PDA

Zobacz pełną wersję : Działanie VR w 18-105

pixel-x
08-03-2009, 17:08
Witam.W instrukcji obiektywu jest napisane,że " efekt redukcji widoczny jest także w wizjerze"Ja nie zauważyłem nic szczególnego w wizjerze D40,natomiast jakiś czas temu w jakimś Canonie wdziałem jak po przekadrowaniu przez ułamek sekundy obraz jak gdyby płynął i wyraznie nieruchomiał.W moim obiektywie słychać cichy szum/nie AF/ale w wizjerze nic nie widać,czy może ja nie wiem czego szukać.Może ktoś z używających dłużej tego obiektywu coś podpowie.Dzięki.

okoterroru
08-03-2009, 17:13
Ustaw najdłuższą ogniskową i wyceluj w jakiś punkt bez VR - obraz z wizjerze będzie się "trząsł", teraz zrób to samo z VR, będzie raczej pływał niż drgał. No chyba, że masz tak stabilne dłonie, że VR nic nie zmienia.

pixel-x
08-03-2009, 18:24
Właśnie tak sprawdzałem bo wiem,że działanie widać najlepiej przy długich ogniskowych lub czasach ale spodziewałem się właśnie czegoś co widziałem w Canonie,wyraznego zatrzymania obrazu.Pewnie to kwestia konstrukcji samego układu VR w różnych systemach a do tej pory widziałem tylko w Canonie no i fakt ręce jeszcze mi mocno nie drżą.Mam ten obiektyw od dwóch dni,więc pewnie jeszcze zobaczę jak to się sprawdza w działaniu.Dzięki

mathu
09-03-2009, 15:28
Widać, widać, spoko.
Może do Canona był podpięty jakiś 200mm?

cezzar
19-03-2009, 13:52
To ja się podepnę z prośbą o informacje jak wogóle działa system VR? Coś mi się obiło o uszy że jakieś żyroskopy tam są, słychać jakby szum silnika. Może ktoś w przystępny sposób objaśni zasadę działania? Mam od wczoraj 55-200 VR więc chciałbym go poznać.