Zobacz pełną wersję : Studio Viewer - zdjęcie z aparatu na monitorze
Obiecałem i zrobiłem.
Na początek wersja beta to testów dla ochotników. http://studioviewer.marekmakowski.pl/
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i41.photobucket.com/albums/e256/8mclaren8/tech/studio_viewer.jpg)
Wymagania:
- Windows XP (Vista może działać, ale nie musi - nie przetestowane)
- .NET 3.5 - do pobrania ze strony Microsoftu lub przez Windows Update
- NEF Codec - do pobrania ze strony Nikona http://www.nikonimglib.com/nefcodec/
- aparat należy ustawić w tryb USB: MTP/PTP (nie Mass Storage)
Obsługiwane aparaty (lista teoretyczna):
D40
D40X
D50
D60
D70
D70S
D80 - przetestowany
D90
D100
D200
D300
D700
D1
D1X
D1H
D2X
D2H
D2Hs
D2Xs
D3
D3X
Okno programu:
Aparat - Podłączony aparat(y).
Katalog roboczy - Katalog, do którego zapisywane będą pliki pobrane z aparatu.
Tylko zapisuj - Wstrzymanie wyświetlania zdjęć. Zdjęcia są tylko pobierane i zapisywane na dysku.
Dźwięk - Dźwięk sygnalizujący podłączenie/odłączenie aparatu i zapisanie pliku na dysku.
Wyświetlaj - Preferowany rodzaj wyświetlanego pliku. Wykorzystywane w trybie NEF+JPEG.
Konfiguracja jest zapamiętywana i jest przywracana przy kolejnych uruchomieniach programu.
Pliki zapisywane są z oryginalnymi nazwami. W przypadku, gdy istnieje już plik o danej nazwie dodawany jest przyrostek _1, _2 itp np. DSC_2927_2.NEF
Aplikacja nie ingeruje w dane zapisane na karcie aparatu.
Okno zdjęcia - klawisze:
escape - Zamyka okno.
space - Przełącza pomiędzy trybami: dopasowanie zdjęcia do wymiarów ekranu (domyślnie) / zdjęcie w pełnej rozdzielczości (przesuwane suwakami).
delete - Umożliwia usunięcie danego zdjęcia (w trybie NEF+JPEG usuwa obydwa). Usuwanie odbywa się lokalnie, wszystkie pliki zostają na karcie pamięci w aparacie.
Uwagi:
- brak zarządzania kolorami
Władca Pixeli
11-03-2009, 06:54
- NEF Codec - do pobrania ze strony Nikona http://www.nikonimglib.com/nefcodec/
Jak ktoś chce podgląd zbiorów NEF w Windows Explorer to po zainstalowaniu Codec'a NEF'y będą widoczne.
witam
wlasnie podlaczylem D 80 pod Viste
jest tak raz dziala raz nie. nie wiem od czego to zalezy .... pliki tez raz sa w katalogu innym razem nie
nie wiem jeszcze jak to powinno dzilac program widzi aparat jet aktywny... obraz po zrobieniu zdjecia sie raz pojawia innym razem nie nie, wiem od czego to zalezy
sprawdze to jeszcze na D200 pod Xp pozdrawiam i czekma na dalsze wiesci o programie....
Jest już nowa wersja z małą poprawką (błąd przy zamykaniu programu), ale na razie nie mam jej jak udostępnić.
Ohmar - Jeśli aparat jest "aktywny", to program powinien zgrywać i wyświetlać wszystkie zdjęcia. W przypadku nefów pomiędzy zgraniem i wyświetleniem będzie chwila przerwy (na wywoływanie nefa). O zgrywaniu zdjęcia z aparatu świadczy mignięcie kontrolki karty. Jeśli nie zauważysz przyczyny problemów to przygotuję wersję, która będzie logowała poszczególne operacje.
Głęboki ukłon w stronę autora programu. Działa z D90, chociaż bywa, że nieraz nie zobaczy aparatu. Przy zdjęciach seryjnych, potrafi zdublować pliki dając do nazwy kolejny numer. Mam nadzieję, że program zostanie przez autora udoskonalony. Naprawdę fajna sprawa. Gratuluje.
Mcl rozumiem ze jest to coś w stylu camera control ?? pytanie czy działa to tylko po kablu ?? czy wifi też ??
Widzę, że pojawiają się różne problemy. Przygotuję wersję z dokładnym logowaniem, żeby można było je prześledzić i rozwiązać.
Mcl rozumiem ze jest to coś w stylu camera control ?? pytanie czy działa to tylko po kablu ?? czy wifi też ??
Camera Control tylko bez "control". Samo zgrywanie na komputer i wyświetlanie na pełnym ekranie zdjęcia zrobionego aparatem. Taka potrzeba była zgłaszana.
Działa po kablu USB. Nie mam pojęcia na jakiej zasadzie działa wifi (rozumiem, że masz na myśli coś w stylu Wireless Transmitter WT-4). Jeśli w systemie aparat jest widoczny tak samo, jak przy połączeniu USB to może działać jeśli inaczej to nie.
Przygotowałem nową wersję:
http://rapidshare.com/files/208102396/StudioViewer0.9.1beta.exe.zip
(niestety jeszcze nie mam serwera, więc musi być rapidshare)
Dodałem logowanie wykonywanych operacji. Na dysku c: zapisywane są 3 pliki. Są łatwe do rozpoznania, bo zaczynają się od "studio_viewer_". Jeśli zauważcie problem (a wiem, że się pojawiają) to proszę o informację na e-mail, który znajduje się w okienku informacji "i".
Proszę podać:
- jaki aparat
- jaki tryb zdjęć (jpg, nef, jpg+nef)
- system operacyjny
- opis problemu (w jakich okolicznościach, co się stało)
- konfiguracja programu ("tylko zapisuj", "dźwięk")
- załączyć 3 pliki log
- jeśli problem dotyczył nazw zapisywanych plików to np. zrzut ekranu, żebym mógł to zobaczyć
Ogólnie im więcej informacji i im te informacje będą dokładniejsze tym szybciej będę mógł poprawić co trzeba.
Dziękuję za odzew.
Fajna sprawa, jutro spróbuję przetestować na D70. Choć bardziej by mnie zadowoliła możliwość bezpośredniego wyświetlenia zdjęcia na monitorze LCD - ale bez wbudowanego tunera TV (albo zewnętrznego?) nie ma chyba o czym marzyć. W każdym razie przetestuję programik i dam znać. Martwi mnie jedynie wątłość portu MiniUSB - nie ulegnie rozklekotaniu przy częstym robieniu zdjęć? Aparatem operuję tylko i wyłącznie przy stole bezcieniowym, ale zdjęć robię sporo.
PS Czy programik ruszy pod Win 2000?
jutro testuje na 456789 sposoby i napewo dam znać, nazwij go jakos "PRO" :) hehe
gratulacje za chęci!!! :D
PS Czy programik ruszy pod Win 2000?
Jeśli ma wszystkie service packi to powinien ruszyć.
jutro testuje na 456789 sposoby i napewo dam znać, nazwij go jakos "PRO" :) hehe
Do PRO to jeszcze daleko. Na razie mam informacje, że po zrobieniu i wyświetleniu pierwszego zdjęcia, drugiego już nie pokazuje. Najgorsze jest to, że u mnie działa dobrze. Będę się przyglądał problemowi.
..........Na razie mam informacje, że po zrobieniu i wyświetleniu pierwszego zdjęcia, drugiego już nie pokazuje......
Sprawdzałem program na D80 i D90 i takiego problemu nie stwierdziłem.
Don_Pedro_123
14-03-2009, 11:03
(...)Na razie mam informacje, że po zrobieniu i wyświetleniu pierwszego zdjęcia, drugiego już nie pokazuje. Najgorsze jest to, że u mnie działa dobrze. Będę się przyglądał problemowi.
Na moim D80 też coś takiego występuje: czasami zrobi serię, a czasami tylko jedno. Nie ma znaczenia, czy RAW, RAW + JPG, czy też tylko JPG. Problem nie dotyczy tylko wyświetlania, ale drugiego i kolejnych zdjęć nieraz nie zapisuje.
To i ja się podzielę spostrzeżeniami. Transferuję póki co JPG-i z D80 (zaraz będę testować D70).
1. Programik nie działa z Win 2000 + SP4 + poprawki :(
2. Również spotkały mnie problemy z zapisywaniem/wyświetlaniem kolejnych fotek (WinXP + SP2 + poprawki). Jeśli się tak stanie, to kolejna fotka jest zapisywana na karcie (?), a kolejne idą całkowicie w otchłań...
3. Program czasem nie potrafi znaleźć aparatu - jest to związane z ilością zdjęć na karcie. Po skasowaniu zdjęć lub wyjęciu karty aparat był wykrywany bardzo szybko. Ale problem jak w punkcie 2. występował nadal.
Teraz gdybam. Po włączeniu aparatu zawszę otrzymuję monit od Windowsa - jak przy podłączaniu np. PenDrive'a - ale nie ma w liście do wyboru "Nie podejmuj żadnej akcji". Mogę otworzyć w Photoshopie, Wordzie, i Kreatorze skanera i aparatu...
Może ten element Winzgrozy coś "szpunci"? Jak to ew. wyeliminować ktoś ma pomysł? Po za tym tylko raz udało się, aby program działał prawidłowo - obecnie walczę i nie chce mi wyświetlać/zapisywać kolejnych zdjęć. :|
Kolejne spostrzeżenia.
Ad 2. program zawiesza się tylko i wyłącznie przy wyświetlaniu zdjęć. Jeśli "zaptaszę" Tylko zapisuj, to idzie jak burza.
Jeśli już korzystam z wyświetlania to program działa poprawnie do pewnego momentu. Mianowicie gdy zrobię zdjęcie a następnie
nie czekając na efekt na ekranie zrobię kolejne zdjęcie, lub choćby tylko "sfokusuję", to program zawiesza się.
Możecie to sprawdzić u siebie i potwierdzić?
Edit: doszedłem, że dzieje się tak tylko w trybie zdjęć seryjnych, po przełączeniu na [S]ingle problem nie występuje. :)
Tylko co ma piernik do wiatraka? Może to wina bufora pamięci aparatu?
Ponadto wg mojej skromnej opinii, po wyświetleniu zdjęcia a następnie pstryknięciu kolejnego, zdjęcie na ekranie
powinno się automatycznie zmienić na kolejne (tak jak to jest na LCD aparatu). Obecnie trzeba klepnąć ESC
i wtedy pojawia się kolejne - czy taki był zamysł autora, czy to wypadek przy pracy? ;)
Po za tym genialna sprawa. Jak będzie działać poprawnie, to jestem skłonny dotować Cię w Twoich działaniach.
Nadal martwi mnie tylko ten port MiniUSB... Obawiam się, że po dwóch miesiącach nie będzie zdatny do użytku. :(
OK, z D70 jest gorzej. W przeciwieństwie do D80, zarówno w trybie seryjnym jak i Single się zawiesza przy wyświetlaniu zdjęć. :(
Częściej muszę restartować aplikację by w ogóle wykryło aparat. Przy D80 wykrywało za każdym razem.
Nadal martwi mnie tylko ten port MiniUSB... Obawiam się, że po dwóch miesiącach nie będzie zdatny do użytku. :(
A to niby czemu. Posiadam program NCCP. Robię dużo zdjęć na kablu. Dawniej D70 jak i teraz D80 sprawuje się super. Nigdy port USB nie zawiódł.
3. Program czasem nie potrafi znaleźć aparatu - jest to związane z ilością zdjęć na karcie. Po skasowaniu zdjęć lub wyjęciu karty aparat był wykrywany bardzo szybko.
Wcale nie znajduje aparatu czy znajduje go, ale jest nieaktywny?
Teraz gdybam. Po włączeniu aparatu zawszę otrzymuję monit od Windowsa - jak przy podłączaniu np. PenDrive'a - ale nie ma w liście do wyboru "Nie podejmuj żadnej akcji". Mogę otworzyć w Photoshopie, Wordzie, i Kreatorze skanera i aparatu...
Dobrze gdybasz. Zdarza się, że jakaś aplikacja szybciej niż mój program dobierze się do aparatu i zablokuje połączenie. Program kilka(naście) razy sprawdza połączenie. Jeśli go nie uzyska "poddaje się". Możliwe, że przy większej ilości zdjęć na karcie któraś z aplikacji (lub sam Windows) korzysta zbyt długo z połączenia. Pomyślę nad rozwiązaniem.
program zawiesza się tylko i wyłącznie przy wyświetlaniu zdjęć. Jeśli "zaptaszę" Tylko zapisuj, to idzie jak burza. Jeśli już korzystam z wyświetlania to program działa poprawnie do pewnego momentu. Mianowicie gdy zrobię zdjęcie a następnie
nie czekając na efekt na ekranie zrobię kolejne zdjęcie, lub choćby tylko "sfokusuję", to program zawiesza się.
Cenna uwaga.
Ponadto wg mojej skromnej opinii, po wyświetleniu zdjęcia a następnie pstryknięciu kolejnego, zdjęcie na ekranie powinno się automatycznie zmienić na kolejne (tak jak to jest na LCD aparatu). Obecnie trzeba klepnąć ESC i wtedy pojawia się kolejne - czy taki był zamysł autora, czy to wypadek przy pracy? ;)
Taki był zamysł. Artysta ma obejrzeć każde zdjęcie i przejść dalej "esc" lub, jeśli nie jest zadowolony, usunąć "del" i zrobić nowe. Zdjęcia czekają w kolejce na ocenę/reakcję artysty ;) Jeśli uporam się z podstawowymi problemami to może wprowadzę drugi tryb pracy.
Dziękuję za wszystkie uwagi i spostrzeżenia, bardzo się przydadzą.
pobawię się dziś na D200 ... taka sugestia - mógłbyś podawać linka na tę "najświeższą" wersję w pierwszym wątku zawsze będzie pewność, że to właśnie ta wersja?
Wcale nie znajduje aparatu czy znajduje go, ale jest nieaktywny?
Oczywiście chodziło mi o nieaktywność. Pardon. Teraz skasowałem dane (sformatowałem kartę), i znajduje się za każdym razem.
Dobrze gdybasz. Zdarza się, że jakaś aplikacja szybciej niż mój program dobierze się do aparatu i zablokuje połączenie. Program kilka(naście) razy sprawdza połączenie. Jeśli go nie uzyska "poddaje się". Możliwe, że przy większej ilości zdjęć na karcie któraś z aplikacji (lub sam Windows) korzysta zbyt długo z połączenia. Pomyślę nad rozwiązaniem.
Trzeba chyba coś zrobić z Windowsem żeby tego nie monitował... Też spróbuje zaraz pogrzebać...
Taki był zamysł. Artysta ma obejrzeć każde zdjęcie i przejść dalej "esc" lub, jeśli nie jest zadowolony, usunąć "del" i zrobić nowe. Zdjęcia czekają w kolejce na ocenę/reakcję artysty
Ah, tego nie wiedziałem. Fajne. :) OK, ale to i tak nie wyklucza automatycznego wyświetlania kolejnego zdjęcia. :) Tj. jeśli jest zrobione kolejne, program uznaje, że fotograf zaakceptował poprzednie zdjęcie i chce jechać dalej bez dodatkowego interputowania. ;) Dla mnie ważniejsza jest bezobsługowość takiego tandemu. Tzn. by nie plątały się myszka i klawiatura. Właśnie stawiam komputer specjalnie do pomieszczenia ze stołem bezcieniowym (niestety póki co mam wolny tylko 17" monitor). Komputer wepnę do siedzi "zmałpuję" dysk z folderem do którego Twój programik łapie zdjęcia i w ten sposób będę miał doń bezpośredni dostęp z komputera graficznego który stoi w pomieszczeniu obok. :) Tak czy siak będę odsiewać zdjęcia na większym monitorze. Chodzi głównie o to, by nie targać pomiędzy pomieszczeniami karty SD i wstępnie stwierdzić, czy jeszcze powtórzyć zdjęcie, czy już można sobie odpuścić.
Jeśli uporam się z podstawowymi problemami to może wprowadzę drugi tryb pracy.
Wyśmienicie, czekam z niecierpliwością. :}
taka sugestia - mógłbyś podawać linka na tę "najświeższą" wersję w pierwszym wątku zawsze będzie pewność, że to właśnie ta wersja?
Wiem, że jest to uciążliwe, tak samo jak pobieranie z rapidshare. Niestety na forum nie można edytować postów, a nazwa pliku się zmienia. Docelowo planuję jakąś mini stronkę zrobić i wtedy będzie jeden stały link do niej, ale to wymaga trochę wolnego czasu, którego zawsze za mało.
Bartek - NinoVeron
16-03-2009, 13:20
jeśli masz konto premium na Rapidshare to zdajsie mozesz założyć tam katalog i w nim umieszczac nowe wersje a na forum mozesz podlinkowac katalog
wtedy nie bedziesz musial nic edytowac
Wiem, że jest to uciążliwe, tak samo jak pobieranie z rapidshare. Niestety na forum nie można edytować postów, a nazwa pliku się zmienia. Docelowo planuję jakąś mini stronkę zrobić i wtedy będzie jeden stały link do niej, ale to wymaga trochę wolnego czasu, którego zawsze za mało.
Mogę póki co udostępnić u siebie.
OK, jest rozwiązanie. Banalnie proste. Mój komputer -> Właściwości Aparatu [D80] -> Zdarzenia -> Nie podejmuj żadnej akcji
Tam jest jeszcze jeden "fajny fjuczer", mianowicie niżej jest opcja Zapisz wszystkie obrazy w tym folderze a poniżej inne ciekawe funkcje. Polecam zerknąć.
PS czy to tylko moje wrażenie, że po podłączeniu portu USB szybko znikają zasoby baterii? Tj. dużo szybciej niż przy zapisie na kartę i wyświetlaniu na LCD aparatu?
PPS jak tam walka, coś nowego się udało?
PS czy to tylko moje wrażenie, że po podłączeniu portu USB szybko znikają zasoby baterii? Tj. dużo szybciej niż przy zapisie na kartę i wyświetlaniu na LCD aparatu?
Nie ma róży bez kolców.
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1173552&postcount=28
PPS jak tam walka, coś nowego się udało?
Niestety ostatnio nie miałem czasu, ale mam kilka pomysłów i przymierzam się do pracy.
Nie ma róży bez kolców.
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1173552&postcount=28
Szkoda, że nie puścili zasilania przez USB. :| Niby można zasilacz dokupić, ale to kolejny kabel do kompletu. :/
Niestety ostatnio nie miałem czasu, ale mam kilka pomysłów i przymierzam się do pracy.
Czy przypadkiem jeden z tych pomysłów to zaimplementowanie oznaczenia punktów prześwietlonych? ;)
Mogę póki co udostępnić u siebie.
Dziękuję, jakoś sobie poradziłem.
Oficjalna strona programu:
http://studioviewer.marekmakowski.pl/
Czy przypadkiem jeden z tych pomysłów to zaimplementowanie oznaczenia punktów prześwietlonych? ;)
Propozycje notuję :)
Dziękuję, jakoś sobie poradziłem.
Oficjalna strona programu:
Fajnie. Czy coś udało się naprawić w stosunku do ostatniej wersji?
PS czy ktoś przypadkiem nie widział wątku o podłączaniu aparatu do kompa/monitora przez złącze Video? Szukam i nic nie mogę znaleźć. :(
Czy coś udało się naprawić w stosunku do ostatniej wersji?
Jest pewien problem, bo jakbym nie kombinował, to u mnie działa dobrze. W najgorszym przypadku będę musiał przejść na biblioteki Nikona.
niestety u mnie ciagle to samo, czyli pierwsze zdjecie (po uruchomieniu programu) wyswietla i zapisuje, pozniej juz niestety nie.
Czy to może być wina zbyt niskiej wersji NET? Czy może jeszcze czegoś brakuje? Może kwestia sterowników?
mcl masz Windowsowe sterowniki czy jakieś inne Nikonowskie?
Czy to może być wina zbyt niskiej wersji NET? Czy może jeszcze czegoś brakuje? Może kwestia sterowników?
mcl masz Windowsowe sterowniki czy jakieś inne Nikonowskie?
Studio Viewer korzysta z Microsoftowego WIA (Windows Image Acquisition), który jest instalowany razem z programem (plik wiaaut.dll wersja 5.1.2600.1106). Bibliotek Nikona na razie nie ruszałem.
Z przesłanych do mnie logów wynika, jakby drugie zdjęcie wcale nie było zrobione.
Spróbuję uruchomić program na komputerze, który nie był konfigurowany przeze mnie, może wtedy będę miał taką sytuację jak u Was. Jeśli uzyskam nieprawidłowe działanie, to już będzie z górki.
Ale może masz sterowniki Nikona a nie te z Windowsa? Może z jakimś softem Nikona coś wlazło innego niż u większości?
Ja u siebie żadnych aplikacji Nikona (oraz innych do obsługi aparatu) nie instalowałem.
Don_Pedro_123
19-03-2009, 00:18
Ja mam CaptureNX i VievNX i też mam problemy, więc to raczej nie kwestia softu od Nikona.
Robiłem testy na innym komputerze i też pojawiły się problemy z odczytywaniem kolejnego zdjęcia podczas przetwarzania poprzedniego. Pracuję nad rozwiązaniem.
mcl mam takie pytanie a właściwie propozycje:
robimy nef+jpg a program ściąga samego jpg i wyświetla go na monitorze
NEFy sa zbyt ciezkie i trzeba na nie zbyt długo czekac
Coś podobnego robi opcja "wyświetlaj" ustawiona na "jpg". Przy robieniu zdjęć nef + jpg ściąga oba i wyświetla jpg. Transfer nefa z aparatu wbrew pozorom jest dość szybki. Wywoływanie go to sporo czasu.
Bogdan2605
02-04-2009, 22:04
super rzecz godna pochwały poproszę może się kiedyś spotkamy ,
[email protected]
Boguś napisał pierwszego posta. Po roku :-D od rejestracji. Witam kolegę na forum :-D
PS - można się spodziewać kolejnej wersji softu? (kiedy?)
No właśnie, tak fajnie się zaczęło...
Boguś napisał pierwszego posta. Po roku :-D od rejestracji. Witam kolegę na forum :-D.............
No fakt, to należy opić :):)
można się spodziewać kolejnej wersji softu? (kiedy?)
Przyznaję, ostatnio miałem trochę mało wolnego czasu. Umówmy się tak, że postaram się w najbliższym tygodniu coś zrobić i wystawię kolejną wersję.
Aktualna wersja nadal dostępna jest pod adresem: http://studioviewer.marekmakowski.pl/
PS Poproszę osobę z uprawnieniami o umieszczenie powyższego linka w pierwszym poście.
A jakie są szanse, aby program obsługiwał Fuji S5 Pro? :] To prawie D200... ;) :p
Wystarczy najprostsze pokazanie zdjęcia na pełnym ekranie. :)
A jakie są szanse, aby program obsługiwał Fuji S5 Pro? :] To prawie D200... ;)
Wszystko zależy od tego, co oznacza "prawie". Niestety nie mam dostępu do S5 Pro, żeby to sprawdzić.
miron19j
06-04-2009, 12:49
mam Vista Home Premium i u mnie nie działa. To znaczy nawet się nie włącza. Od razu pojawia się komunikat "program przestał działać. Windows szuka rozwiązania" (czy jakoś tak podobnie). I oczywiście nie znajduje.
miron19j - masz poprawnie zainstalowanego .NETa 3.5?
Korzystam na co dzień z kilku komputerów, ale wszystkie działają pod XP. Jak będę miał możliwość to sprawdzę działanie pod Vistą.
miron19j
06-04-2009, 15:22
miron19j - masz poprawnie zainstalowanego .NETa 3.5?
już tak.
"program Studio Viewer przestał działać. Program przestał działać poprawnie z powodu wystąpienia problemu. System Windows zamknie program i powiadomi Cię, jeżeli istnieje dostępne rozwiązanie"
miron19j - Spróbuj prawym klawiszem myszy na ikonie programu (lub skrótu) i we właściwościach włącz tryb zgodności z Windowsem XP. Ewentualnie możesz też spróbować uruchomić program jako Administrator (pod prawoklikiem bezpośrednio). Teoretycznie powinno pomóc. ;)
Wszystko zależy od tego, co oznacza "prawie". Niestety nie mam dostępu do S5 Pro, żeby to sprawdzić.
A co konkretnie jest potrzebne do tego, aby o taką funkcjonalność ten program się poszerzył? Tzn. co robisz, żeby program obsłużył dany aparat?
Jak odpalam program z podpiętym fufu pod kompa, to jedynie wyświetla mi się model aparatu i w nawiasie, ze nie jest on obsługiwany. I tyle. Jak robię fotę, to się nic nie dzieje.
miron19j
06-04-2009, 22:56
miron19j - Spróbuj prawym klawiszem myszy na ikonie programu (lub skrótu) i we właściwościach włącz tryb zgodności z Windowsem XP. Ewentualnie możesz też spróbować uruchomić program jako Administrator (pod prawoklikiem bezpośrednio). Teoretycznie powinno pomóc. ;)
kurde, Walduś, działa
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)
choć nie do końca. Wykrywa D200, zapisuje zdjęcia do dowolnego, wskazanego katalogu + ew. wyświetla na ekranie. Ale tylko jpegi. Jeżeli zaznaczę NEF, natychmiast po zrobieniu zdjęcie pojawia się znany komunikat "program przestał działać..."
A co konkretnie jest potrzebne do tego, aby o taką funkcjonalność ten program się poszerzył? Tzn. co robisz, żeby program obsłużył dany aparat?
Sprawdzam jakie informacje i w jakim formacie dostaję z aparatu i ewentualnie dostosowuję program.
Jak już uporam się z największym problemem programu to możemy spróbować coś zdalnie zrobić.
Jockerski
17-04-2009, 17:24
Widzę że z tym tethering'iem to straszny problem na Nikonach, obecnie testuje Capture One 4.7 z D700 - dostałem nawet $50 rabatu i zaproszenie na szkolenie ale mimo wszystko to kupa szmalu, za coś co w Canonach jest za darmo - EOS Utility umożliwia tethering i kontrolowanie puszki...
Chwała autorowi programu Studio Viewer, ale czy jest szansa na wersje na OSX?
czy oprócz Camera Control i wspomnianych programów są jeszcze jakieś inne alternatywy na Apple?
Wrzuciłem wersję 0.9.2 z przebudowaną funkcją pobierania i wyświetlania zdjęć. Program w tej wersji z założenia ma służyć tylko do sprawdzenia, czy idę dobrą drogą. U mnie (jak zwykle) działa. Jeśli u Was tez będzie ok, znaczy, nie przestanie działać po wyświetleniu pierwszego zdjęcia, to będę go dopracowywał.
EDIT: W tej wersji działają tylko jpgi.
ale czy jest szansa na wersje na OSX?
Raczej marna. Nie mam, nie znam itd.
u mnie z D200 chodzi tak - robię zdjecie - wyświetla się ok (jpg), robię następne muszę policzyć do 4-5 i wcisnąć ESC - pokazuje się nowe zdjęcie, podobnie z następnym... czyli aktualizacja podglądu nie jest "automatyczna".
Jeśli zbyt wcześnie wcisnę ESC to zdjęcia przestają się wyświetlać...
Działa to tak do 3 zdjęć - potem się "zwiesza"...
Niestety, u mnie wogóle program nie odpala po zainstalowaniu (WinXP Sp3) :(
Powoli mam dość biblioteki Microsoftowej, bo cały czas są z nią jakieś problemy i przechodzę na Nikona. Niestety trochę to potrwa.
Niestety, u mnie wogóle program nie odpala po zainstalowaniu (WinXP Sp3) :(
Czytałeś o wymaganiach? Co to znaczy "nie odpala'? Zawiesza się czy coś innego?
Po prostu, "Studio Viewer has encountered a problem and needs to close. We are sorry for the inconvenience." Jak widać na zrzucie... :( Po zamknięciu już koniec startu programu. To jedyne okno jakie się pokazuje.
źródło (http://serwusik.pl/web/zrzut.jpg)
bartezzx
18-06-2009, 13:48
dla mnie natomiast program wogole sie nie uruchamia, mam XP, net 3.5 ale niestety nie uruchamia sie wogole program.
Jednak po paru restartach i roznych probach udalo sie odpalic program, ale najczestszy niestety problem to właśnie to że mało które zdjęcie jest zgrywane, oraz mało keidy pojawia się podgląd zdjęcia. Może uzbierać jakąś dotacje dla kolegi mcl, żeby miał chęci nadal pracować nad tym programem :>
Może uzbierać jakąś dotacje dla kolegi mcl, żeby miał chęci nadal pracować nad tym programem :>
Chętnie przyjmę darmowe godziny. Jakby każdy podarował mi trochę wolnego czasu to program powstanie szybko.
Program bardzo przydatny duży plus dla autora
Przetestowałem go na trzech systemach = XP . Vista i 7 .
na wszystkich dział tak samo czyli:
aparaty wykrywa poprawnie po zrobieniu zdjęcia wyświetla go poprawnie
ale następnych już niestety nie. (tylko pierwsze jest OK)
Jeżeli po każdym zdjęciu wyłączę i włączę aparat ( tak cyk cyk :-D )
to wyświetla mi następne po wyłączeniu poprzedniego "ESC" i tak w koło.
Jak by autor zrobił jeszcze coś takiego aby kompozycję zdjęcia było widać na ekranie jeszcze przed jej cyknięciem to było by genialnie :wink:
Tak z ciekawości odświeżę temat...
Czy są jakieś dalsze postępy z programem ?? Będzie rozwijany czy projekt umarł ? MCL ostatni raz w czerwcu pisałeś ...
BTW czy istnieje możliwość zrobienia autorskiego Camera Control czy to już zbyt wiele bo ciekawa opcja to by była dla Nikonowców :)
mcl żyje i projekt też, ale niestety na razie w stanie zawieszenia. Może jesienne wieczory będą łaskawsze od letnich i uda się powrócić do prac na programem.
Konkurencji dla CCP nie przewiduję, bo wymaga to zbyt dużo czasu i dostępu do różnych puszek.
Program bardzo przydatny duży plus dla autora
Przetestowałem go na trzech systemach = XP . Vista i 7 .
na wszystkich dział tak samo czyli:
aparaty wykrywa poprawnie po zrobieniu zdjęcia wyświetla go poprawnie
ale następnych już niestety nie. (tylko pierwsze jest OK)
Jeżeli po każdym zdjęciu wyłączę i włączę aparat ( tak cyk cyk :-D )
to wyświetla mi następne po wyłączeniu poprzedniego "ESC" i tak w koło.
Jak by autor zrobił jeszcze coś takiego aby kompozycję zdjęcia było widać na ekranie jeszcze przed jej cyknięciem to było by genialnie :wink:
Oprócz tego co napisałem wyżej dzisiaj zauważyłem że program działa (jak wyżej)
ale nie z każdą karta pamięci.
Na cztery karty dwie Sandisk (4BG) i dwie Kingston (4 i 8GB) z jedną z kart Kingston
(8GB) program nie działa, (nie wykrywa aparatu) jak tylko zmienię kartę na inną to wszytko działa jak wyżej.
Ciekawe może będzie pomocne dla tych którym program nie działa, - spróbujcie zmienić kartę!.
bartek_mk1
16-09-2009, 21:14
Problem z D40, program w oknie "aparat" wyświetla : D40 [nie obsługiwany] . Czy to znaczy, że ten model jest w jakiś sposób upośledzony?
Oprócz tego co napisałem wyżej dzisiaj zauważyłem że program działa (jak wyżej)
ale nie z każdą karta pamięci.
Możliwe, że niektóre karty mają jakieś opóźnienia w dostępie, a ja ustawiłem zbyt krótki timeout.
Problem z D40, program w oknie "aparat" wyświetla : D40 [nie obsługiwany] . Czy to znaczy, że ten model jest w jakiś sposób upośledzony?
Program zawiera listę aparatów, które są obsługiwane. Dodam D40 bo chyba nie ma jakichś technicznych przeszkód, żeby działał.
Mam nadzieję, że już wkrótce powrócę do prac nad programem.
..... ... .. Mam nadzieję, że już wkrótce powrócę do prac nad programem.
Czekam z niecierpliwością i też mam taką nadzieję :)
Witam,
testowałam przed chwilą z D90, Vista 64bit, bez dodatkowego softu oraz kodeków.
Wyświetlanie - tylko pierwsze zdjęcie po włączeniu i wykryciu aparatu.
Zapisywanie - zapisuje każde zdjęcie do wybranego katalogu.
Pomimo małych niedogodności wielki ukłon w stronę autora, z niecierpliwością czekam na rozbudowę programu.
Wyświetlanie - tylko pierwsze zdjęcie po włączeniu i wykryciu aparatu.
To podstawowy problem z aktualną wersją.
Pomimo małych niedogodności wielki ukłon w stronę autora, z niecierpliwością czekam na rozbudowę programu.
Obiecuję, że już niedługo (w tym roku) powrócę do pracy.
Właśnie zrobiłem kilka testów i chyba projekt pójdzie do kosza.
Odkryłem, że moja ulubiona przeglądarka FastPistureViewer (http://www.fastpictureviewer.com/) w wersji Professional, która kosztuje w tej chwili 33.92$ posiada to, czego nam trzeba.
Po wciśnięciu Ctrl+T wykrywa podłączony aparat, zrzuca zdjęcia do wybranego folderu, wyświetla je (100% lub full screen - Enter) łącznie z histogramem (H) i podstawowymi parametrami (I). Obsługuje tryb nef+jpg i co najważniejsze, jest bardzo szybka i zarządza kolorem.
a czy jest mi ktos w stanie powiedziec to czy te zdjecia sa zapisywane tylko na kompie czy na karcie tez?
wczoraj uruchomilem Camera Control Pro i ten zapisuje tylko na kompie. czyli szybkosc kompa determinuje tez szybkosc robienia zdjec bo sie bufor zatyka.....
czy jest jakis soft ktory zapisuje na karcie daje rownolegle podglad na laptopie?
Camera Control Pro jest specyficzny. Zobacz dowolny inny program, a nie powinieneś mieć takich problemów. Wymieniony wyżej FastPictureViewer nic nie usuwa z karty.
Może odświeżam stary wątek, ale strona projektu przestała dzialac...
Może odświeżam stary wątek, ale strona projektu przestała dzialac...
Dobrze zauważyłeś, uznałem, że ciągnięcie tematu i wyważanie otwartych drzwi jest bezcelowe, ponieważ:
Właśnie zrobiłem kilka testów i chyba projekt pójdzie do kosza.
Odkryłem, że moja ulubiona przeglądarka FastPistureViewer (http://www.fastpictureviewer.com/) w wersji Professional, która kosztuje w tej chwili 33.92$ posiada to, czego nam trzeba.
Po wciśnięciu Ctrl+T wykrywa podłączony aparat, zrzuca zdjęcia do wybranego folderu, wyświetla je (100% lub full screen - Enter) łącznie z histogramem (H) i podstawowymi parametrami (I). Obsługuje tryb nef+jpg i co najważniejsze, jest bardzo szybka i zarządza kolorem.
A szkoda, bo trzymałem kciuki za ten projekt.
No cóż... Do zobaczenia w kolejnym pomyśle ;)
Może sterowanie ustawieniami aparatu przez Nokię E63 ;) Taki Camera Control Pro GSM/Bluetooth ;)
marszull
08-04-2010, 23:57
jest cos takiego na iphone ;-)
mcl, mógłbyś wrzucić ostatnią wersję swojego programu na serwer? Niestety link z 1. postu pozdrawia mnie błędem 404 :/
Witam, szukałem dziś programu do automatycznego zrzucania zdjęć i prezentacji ich na ekranie. Byc może było to już na tym forum (ja nie znalazłem), ale Lightroom potrafi coś takiego robić. Funkcja nazywa się "Tethered Capture" i umożliwia automatyczny zrzut zdjęcia a aparatu i prezentację tego zdjęcia na ekranie oraz można nawet z poziomu aplikacji wyzwolić spust migawki (testowane na d300s). Może to nie wiele, ale mój problem rozwiązuje, może komuś też się ta informacja przyda.
pozdr.
Sławek
Problem w tym, że LR nie obsługuje starszych puszek, np. D70 :/
marszull
15-02-2011, 13:40
sa jescze conajmniej dwa darmowe programy do wyzwalania
jak wroce do domu to sprawdze i podam nazwy ;)
z jednym z nich dzialalem tak (jeszcze przy LR2) ze zrzucal do katalogo na dysk a LR pobieral od razu z tego katalogu
fuji tez ma swietny program (na pewno dzialajacy z s3 i s5)
moim zdaniem zdecydowanie lepszy niz CCP
Dobrze zauważyłeś, uznałem, że ciągnięcie tematu i wyważanie otwartych drzwi jest bezcelowe, ponieważ:
A co powiesz na wydanie kodu z jakąś wolną licencją (np. GPL)? Jak to zostawisz tak jak jest to Twoja praca pójdzie w zapomnienie a tak może się okazać, że program długo pożyje :)
Tej pracy tak dużo nie było, to raczej rozpoznanie tematu. Od tamtej pory sporo się zmieniło (Windows 7, 64-bit).
Jeśli chcesz, lub ktoś inny chce coś dalej z tym robić to podaj(cie) na PW swoje emaile. Prześlę źródła (o ile ich nie skasowałem).