Zobacz pełną wersję : Pytanko o głowicę kulową
Orkaniusz
08-03-2009, 12:45
Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi więc... niestety nowy wątek:
Chciałbym kupić głowicę kulową, która utrzyma mój sprzęcik bieżący i planowany: D300 z gripem + N24-70 ( a w przyszłści również 70-200 F2.8). Statyw to MF 055 XPRO B.
Chodzi mi po głowie MF 486 RC2. Czy wystarczy? Udźwig niby 6 kg, a sprzęt raczej 3 nie przekroczy... Ma ktoś taką głowicę? Jest dość sztywna?
Nie bardzo mam ochotę na wydawanie więcej niż 300 PLN....
BlackRoger
08-03-2009, 13:27
Mam starego dobrego ProBall 308RC już 10 lat chyba i spokojnie daje radę z zestawem D700+grip+70-200VR (ostatnio sprawdzane). Teoretycznie maks. udźwig 4kg więc 486RC2 powinna tym bardziej dać radę. Z drugiej strony porównując je bezpośrednio moja ma większą "kulę", jest cięższa i masywniejsza - teoretycznie na plus ale zwiększona nośność nowych głowic jest pewnie poparta innymi /nowszymi rozwiązaniami i materiałami. Wskazują na to dane techniczne.
grudzinsky
08-03-2009, 17:53
mam te glowice i spokojnie wystarcza do wiekszosci zdjec jakie robie. czasami podpinale do niej zestaw d300 z gripem i 8xAA + S50-500. przy duzym obciazeniu kula delikatnie leci w dol, dlatego nalezy kadrowac 1mm wyzej niz to jest potrzebne ;) tak wiec ze spokojnym sumieniem moge polecic te kulke :)
Orkaniusz
08-03-2009, 20:40
Dzięki za Wasze uwagi. A oprócz sztywności, to wygodnie się tego używa? Dzisiaj mi kolega zachwalał głowicę kulową typu "joystic" - i w sumie - fajna jest, tylko droższa. No i teraz sam nie wiem...
lukasz_wysocki
08-03-2009, 21:47
Witam,
odnośnie tej typu joystick - mam Manfrotto 322RC2 i muszę powiedzieć że spisuje się rewelacyjnie.
Widzę że dość mało popularne rozwiązanie, postaram się zrobić kilka zjęć i może jakiś mały test napisać.
Pozdrawiam
322RC bardzo praktyczna ale moim zdaniem trochę niedokładna, w ielkim żalem ją odsprzedałem ale nie miałem do niej cierpliwości.
Zakup szkła 300/2,8 tylko tą decyzję przyśpieszył. Moim zdaniem jest dobra do lekkich zestawów.
lukasz_wysocki
08-03-2009, 22:18
Zgoda że do długiego i ciężkiego szkła nie będzie to najdokładniejsze rozwiązanie.
Ale jeśli chodzi o dokładność, dobra głowica 3D moim zdaniem jest lepsza.
Ja używam 322RC tam gdzie potrzeba szybkości i swobody, a tam gdzie potrzebuję precyzji jednak 808RC4 jest nie do pobicia :)
Pozdrawiam
sam szukałem przez jakiś czas dobrej głowicy kulowej. z tego co czytałem joysticki są mało stabilne przy większych zestawach. 486 nie miała blokowania, do robienia "nibypanoram", wiec myślałem o 488. potem wpadł mi do głowy pomysł z Giottos MH 1300, ale nie można nigdzie jej kupić, zatem zdecydowałem się na B-2 firmy benro i sądzę, że jest to lepszy wybór niż 488.
Jeśli chodzi o udźwig, to gdzieś czytałem, że powinno się dobierać udźwig głowicy 2x większy niż waga naszego maksymalnego zestawu.
grudzinsky
09-03-2009, 00:46
panorame smialo mozna z reki robic :P
kulka 486 to rozwiazanie do szybkiego kadrowania w ciezkim terenie. ja sie na taka zdecydowalem bo w takim terenie pracuje...kazdy dobiera sprzet do wlasnych potrzeb. rzadko przemieszczam sie samochodem, wiec i waga odgrywa wielka role :)
Orkaniusz
10-03-2009, 08:08
No i po krótkiej rozmowie z Hesją zamówiłem 488RC4 jednak. Zobaczymy...
@Orkaniusz - również używam tej głowicy którą zamówiłeś - myślę że będziesz b.zadowolony.
rafal.k73
21-03-2009, 19:41
To i ja się cieszę, poniewarz wczoraj zamówiłem zestaw Manfrotto 055xprob z tą właśnie głowicą. Zobaczymy jak będzie działać. Pozdrawiam.