jakoś załatwić krzywą tonalną, jeśli tak to jaką. Korekcja ekspozycji nie zawsze jest właściwą metodą

Wozik
24-08-2006, 09:29
- robić w RAW i korygować zdjęcia w NC (na szybko - wystarczy włączyć D-lightning, precyzyjnie - prowadząc własne krzywe korekcyjne)

Czornyj, czy mógłbyś coś więcej o tych krzywych korekcyjnych? Screenshot mile widziany ;-)

Czornyj
24-08-2006, 10:03
Proszę bardzo - oto moje dzisiejsze, lekko niedoświetlone śniadanko:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/przed.jpg)

A tak po korekcji:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/po.jpg)

Oczywiście - teraz jeszcze mógłbym np. zapisać tą krzywą i wgrać ją do aparatu

koniksk
24-08-2006, 12:31
A co z prześwietleniem? Proszę o radę

meliszipak
24-08-2006, 12:33
koniksk, a jakie masz ustawienia?

nie masz przypadkiem na stałe włączonej korekcji?

Czornyj
24-08-2006, 12:40
przepalone:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/hdr1.jpg)

korekta "na szybko" - tutaj [Exp. comp = -1,50EV] i [D-Lghtning = HQ 75, 1, 60]. Często też wystarcza zmniejszyć kontrast - [Tone comp: low contrast]

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/hdr2.jpg)

koniksk
24-08-2006, 12:46
Czornyj, dzięki, popróbuje sobie w domu
meliszipak, tak, mam włączoną korekcję na stałe. To źle? Co powinienem zrobić?

meliszipak
24-08-2006, 12:52
Ustawić na zero (fabrycznie). Korekcja na plus to raczej w D70.

Pamiętaj, że dużo można wyciągnąć z lekko niedoświetlonego zdjęcia.
W sytuacjach kiedy istnieje ryzyko przepaleń lepiej lekko niedoswietlić.

Czornyj
24-08-2006, 12:55
koniksk - meliszipak dobrze gada. Lepiej wyciągać z cienia, niż ratować przepały!

koniksk
24-08-2006, 12:55
Ale ja mam z reguły korekcje -0,7 ev. Jak ustawię na 0 ev to będę miał prześwietlone a więc źle. Mi się wydaje, że to kwestia kontrastu chociaż i tak mam low. A rawy w nc są wyświetlane z ustawieniami z aparatu?

Czornyj
24-08-2006, 12:59
Tak, z ustawieniami z aparatu.
Przy korekcie -0,7EV masz przepały???? Może się pomyliłeś i ustawiłeś korekcję w drugą stronę? A jaki masz włączony pomiar światła?

koniksk
24-08-2006, 13:09
Nie, nie pomyliłem się :? Pomiar światła różnie. Mi chodzi o to, że występują na zdjęciach przepały. Kiedyś mi się udało uzyskać fajny efekt po wgraniu w nc krzywej jakiejś. Nie wiem jakiej, nie pamiętam. Efekt był zadowalający mnie. Ja nie bardzo się znam na grafice i na krzywych tym bardziej i dlatego nie mogę sobie z tym poradzić. Co do pomiaru światła to przy punktowym jest ok. Ale to co poza pomiarem...

meliszipak
24-08-2006, 13:29
Ale ja mam z reguły korekcje -0,7 ev. Jak ustawię na 0 ev to będę miał prześwietlone a więc źle. Mi się wydaje, że to kwestia kontrastu chociaż i tak mam low. A rawy w nc są wyświetlane z ustawieniami z aparatu?

To niemożliwe.

Pokaż zdjęcia z exifem

koniksk
24-08-2006, 13:32
jutro wyślę, teraz jestem w pracy a w domu nie mam neta

biadzi
24-08-2006, 13:45
Nie, nie pomyliłem się :? Pomiar światła różnie. Mi chodzi o to, że występują na zdjęciach przepały. Kiedyś mi się udało uzyskać fajny efekt po wgraniu w nc krzywej jakiejś. Nie wiem jakiej, nie pamiętam. Efekt był zadowalający mnie. Ja nie bardzo się znam na grafice i na krzywych tym bardziej i dlatego nie mogę sobie z tym poradzić. Co do pomiaru światła to przy punktowym jest ok. Ale to co poza pomiarem...

a może wgrana krzywa podbija jasne barwy i daje przepały?

koniksk
24-08-2006, 13:50
Teraz nie mam krzywej żadnej tylko low contrast z aparatu. Moze ktoś ma jakąś krzywą do D50 łagodzącą efekt przepału?

meliszipak
24-08-2006, 13:54
koniksk, , pokaż zdjęcia i nie siej propagandy o przepałach w D50.

Pokaż foty to zobaczymy, a tak to jest takie pi......... o niczym.

pozdrawiam

Czornyj
24-08-2006, 14:24
Jeśli masz:
- włączony pomiar matrycowy
- korektę -0,7EV
- kontrast na "low"

To nie ma bata, albo nie będzie przepałów, albo masz uwaloną puszkę.

koniksk
24-08-2006, 14:40
Panowie te przepały są w skrajnych miejscach na zdjęciu i przy -0,7 ev jest ok. Nie o to mi chodziło. Ale czasem razi. To kwestia warunków oświetleniowych i umiejętnosci fotografa. Ja sobie czasem z tym nie radzę. Popełniam dużo błędów źle oceniając scenę. Chcę to potem skorygować w prosty sposób komputerowo i tu pojawia się problem bo nie wiem jak. Otrzymuję efekty przypominajace te rodem z kompaktów trochę. Denerwuje mnie to, a że słyszałem, że korekcja krzywej tonalnej jest podstawą i pierwszym krokiem obróbki rawów to szukam ciągle sposobu jak to ugryźć. Zdjęcia wam pokażę już wkrótce jak będę miał taką możliwość i sami ocenicie co źlę robię. Pewnie to nie na temat ale jakoś do tej pory w innych działach nikt nie odpowiedział mi na moje pytania. Dziękuję więc za zainteresowanie, jeżeli jeszcze coś możecie doradzic to słucham a raczej czytam :)

B.K.
24-08-2006, 15:46
Jeśli masz:
- włączony pomiar matrycowy
- korektę -0,7EV
- kontrast na "low"

To nie ma bata, albo nie będzie przepałów, albo masz uwaloną puszkę.
No, chyba, że robi w ciemnym kościele, gdzie przez witraże (zajmujące akuratnie wystarczający do kiepskiego pomiaru procent zdjęcia) słońce ostro świeci.
Niemożliwe?

Wozik
24-08-2006, 15:49
Ja dodam tylko tyle, że korzystając z pomiaru matrycowego musiałem korygować zdjęcia od -0,5 do nawet -2 EV. Rzadko kiedy udawało się poprawnie naświetlić klatkę już za pierwszym podejściem.

Czornyj
24-08-2006, 16:16
B.K., nawet wtedy sądzę, że nie przepali

WOWAK
25-08-2006, 19:54
Witam,
czytam forum od roku, od miesiąca fotografuję d70s, wcześniej c-760.

Będąc pod wrażeniem postów: D70 niedoświetla, szumi, kiepskie jpg'i, planowałem zakup D50, ale trafiła się okazja zakupu D70s w cenie D50, kupiłem i ...faktycznie:
- szumi, ale co to za piękny szum :)
- niedoświetla, faktycznie histogram jest przesunięty troszkę w lewo, ale intensywnie uczę się pomiaru punktowego i średnio ważonego i to jest klucz do sukcesu.

Moim zdaniem pomiar matrycowy dobrze sobie radzi w zrównoważonych scenach.
Ale przecież wybór sposobu pomiaru światła to podstawa fotografii i zależy od nas a D70 daje nam wybór bezpośrednio z przycisku body!

Aparat jest ok. Myślę, że fotograf powinien opanować możliwość zrobienia poprawnego technicznie zdjęcia w każdych warunkach i to jest moim celem.
D70s na pewno mi tego nie utrudnia!
W końcu to nie aparat robi zdjęcia.

Pozdrawiam,

Jacek_Z
25-08-2006, 21:37
"pomiar matrycowy dobrze sobie radzi w zrównoważonych scenach"

w tych pierwszych cyfrowych nikonach na to wychodzi.
tylko wymyslono pomiar matrycowy za analoga, by sobie poradzić przy bardzo kontrastowych scenach, zdjęciach pod swiatło itd.
czyli nie radzi sobie w tym do czego go stworzono. widziałem sample z d80 w różnych sytuacjach - nie wiem jaki był pomiar swiatła - obok były zdj z d70. o ile w obu był matryc to wreszcie nikon to opanował, bo d80 w pewnym zdjeciu naswietlał na główny motyw zdjecia i przepalił światła - czego nie chce robic d70

ja generalnie stosuje pomiar centralno-ważony. do tego nie trzeba umiejetnosci jak do spota. polecam. (czasami wprowadzam korekcje, ale zdecydowanie częściej na +, w d70 nagminnie, w d200 często)

WOWAK
25-08-2006, 21:52
Faktycznie, gdy matrycowy złapie trochę kontrastowego światła w kadr to wychodzi trochę ciemno.
A jak to jest z pomiarem, w książkach które czytałem polecali w cyfrówkach pomiar "na światła".
W pomiarze centralnie ważonym starasz się złapać światła, czy kadrujesz na główny motyw?

mswilk
25-08-2006, 22:30
Wgrana krzywa w opcji - tonacja - "custom" jako alternatywa . Praktycznie poprawka EV +0,3 lub +0,5

Jacek_Z
25-08-2006, 22:38
Faktycznie, gdy matrycowy złapie trochę kontrastowego światła w kadr to wychodzi trochę ciemno.
A jak to jest z pomiarem, w książkach które czytałem polecali w cyfrówkach pomiar "na światła".
W pomiarze centralnie ważonym starasz się złapać światła, czy kadrujesz na główny motyw?
tu jest problem.
jak robisz w jpg to lepiej naswietać na główny motyw. od razu jest gotowe zdjęcie. ale swiatła beda przepalone.
w nef mozna sobie pozwolic na niedoswietlenie i wyciagac wszystko obróbką.

czyli - jak robisz nef - mozesz uzyc matrycowego i miec niedoswietlenie.
jak robisz jpg - centralny, dośc często korekcja i masz gotowy obrazek bez obróbki. z nieco mniej wyciagnietymi szczegółami w swiatłach. do zaakceptowania (lub nie - jak kto uwaza)

WOWAK
25-08-2006, 22:45
No tak, w nef'ach mogę korygować ciemne lub jasne tony.
Z wypalonym nie zrobie nic!

Sporo nauki mnie czeka...fajnie!