Zobacz pełną wersję : Obiektyw na koncerty [D50]
Witam!
Ostatnio zajmuję się fotografią koncertową (całkowicie amatorsko). Do tego używam Nikona D50 wraz z kitowym szkłem (18-55). W najbliższym czasie planuję zrobić zakupy. Ponieważ koncerty często nie są najlepiej oświetlone poważnie myślę o zakupiem stałki Nikkor 50mm f1.8 D. Niestety obawiam się, że fotografując na koncertach nie uzyskam zadowalającej głębi ostrości (przy słabych warunkach i otwartej przysłonie). Jak myślicie lepiej kupić bardzo jasny obiektyw, nie używać żadnej lampy błyskowej i zapomnieć o głębi ...czy użyć ciemniejszego obiektywu i wykosztować się na SB-600. A może macie jeszcze jakieś inne ciekawe obiektywy do polecenia, które będą się do tego nadawały?
PS. Światło z jakim mam do czynienia to najczęściej trzy lub cztery reflektory skierowane na jednego lub dwóch muzyków (tło - czarne lub bardzo ciemne). Przy pomiarze 'spot' na twarzy tak oświetlonego człowieka (bez lampy) mogę teraz wydusić 1/30s przy f3.5 ...nie trudno sobie wyobrazić efekty - załamka :(
--
z góry dziękuję
TJD
105/2.8 albo 180/2.8 i troche wprawy
mogę teraz wydusić 1/30s przy f3.5 ...nie trudno sobie wyobrazić efekty - załamka :( TJD
czyli przy 1.8 bedziesz miał ok 1/110 - ujdzie :) nawet biorąc pod uwage sporo dłuższa ogniskową
robiąc zdjęcia przy 18mm raczej nie ma obawy o głębie ale z koleji przy 50mm żeby objąć ten sam kadr musisz stanąc dalej - dystans do obiektu się zwiększa i w efekcji głębia też jest większa. Jednak 50 nie da takiej perspektywy jak 18. a na głębie i ustawienie ostrości i tak zawsze trzeba uważac... A lampa... moim zdaniem psuje trochę klimat koncertu (chyba, że tylko doświetlasz nieznacznie ale wtedy i tak przydaje się jasny obiektyw). 50 chyba dla Ciebie będzie ok, poza tym będzeiesz miał fajną "portretówkę"
rozumiem, że zdjęcia robisz raczej z bliska? a może coś jasnego z okolic 30 mm? (wyższa cena!)
Zapomniałem dodać, że na początek nie chcę wydać więcej niż 1000zł (albo niewiele więcej). Może zrobić tak - standardowa 50mm f1.8 i do tego jeszcze SB600. Lampą lekko błyskać po suficie a przysłonę ustawić w granicach 2.8 ...czy to może wyjść sensownie?
Jeśli chodzi o odległość - bliżej niż 2 metry raczej nie podchodzę (żeby nie przeszkadzać publiczności w odbiorze :) ).
Maldoror13
23-08-2006, 12:24
Robiłem ostatnio zdjecia koło 19.20 do 21 w zeszłą sobote podczas jazzu na starówce moim d50 z podpietym 50/1.8. Przy przysłonie 5,6 zdjęcia wyszły świetne, czasem było mi zakrótko ale coż to tylk 50. Jak się wyrobie to wrzuce sample.
A czy przy przysłonie 5.6 nie byłeś zmuszony błyskać? Bo to już trochę ciemno jest :(
Maldoror13
23-08-2006, 15:23
Sprawdzałem exify, f 5,6 czas 1;125, iso 800
o głębię sie nie martw, lepiej niech będzie ostry jeden artysta, a "śmietnik" z tyłu - niekoniecznie.
kup 50/1.8 - o ile ci pasuje ta ogniskowa, bo jak widać jedni radzą ci szeroki kąt a drudzy tele.
to jednak zależy od tego jaką masz sytuacje na tych koncertach. jaki chcesz mieć kadr, jaką masz odległość, czy zawsze ta sama sala.
jeśli jest róznie - to jednak jasny zoom - polecam T 28-75/2.8 byłby najlepszy i najtańszy z ta jasnością.
albo następne stałki - N 85/1.8, Sigma 30/1.4 (oprócz wspomnianego 50/1.8
jesli dystans sredni to sigma 30/1.4 i zero problemów.Lampe mozesz w domu zostawic.
Za jakies 1300 zł powinienes ja kupic.Co do lampki to ja uzywam dyfuzorka (SB800) i palnik w niebo.Mam smugi światła,dymy i inne bajery.Oczywiście czasem niedoświetlone ale od czego są NEFy :)
[ Dodano: Czw 24 Sie, 2006 ]
oczywiście lampy do 30/1.4 nie uzywałem, tylko do szkieł z 2.8
o głębię sie nie martw, lepiej niech będzie ostry jeden artysta, a "śmietnik" z tyłu - niekoniecznie.
Tylko żeby nie okazało się, że ostra jest gitara tego artysty, a on sam już nie :) Dlatego boję się tych otwartych przysłon w ciężkich warunkach.
że ostra jest gitara tego artysty, a on sam już nie no tak bywa:) ale zależy tez jak daleko jestes od gitary :)
no tak bywa:) ale zależy tez jak daleko jestes od gitary :)
Jakieś 3 lub 4 metry. Może ktoś poratuje zdjęciem wykonanym z podobnej odległości Nikkorem 50mm przy f1.8? Z góry dziękuję!
tu jest moje z koncertu - 50/1,8 i statyw (wtedy jeszcze plastikowy) :D
http://onephoto.net/info.php3?id=179356
tu jest moje z koncertu - 50/1,8 i statyw (wtedy jeszcze plastikowy) :D
http://onephoto.net/info.php3?id=179356
Bardzo fajne! Czy przysłona była ustawiona na 1.8? Jaki był czas?
Ja mam chyba łatwiej ...bo artyści się mniej ruszają ;)
[center]https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2006/08/PICT0043JPG-3.jpg
źródło (http://www.ee.pw.edu.pl/~dziocht/PICT0043.JPG)[/center:77935cdc71]
To zdjęcie zrobiłem moją starą Minoltą... marne jest, ale pokazuje o co mi biega :)
F 3,5 i 1/40 sekundy balans bieli światło żarowe :)
jak sie ma ciemne obiektywy to ostrość nastawia się gorzej, mniej pewnie.
jak bedziesz miał 50/1.8 to AF bedzie pracował lepiej. tylko dobrze uceluj odpowiednim polem AF i sie nie martw.