Zobacz pełną wersję : Szukasz monitora do pracy?
Patrzac na obrzydliwe przejscia tonalne w LCDekach, kiepskie czernie itd., zaczalem sie obawiac komfortu pracy, z jakim przyjdzie mi sie zetknac, kiedy moj CRT LG padnie. I tak mnie cos tknelo i poogladalem sobie 21" monitorki na Allegro. Spodobal mi sie Dell P1130 za jakies 450 zl. Chwilke pogooglalem i znalazlem za... 300 zl --tutaj (http://www.zoltarsystems.pl/go/_info/?id=397)
Dzisiaj dostalem. Wlasnie sie na niego slepie, piszac te slowa. :) No i powiem Wam, ze jestem cholernie zadowolony. Ostrosc, geometria, kolory -- bajka! Po jakiejs pol godzinie wygrzewania zabralem sie za regulacje konwegancji, kolorkow, jasnosci i kontrastu. Po 5 minutkach mialem wiecej niz oczekiwalem od tego monitora. Powiem jedno -- lepszego zakupu w zyciu nie udalo mi sie zrobic. Szczerze polecam kazdemu, kto ma odpowiednia ilosc miejsca na biurku i potrzebuje dobrego kinola do pracy przy obrobce.
A jaka jest jego długość (głębokość)? Jaki to kineskop i co znaczy informacja "drobne ryski na kineskopie"?
Dzięki za odp. i pozdrówka.
P.S. Już mam dogadane z żonką, że kupię LCD, bo to małe, nie wadzi nikomu, a tu sobie takiego klocka sprawię :)))
Szczerze -- nie widze najmniejszej ryski na kineskopie... Moze oni nieswiadomi i patrza na te dwie linie charakterystyczne dla kineskopow Trinitrona. :D
Glebokosc -- dokladnie 50 cm.
hm... przyznam Ci racje... co banka to banka :) ale (bo zawsze jest jakies ale), jezeli kupi sie w miare dobry LCD, skalibruje sie go to niewiele mu do CRT brakuje. Ja wlasnie wczoraj przesiadlem sie na plaszczaka Sony, po skalibrowaniu jestem na prawde zadowolony, a co mnie na prawde porazilo, to ostrosc obrazu, bez porownania, ilosc detali dostrzeganych teraz jest duzo duzo lepsza, jak sie nie usiadzie i nie popatrzy to czlowiek nie wierzy jak wiele nie widzial na CRT (wczesniej mialem IIYAME 454). Oczywiscie czern pozostawia wiele do rzyczenia, ale taka wada LCD, akurat w moim przypadku jest to malo dostrzegalne, bo sila podswietlenia dostosowuje sie do otoczenia automatycznie. A co do gradientow na LCD, tak na prawde to widac 'schodki' w stopniu minimalnym, ale czy obrabiajac zdjecia, spotykacie sie z takimi syntetycznymi przykladami? Poza tym schodki widac tylko i wylacznie na DVI, na zlaczu analogowym nie dostrzeglem ani jednego schodka :)
A mnie wlasnie irytuje ta przesadzona ostrosc LCD. Dla mnie wzorem sa odbitki, a dobry CRT, do nich wlasnie ma najblizej jesli brac pod uwage plastyke obrazu. LCD juz chyba ze wzgledu na budowe panela, daje cos, czego normalnie na zdjeciu nie ma (nie widac) -- rozpoznawalne pojedyncze piksele (ktore dla mnie po prostu nie istnieja, biorac za wzorzec zdjecie papierowe).
Antonina
23-08-2006, 19:01
Ja właśnie dzisiaj miałam zamówić tego http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=120618619 z Allegro rozumie że kupiłeś w tym SKLEPIE (http://www.zoltarsystems.pl/go/_info/?id=397) ile kosztowała Cię wysyłka
Pozdrawiam
Tak -- kupiony byl na zoltarsystems.pl. Przesylka -- 25 zl (UPSem, dotarl na drugi dzien rano).
Ja wykonalem prawie rok temu podobny manewr...allegro 21'' SUN na kineskopie sony trintron (tak radzil znajomy bo podobno nabardziej zywotne) - 450 pln, co prawda odmowil wspolpracy po 2 miesiacach, gwarancja byla jednak 3-miesieczna i po wyslaniu (na koszt sprzedawcy) dowiedzialem sie ze nie da sie go naprawic i dostalem Siemens'a na tym samym kineskopie. Jest wielki jak szafa, ale za 450 pln (teraz sporo mniej) mozna miec fajne narzedzie do obrabiania fotek.
Wymaga to jednak troche szczesica bo w 99% sa to uzywki lub lezaki...wiec loteria:)
Trinitrony są bardzo dobre. Miałem kupować, jednaj nie znalazłem fajnego egzemplarza :( na allegro były strasznie drogie. Więc kupiłem Compaqa P1210 z 22 calowym kineskopem Mitsubishi Diamondtron :) i o nim moge powiedzieć to samo co Stig o Dellu :)
co ciekawe Diamondtron również ma dwa poziome paski na ekranie. Ponoć oba kineskopy były wspólnie przygotowywane (Trinitron/Diamondtron), ale jakoś się tym głębiej nie interesowałem. może ktoś wie więcej na ten tamat?
a ja dziś oglądałem ASUS 19" PW191 WIDE Pivot (http://www.allegro.pl/item123137996_monitor_lcd_asus_19_pw191_wide_8ms_p ivot_wxga_.html) i powiem Wam że "brzytew"
a ja dziś oglądałem ASUS 19" PW191 WIDE Pivot (http://www.allegro.pl/item123137996_monitor_lcd_asus_19_pw191_wide_8ms_p ivot_wxga_.html) i powiem Wam że "brzytew"
A pewnie, ze brzytew. Nawet nie trzeba nikogo specjalnie zapewniac. W koncu to LCD. :D
Problem jednak w tym, ze ostrosc LCD jest jakas taka syntetyczna, i zupelnie nie pasujaca (IMHO) do zdjec. Owszem -- internet, prace biurowe, a nawet CAD czy inna grafika wektorowa, ze o skladzie publikacji nie wspomne -- do tego wszystkiego obecne, dobre LCD, nadaja sie wysmienicie. Do zdjec jednak... nadal nie bardzo... Mozna -- owszem. Nawet najwieksi fani CRT z czasem miekna... Ale ja jednak zaczekam jeszcze pare latek az mnie ten obraz naprawde zadowoli... ;)
co ciekawe Diamondtron również ma dwa poziome paski na ekranie
Podpinam sie pod pytanie :twisted: :twisted: co to za "prowadnice" if u know what im saying...
co ciekawe Diamondtron również ma dwa poziome paski na ekranie
Podpinam sie pod pytanie :twisted: :twisted: co to za "prowadnice" if u know what im saying...
To cienie od drucikow podtrzymujacych maske szczelinowa. Specyfika konstrukcji Trinitron i Diamondtron.