Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dylemat S30/1.4 czy N35/1.8 , a moze jeszcze cos innego do D300

funio
08-03-2009, 20:30
od tygodnia zastanawiam sie co wybrac, przeczytalem juz tysiace recenzji i nadal nie moge sie zdecydowac - obiektyw glownie do kosciala bedzie mi potrzebny zeby zbyt duzo nie "lampic" mam juz N17-55/2.8 Prosze o pomoc

mjr
08-03-2009, 20:32
funio, to już jest irytujące i gdybym był moderatorem to bym ten wątek zablokował.
Nawet 3 czy 4 wątki niżej masz podobne pytanie.
Weź włącz SZUKAJ :!:

Zbegen
08-03-2009, 20:38
Sigma jest na pewno sprawdzona i jeśli masz dobry egzemplarz to powinieneś mieć sporo satysfakcji. Jest sporo droższa od Nikkora ale o nim tak naprawdę niewiele wiadomo jak się sprawdza w praktyce.

funio
08-03-2009, 20:50
mjr - przepraszam Cie bardzo, myslisz ze nie czytalem tych watkow:) jednak do konca nie jestem zedowolony, bardziej przymierzam sie do Sigmy ale wyczytalem ze ma probelmy z ostrzeniem a nikt konkretnie o niej nie PISZE.

Zbegen
08-03-2009, 20:59
MIEWA kłopoty z ostrzeniem, trzeba się jej trochę nauczyć, ale tak jak wyżej, jeśli dobrze trafisz/wybierzesz to jest naprawdę OK.

Nikuś
08-03-2009, 21:05
Sigma 30 1,4 jest bardzo ciekawym szkiełkiem.. jesli chodzi o celnosc AF, to mam wrazenie, że to legenda.. co innego, że trzeba sprawdzic czy nie ma FF albo BF, no chyba , że weźmiemy sobie do serca rady, żeby nie testowac, tylko odrazu robic zdjęcia ;)

.

Polsar74
08-03-2009, 21:06
ja byłem w podobnej do Twojej sytuacji - czyli byłem już od krok od zakupu S_30. I...nie kupiłem jednak.
Powód : drastyczne problemy z AF na innych polach niż centralne, co w moich oczach dyskwalifikuje ten podobno świetny obiektyw (nie mówiąc o tym że dosyć drogi - szczególnie obecnie :-P).
Pewno że można się nauczyć z tym żyć i kombinować przekadrowując ale, do licha, chyba jednak nie o to chodzi...

szymony
08-03-2009, 21:14
He, he, zaczyna się. Jak to było: osiołkowi w żłobie dano.....

Rycerz
08-03-2009, 21:26
poczekajcie zaraz będzie: co kupic sigme 30/1.4 czy N 35/2 czy jednak 35/1.8 ;) ? to dopiero sie zaczna dylematy ;)

funio
08-03-2009, 21:45
panowie , lepiej dwa razy zapytac niz raz zbladzic.

ktm777
08-03-2009, 22:30
Sigma 30 1,4 jest bardzo ciekawym szkiełkiem.. jesli chodzi o celnosc AF, to mam wrazenie, że to legenda.. co innego, że trzeba sprawdzic czy nie ma FF albo BF, no chyba , że weźmiemy sobie do serca rady, żeby nie testowac, tylko odrazu robic zdjęcia ;).

Legenda powiadasz? Rany jak ja bym chciał, żeby tak było... Niestety nawet po wizycie w serwisie Sigmy nie jest różowo, środkowy - pewny na 95%, skrajne prawe - 80%, lewe - pominę milczeniem. Na pozostałych szkłach, nawet ciemnych - ale Nikkorach - nie wiem co to problem z celnością AF. Możliwe, że przyczyna leży częściowo po stronie
D300, jednak ponieważ z innymi obiektywami (N 18-200VR i N12-24) nie mam tych problemów to body nie ruszam.
Co mnie powstrzymuje przed wymianą na Nikkora:
1/ jasność, nie tyle dla uzyskania płytkiej GO, co dla możliwości skrócienia czasu i wykonania nieporuszonego zdjęcia,
2/ ogniskowa - na DX Sigma daje odpowiednik 45 mm, nikkory to już 52 mm - a we wnętrzach to spora różnica,
3/ sigmę już mam :mrgreen:

Nikuś
08-03-2009, 23:48
Legenda powiadasz? Rany jak ja bym chciał, żeby tak było... Niestety nawet po wizycie w serwisie Sigmy nie jest różowo, środkowy - pewny na 95%, skrajne prawe - 80%, lewe - pominę milczeniem. Na pozostałych szkłach, nawet ciemnych - ale Nikkorach - nie wiem co to problem z celnością AF. Możliwe, że przyczyna leży częściowo po stronie
D300, jednak ponieważ z innymi obiektywami (N 18-200VR i N12-24) nie mam tych problemów to body nie ruszam.
Co mnie powstrzymuje przed wymianą na Nikkora:
1/ jasność, nie tyle dla uzyskania płytkiej GO, co dla możliwości skrócienia czasu i wykonania nieporuszonego zdjęcia,
2/ ogniskowa - na DX Sigma daje odpowiednik 45 mm, nikkory to już 52 mm - a we wnętrzach to spora różnica,
3/ sigmę już mam :mrgreen:

ktm777, a jest tez wielu uzytkowników, u których taki problem nie występuje.. inna sprawa - jakie dokładne wyniki procentowe podajesz ;) :) Czesto problem wynika z tego właśnie, ze korzystając ze "skrajnych" pól(słabszych niz centralne), przy słabym oswietleniu, a jeszcze korzystając ze wspomagania AF oryginalnej lampy np SB800 mamy własnie takie efekty. Oczywiście zebrałem te mozliwosci i wiem, że nie musza dotyczyc Twojego przypadku, aczkolwiek "leganda", o której wspominałem moich egzemplarzy Sigmy nie dotyczy.. co innego z FF. Tą przypadłośc w S 30mm musiałem skorygowac u fachowca
Niejeden musiał taka korekte wykonac w swoim Nikkorze... inna sprawa czy body, czy szkło.. czy to i to ;)

.

ktm777
09-03-2009, 01:11
Nikuś, procenty oczywiście z "głowy" nie bawię się w testy, ot na centralnym trafiło się kilka razy, że nie trafił, po prawej nie trafia raz na 4 - 5 zdjęć, na lewą przestałem ostrzyć bo to był hard core. Lampy ze wspomaganiem nie używam (amator jestem, mam tylko SB400 na ten czas) kupiłem ten obiektyw do zdjęć przy słabym oświetleniu. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób nie ma problemów z tym obiektywem, żałuję, że nie mogę się do tego grona zaliczyć. Jednak nie czuję się osamotniony w swoich odczuciach i dlatego nie zgodziłem się z określeniem "legenda".
Znam swoje słabe strony, nie zwalam swoich niepowodzeń na sprzęt, jednak z sigmą ma moje D300 problem. Poprzednio miałem S 28 f/1,8 - odstąpiłem ją koledze, bo jak się okazało soft w obiektywie był stary, bez możliwości aktualizacji - objaw był taki, że większość zdjęć była prześwietlona (światłomierz pokazywał "0" a na zdjęciu potrafiło być +2,5 EV).
Dlatego skłaniam się do tezy, że spora część winy leży po stronie mojego D300, który z uporem maniaka odmiawia współpracy z innymi szkłami niż AF-S.

avallardi
09-03-2009, 01:52
Dlatego skłaniam się do tezy, że spora część winy leży po stronie mojego D300, który z uporem maniaka odmiawia współpracy z innymi szkłami niż AF-S.
To trochę jak krytykowane za brak śrubokręta D40, D40x i D60: im też najlepiej wychodzi praca ze szkłami AF-S. 8)

Bienias
09-03-2009, 09:43
Masz więcej kasy i potrzebne ci f 1,4 to nie ma się co zastanawiać tylko brać Sigmę. Nikkor 35/1,8 ma jednak zdecydowanie lepszy wskażnik cena/możliwości szczególnie po ostatnich podwyżkach. Jeżeli cena gra rolę to odpowiedź jest wg mnie jasna: Nikkor - bardzo ostry i najprawdopodobniej z bezproblemowym AF. Mnie AF Sigmy nie przeszkadza (środkowy punkt ponad 95% trafień)

artko
09-03-2009, 11:14
A ja chyba jakiś w czepku urodzony jestem . Kupiłem 30 Sigmę ostatnią sztukę z półki w FJ w Arkadii w Wawie i nie mam żadnych problemów ani na centralnym ani na bocznych- w zasadzie to nie widzę różnicy czy ostrzę centralnym czy bocznymi jest ok . Szczerze powiedziawszy to aż zaskoczony byłem, że ona jest tak ostra na 1,4 - nie wiem może ja jakiś mało wymagający jestem . W każdym bądź razie ja tam testów kartkowych z focusem nie robiłem i jakoś nie mam powodów do narzekania.

Inkognito
09-03-2009, 21:41
Sigma 30 1,4 jest bardzo ciekawym szkiełkiem.. jesli chodzi o celnosc AF, to mam wrazenie, że to legenda.. co innego, że trzeba sprawdzic czy nie ma FF albo BF, no chyba , że weźmiemy sobie do serca rady, żeby nie testowac, tylko odrazu robic zdjęcia ;)

.

Nikuś :) jak każda legenda ma w sobie ziarenko prawdy :) ale fakt, że jest to często wyolbrzymiane.

waldek
10-03-2009, 11:24
S30/1.4 jak dotąd nie ma konkurenta. N35/1.8 nim nie będzie - dłuższy i ciemniejszy.
Przy obecnej cenie Sigma oczywiście przegrywa z Nikkorem ale przy poprzedniej tj. 1500 zł to N35/1.5 za 900 zł nie powinien jej zagrozić.

Sigma wypuściła kilka obiektywów S10-20/S30/S50-150 które w strefie budżetowych obiektywów są świetne.
Mogą rywalizować tylko z T12-24 N35 T50-135 i do końca trudno rozstrzygnąć który lepszy. :(

mjr
10-03-2009, 15:30
waldek, zaraz jadę po Nikkor 35/1.8 i wiem, że nie ma w tej cenie żadnej konkurencji.
Pozdrawiam

jazco
10-03-2009, 16:08
Moja Sigma ma problemy z AF ale tylko (aż?) w kiepskich warunkach oświetleniowych, więc to trochę głupio - przecież po to jest ten obiektyw :) Poza tym bokeh, ostrość (nawet przy f/1.4), kolory, wykonanie - suuper. Mój egzemplarz nie ma FF/BF.

Jeżeli potrzebujesz światła -> 1.4 jest zawsze lepsze niż 1.8.
Jeżeli nie potrzebujesz światła -> masz już rewelacyjny zoom 2.8.

Jachuu
10-03-2009, 16:10
mjr wstaw proszę przykładowe zdjęcia jak już podepniesz go pod body i nacieszysz się na tyle, by w miarę obiektywnie coś więcej napisać :D

batonMR
10-03-2009, 16:56
I jakieś niezależne zdanie o AF, jakości zdjęć itd - mile widziane również z mojej strony. ;)

mjr
10-03-2009, 17:55
Jachuu ok.
Ale chyba dopiero wieczorem, bo wszystkie ze sklepu wykasowałem.
A teraz muszę wyjechać i wracam po 20.

moshica
13-03-2009, 17:19
Przytaczam wątek mego autorstwa + przykładowe fotki.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=38817
Do dziś uważam że to świetne szkło i powiem że na N35 2.0 bym ani 1.8 nie zamienił. Po pierwsze jaśniejsze, w końcu 1.4 można nim "walić " foty po zmroku, kościoły, meczety w środku z ręki przy 1/20s prawie ciemno.
2. Bookeh - bajka
3. Ostry od pełnej dziury i kontrastowy
4. wykonanie

Ps. mój egzemplarz testowałem jak w linku przy zakupie, kupiony za 1540zł.

GeparD
14-03-2009, 07:12
He, he, zaczyna się. Jak to było: osiołkowi w żłobie dano.....

dopiero teraz zauwazylem ten watek i od razu taka sama odpowiedz przyszla mi na mysl, po pojawieniu sie nowego nikkora posypia sie "dylematy" ;)

slav1973
14-03-2009, 13:23
Tutaj sample (http://www.haratym.com/N35S30.zip) na różnych przesłonach z Nikkora 35G i Sigmy 30.
Jak juz pisałem w innym wątku pewnie nie jest to test doskonały, bo zrobiony w ciągu kwadransa, ale warunki były dokładnie takie same i starałem się wszystko precyzyjnie poustawiać, więc mam nadzieję, że w jakiś sposób będzie to przydatne.
Poza ostrością warto zwrócić uwagę, że przy wszystkich przysłonach i tych samych warunkach ekspozycji Sigma naświetla troche jaśniej [więc może różnica między jasnością tych obiektywów jest większa, a może to po prostu przypadki jednostkowe), zaś Nikkor dzięki większej ogniskowej i mniejszej minimalnej odległości ostrzenia daje praktycznie dwa razy większe powiekszenie niż Sigma - oba zdjęcia to pokaujące robiłem oczywiście na minimalnej odległości przedmiotowej.
Zdjęcia zostały wywołane w Capture NX2 wg ustawień z aparatu, czyli wszystko jest dokładnie tak jak EXIF mówi.
Mam obecnie mało czasu, więc robiłem to na szybko i tylko w taki sposób podlinkowałem - jeśli jest jakś dobra dusza, to może dla ogólnego dobra zrobi jakieś zestawienie cropów 100% :)

ESOX
14-03-2009, 22:49
ehhhhhh przydałaby sie stałka, cos w zakresie 30-35

raczej napewno bardziej S30 1,4
tylko cena......:-(

Inkognito
15-03-2009, 21:25
tylko cena......

Faktycznie na skąpcu mi wyskoczyło, że najtaniej za 1900 jest - jak dla mnie, mimo że jestem szczerze zadowolony ze swojej, to imho nie warto tyle płacić za stałkę pod DXa. Lepszym wyborem chyba już jest 35 1.8 + poczekać i sobie dołożyć różnicę do innego szkiełka/lampy etc.

nokinnikon
16-03-2009, 17:48
Proponuję przeczytać test sigmy i nikkora na optyczne. Jeśli wierzyć w to co piszą to sigma tak naprawdę w każdym opisywanym parametrze jest gorsza.

moshica
17-03-2009, 16:00
podaj przykładowo w jakim ?

Mavierk
17-03-2009, 16:08
moshica wg optycznych sigma ustępuje nikkorowi w:
rozdzielczości
aberracji chromatycznej
dystorsji
astygmatyzmu
winietowania
odblasków
AFu

czyli wszystkim oprócz budowy i światła :)

Witusch
17-03-2009, 17:04
Opaczni.pl nigdy nie lubili Sigmy 30/1.4 Ich testy traktowalbym z lekkim dystansem :)

batonMR
17-03-2009, 17:11
Powiedział posiadacz Sigmy.

nokinnikon
17-03-2009, 17:54
podaj przykładowo w jakim ? Najlepiej na gotowe co? Poczytaj Optyczne, przeanalizuj lepiej Ci się utrwali

Mavierk
17-03-2009, 18:57
Ich testy traktowalbym z lekkim dystansem To pewnie dlatego mają
jedną pod N,
jedną pod C,
jedną pod O,
jedną pod P
i jedną pod S :)
To nadal najlepsza 30tka z światłem 1.4 w swojej kategorii cenowej :)

moshica
17-03-2009, 19:30
NokinNikon akurat o zaletach i wadach oraz ich "teście " na optyczne.pl wiedziałem dużo wcześniej niż ty wszedłeś w system Nikona !!!

Mavierk
17-03-2009, 19:45
tylko po co się tym w tym wątku tak afiszować? To nie o tym :)

moshica
17-03-2009, 19:49
Pewnie że nie, tylko ten ktoś chyba najwyraźniej nie zrozumiał mojej sentencji i najprościej napisał " użyj google" !

nokinnikon
17-03-2009, 20:05
NokinNikon akurat o zaletach i wadach oraz ich "teście " na optyczne.pl wiedziałem dużo wcześniej niż ty wszedłeś w system Nikona !!!Myślałem, że nie wiesz bo pytałeś. Chciałem pomóc.

moshica
17-03-2009, 20:14
Ok, nie mam nic za złe, wyszło jak wyszło. Wracając do tematu to myślę że na optyczne.pl nie jest obiektywna opinia na temat S30 1.4, nie wiem czy inni posiadacze też tak uważają, ale to jest moje zdanie. Zresztą na cyberfoto.pl było o tym głośno.

batonMR
17-03-2009, 20:18
Początkowy test Sigmy był dopiero głośny. Ale jak już zrobili poprawkę i to na wszystkich systemach to wyniki testu mówią za siebie. Ale nie od dziś wiadomo, że test to tylko test, liczy się praktyka. ;)

nokinnikon
17-03-2009, 20:28
Początkowy test Sigmy był dopiero głośny. Ale jak już zrobili poprawkę i to na wszystkich systemach to wyniki testu mówią za siebie. Ale nie od dziś wiadomo, że test to tylko test, liczy się praktyka. ;)Ja mam akurat N35 1.8 i też uważam, że jest o wiele lepszy niż świadczyłby o tym test na Optyczne.