Zobacz pełną wersję : Działanie VR w 18-105
Witam.W instrukcji obiektywu jest napisane,że " efekt redukcji widoczny jest także w wizjerze"Ja nie zauważyłem nic szczególnego w wizjerze D40,natomiast jakiś czas temu w jakimś Canonie wdziałem jak po przekadrowaniu przez ułamek sekundy obraz jak gdyby płynął i wyraznie nieruchomiał.W moim obiektywie słychać cichy szum/nie AF/ale w wizjerze nic nie widać,czy może ja nie wiem czego szukać.Może ktoś z używających dłużej tego obiektywu coś podpowie.Dzięki.
okoterroru
08-03-2009, 17:13
Ustaw najdłuższą ogniskową i wyceluj w jakiś punkt bez VR - obraz z wizjerze będzie się "trząsł", teraz zrób to samo z VR, będzie raczej pływał niż drgał. No chyba, że masz tak stabilne dłonie, że VR nic nie zmienia.
Właśnie tak sprawdzałem bo wiem,że działanie widać najlepiej przy długich ogniskowych lub czasach ale spodziewałem się właśnie czegoś co widziałem w Canonie,wyraznego zatrzymania obrazu.Pewnie to kwestia konstrukcji samego układu VR w różnych systemach a do tej pory widziałem tylko w Canonie no i fakt ręce jeszcze mi mocno nie drżą.Mam ten obiektyw od dwóch dni,więc pewnie jeszcze zobaczę jak to się sprawdza w działaniu.Dzięki
Widać, widać, spoko.
Może do Canona był podpięty jakiś 200mm?
To ja się podepnę z prośbą o informacje jak wogóle działa system VR? Coś mi się obiło o uszy że jakieś żyroskopy tam są, słychać jakby szum silnika. Może ktoś w przystępny sposób objaśni zasadę działania? Mam od wczoraj 55-200 VR więc chciałbym go poznać.