Zobacz pełną wersję : Moja pierwsza sesja Maternity
myfriend
08-03-2009, 18:01
Wczoraj mialam swoja pierwsza sesje maternity mojej przyjaciolki.
Prosze o ocene, bo kazde Wasze wskazowki sa cenne:)
Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie formatu JPG i PSD
- kiedy mam otwarty plik PSD w PS-ie kolory sa intensywne, ale po zapisaniu do JPG (ustawiam najwyzsza jakosc) kolory staja sie wyblakle. Co jest tego przyczyna?
Na poczatek 3 zdjecia:
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
zawsze mnie wzruszają takie foty naprawde dobra robota :)
grzesiek77
08-03-2009, 20:55
Przy tak technicznie rzezbionych zdjeciach szkoda, ze na dwojce rzuca sie w oczy odcisniety pas na brzuchu
nie jest zle. choc na dwojce glowa chlopa wyglada jak wklejona :) poza tym czerwone sa troche
myfriend
09-03-2009, 01:25
Sadzac po ilosci komentarzy, to chyba nie za dobra ta sesja...dla mnie to wazne, bo chcialabym wiedziec co jest nie tak lub co jest ok :/
Mam jeszcze kilka fotek, a jedna z nich zainspirowana z forum:)
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Moze ktos cos wiecej napisze....?
myfriend
09-03-2009, 11:50
A moze bardziej w dziale "Portrety" pasuje ten watek, bo jesli tak to prosze Moderatora o przeniesienie :)
Ps To moje poczatki w fotografii studyjnej, wiec kazda uwaga jest bezcenna...napiszcie cos, czy w ogole Wam sie takie zdj podobaja.
Pozdrawiam
Damianus
09-03-2009, 11:56
Pomysły dobre wykonanie troszkę szwankuje chodzi głownie o balans bieli (wydaje mi się że są za czerwone ze względu na niedoświetlenie ) .Bardzo podoba mi się pomysł na 7 :)
nr 7 mi się pomysł podoba, fajnie pomyślane. Ogólnie sesja jako fotografia albumowa, to super. Z całej serii najmniej mi nr 4 i 5 leży.
Pozdrawiam
Qiubag
jak dla mnie to bardzo przyjemna sesja, na 5 i 6 chyba starałaś się za bardzo rozjaśnic cienie i wyszło szaro buro, także jak dla mnie na obu tych fotach CTRL+L i lewy trójkacik przeciagnać lekko w prawo, lepiej ciemniej niz tak wyblakło. Jeżeli chodzi o różnice PSD do JPG to sprawdz jak masz ustawiony profil koloru czyli wciśnij Shift+CTRL+K i tam gdzie jest RGB powinno być sRGB. Następnie sprawdz czy w górnym menu masz ustawione w Image > Mode kolory na 8 bit przed zapisem do JPG
myfriend
09-03-2009, 20:48
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi:)
BW faktycznie nie dokonca takie jak trzeba, ale nad tym pracuje. W ogole musze zaopatrzyc sie w dobry kalibrator monitora, nie mowiac juz o lepszym monitorze:)
Segl dziekuje za instrukcje, a co do profilu koloru i po sprawdzeniu mam ustawienia takie jak podales. Wiec u mnie cos chyba z monitorem nie tak;/
Qiubag fakt to fotografia poki co albumowa, dla przyjaciol. Zdj nr 4 ma pokazac, ze baby, to w rownej czesci polowa taty i mamy :D Ale pewnie nie kazdy tak to interpretuje jak ja :) Ale dziekuje za mily komentarz.
grzesiek77 kurcze a ja tego nawet nie zauwazylam :)
MikeP to fakt z ta glowa, to troszke to wyglada jak wklejona, a co do czerwonosci to wlasnie o tym pisalam, ze w formacie PSd jest ok, a w JPG kolorystyka zupelnie inna.
Jeszcze raz wszystkim dziekuje za opinie i wnioski na pewno wyciagne.
Pochwale sie, ze na angielskim forum dostalam mase pozytywnych opini, wiec chyba nie jest zle...glownie za kompozycje:D
Pozdrawiam
Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie formatu JPG i PSD
- kiedy mam otwarty plik PSD w PS-ie kolory sa intensywne, ale po zapisaniu do JPG (ustawiam najwyzsza jakosc) kolory staja sie wyblakle. Co jest tego przyczyna?
Zmień profil kolorów w aparacie na sRGB, później w Photoshop również na sRGB (można ustawić domyślnie tak, aby program otwierał w ten sposób każde zdjęcie).
Radek Radziszewski
11-03-2009, 16:23
miłe