PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalacze radiowe POWERLUX

Raf 007
10-03-2009, 00:06
Witam.
Swego czasu były zareklamowane na forum.
Czy ktoś nabył i może podzielić się uwagami na temat pracy i niezawodności.
Interesuje mnie ten 1- kanałowy, ale każda opinia może być pomocna. Miały być sprawne i dużo lepsze od przeciętnych "chińczyków"
Przy okazji spytam jak wyzwalacze reagują na przedbłyski, wyzwalają lampy z pierwszym przedbłyskiem (tak przypuszczam), czy je pomijają i wyzwalają z błyskiem głównym.

mcl
10-03-2009, 00:14
Właśnie czekam na dostawę. Jeśli poczekasz trochę, to coś o nich napiszę.

edit:
Czy da się włączyć przedbłyski bez podłączonej lampy? To chyba nie ma sensu.

Raf 007
10-03-2009, 00:22
Poczekam i dzięki, ale swoja drogą to może jeszcze ktoś coś wie.
Co do przedbłysków:
A co jeśli robię z lampą a przez radio odpalam inne lamy doświetlające np tło.

marszull
10-03-2009, 00:43
radio to radio nie ma nic wspolnego z blyskami ;-)
od blyskow(przedblyskow) jest fotocela

Raulo
11-03-2009, 19:49
Mam ten jednokanałowy.
Producent podaje synchro to bodajże 1/180. U mnie natomiast działa spokojnie do 1/250.
Właśnie jestem na etapie dokupienia drugiego odbiornika. Najgorsze, ze sam sie nie wyłącza po czasie. jak nie wyłączysz to 2 dni w torbie i po bateriach.

Raf 007
11-03-2009, 21:27
A były jakieś problemy czy dziala bez zarzutu i czy sprawdzałeś zasięg, chodzi mi czy będzie sprawnie działał na 15 -20m na sali bo w takich warunkach zasadniczo będę użytkował.
Co do wyłączania po jakimś czasie to chyba nie byłby to dobry pomysł. Jak rozstawię lampy na imprezie to 6-7 godzin mają mi działać, ale mogę mieć tą godzinkę przerwy że nie błysnę. Gdyby mi się wyłączały np po godzinie a umieścił bym je w niedostępnym miejscu, to potem głupio wśród ludzi z drabiną latać.

mcl
12-03-2009, 21:08
Wyzwalacze dotarły. Podłączyłem do sabinek i wykonałem kilka błysków testowych. Za każdym razem błysk był wyzwalany (w chińczykach nie było to takie oczywiste). Nic samo się nie wyzwoliło. Jedną lampę umieściłem w jednym pokoju, drugą 2 pomieszczenia dalej i obydwie błyskały. Zapowiada się dobrze i jeśli system (2 odbiorniki i 1 nadajnik) będzie dalej tak pracował, to będę szczęśliwym użytkownikiem.

docxxx
13-03-2009, 21:06
Witam.
Interesuje mnie ten 1- kanałowy, ale każda opinia może być pomocna.

A ile lamp obsluguja te jednokanalowe?

mcl
14-03-2009, 02:24
A ile lamp obsluguja te jednokanalowe?
Ile się chce, to znaczy ile się ma odbiorników.
Ilość kanałów daje nam możliwość niezależnej pracy dwóch zestawów w małej odległości. Np. dwóch fotografów może pracować w jednym studio, albo na jednej imprezie, nie wyzwalając wzajemnie lamp.

docxxx
14-03-2009, 07:35
A moglby ktos wrzucic zdjecie zestawu podlaczonego do lamp? Chcialbym zobaczyc jak to wyglada, bo nadajnik/odbiornik jednokanalowy nie ma mocowania na sanki i wszystko trzeba montowac na pajaka.

Raulo
14-03-2009, 17:38
Nadajnik ma mocowanie na sanki a odbiornik ma sanki na taśmę dwustronną, które przykleja się do lampy.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://odsiebie.com)

docxxx
14-03-2009, 19:24
A no wlasnie, a ja myslalem (przed objerzeniem zdjec w necie), ze jest mocowanie na sanki. A tu widze, ze przez kabel (PC, tak?).

Raulo
14-03-2009, 22:28
Dokładnie

Artur25
14-03-2009, 22:40
panowie a jak to dziala z sb800?? na jaka odleglosc a i najwazniejsze czy ma przypadlosc chinczykow ze czasami samo odpala a czasami nie odpali :)

Raulo
14-03-2009, 23:39
Testowałem z SB 900 i nigdy się nie zdarzyło aby nie odpaliła. Co do odległości to nie powiem. Póki co testowałem na max 10m

mcl
15-03-2009, 00:42
A no wlasnie, a ja myslalem (przed objerzeniem zdjec w necie), ze jest mocowanie na sanki. A tu widze, ze przez kabel (PC, tak?).
Zestaw 10 kanałowy (droższy) ma stopkę na lampę. 1 kanałowy ma gniazdo PC

Damian911
09-04-2009, 13:55
A to ja mam pytanko jak z bateriami w nadajniku/odbiorniku w tym modelu 1-kanałowym? (jakie i na ile (około) błysków wystarczą?

Maryj
13-04-2009, 19:01
jest ktoś w stanie sprawdzić z jaką szybkością poweluxy wyzwalają speedlighty?

Raf 007
14-04-2009, 08:41
Nie wiem czy chodzi Ci o zwykły tryb, czy o ten z krótkimi czasami. W zwykłym pstryknąłem kilka razy na próbę i bez problemu poszło na 1/250 a nawet krócej 1/320 (wychodził oczywiście pasek od migawki, ale lampa się wyzwalała w czasie jej otwarcia).

Spidi
14-04-2009, 15:56
Zestaw 10 kanałowy (droższy) ma stopkę na lampę. 1 kanałowy ma gniazdo PC

Dobra to w takim razie jak podłaczasz te odbiorniki do Sabinek? Jest jakaś przejsciówka do kabla bo w SB nie ma gniazda typu jack...
I przy okazji- gdzies to w polsce można kupić(jaki koszt $$)?

rg2000
14-04-2009, 17:20
Tu na przykład http://allegro.pl/item608229539_radiowy_wyzwalacz_lamp_blyskowych_po werlux_fw_1b.html
A do sabiny przez gniazdo pc

kobyll
15-04-2009, 07:28
Pewnego dnia mając dosyć taniej chińszczyzny, która mi cały czas robiła zwary i ogólnie były cuda na kiju zapytałem Bonza co by mi polecił i tak oto stałem się szczęśliwym posiadaczem wyzwalania radiowego POWERLUX. Co tu dużo mówić - jest świetne, czas synchronizacji 1/250, zasięg potężny (jeszcze nie było tak żeby mi brakło, a używałem naprawdę na wszystkich możliwych ogniskowych), przebija się bez trudu przez ściany, wykonanie zacne no i co najważniejsze ponieważ ja bawię się w błyskanie sabinkami ma gorącą stopkę oraz 10 kanałów - czegóż chcieć więcej? Może przyzwoitej ceny? Mówisz i masz - dużo tańsze od Pocket Wizzarda :)

Nie szukajcie po allegro dajcie zarobić swojemu i uderzajcie do Bonza :) Jakby ktoś nie umiał odnaleźć jego stronki uderzcie na PW :D

dejot
15-04-2009, 23:09
http://dawidjach.blogspot.com/2009/03/wyzwalacz-radiowy-powerlux-fw-1b-test.html

Maryj
16-04-2009, 14:28
Jeszcze raz. Gdy podłącze chińczyka pod D3 nie wyzwolę serii zdjęć ( 9 fps )
Wiem że pockety wyzwalają nawet przy 11 fps.
I pytanie brzmi, czy jak podłącze powerluxa do D3 czy będzie w stanie wyzwalać lampę z prędkością 9 lub 11 fps?

mcl
16-04-2009, 14:38
Dobra to w takim razie jak podłaczasz te odbiorniki do Sabinek? Jest jakaś przejsciówka do kabla bo w SB nie ma gniazda typu jack...
I przy okazji- gdzies to w polsce można kupić(jaki koszt $$)?
Ja mam podłączone krótkim kabelkiem PC - PC. Można go kupić za parę złotych np. tu: http://mif.sold.pl/

dejot
17-04-2009, 01:30
ja przerabiałem miałem końcówkę PC i stary kabelek minijack-PC

co do prędkości wyzwalania, niestety nie dam rady tego sprawdzić moim aparatem.

conik
17-04-2009, 18:06
nominalnie wg producenta 1/180 bez zadnych zaklucen

dejot
17-04-2009, 21:46
tak, ale Maryj pytał o to czy powerlux wyrobi się z 11 bądź 9 klatkami na s.

Maryj
17-04-2009, 22:37
nominalnie wg producenta 1/180 bez zadnych zaklucen

kolejny... fps (frames per second) klatki na sekundę

kobyll
17-04-2009, 23:13
To ja może spytam przewrotnie po co Ci to? Jaka lampa błyśnie 11 razy w ciągu sekundy?

skoras
17-04-2009, 23:22
To ja może spytam przewrotnie po co Ci to? Jaka lampa błyśnie 11 razy w ciągu sekundy?

Np SB-900. przydaje się chociażby do wielokrotnego naświetlenia pojedynczej ekspozycji, bardzo ładnie można tym sfotografować szybko poruszające się obiekty. Rozwiałem Twoje wątpliwości? ;-)

Maryj
17-04-2009, 23:38

sporty ekstremalne typu deskorolka,bmx ale bardziej mi chodzi o te 9 fps

kobyll
18-04-2009, 00:33
Nawet nie wiedziałem, że SB900 może błysnąć 11 razy na sekundę :D Człowiek się codziennie uczy jednak :)

skoras
18-04-2009, 08:05
Nawet nie wiedziałem, że SB900 może błysnąć 11 razy na sekundę :D Człowiek się codziennie uczy jednak :)

Jeżeli chcesz błyskać większą mocą to z tego co pamiętam tylko pod warunkiem użycia dobrych baterii alkalicznych, na akumulatorach się tego nie wyciągnie.

kobyll
18-04-2009, 09:36
Jeżeli chcesz błyskać większą mocą to z tego co pamiętam tylko pod warunkiem użycia dobrych baterii alkalicznych, na akumulatorach się tego nie wyciągnie.

Tak teraz przypominam sobie, że oglądałem kiedyś taki test robiony właśnie na D3 i SB900 podczas zdjęć seryjnych - aku skapitulowały w momencie.

Jacek_Z
18-04-2009, 20:01
LP lampy (a więc moc) nie zależy od tego czy się używa baterii czy akumulatorów.
generalnie to większy prąd dają akku, więc z akku sie szybciej doładowuje niz z baterii.
Ilość zdjęć w serii głównie zależy od tego jak słaby to będzie błysk.

skoras
18-04-2009, 22:15
LP lampy (a więc moc) nie zależy od tego czy się używa baterii czy akumulatorów.
generalnie to większy prąd dają akku, więc z akku sie szybciej doładowuje niz z baterii.

Dokładnie, dlatego napisałem że w przypadku kiedy chce błyskać większą mocą bo wiadomo że przy 1/64 aku nie zdąży się nawet przy pracy rozgrzać ;-)

Akumulatory generalnie mają większą pojemność od standardowej baterii alkalicznej, niestety gorzej wypadają pod względem ładowania lamp. Nie chce mi się szukać ale na YT jest filmik który to dość ładnie udowadnia na przykładzie działania SB-900 z aku i bakteriami.

odie83
19-04-2009, 10:18
Moje Canony potrafią błyskać z szybkością do 100 razy na sekundę, z mocą 1/128... robią wtedy max 40 błysków, które jak łatwo obliczyć trwają razem 0,4 sek ;)

kobyll
19-04-2009, 11:23

Nie chodzi Jacku o moc lampy ale o szybkość ponownego naładowania się i faktycznie były robione testy, że do zdjęć seryjnych lepiej nadają się zwykłe baterie alkaliczne.

Jacek_Z
19-04-2009, 13:46
Nie chodzi Jacku o moc lampy ale o szybkość ponownego naładowania się...
Lampa praktycznie nie zdąży się ładować w serii która trwa bardzo krótko, cała sztuka polega na tym by błyskać słabym błyskiem (czyli na wysokim ISO, otwartej przysłonie, na wprost) tak by nie rozładować kondensatora do zera. Przy ułamku mocy możliwe jest kilka błysków w ogóle bez doładowywania. A jak błyśniesz pełną mocą to ci żadne baterie nie pomogą, i tak musi się odczekać do naładowania, a to nie jest możliwe w czasie poniżej 1 s, czyli o zdjęciach seryjnych można zapomnieć.
Szybkość ładowania ma znaczenie tylko dla długich serii (2-3 s), a i tak wtedy trzeba uważać na warunek błyskania Ułamkową częścią mocy lampy. W 3 s D3 robi 27 zdjęć. Zobacz jaki jest czas ładowania lampy, pomnóż x27. Wyjdzie grubo powyżej 3 s czyli to nie mogą być błyski pełną mocą (ani jej połową czy nawet ćwiercią).

to co było na filmiku z yutube było podważane. Mało on miał wspólnego z normalna pracą i nie wiadomo jak mocny błysk był realizowany.
Bez problemu mógłbym udowodnić dowolną tezę gdybym był nieuczciwy i nie pokazał zmiany jakiegoś parametru :)

edit - znalazłem pdf z instrukcja sb900
jaki najkrótszy czas ładowania podaje instrukcja sb900 dla błysku na pełnej mocy?
- odpowiedź -2,3 s. razy 9 = około 20 sekund. Tyle czasu trzeba by błysnąć 9 razy pełna mocą. 20 sekund. To daleko od 1 s. nawet jak się ma rewelacyjne zasilanie.
Aha - i 2,3 s jest dla akku. Dla baterii są to 4 s.

skoras
19-04-2009, 16:15
My tu pitu pitu, doszliśmy do miejsca w którym każdy przy założeniu konkretnej sytuacji ma rację i odeszliśmy od głównego pytania - czy powerluxy dają radę przy 9 cz 11 błyskach na sekundę :-)

kobyll
20-04-2009, 09:08
Lampa praktycznie nie zdąży się ładować w serii która trwa bardzo krótko, cała sztuka polega na tym by błyskać słabym błyskiem (czyli na wysokim ISO, otwartej przysłonie, na wprost) tak by nie rozładować kondensatora do zera. Przy ułamku mocy możliwe jest kilka błysków w ogóle bez doładowywania. A jak błyśniesz pełną mocą to ci żadne baterie nie pomogą, i tak musi się odczekać do naładowania, a to nie jest możliwe w czasie poniżej 1 s, czyli o zdjęciach seryjnych można zapomnieć.
Szybkość ładowania ma znaczenie tylko dla długich serii (2-3 s), a i tak wtedy trzeba uważać na warunek błyskania Ułamkową częścią mocy lampy. W 3 s D3 robi 27 zdjęć. Zobacz jaki jest czas ładowania lampy, pomnóż x27. Wyjdzie grubo powyżej 3 s czyli to nie mogą być błyski pełną mocą (ani jej połową czy nawet ćwiercią).

to co było na filmiku z yutube było podważane. Mało on miał wspólnego z normalna pracą i nie wiadomo jak mocny błysk był realizowany.
Bez problemu mógłbym udowodnić dowolną tezę gdybym był nieuczciwy i nie pokazał zmiany jakiegoś parametru :)

edit - znalazłem pdf z instrukcja sb900
jaki najkrótszy czas ładowania podaje instrukcja sb900 dla błysku na pełnej mocy?
- odpowiedź -2,3 s. razy 9 = około 20 sekund. Tyle czasu trzeba by błysnąć 9 razy pełna mocą. 20 sekund. To daleko od 1 s. nawet jak się ma rewelacyjne zasilanie.
Aha - i 2,3 s jest dla akku. Dla baterii są to 4 s.

No Jacku teraz zgadzam się w całej rozciągłości :) Wcześniej nie do końca zrozumiałem o co chodzi w twojej wypowiedzi :D