PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie mebli - oświetlenie

Madzika
08-03-2009, 15:28
Razem z moją (nieco skąpą) szefową próbujemy kombinować sobie oświetlenie, chodzi o fotografowanie mebli na potrzeby katalogu. Moja przygoda z fotografowaniem rozpoczęła się zupełnie niedawno, dlatego czuje się nieco zagubiona w gąszczu oferowanego sprzętu. Na dzień dzisiejszy posiadam jedną lampę sb-900 i dostałam jakieś 560 zł na drugą lampkę. Planujemy dokupić jeszcze parasolki, statywy itd. Wiem, że dwie lampki to mało, a okoliczności wymagają bardzo dobrego oświetlenia, ale niestety to wszystko co udało mi się wynegocjować.... :( Boję sie rownież o refleksy, wiadomo meble często maja lakierowaą powierzchnię, lub szybki. Proszę poradzcie, ktorą lampkę wybrać? Co zaradzić na refleksy. Wszelkie porady, linki odnośnie tematu (fotografowanie mebli) są bardzo mile widziane :)))

Czornyj
08-03-2009, 15:38
Sprawa jest praktycznie beznadziejna. Sugeruję umieścić aparat na statywie, ustawić meble w możliwie jak największym i najjaśniejszym pomieszczeniu o neutralnych ścianach (najlepiej białych) i fotografować je na samowyzwalaczu i z wstępnym podnoszeniem lustra, na długim czasie w świetle zastanym. Dobrze by było, aby podłoga również nie była np. wściekle turkusową wykładziną, która może "zabarwić" meble.

Profesjonalne fotografowanie mebli zwykle wygląda w ten sposób, że w dużej hali buduje się makietę pokoju bez sufitu i oświetla plan dużą ilością mocnych lamp błyskowych z modyfikatorami.

wacki4
08-03-2009, 15:43
Madzik - ta kwota wystarczy ci na dobry filtr polaryzacyjny, resztę jak opisał czornyj. z taką kwotą można piwo wypić albo na lody pójść.

Erie
08-03-2009, 16:14
przy tych warunkach finasowych możesz tylko robić ze światłem zastanym i bardzo długimi czasami - aparat na statyw, ISO 100, przesłona jakieś f11 i czasy wyjdą po parę-paręnaście sekund, wokół mebli ustawić duże ramki na których rozpięte będą płachty materiału, aby nie było odbitego pomieszczenia

PS zakładam, że macie jakieś duże puste (choć na czas robienia zdjęć) pomieszczenie i że macie możliwość położenia czegoś gładkiego, jednolitego na podłogę (łatwego potem do wycięcia), np. biały karton

Madzika
08-03-2009, 16:58
Wacki4 - ta kwota wystarczy ci na dobry filtr polaryzacyjny, resztę jak opisał czornyj. z taką kwotą można piwo wypić albo na lody pójść.
O jakim filtrze za polaryzacyjnym za 560zl mowa? Z tego co wiem filtry polaryzacyjne przyciemnieja i wyostrzają kolory (np nieba). Po co mi filtr polaryzacyjny?

Erie
08-03-2009, 17:03
Wacki4 - ta kwota wystarczy ci na dobry filtr polaryzacyjny, resztę jak opisał czornyj. z taką kwotą można piwo wypić albo na lody pójść.
O jakim filtrze za polaryzacyjnym za 560zl mowa? Z tego co wiem filtry polaryzacyjne przyciemnieja i wyostrzają kolory (np nieba). Po co mi filtr polaryzacyjny?

aby spolaryzować światło i pozbyć się lub ograniczyć niepożądane refleksy

Madzika
08-03-2009, 17:08
Mam filtr polaryzacujny i kupiłam go za 15 $ w Best Bayu.

Hmm... zasmuciliście mnie tymi odpowiedziami. Przegladałąm ostatnio różne katalogi takie jak Vivaraise francuskie, czy Lombok angielski (bardzo je lubie) i nie jestem pewna czy meble tam były ustawiane w halach, nawet nie sądze...

autograf
08-03-2009, 17:14
Co prawda, nie są to zdjęcia mebli, lecz wnętrza mieszkania.
Ale nie używałem żadnego dodatkowego oświetlenia, tylko światło zastane.

Tak mi to wyszło: http://nikon.org.pl/showthread.php?t=87329

edit-

Może podlinkuj te zdjęcia, o którym wspomniałaś. Obejrzymy i będzie łatwiej coś doradzić.

Erie
08-03-2009, 17:16

no i fajnie, ale to trochę tam jakby Ci ktoś powiedział że za 100 000 zł można kup[ić dobry samochód, a Ty byś na to stwierdziła, że masz samochód, kupiłaś za 20 000 Seicento - tez samochód, nawet całkiem dobry, ale daleko mu do tych za 100 000 ;)

a poważnie to jak masz polar to może się okazać pomocny w eliminacji refleksów

Madzika
08-03-2009, 17:19
no i fajnie, ale to trochę tam jakby Ci ktoś powiedział że za 100 000 zł można kup[ić dobry samochód, a Ty byś na to stwierdziła, że masz samochód, kupiłaś za 20 000 Seicento - tez samochód, nawet całkiem dobry, ale daleko mu do tych za 100 000

:) fakt...

Erie
08-03-2009, 17:20
no i fajnie, ale to trochę tam jakby Ci ktoś powiedział że za 100 000 zł można kup[ić dobry samochód, a Ty byś na to stwierdziła, że masz samochód, kupiłaś za 20 000 Seicento - tez samochód, nawet całkiem dobry, ale daleko mu do tych za 100 000

:) fakt...

mam prośbę... korzystaj z tych przycisków "cytuj"

Czornyj
08-03-2009, 17:28
Hmm... zasmuciliście mnie tymi odpowiedziami. Przegladałąm ostatnio różne katalogi takie jak Vivaraise francuskie, czy Lombok angielski (bardzo je lubie) i nie jestem pewna czy meble tam były ustawiane w halach, nawet nie sądze...

Jeśli nawet nie w halach, to w b. dużych i wysokich pomieszczeniach. Zwykle sporym problemem jest rozstawienie lamp z dużymi modyfikatorami na tyle daleko i wysoko, by uzyskać równomierne oświetlenie planu. W twoim wypadku nie ma to zresztą większego znaczenia, bo tak czy owak nie dysponujesz kwotą pozwalającą na zakup odpowiedniego oświetlenia. Najrozsądniej będzie kupić dobry statyw, pilota lub wężyk do zdalnego wyzwalania aparatu i robić to w możliwie białym, jasnym i przestronnym pomieszczeniu przy świetle dziennym (możliwe też, że na okna trzeba będzie dać jakiś dyfuzor - kalkę, firanki, czy coś w tym stylu).

To jest wnętrze, nie produkt - zdecydowanie nie ta bajka. Stosowanie sztucznych źródeł światła i ultraszerokokątnej optyki jest tu raczej niewskazane.

Madzika
08-03-2009, 17:32

edit-

Może podlinkuj te zdjęcia, o którym wspomniałaś. Obejrzymy i będzie łatwiej coś doradzić.

Ładne to twoje zdjątko :) napisz proszę wiecej jak je wykonałeś, tzn jaka czułość, czas, zapewne dłużej też walczyłes z kompensacją bieli
http://www.lombok.co.uk/Nirvana-bed-PBEDNIV/ http://www.vivaraise.com/
to są te linki, napiszcie co myslicie o tych fotach, jak wykonac takie zdjęcia?

Erie
08-03-2009, 17:41
zdjęcie tej nirvany we wnętrzu to zdjęcie tak jak napisliśmy - przy zastanym świetle + ewentualne modyfikatory (ekrany, blendy), zdjęcie samego łóżka to już wycinanka w PSie z obiektu fotografowanego w warunkach sudyjnych - duża przestrzeń, tło, parę lamp z rozpraszaniem

Czornyj
08-03-2009, 17:42
http://www.lombok.co.uk/Nirvana-bed-PBEDNIV/ http://www.vivaraise.com/
to są te linki, napiszcie co myslicie o tych fotach, jak wykonac takie zdjęcia?

Tam są różne - nastrojowe fotografie wnętrz przy świetle zastanym, gdzie nie chodzi o katalogową prezentację i typowa fotografia produktu wykonana w studiu. Przykładowo w tym pierwszy linku masz dwa zdjęcia - jedno to wygląd pokoju, drugie to sam mebel - i to łóżko było zrobione w studiu przy użyciu trzech mocnych lamp (z prawej, lewej i z góry) z b. dużymi softboxami - trzeba naprawdę sporego pomieszczenia by rozstawić taki zestaw, a jego koszt będzie niewąski.

autograf
08-03-2009, 17:51
napisz proszę wiecej jak je wykonałeś, tzn jaka czułość, czas, zapewne dłużej też walczyłes z kompensacją bieli

Ja robiłem z NEFa. Statywu nie miałem, więc fotografowałem z ręki. Dokładnie nie pamiętam, ale ten set robiłem na ISO 400 lub 800. Czasy rzędu 1/20-1/50sek. Ogniskowa 10mm. Przysłona f4. Filtrów żadnych nie miałem. Temperaturę kolorów poprawiłem w ACR. Trochę wyciągania cieni i świateł. Na koniec wyostrzanie.

Jeśli masz statyw to najtańszym sposobem jest zrobić to tak, jak Czornyj wcześniej napisał. I ja się z nim zgadzam.
To chyba najlepsza metoda jaką znam. Oczywiście trzymając się założenia, że nie mamy dodatkowego źródła światła.

Sugeruję umieścić aparat na statywie, ustawić meble w możliwie jak największym i najjaśniejszym pomieszczeniu o neutralnych ścianach (najlepiej białych) i fotografować je na samowyzwalaczu i z wstępnym podnoszeniem lustra, na długim czasie w świetle zastanym. Dobrze by było, aby podłoga również nie była np. wściekle turkusową wykładziną, która może "zabarwić" meble.

Madzika
08-03-2009, 17:55

edit-

Ładne to twoje zdjatko. Napisz wiecej proszę na jakich czułościach, czasach było robione, czy używałes filtrów itd...

Linki do zdjęć: http://www.lombok.co.uk/Nirvana-bed-PBEDNIV/ http://www.lombok.co.uk/Seba-bed-PBEDSEBA/ napiszcie co myslicie o tych fotach, co trzeba zrobic zeby wykonać takie fotki?

autograf
08-03-2009, 18:01
Przepraszam, przeoczyłem. Przeedytowałem swój poprzedni post.

Więcej zdjęć znajduję się na moim www.

wacki4
09-03-2009, 21:42
Madzika - tak w roli 'odbicia piłeczki' daje ci filtr troche droższy ;) http://www.allegro.pl/item577707320_filtr_polaryzacyjny_77_slim_heliopan _shpmc_f_vat.html ale to już chyba maksymalna cena polarka :P

więcej nie będę się rozpisywał bo już i tak 2 strona wątku jest 'nad wyrost' jedyne co to pomoże ci światło zastane + statyw + wężyk spustowy + dobry filtr polaryzacyjny szczególnie w wypadku mebli z witryną. do tego wszystko w rawach i sporo zabawy w oprogramowaniu (nie trzeba chyba przypominać że do firmy powinnaś mieć legalny soft który w tej podanej przez ciebie kwocie się nie mieści w żaden sposób ;) )

najlepiej gdybyś swojej szefowej udowodniła że w tej kwocie jest to nie do wykonania i żeby komuś zleciła takie zdjęcia katalogowe do zrobienia... jeden - dwa telefony z zapytaniem o cenę takiej sesji i od razu wyskoczy z pełnym portfelem ;)

Czornyj
09-03-2009, 21:48
najlepiej gdybyś swojej szefowej udowodniła że w tej kwocie jest to nie do wykonania i żeby komuś zleciła takie zdjęcia katalogowe do zrobienia... jeden - dwa telefony z zapytaniem o cenę takiej sesji i od razu wyskoczy z pełnym portfelem ;)

Taaa, nie w tej bajce. Po piewsze - nakłady na coś w miarę fachowego byłyby tak duże, że lepiej byłoby komuś zapłacić nawet konkretną kasę, a po drugie - na pewno zaraz znalazłby się jakiś gamoń, który (nędznie, bo nędznie) zrobiłby toto za złotówkę od sztuki, albo jeszcze dopłacił za dostąpienie łaski wykonania tych zdjęć.

wacki4
09-03-2009, 22:04
Taaa, nie w tej bajce. Po piewsze - nakłady na coś w miarę fachowego byłyby tak duże, że lepiej byłoby komuś zapłacić nawet konkretną kasę, a po drugie - na pewno zaraz znalazłby się jakiś gamoń, który (nędznie, bo nędznie) zrobiłby toto za złotówkę od sztuki, albo jeszcze dopłacił za dostąpienie łaski wykonania tych zdjęć.

ad 1. jakbyś powiedział pani szefowej 100-200 zł za jedno zdjęcie produktu... taka meblościanka jedna ma co najmniej 6 modułów... takich meblościanek firmy mają 2-3... to od razu zaczęła by się inna rozmowa ;)

ad 2. tak, gamoń by spieprzył raz drugi trzeci... ale czy to nasz problem czy firmy :?: :) to ona straci na 'idealnej' jakości zdjęciach od gamonia w katalogu, czy my :?: więc poteoretyzować zawsze można ;)

jak mówię.. piszę czysto teoretycznie i ceny i wszystko... ale niekiedy trzeba ludziom pokazać.... ;) tak samo można szefowej dać 2 deski i powiedzieć żeby z nich zrobiła szafę o takich i takich wymiarach [znacznie przekraczającej wymiary tej deski] - będzie się wtedy kłócić że się nie da, czy kombinować ? ;)

Jacek_Z
15-03-2009, 01:29
wiecie ile biorą za dobre zdjęcia mebli?
ja mam do dyspozycji na te chwilę 6 lamp, sumaryczna moc 4450 WS, pełno modyfikatorów do światła i .... odmawiam wykonywania zdjęć mebli, bo nie mam olbrzymiego studia. Krzesełka to sobie mogę fotografować. Albo u klienta, jak ma dobre pomieszczenia.

ozzy
15-03-2009, 16:01
niestety za 560zł nie skompletujesz oświetlenia do wykonania katalogowych zdjęć mebli. Za dzesięciokrotność tej kwoty również nie.
Sprawa jest beznadziejna, nawet mając odpowiednie lampy, sądząc po tym co piszesz o swojej "przygodzie z fotografią", i tak nie dasz rady zrobić tego na zadowalającym poziomie.
Na Twoim miejscu nawet nie próbowałbym się tego podjąć nie mając wiedzy na TEN temat i ogólnie na temat fotografii. Lepiej wyperswaduj szefowej "samoróbki". Chyba że wasza firma jest dnem jakościowym, sprzedającym lipny towar i ma klientów, którym to nie przeszadza... to wtedy możesz trzaskać zdjęcia komórką.

Chyba, że nie o to chodzi w robieniu zdjęć do katalogu...