Zobacz pełną wersję : pytan pare d70s.....
TMASAKRA
23-08-2006, 09:37
1. czy sa jakies ruznice miedzy nikonem d 70s a d 70 ? czy to cos znaczacego ? ( swojego d70s zakupilem w angli.... a instrukcje matka mi polska od kogos odkupila.... tylko ze problem bo 2 pierwsze stony sa od d70s a reszta od d70 )
2. jestem zupelnie nowy jesli chodzi o fotografie kiedys jedynie zenit... teraz 70s zdiecia wychodza mi nieco ciemne co mam zrobic by uniknac tego ?
3. wiekszosc zdiec robie za pomoca programow... makro i obiekty poruszajace sie. czy to bardzo wielki wstyd???
4. white balance... nie bardzo rozumiem jak dziala i jakie ustawienia mamwybierac zeby zdiecia byly takie jakie maja byc... ;)
5. prosze o rady dla poczatkujacego.... posiadam nikona d70s z kitowym obiektywem nikona 18-70 do tego tamron 70-300 + macro. 2 gb SanDisk extreme IIIi telekonwerter x2.
pozdrawiam luka...
ladnie prosze uzyj szukaj bylo
TMASAKRA
23-08-2006, 09:44
ladnie prosze uzyj szukaj bylo
to znaczy ??
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://baczynski.livenet.pl/szukaj.jpg)
chyba wszystko jasne?:)
TMASAKRA
23-08-2006, 10:30
Obrazek (http://baczynski.livenet.pl/szukaj.jpg)
chyba wszystko jasne?:)
SKORO JUZ TAKI POMOCNY JESTES MOGLES CHOCIAK KONKRETNE LINKI ZAPODAC....
ALE MIMO DZIEKUJE CI ZA POMOC... PRZYNAJMNIEJ LICZBA POSTOW ROSNIE ... ;)
*PELEN PODZIW DO ZDOLNOSCI ARTYSTYCZNYCH ;)
TMASAKRA, wpisz w opcji szukaj. nikt tu linków nie będzie zapodawał bo nikt nie ma czasu aby CI z tych wszystkich linków na poszukiwane przez Ciebie tematy szukać te najlepsze :) tego mnóstwo na naszym forum było :) MNÓWSTWO! praktycznie każdy nowy pyta o to samo :)
shakk, wypaśna instrukacja obsługi szukaja. respect ;)
TMASAKRA, aby udzielić odpowiedzi na twoje pytania, trzeba by napisać książkę - równie dobrze mógłbyś poprosić, by np. w jednym poście nauczyć cię angielskiego. No ale cóż - zrobimy "przyspieszony gestapowski kurs angielskiego" (pamiętacie 'allo 'allo?):
1. różnice są minimalne, spokojnie ci ta instrukcja wystarczy
2. użyj korekcji ekspozycji - taki guzik z plusikiem i minusikiem. Warto też poczytać w instrukcji i w internecie nt. pomiaru centrważonego i punktowego.
3. nie, to nie jest wielki wstyd
4. działa to tak, że albo ustawiasz na auto i się nie przejmujesz, albo korzystasz z gotowych nastawów - robisz w słońcu - dajesz słoneczko, przy świetle żarówek - żaróweczka, przy halogenach itd. Możesz też użyć opcji PRE - wtedy wykonujesz zdjęcie wstępne, a na jego podstawie aparat precyzyjnie ustawia WB dla danej sceny.
5. Przede wszystkim martw się o światło - jeżeli będzie go dużo i nie będzie świeciło prosto w obiektyw, reszta będzie prosta.
SKRYTOBOJCA
23-08-2006, 12:47
Ja przejrzalem ten dzial forum w poszukiwaniu info o D70(s) stronka po stronce az do strony nr 25
I WSZYSTKO tam jest:
Roznice miedzy D70 a D70s.
Dlaczego zdjecia sa ciemniejsze.
O WB i wiele, wiele innych problemow.
Polecam poczytac :>
TMASAKRA
23-08-2006, 13:04
DZIEKI WAM BARDZO ZA ODPOWIEDZI... JEST TROSZKE CIEZKO :) ALE POWOLI JAKOS MI IDZIE...
NA RAZIE ROBIE ZDIECIA W JPG MAM ZASLABY KOMPUTER ABY EDYTOWAC RAW CZYTALEM JUZ O SZUMACH I JESZCZE BARDZIEJ ZGLUPLEM, JUZ NIE WSPOMNE O KRZYWYCH...BRRRY... ALE BEDZIE OK :)
RAZ JESZCZE DZIEKI ZA POMOC :)
TMASAKRA,
1. Różnice są minimalne: w zasadzie "s" ma gniazdo elektrycznego wężyka spustowego, większy wyświetlacz LCD, i wbudowana lampa błyskowa ma nieco większy kąt świecenia, podobno lepiej pokrywa obiektyw "kitowy" w szerokim ustawieniu.
2. D70 jest tak ustawiony, by lekko niedoświetlać, unikając wypalenia świateł. Dlatego zdjęcia wydają się nieco ciemne.
3. Programy tematyczne też są dla ludzi, choć sam rzadko z nich korzystam, bo wtedy niemal wszystko ustawione jest "na sztywno".
4. WB Auto nie zawsze się sprawdza - często kolejne zdjęcia, np. ruchomego obiektu robione w serii, mają inną kolorystykę. Jak masz czas, ustawiaj ręcznie, jak nie masz czasu, nie przejmuj się. Widać to w zasadzie tylko w serii zdjęć. W NEFach można to skorygować w szerokim zakresie.
5. Zestaw amatorski OK.
W archiwum forum znajdziesz wiele odpowiedzi, trzeba je - niestety - cierpliwie przeszukać.
TMASAKRA, wyłącz capslocka i pisz małymi, to forum jest bardzo wyrozumiałe ale krzyk traci swoje znaczenie.
Pozdrawiam i wiem jak to jest: chcę wiedzieć już i wszystko.