PDA

Zobacz pełną wersję : początkujący + pytanie o F75

świetlik
22-08-2006, 13:18
Witam Wszystkich na Forum :D
Jestem tu pierwszy raz i w dodatku jestem początkującym pstrykaczem więc bardzo prosze o wyrozumiałość...od jakiś 8 filmów jestem szczęśliwą właścicielką F75. Zawzięcie oglądając zrobione zdjęcia zauważyłam że większość z nich jest lekko prześwietlona, zmieniałam filmy i kombinowałam z różnym kadrowaniem tych samych scen (wiecej jaśniejszych lub ciemniejszych elementów...). Dodam, że chodzi mi oczywiście o tryb P czyli automatyczny dobór parametrów. Nie wiem czy jest to wynik mojego braku umiejętności czy lekka tendencja aparatu, którą należy koregować. Wcześniej robiłam zdjęcia na Zenicie E, gdzie wszytko ustawiałam ręcznie i nie miałam takiego problemu ze zdjęciami...może f75 jest dla mnie za szybki :lol: .... :cry:
bardzo proszę o jakąś radę

gALL
22-08-2006, 13:29
Robilas na slajdach czy na negatywach?
Czy wszystkie wolane w tym samym labie?
Czy na pewno nie masz wlaczonej korekcji naswietlania?

świetlik
22-08-2006, 13:37
hmm...robię na negatywach, od dłuższego czasu wywołuję w tym samym lab.
Korekcja naświetlania, przyznam się, że nie wiem...czyli kliknąć "powrót do ustawień fabrycznych"?
Jeśli to nie pomoże to znaczy że kupiłam wadliwy?

gALL
22-08-2006, 14:03
Kliknij "powrot do ustawien fabrycznych"

Czyli masz jasne odbitki?
Odwroc odbitke i zobacz czy w gaszczu nadruku jest np zapis NNNN... podaj przykladowy zapis jaki masz na odbitce.

slaw74
22-08-2006, 18:36
świetlik,

droga kolezanko.... piszesz ze masz przeswietlone negatywy.... czy przeswietlone zdjecia.....
To jest roznica!!!!
Jak zauwazyl GALL po samych odbitkach trodno to ocenic.
Po prostu moze byc tak ze masz NIEDOSWIETLONE ODBITKI (jasne fotki).

Prawidlowosc naswietlania negatywu mozna ocenic przy pewnej wprawie "na oczko".
Rozloz negatyw na bialej kartce papieru. Klatki przeswietlone sa ciemne, zas w klatkach niedoswietlonych obrazek jest slabo zarysowany.

Jesli Twe zdjecia wydaja Ci sie za jasne popros by je w labie poprawili- doswietlili.

świetlik
23-08-2006, 13:19
Dzięki za odpowiedzi:)
Po kolei:
gALL,
- sparwdziałam aparat, nie mam włączonej korekcji naświetlania
- tak, mam zdecydowanie za jasne odbitki (nie wszystkie ale jakies 90%)
- brak info na zdjeciach, tylko nazwa papaieru Agfaphoto, jest za to nadruk na kopercie, w której był film :36EX04-324172-0039-17.08
slaw74,
- rozłożyłam negatyw na białej kartce...hmm jak na moje niewprawne oko jest ok

zaniosłam odbitki do reklamacji
zaniosę też film do innego lab
zobaczę co z tego wyjdzie:)
dzieki za pomoc

slaw74
23-08-2006, 17:55
Wiec daj nam znac co i jak!
Pozdrawiam!

Oz
23-08-2006, 20:50
witam, od kilku lat również jestem użytkownikiem F75, i z tego co zauważyłem, to w/w korpus 'średnio' radzi sobie z pomiarem matrycowym przy scenach o dużej rozpiętości tonalnej... a taki pomiar jest wykorzystywany w trybie 'P'.
Spróbuj użyć pomiaru 'skoncentrowanego' -> domyślny pomiar w trybie 'M'.
Z drugiej strony pomiar matrycowy w F75 nigdy nie leci w jedną stronę, tzn. zdarzy mu się prześwietlić, ale równie dobrze też niedoświetla :D

irekka
24-08-2006, 11:24
Przy oddawaniu filmu do labu, ale też gdy oddaję pliki zawsze proszę o włączenie drukarki.

świetlik
24-08-2006, 12:43
Oz,
sprobuje zdublowac zdjecia, z matrycowym i skoncentrowanym, zobaczę czy wyjda jakis znaczące różnice

gALL
24-08-2006, 13:49
Strzel slajd a nie negatyw.
Na negatywie za duzo zalezy od laboluda i jego checi/umiejetnosci/kreatywnosci przy operowaniu suwaczkami.

orion_64
24-08-2006, 14:53
Od ponad roku posiadam F75 i jakoś nie udało mi się nieświadomie niedoświetlić czy prześwietlić filmu, jedyny problem (jak dla mnie) w tym aparacie to czas synch. z lampą, sam pomiar wg. mnie działa dobrze(czy to matrycowy, czy CW czy punktowy)
W Twoim przypadku raczej wykluczam że został błędnie odczytany kod DX, nie jestem pewien ale wtedy nie można by było zrobić żadnego zdjęcia(chyba).
Może ew. przyinwestuj i wyślij jeden film do profilabu, jeśli podejżewasz brak chęci ze strony labu... taką mam koncepcję :mrgreen:

gALL
24-08-2006, 16:05
Niedoswietlenie czy przeswietlenie na negatywie (jak sie oglada tylko odbitki) nawet o 1.5EV nie robi roznicy. Zdolny labolud z takiej samej klatki naswietlonej +1.5, +0.5, 0, -0.5, -1.5 EV powinien dac 5 prawie jednakowych odbitek. Na samym negatywie bledy o 0.7EV sa wrecz niezauwazalne. Nie oceniajcie pomieru swiatla po tym jakie macie odbitki. Tutaj jest jedyne wyjscie, zrobic na programie P, bez kombinacji jedna rolke slajdow (dowolnych), sceny rozne (kontrastowe i nie) i wywolac w dobrym labie. Potem wziac kogos kto ma troche doswiadczenia w tym i niech oceni.

slaw74
24-08-2006, 20:41
gALL,

Stary polamalibysmy klawisze w kompach a i tak nikt chyba tego nie czyta!!! :)

Prosze posluchajcie rady kolegi gALLa. Albo robicie na slajdach i widac tam kazde niedoswietlenie i przeswietlenie. Albo dajcie do innego labu lub nawet do tego samego i poproscie o poprawke!!!! NALEZY DOSWIETLIC ODBITKI, a to potrafi kazdy chyba nawet najgorszy laborant.

W nowoczesnych labach odbitki sa naswietlane automatycznie przez maszyne!!!!! A MASZYNY SIE CZASEM MYLA!!!!! Poza tym ani maszyna ani laboludek nie znaja naszych intencji i upodoban kolorystyczno-gestosciowych!

Prosze przyjaciele nie wysnuwajcie blednych teorii, ogladajac wylacznie odbitki!!!!
Jeszcze raz powtarzam za gALLem: Slajd, gdzie widac kazdy blad! Lub pomiar densytometryczny negatywu w celu ustalenia jego prze- badz niedoswietlenia!
Pozdrawiam!

Oz
24-08-2006, 21:34
... również zgadzam się z przedmówcami, odnośnie możliwości manipulacji odbitką z negatywu :)
potwierdzam, ze najpewniejszy wynik daje slajd [99%] -> [1% to użycie jakiejś kazachstańskiej chemii do wywołania filmu] :D

świetlik
25-08-2006, 13:42
...a jeszcze mam jedno małe pytanie, tak przy okazji, przyczajałam się na zakup F80s ale ze względów finansowych nic z tego nie wyszło. Czy możecie mi powiedziec czy nadrukowywanie parametrów ekspozycji na kliszy to standard w wyższych modelach nikona czy tylko f80s ma taka możliwości...?
dzięki za odp

gALL
25-08-2006, 14:23
Tylko F80s ma taka mozliowsc. Do F100 i F5 byla tylna scianka, kabelek i soft do kompa co pamietal takie dane.

david555
01-09-2006, 15:47
W F-75 jest zastosowany bardzo dobry pomiar matrycowy i nie sądzę, aby niedoświetlenie wynikało ze złej pracy matrycy.
A jeżeli już jakieś błędy to sporadycznie, a nie 90% odbitek.
Właśnie na 90% jest to wina minilabu wywołującego odbitki.
Trzeba korzystać z niestety droższych, ale w efekcie i tak tańszych (zadowolenie z efektów), laboratoriów profesjonalnych.
W dużych miastach wojewódzkich po jednym takim powinno być.
Ja mieszkam w Łodzi i jest takowe, nawiasem mówiąc świetne.
Pozdrawiam :D