Zobacz pełną wersję : D300
Juz minelo troche czasu ,problemy z AF i inne bledy .co myslicie o nim.
kto jest zadowolony a kto nie?
zapraszam do dyskusji
zadowolony jestem, robi zdjecia i to kolorowe nawet:mrgreen:
50 k, zadowolony, bardzo duzy postep w porównaniu z d200, istotnych wad poki co nie znalazłem :)
luxius, jak możesz rozszerz swoją wypowiedź.
Co znaczy duży postęp :?:
d300 spełnia moje oczekiwania, nie uważam się za pro żebym potrzebował np d3x
To bardzo dobra korpus :) Można powiedzieć,że to D3 w "pigułce" :) Co ciekawe w mojej nie stwierdziłem obecności ani jednego złego piksela,działa bardzo dobrze,a przebywanie z nią to sama rozkosz i nie mam zamiaru jej zmieniać na nowszy model :)
siedemczwartych
09-03-2009, 10:04
nie ma co komentować... Puszka WSPANIAŁA. Żadnych... podkreślam, żadnych problemów.
Z MB-D10 rewelacyjnie leży w łapie. I wtedy, jak ktoś wyżej zauważył, to D3 w pigułce :)
na forum czytalem duzo negatywnego o d 300 i tak na dobra sprawe niewiem sam czy jestem do konca z niego zadowolony.
pozdrawiam
To my mamy ci powiedzieć, czy jesteś zadowolony!?
Ja byłem zadowolony ze swoich dwóch poprzednich korpusów i obecnego. Każdy sprzęt ma wady i zalety. Kluczem jest poznać je i umiejętnie unikać/wykorzystywać.
tymancjo
09-03-2009, 14:37
naciskam kneflik... słychać takie "pstryk" i robi wtedy zdjęcie, więcej odeń nie oczekuje :)
...tak serio: koło 60k zrobione, zasadniczo czasami się nie lubi z moja sigma, a czasami się lubi... itd. Jak się go nauczyć to daje dużo swobody w pracy.
a kiedyś na weselu za plecami usłyszałem rozmowę dwóch gości " ...wiesz ja mam profesjonalny aparat, ale ten tu to ma dopiero wielki ekran..." :)
pozdrawiam,
Początkowo(po przesiadce z D70s pierwszy szok brak zielonego programu auto), typowe zdjęcia "z imienin u cioci" wydawały się mniej ostre i momentami bardziej szumiące.
Po zastosowaniu rad z tip'ów(np: ostrość 5, profil kolorów z D2X) wywoływaniu RAW-ów przez CNX, można osiągnąć efekty zbliżone lub lepsze jak u poprzednika. Body mogłoby być lżejsze i do tego wyższe, wizjer chociaż większy od poprzednika mógłby być jeszcze większy. Efektów typu BF/FF przy N18-200 nie stwierdziłem. Ogólnie, gałkologia bardziej wygodna porównując poprzednika. Aparat mam prawie od roku i ciągle uczę się wykorzystywać jego nowe możliwości. Dzisiaj, kupując nowy sprzęt wybierałbym pomiędzy D300, a D90.
Wszystkim zainteresowanym, życzę dobrego światła.
To mówisz że jak się przyłożysz to nawet lepsze niż z d70s wychodzą foty...mało prawdopodobne...
Inkognito
09-03-2009, 18:48
To mówisz że jak się przyłożysz to nawet lepsze niż z d70s wychodzą foty...mało prawdopodobne...
Bo, nieważne czym, ważne kto :)
robin102
09-03-2009, 19:31
Co ciekawe w mojej nie stwierdziłem obecności ani jednego złego piksela,..
Bo na razie cicho siedzą, a jak się wkurzą to warkną albo w palec ugryzą :mrgreen: ;)
Przerobiłem Nikona D70,70s,D200,Canona 20D i 40D.
Od Lipca 2008 używam Nikona D300 i jestem b.zadowolony.Każdy z w/w aparatów był "dobry" ale na Dzisiaj D300 bardzo mnie satysfakcjonuje.
Jak na razie pracuje bez zarzutu i zgrzytów.POLECAM!!
Pozdrawiam
remiksson
10-03-2009, 02:02
generalnie jestem bardzo zadowolony :) Nie mialem mozliwosci bezposredniego porównania z d200 bo nie posiadalem naraz obu puszek, aczkolwiek zgadzam sie z opinia jednego z forumowiczów: "o czym tu gadać?". Wątków o obu aparatach jest tyle, ze nie trzeba sie specjalnie trudzic aby je znaleźć. Widocznie autorowi się nie chciało, ale zdziwiłbym sie jesli sądzi, że z tego wątku dowie sie czegoś co jeszcze o d300 nie zostało powiedziane.
A moj D300 do tego obrazuje plastycznie :D Super pucha, smie twierdzic, ze w DX-ie lepszej nie ma (przynajmniej na razie). Ale to oczywiscie moje zdanie ;)
D300 fotografuję dopiero 2 miesiąc. Ale moje zdanie na ten temat jest takie, że wiele wątków krytycznych na tym forum wynika z niewiedzy, czy z braku umiejętności, a nawet nie które narzekania to już malkontenctwo. Ja myślę że inżynierowie w Nikonie wiedzą co robią, w odróżnieniu od niektórych fotografów którzy wydali bajońską sumę (ich zdaniem) na body D300 i to za nich ma focić. Ja zakład fotograficzny prowadzę już 22 lata, zaczynałem w czasach fotografii cz-b, gdzie chcąc uzyskać dobre fotografie należało sporo czasu spędzić w ciemni fotograficznej. Dla nie wtajemniczonych to tak jak dzisiaj posiedzieć przed komputerem i wywołać zdjęcie.
D300 daje tak duże możliwości konfiguracji i różnych ustawień, że niestety w niewprawnych rękach to tak jak super wóz wyścigowy, a za kierownicą posiadacz zwykłego samochodu. Bez odpowiedniej wiedzy i wprawy, ani D300 nie zrobi super foty, ani wóz wyścigowy z takim kierowcą nie wygra wyścigu.
Tak wiec drodzy użytkownicy D300 do książek, internetu, a tak naprawdę aparaty w dłoń i do boju, a nie marudzić.
KONRADOO
10-03-2009, 15:12
Mój d300 jak narazie jeszcze mnie nie wk.....zdenerwował :mrgreen: uważam że naprawdę fajne fotki można z niego wycisnąć
Do osób którym nie pasuje zakładanie nowego wątku. Jeżeli Mod uzna, że wątek jest zbędny-to go usunie. Po co się w ogóle udzielacie jak wam to nie pasuje, może autor jest sentymentalny i chce odświeżyć peany nad d300. Co Was to kieli?
Ktos tu kiedys napisal. ze na D300 tyle sie narzeka i nie wie juz sam czy chce go kupic. Ktos inny w odpowiedzi ze tylko ci z "problemami" sie udzielaja.
Wiec po to byl stworzony ten watek, dla rownowagi jak sadze :)
Ps. moj spisuje sie znakomicie, nie narzekam, ale moglby mi podpowiadac jak zrobic lepsze zdj :D
A mój D300 to nawet buzi na dobranoc daje :mrgreen: , tylko skurczybyk nie chce sam chodzić za mną w plener i muszę go dzwigć.
A na poważnie poza oczywistymi zaletami o których piszą wszyscy , idealnie leży w moim ręku. Mam dosyć dużą dłoń i muszę powiedzieć że inżynierowie co go projektowali musieli mieć podobne (chyba nie japończycy)
Mam to samo, co parman - ten, kto projektowal ten aparat, musial brac miare z mojej dloni. Lezy fenomenalnie :)
Co Was to kieli?
"Kie.." co? ;)
Nie znam takiego słówka. Proszę o objaśnienie.
NIe miałem do czynienie za bardzo z nikonem przed zakupem D300. A kupiłem go między innymi dlatego, że świetnie leży w łapie - co za ergonomia...
Ja jestem mocno zadowolony.
u mnie po 12k wyskoczyl jeden pixel co miga i raz jest bialy, raz czerwony...postanowilem jednak o nim zapomniec. daje mi wszystko czego potrzebuje:) super pucha:)
Jachu1974
13-03-2009, 11:19
D300...D200 i co jeszcze?!Powiem tak panie i panowie aparat jak to aparat ma robić zdjęcia i tyle.Nie ważne jaką masz puchę,ważne jakie masz oko(oka,oczyska).Chcąc uskutecznić mały onanizm sprzętowy powiem tylko,że moja trzysetunia jest zaje.......A moja żona jest o nią zazdrosna jak o jakąś laseczkę.To tyle.
a moja to nawet robi zdjecia
i ma swietna lampe blyskowa! :D :D :D
bardzo zadowolony jestem.
To bardzo dobra korpus :) Można powiedzieć,że to D3 w "pigułce" :) Co ciekawe w mojej nie stwierdziłem obecności ani jednego złego piksela,działa bardzo dobrze,a przebywanie z nią to sama rozkosz i nie mam zamiaru jej zmieniać na nowszy model :)
D3 w pigułce??? nie do końca. Miałem D300, obecnie mam D700 i duzo pstrykałem D3.
Jeśli już chcemy porównywać do pigułek to tak:
D3-> D700
D2xs->D300
Jeśli chodzi o obrazowanie D300... naprawdę super wybór. Na pewno najlepszy w Nikonie aparat w systemie DX. Szumy o wiele mniejsze niż w D2x. A po podpięciu gripa funkcjonalność prawie taka sama.
Mogę śmiało polecić ten aparat. Zrobiłem nim jakieś 70tyś zdjęć i nigdy nie było problemów.
Nie znam takiego słówka. Proszę o objaśnienie.
Objaśniam: Kieli - Obchodzi, interesuje:neutral:
witold68
13-03-2009, 13:07
Ja jestem bardzo zadowolony...
Niesamowite śledzenie af - rewelacja. Szybko i precyzyjnie. Ergonomia i pokrętła - na swoim miejscu (poprzednio f801,90,100) - zachowano przyciskologię :)
Ogólnie po 30k bez problemu na wersji softu A:01 - nie pamiętam dokładnie ale nic nie wgrywałem z aktualizacji. Nie miałem różnych dziwnych przypadłości opisywanych w postach.
Jedynie czego mi brakowało to wizjera który występował w moich poprzednich Nikonach... a teraz jest w d700 i wyżej :( po prostu był wygodniejszy w obserwacji. NIe pamiętam jego nazwy (high epoint? czy jakoś tak) można obserwować obraz na matówce z większej odległości - osoby w okularach wiedzą o co chodzi :)
Podsumowując - świetna pucha
To my mamy ci powiedzieć, czy jesteś zadowolony!?
Ja byłem zadowolony ze swoich dwóch poprzednich korpusów i obecnego. Każdy sprzęt ma wady i zalety. Kluczem jest poznać je i umiejętnie unikać/wykorzystywać.
nie bez powodu pytam,tak do konca nieznam jeszcze tego aparatu i nie jestem pewny siebie,co za tym idzie niewiem czy ja robie bledy czy aparat.
pewnie teraz dostane nauke typu poczytaj instrukcje itp.
Pozdrawiam wszystkich
naciskam kneflik... słychać takie "pstryk" i robi wtedy zdjęcie, więcej odeń nie oczekuje :)
...tak serio: koło 60k zrobione, zasadniczo czasami się nie lubi z moja sigma, a czasami się lubi... itd. Jak się go nauczyć to daje dużo swobody w pracy.
a kiedyś na weselu za plecami usłyszałem rozmowę dwóch gości " ...wiesz ja mam profesjonalny aparat, ale ten tu to ma dopiero wielki ekran..." :)
pozdrawiam,
dzieki ,pozdrawiam
Do osób którym nie pasuje zakładanie nowego wątku. Jeżeli Mod uzna, że wątek jest zbędny-to go usunie. Po co się w ogóle udzielacie jak wam to nie pasuje, może autor jest sentymentalny i chce odświeżyć peany nad d300. Co Was to kieli?
Dziekuje za poparcie
Ktos tu kiedys napisal. ze na D300 tyle sie narzeka i nie wie juz sam czy chce go kupic. Ktos inny w odpowiedzi ze tylko ci z "problemami" sie udzielaja.
Wiec po to byl stworzony ten watek, dla rownowagi jak sadze :)
Ps. moj spisuje sie znakomicie, nie narzekam, ale moglby mi podpowiadac jak zrobic lepsze zdj :D
:)
jarek_wt
04-04-2009, 19:02
Robi to co do niego należy. W tym równierz zdjęcia :)))
[....]zasadniczo czasami się nie lubi z moja sigma, a czasami się lubi... [....]
pozdrawiam,
A jak to się objawia ???
Bo u siebie zasadniczo nic takiego nigdy zaobserwowałem. Po prostu zakładam obiektyw, i działa ...
nie bez powodu pytam,tak do konca nieznam jeszcze tego aparatu i nie jestem pewny siebie,co za tym idzie niewiem czy ja robie bledy czy aparat.
pewnie teraz dostane nauke typu poczytaj instrukcje itp.
Pozdrawiam wszystkich
Ja jestem amatorem i również nie zawsze wiem co poszło nie tak, ale jednego się nauczyłem. Jeżeli coś jest spieprzone, to znaczy, że czegoś nie dopatrzyłem. Większość komentarzy w tym wątku wcale nie jest ironiczna moim zdaniem i trafia w sedno. D300 to na tyle bezkompromisowy sprzęt, że pozwala ci pracować nie myśląc o nim. Jeżeli znasz zasady kompozycji i podstawy funkcjonowania aparatu, to możesz w pełni skupić się na wymyślaniu kadru będąc pewien, że aparat spełni swoje zadanie w stu procentach. Jeżeli wybierzesz odpowiedni pomiar światła, zadziała prawidłowo i tak jak chciałeś. Jeżeli zmierzysz balans bieli będzie poprawny. Jedyne na czym pozostaje się skupić to tworzenie zdjęcia. Za to uwielbiam D300. Zawsze zadziała poprawnie a ja mogę o nim zapomnieć i skupić się na zdjęciu.
Szakall1
04-04-2009, 19:37
co tu mówić dużo.. aparat wart jest tych pieniędzy i czasu jaki trza na niego odkładac :)))
miron1970
04-04-2009, 23:26
Witam! Spełnia moje oczekiwania i ciągle mnie miło zaskakuje, chociaż ciągle się go uczę. Nigdy nie miałem najmniejszych problemów. Polecam...
Mam D 80 od 3 lat i D 300 od 4 miesięcy. D 80 z gripem, waga prawie 3 kg z bateriami i ze szkłem. Postanowiłem że D 300 nie będzie urywać mi szyi. Ergonomia tej puszki jezt znakomita a rozmieszczenie podstawowych przycisków pozwala natychmiastowe zmiany parametrów naświetlania. Przyłączam się do wszystkich pochwał dodając, że od lat fotografuję turnieje brydża i po raz pierwszy D 300 umożliwia mi fotografowanie z ręki bez flesza, w zastanym świetle najczęściej mieszanym, na wysokich ISO. Ten aparat w każdych warunkach i w każdym temacie zrobi poprawne zdjęcie.
nokinnikon
05-04-2009, 08:54
Mimo, że raz był w serwisie (padła cała lewa strona aparatu i nic nie wyświetlał) jestem nim zachwycony i sprawia mi ogromną radość
remiksson
05-04-2009, 18:18
Ja się nie wyłamię, dla mnie również trzysetka to piękna pucha :) I mimo, że mam małe dłonie (bo ogólnie kurdupel jestem) to nie narzekam na ergonomię, czasem przydałyby się dłuższe paluchy ale to przecież nie jest wina inżynierów Nikona :)
hackermuz
06-04-2009, 09:42
Ja jestem posiadaczem D300 od hmmm grudnia i muszę przyznać, że rewelka. Do tej pory tfu tfu problemów nie było i mam nadzieję, że tak pozostanie. Na pewno pucha warta tych pieniędzy :)
A ja nie wiem czy jestem zadowolony... bo jak robię zdjęcia to nosem dmucham na ekran, ten zaparowuje i nie widzę histogramu po zrobieniu... chyba mogli go umieścić w innym miejscu, albo mniejszy zrobić :p:lol:
everyman
06-04-2009, 11:03
AF w mojej puszce nie jest najlepszy, z N24-70 2.8 mam FF'a - ale to też zależy od ogniskowej i odległości (ten sam obiektyw na np D700 chodzi wzorowo). Jak miałem podpiętego N85mm 1.4 też nie zawsze trafiał. Przy N105mm 2.8 powyżej kilkunastu metrów również zauważyłem przesunięcie. Po około roku wyskoczył jeden martwiak na matrycy, na którego zwróciłem uwagę przypadkiem - szybko jednak o nim zapomniałem. Ogólnie nie mam szczęścia do elektroniki, jednak nie narzekam. Z zasady wątki sprzętowe omijam dużym łukiem (nie wiem jak tu trafiłem - coś nie tak kliknąłem :p), aby nie dopatrywać się kolejnych niedociągnięć i robię po prostu zdjęcia... bo to dobry aparat jest. ;)
PS Zbieram na D700, nim dopiero można poszaleć - cały dzień miałem w ręce, komfort zupełnie inny. :D
Nie ma lepszej puszki DX i chyba lepsza już nie powstanie (FF będzie w natarciu). Poza tym z MB-D10 i N17-55 chwyt i wyważenie bajka.
Pozdrawiam
maniek
remiksson
06-04-2009, 16:13
fakt, chyba nie będzie już nic lepszego w formacie DX. Następca D300 pewnie będzie czymś poniżej d700 ale z matrycą FF.
jak można zrobić coś pomiędzy d300 a d700 z matrycą ff? różnice pomiędzy d300 a d700 - oprócz matrycy - są rzeczywiście aptekarskie.
Miałem D300 a teraz D700 i myślę że jednak jesteś w błędzie.
nokinnikon
06-04-2009, 17:45
Miałem D300 a teraz D700 i myślę że jednak jesteś w błędzie. To, że masz D700 nic nie wnosi do tego wątku. Wniosła by ocena D300
Tak z ciekawości, mógłbyś rozwinąć jakież to różnice poza dobrodziejstwami FF są między tymi puszkami?
Jeśli to miało być do mnie - to uwaga, uwaga:
Miałem D300 a teraz mam D700.
Myślę zatem, że jednak nie jestem w błędzie.
(starałem się zachować ten sam bezsensowny poziom wypowiedzi)
hackermuz
08-04-2009, 17:39
Jeśli to miało być do mnie - to uwaga, uwaga:
Miałem D300 a teraz mam D700.
Myślę zatem, że jednak nie jestem w błędzie.
(starałem się zachować ten sam bezsensowny poziom wypowiedzi)
Jak w piaskownicy...
Jak w piaskownicy...
Jasne, że tak.
Dobrze, że w końcu to ktoś zauważył. Nawet, jeśli za sprawą mojego posta.
eot tego ot.
fakt, chyba nie będzie już nic lepszego w formacie DX. Następca D300 pewnie będzie czymś poniżej d700 ale z matrycą FF.
Nie zgodze sie - IMHO format DX ma przed soba dluga i swietlana przyszlosc. Po pierwsze: mniejsze koszty produkcji matryc, po drugie: marketing. DX dla amatorow i zaawansowanych amatorow, FX dla pro i semi-pro.
Zreszta, smierc formatu DX wieszczy sie od dawna, z wiadomym skutkiem ;)
afterall
09-04-2009, 16:27
Również wydaje mi się że DX zbyt szybko nie zginie, choć faktycznie może być kierowany bardziej do amatorów. Trudno powiedzieć czy będzie dalej udoskonalany w kierunku poszerzenia choćby DR, czy tylko zobaczymy więcej megapikseli.
Za to FX pewnie będzie się bardziej dynamicznie rozwijał, nie tylko megapikselowo.
Jedno i drugie będzie z pożytkiem dla wszystkich - lepsze puchy za mniejsze pieniądze - oby ;-)
Nie zgodze sie - IMHO format DX ma przed soba dluga i swietlana przyszlosc. Po pierwsze: mniejsze koszty produkcji matryc, po drugie: marketing. DX dla amatorow i zaawansowanych amatorow, FX dla pro i semi-pro.
Zreszta, smierc formatu DX wieszczy sie od dawna, z wiadomym skutkiem ;)
Mam również taką nadzieję. Dzięki cenom formatu DX stać mnie na porządny korpus i pełną torbę szkieł. Gdybym chciał przesiąść się na na FX zostałbym z D700 i jednym obiektywem. Obiektywy na każdą okazję i korpusy w przystępnych cenach to to czego oczekuję. Nie stać mnie na wydatki tysięcy funtów na minimalny przyrost jakości/funkcjonalności.