PDA

Zobacz pełną wersję : Kula z panoramy czyli nie wiem o co mi chodzi.

Al Bundy
10-03-2009, 15:06
Mam serię zdjęć panoramicznych. Chciałbym uzyskać efekt kuli ziemskiej który już widywałem na forum ale znaleźć nie mogę. Wynikowe foto przypominało właśnie kulę zawieszoną na niebie na której widać było panoramę okolicy. Trochę trąci to szkłem o ogniskowej poniżej 8mm ale efekt jest ciekawszy ;)

Pomożecie czy nie wiecie o co mi chodzi ? :)

spiritwood
10-03-2009, 15:12
Wiemy o co Ci chodzi, też to widziałem parę razy i bardzo mi się podobało. Niestety w sieci nigdzie nie natrafiłem na tutka.
Niniejszym dołączam się do prośby Ala.

KozaK
10-03-2009, 15:21
http://photojojo.com/content/tutorials/create-your-own-panorama-planets/ - o to chodzi?

spiritwood
10-03-2009, 15:26
Si. Muchos Gracias Senor ;)

KozaK
10-03-2009, 15:29
Buenos Aires, nie ma za co :D:D

shaolin
10-03-2009, 17:22
Dacie po 20 dychy to Wam powiem :mrgreen: to co pokazal KozaK jest zla (czyt. marna) technika ;) bo nie zrobicie np. takiej planety -> http://www.digart.pl/zoom/647351/Moje_miasto!.html ani jakiejkolwiek innej, w ktorej bedziecie mieli na dole cos skomplikowanego (bo polar coordinates sciaga wszystko do srodka i potem jest syf total w centrum).

Al Bundy
10-03-2009, 17:30
Kozak - dzięki serdeczne ;)

shaolin - masz 2 dechy i mów ;)

Mariusz888
10-03-2009, 17:41
O fajne :D kiedyś już takie widywałem ale nigdy sobie takiej nie zrobiłem - widać czas najwyższy :D

shaolin
10-03-2009, 18:12
To moze zacznijmy od poczatku - jaka masz serie tych zdjec panoramicznych?;) tzn ile na ile stopni wyjdzie Ci panorama?

spiritwood
10-03-2009, 18:32
180 stopni powiedzmy. Takich akurat mam najwięcej.

shaolin
10-03-2009, 18:47
180st gdzie? poziomo? pionowo? Jak poziomo to o 180 za malo ;) Trzeba miec 360 w poziomie i 180 w pionie, zeby w ogole mozna bylo sie brac za sensowna planete ;)

spiritwood
10-03-2009, 19:04
180 poziomo. Mam gdzieś obfotografowane Las Vegas 360*, ale w nocy i z dużej wysokości, więc na planetkę to dość mało atrakcyjny materiał. To co zaprezentowałeś w linku wygląda na zaawansowaną panoramę w stylu AutopanoPro. Mnie (nie wiem jak Alowi) chodziło o te proste, jak choćby masz tu: http://www.nikonklub.pl/?/galeria/detale/4763.

shaolin
10-03-2009, 19:40
Ta prosta jest tak samo zrobiona jak tamta zaawansowana (w sensie ta z mostem) bo jak widac nic mi sie do srodka nie sciaga tak jak przy uzyciu PC.

Jezeli masz 180st w poziomie to mozesz skorzystac tylko z polar coordinates (tak jak jest to napisane w tutorialu) ale to bedzie dzialac tylko w miejscach z jednolitym dolem (trawa, woda, beton, etc) chyba, ze lubisz duzo fotoszopowac (i bedziesz naprawial podlogi ;)).

Najwazniejsza rzecza w tworzeniu porzadnej planety jest posiadanie dobrego materialu czyli zdjec, z ktorych mozna ulepic panorame 360x180. Potem jest z gorki ;)

spiritwood
10-03-2009, 19:46
Najwazniejsza rzecza w tworzeniu porzadnej planety jest posiadanie dobrego materialu czyli zdjec, z ktorych mozna ulepic panorame 360x180. Potem jest z gorki ;)

To jest oczywiste i sprawdza się w każdej dziedzinie życia ;) Bez porządnego materiału wyjściowego nie ma co spodziewać się rewelacyjnych efektów (w prostych żołnierskich słowach traktuje o tym przysłowie o biczu i ekskrementach ;))
To jak będzie? Przybliżysz tę metodę czy nie? ;)

shaolin
10-03-2009, 20:02
A nie przyblizam?:D Pamietaj, ze tylko Al dal 2 dychy :mrgreen:

Metoda taka ->
Jak nie masz ustawionego punktu wezlowego to od jego znalezienia zaczynasz zabawe (na szczescie robi sie to raz). Potem trzepiesz foty z lekka zakladka (czyli foty maja sie zakladac na siebie np w 20%) - ile? tyle ile bedzie trzeba, w zaleznosci od szkla jakiego uzyjesz bedzie to np. 12 (Sigma 10-20@10mm) albo milion (600/4 ;)). Do tego trzeba zrobic dwie foty gora i dol (+90st i -90st). Sklejasz to w jakims programie do klejenia panoram (ja uzywam PTgui), nastepnie odpalasz fotoszopa z wgranym pluginem Flexify2 (producent: Flaming Pear). Ustawiasz tam input (tu mozna wybrac pare opcji) i output (stereographic) i patrzysz co Ci wychodzi w preview. Jak wyszla planetka to dajesz ok, potem to obrabiasz tak jak chcesz, zapisujesz i tadam -> masz planete.

A teraz, jako ze sa to tajne informacje musze Was wszystkich killnac ;)

spiritwood
10-03-2009, 20:06
OK. Brzmi konkretnie. Orientujesz się może, czy Flexify2 działa również pod Elements?

Dzięki piękne za info no i czekam na nr konta ;)

shaolin
10-03-2009, 20:11
Orientujesz się może, czy Flexify2 działa również pod Elements?

Niestety nie orientuje sie w tym temacie.

Rozliczymy sie kiedys na zywo :razz: ;)

fIlek
10-03-2009, 20:12
OK. Brzmi konkretnie. Orientujesz się może, czy Flexify2 działa również pod Elements?

Dzięki piękne za info no i czekam na nr konta ;)

Wysyłaj, mu wysyłaj, a kopię przelewu do mnie i ban za komercję na forum :mrgreen:

shaolin
10-03-2009, 20:13
Wysyłaj, mu wysyłaj, a kopię przelewu do mnie i ban za komercję na forum:mrgreen:

A ja chcialem Ci kupic prezent za te 2 dychy... :razz: :twisted: :D

fIlek
10-03-2009, 20:14
A ja chcialem Ci kupic prezent za te 2 dychy... :razz: :twisted: :D

No to ja dostanę bana :mrgreen:

shaolin
10-03-2009, 20:17
:mrgreen:

spiritwood
10-03-2009, 20:23
No powiem Ci, że po krótkim spojrzeniu na Flexify uważam, że jest nawet fajniejszy od AutopanoPro (http://www.autopano.net/), którego mam póki co w wersji demo, no i jest dwukrotnie tańszy ;) Podoba mi się. Niestety nie piszą o kompatybilności z Elements ale ściągnę demo i zobaczę czy chodzi.
Jeszcze raz dziękuję za info.

EDIT

filek,
prezent to Ty jutro dostaniesz, więc nie wiem, czemu domagasz się jeszcze ;) ;)

panowie, oprzemy to o piwko ;)

shaolin
10-03-2009, 20:26
Ja nawet nie wiem co to Autopano ;)

Tylko pamietaj - Flexify nie sluzy do robienia panoram, a do robienia zawijasow ;)

Mariusz888
10-03-2009, 20:31
shaolin - może podpowiesz laikomflexipano jak "zrobić to lepiej " :D

shaolin
10-03-2009, 20:33
Lepiej? Czy prosciej ;) bo to roznica :D

Lepiej nie trzeba bo jest wystarczajaco dobrze :mrgreen: a prosciej mozna ale nie wiem czy jest sens bo chyba wszystko jasne - co najwyzej moge wytlumaczyc jak sie robi panoramy 360x180st i szuka punktu wezlowego bo z tym mozna miec problem jak sie nie wie jak to ugryzc :D

spiritwood
10-03-2009, 20:33
Ja nawet nie wiem co to Autopano ;)
Wejdź sobie na link, który podałem. Bardzo dobry program, który oprócz standardowych panoramek pozwala uzyskać dosyć ciekawe efekty właśnie w postaci super pokrzywionych perspektyw. Program jest bardzo dobry i jak dotąd (przynajmniej na Maca) nie miał konkurencji.

Wojteksw
10-03-2009, 20:39
W styczniowym Digital Foto-Video bardzo ładny artykuł na temat panoram kulistych.

fIlek
10-03-2009, 20:40
filek,
prezent to Ty jutro dostaniesz, więc nie wiem, czemu domagasz się jeszcze ;) ;)

panowie, oprzemy to o piwko ;)

Tys prowda, ale chyba do gwiazdki szlaban na prezenty będzie :mrgreen: Byś się w końcu na mordobicie wybrał, to będzie okazja do opicia :D

shaolin
10-03-2009, 20:41
Wejdź sobie na link, który podałem. Bardzo dobry program, który oprócz standardowych panoramek pozwala uzyskać dosyć ciekawe efekty właśnie w postaci super pokrzywionych perspektyw. Program jest bardzo dobry i jak dotąd (przynajmniej na Maca) nie miał konkurencji.

Zajrzalem, w sumie mam to wszystko (oprocz zawijania czasoprzestrzeni) w PTgui wiec na razie zostane przy swoim. Ostatnio i tak nie robie panoram ;) wiec nic specjalnego nie potrzebuje :D

spiritwood
10-03-2009, 20:46
Byś się w końcu na mordobicie wybrał, to będzie okazja to opicia :D

Na mordobicie wybrałem się ostatnio do Zamościa. Było fajnie i nawet wiele zdjęć mam. Na jakiś czas mi wystarczy ;)

fIlek
10-03-2009, 20:48
Na mordobicie wybrałem się ostatnio do Zamościa. Było fajnie i nawet wiele zdjęć mam. Na jakiś czas mi wystarczy ;)

Tyle, że u nas dają ochraniacze i sędziego na ringu ;)

ekonet
10-03-2009, 22:34
Tyle, że u nas dają ochraniacze i sędziego na ringu ;)
Ale efekty mogą być podobne (vide Snarski). :)

Al Bundy
10-03-2009, 23:21
shaolin - czytaj uważniej ponieważ nie zaproponowałem Ci 2 dych :D - to taki hłyt małketingowy ;)

Tak czy siak browar Ci się należy za przybliżenie tematu. Dzięki wielkie ;)

shaolin
10-03-2009, 23:28
Nie pije piwa, a 2 dychy zalatwia panowie z Ukrainy ;)

Nie ma za co.

Władca Pixeli
11-03-2009, 02:39
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=88847

Al Bundy
11-03-2009, 11:27
shaolin - myślałem że z Twoim nickiem będą to raczej mnisi z klasztoru o jedynej słusznej nazwie :D

Tak czy siak - zginę czy nie - masz moją wdzięczność i 2 dechy ;)

Władco - dzięki za linka!

shaolin
11-03-2009, 11:30
Al, oni tez korzystaja z pomocy Ukraincow ;) a w linku mowie to samo co tu, tylko mniej bo nie sciagnalem z nikogo 2 dych :mrgreen:

motylanoga
11-03-2009, 11:51
Shao, a dajesz prywatne korki z plenetek za herbatę? :D

shaolin
11-03-2009, 11:56
No nie wiem... :mrgreen:

Zobaczymy na miejscu ;)

kymaj
14-03-2009, 12:55
tu masz filmik do planetek http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/panoramy-male-planetki-hdr.html

p.s ta stronka zapowiada sie ciekawie, nawet nieźle zrobione filmy, chodzi mi bardziej o to jak są zrobione a nie co w nich jest eheh :D (takie zboczenie zawodowe :)

romano
19-03-2009, 16:28
Lepiej? Czy prosciej ;) bo to roznica :D

Lepiej nie trzeba bo jest wystarczajaco dobrze :mrgreen: a prosciej mozna ale nie wiem czy jest sens bo chyba wszystko jasne - co najwyzej moge wytlumaczyc jak sie robi panoramy 360x180st i szuka punktu wezlowego bo z tym mozna miec problem jak sie nie wie jak to ugryzc :D

Tak więc jak się szuka punktu węzłowego? :D
Mi z panoramy 360 x 180 wyszło coś takiego po zabawie w flexify2
http://img216.imageshack.us/img216/2750/pan1.jpg
Co prawda jakościowo zdjęcia wyszły beznadziejnie, bo część jest nieostra, ale chodzi mi o sam zarys.
Aaa i jeszcze jedno. Wydawało mi się, że gdzieś pisałeś, ze należy zrobic ~3 x 360stopni. Ja się obróciłem raz. Po co aż 3 razy? (http://www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1143415&postcount=26)

Jak wszystko mi się rozjaśni to u mnie też masz piwko ;)
Dzięki ;)

shaolin
20-03-2009, 02:00
Napisalem, ze np 3 razy, wiec to wcale nie znaczy, ze te 3x sa do czegos komus potrzebne bo z obrotem prawda jest taka, ze mozna sie obrocic raz, mozna sie obrocic milion razy, wazne zeby miec 360x180 ;) ilosc obrotow w glownej mierze zalezy od szkla, bo im wezszy kat (dluzsza ogniskowa) tym obrotow bedzie wiecej. I tyle, 3 to taka srednia obrotow przy ogniskowych typu 10-18mm ;)

Jest kilka sposobow, zeby znalezc punkt wezlowy - najprostszy dla mnie to taki z wykorzystaniem dwoch slupkow (albo palek, butelek itp). Ogolnie dwoch punktow przed aparatem, ktore sa w jednej linii (czyli blizszy zaslania dalszy). Do tego trzeba miec dluga plytke szybkozlaczki. Ogolnie chodzi o to, zeby tak ustawic aparat (przesuwajac go do przodu lub do tylu, za kazdym razem robiac pomiar) zeby przy obrocie, dalszy slupek nie wychylal sie zza pierwszego ;) Jak zaczniesz szukac to zobaczysz o co chodzi bo nie umiem tego obrazowo przedstawic slowami ;)

Moze to ulatwi ->
http://archive.bigben.id.au/tutorials/360/photo/nodal.html <- ten jest dokladnie taki o jakim pisalem, tylko tu slupki sa delikatnie rozsuniete, ale zasada jest taka sama (tzn. slupki nie moga zmieniac swoich pozycji ;) )
http://dgrin.smugmug.com/gallery/2114189 <- ten sam sposob pokazany na simpsonowo ;)

Na googlach daja tego na kilogramy ;) wystarczy poszukac ;)

romano
20-03-2009, 08:31
Ogólnie zasadę chyba zrozumiałem... ale
jak strzelam z ręki i mi uciekną wspomagacze poza kadr to wybieram następne czy lece na czuja?

rg2000
20-03-2009, 09:11
Z ręki to raczej ciężko. No chyba, że jesteś terminatorem i sobie możesz rękę usztywnić. :-) A tak na poważnie, to bez statywu nie ujedziesz. Pozdr.

shaolin
20-03-2009, 10:12
Ogólnie zasadę chyba zrozumiałem... ale
jak strzelam z ręki i mi uciekną wspomagacze poza kadr to wybieram następne czy lece na czuja?

Tu jest problem bo punktu wezlowego szukasz raz - potem zaznaczasz go albo na szkle, albo na plytce szybkozlaczki, albo na glowicy panoramicznej (jak masz) albo gdzie tam chcesz, wazne zebys potem z tej informacji korzystal ;)

Panoram (dobrych) nie powinno sie robic z reki (co nie znaczy, ze sie nie da - sam robie czesto z reki i nikt jeszcze od tego nie zginal ;) ).

Jest jedna technika opatentowana przeze mnie, ktora odrobine poprawia robienie panoram z reki:

Obrazek na gorze przedstawia standardowe robienie panoram przez zwyklego smiertelnika, obrazek na dole przedstawia Nikoniarza z tajna wiedza panoramowa ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/9qsj0dc1hikr3sty3e3x.jpg)

:twisted:

Ide na sniadanie ;)

romano
20-03-2009, 11:45
To jeszcze jedno - drukujesz dyplomy dla ludzi, którzy posiedli tajną wiedzę panoramową? Jeśli tak to proszę o jeden :D

Dzięki za wskazówki!

shaolin
20-03-2009, 11:59
Nie drukuje bo po co... Ci ludzie najczesciej znikaja w niewyjasnionych okolicznosciach ;) ;) bo tylko ja moge to wszystko wiedziec :mrgreen:

pX
20-03-2009, 14:10
Shao - dobrze rysujesz. Myślałeś o porzuceniu fotografii??

bombel
20-03-2009, 18:10
Shao - dobrze rysujesz. Myślałeś o porzuceniu fotografii??

Dokładnie to chciałem powiedzieć. Czekałaby Cię wielka przyszłość w rysunku :mrgreen:

shaolin
20-03-2009, 18:20
A chcesz kupic jakis obrazek? ;) Porzucac na razie nic nie bede bo mnie nie stac na dobry olowek ;)

bombelku, nie kus ;)

bombel
20-03-2009, 18:21
:)

Władca Pixeli
21-03-2009, 00:32
Jest jedna technika opatentowana przeze mnie, ktora odrobine poprawia robienie panoram z reki:

Obrazek na gorze przedstawia standardowe robienie panoram przez zwyklego smiertelnika, obrazek na dole przedstawia Nikoniarza z tajna wiedza panoramowa ;)

Problem w tym, że czy będziemy robić 1 czy 2 sposobem to bardzo trudno utrzymać dokładnie oś obrotu.
Gdzieś spotkałem się ze sposobem, że wkręcamy małą śrubę lub samą stopkę od statywu do aparatu, wiążemy jakąś nitkę tak aby sięgała do ziemi. Przyciskamy koniec nici butem i teraz łatwo można trzymać pion a to znaczy dokładną pozycją aparatu. :mrgreen:

romano
21-03-2009, 09:08
Przyciskamy koniec nici butem i teraz łatwo można trzymać pion a to znaczy dokładną pozycją aparatu. :mrgreen:

Jeśli przymocujemy do nitki waserwagę to może i tak.

wkręcamy małą śrubę lub samą stopkę od statywu do aparatu

Według tajnego sposobu, śrubka musiałaby być wkręcona obiektyw, albo źle odczytałem starożytną instrukcję Tajnego Kręgu Nikoniarzy. ;)

shaolin
21-03-2009, 09:54
Wladco jak pocwiczysz to Ci sznurek do niczego nie bedzie potrzebny (sprawdzone) ale pomysl niezly tylko tak jak pisze romano - najlepiej bylo by gdyby przywiazac sznurek w miejscu punktu nodalnego, nadepnac go, zeby miec rowno 90st wzgledem podloza i mozna sie krecic wokol sznurka;)

Sznurek moze byc dobry do cwiczen, zeby wyrobic w sobie dobry moment obrotowy :mrgreen: tylko trzeba uwazac, zeby se nie wyrwac szkla z bagnetu albo aparatu z rak jak ktos za mocno nadepnie, albo cos sie stanie i stracimy rownowage ;)

Ale ja i tak naklaniam do tego, zeby panoramy robic z wykorzystaniem statywu, a nie z reki ;) reczna metoda jest tylko na wszelki wypadek ;)

Al Bundy
05-08-2009, 17:54
Panowie - pilna sprawa. Potrzebuję dobrej jakości utworzonej w ten sposób kuli ale najlepiej gdyby to było coś z natury a nie blokowiska. Mam pomysł na prezent fotograficzny ale nie mam z czego tego zrobić. Czy ktoś może pomóc? Nie musi to być hit - byle widać trawę i niebo ale na kuli ;) Ogólnie chcę na niej postawić zrobioną ultra szerokim kątem parę...

Bardzo pilna sprawa. Warunki cenowe do ustalenia ;) Mogę oddać i w naturze ;)

shaolin
05-08-2009, 18:19
Bardzo pilna czyli na dzisiaj? czy na jutro? czy na kiedy ;)

Bo nie mam takich z trawa ;) ale moge miec jutro jak zrobie ;)

EDIT: Chyba, ze chcesz np. Muzeum Wojska Polskiego, albo Muzeum Narodowe w Warszawie albo Nankin to Ci moge dac dzisiaj ale tam malo trawy :mrgreen:

EDIT2: Jakby co to motylanoga ma jedna sztuke z duza iloscia trawy bo robilem u niej w ogrodzie przed chatynka ;) ;)

Al Bundy
05-08-2009, 18:34
Może być do piątku - chciał bym oddać druk w ramce w niedzielę a muszę go jeszcze ładnie zmiksować. Najlepiej by nie było to miejsce konkretne łatwe do zidentyfikowania więc najlepsza jest prosta polana czy łąka. Jak będzie jedno czy 2 drzewa nic się nie stanie ;) Na PW podeślę maila. Odezwę się i do motylejnogi ;)

shaolin
05-08-2009, 18:38
Ok, cos sie jutro pokombinuje, ale jakby mnie ktos wyprzedzil to bierz ;)

Al Bundy
05-08-2009, 18:39
Mała uwaga - w związku z tym że postawię ich na środku to gdyby nie było problemem zwróć uwagę by jakieś detale typu drzewa czy inne tym podobne nie były umieszczone centralnie a gdzieś po bokach tak bym postawił ich na trawie a nie na drzewie ;)

shaolin
05-08-2009, 18:43
Damy rade ;) u motylej w okolicach srodka jest tylko zdublowany kot ;) ;)

Al Bundy
05-08-2009, 18:48
Damy rade ;) u motylej w okolicach srodka jest tylko zdublowany kot ;) ;)

Już do niej skrobnąłem - zobaczymy. Kota może da się wystemplować jakimś PSem ;)

shaolin
05-08-2009, 19:06
No nie wiem czy ona Ci pozwoli usuwac kota ;) ;)

A skoro jestesmy juz w temacie - z reki, robione moja tajna technika, ktora tu rozrysowalem i juz nie jest tajna ;) ;)

źródło (http://iv.pl/images/vjuodyp46x0z1im6ioy.jpg)

Tak sie dzieje (rozmazywanie po ultrarozciagnieciu) jak stoimy zbyt blisko wysokiego obiektu (w tym przypadku drzewo ;)).

EDIT: Mozna sie przed tym uchronic w postprocessie tylko w jeden sposob... taki:

źródło (http://iv.pl/images/43td4dvedljdhbn6zw6.jpg)

:twisted: :mrgreen:

Al Bundy
05-08-2009, 23:13
hehehe :)
Czekam niecierpliwie ;)

shaolin
06-08-2009, 16:27
Polecial mail ;)

GeparD
08-08-2009, 02:25
EDIT: Mozna sie przed tym uchronic w postprocessie tylko w jeden sposob... taki:

przez pierwsze 5 min zastanawialem sie jak to ogladac ;)