Zobacz pełną wersję : MTO 11CA i d40
Po pierwsze chciałem się przywitać, bo to mój pierwszy (i mam nadzieje że nie ostatni :)) post na forum nikona.
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Nikona d40. Dotychczas używałem go głównie z kitowym obiektywem, czasami podpinam też stare m42, jak helios czy jupiter 135. Są to jednak dość "krótkie" ogniskowe, a jako że interesuje się oglądaniem samolotów na wysokościach przelotowych, zastanawiam się nad czymś duuuużo dłuższym. Zastanawiam się nad MTO 11CA. Po pierwsze dlatego, że można do niego dołożyć końcówkę nikona, po drugie, bo zależy mi na znośnej mobilności (teleskop odpada).
W związku z powyższym mam pytanie - Czy ktoś z szanownych forumowiczów podpinał tego potwora do Nikona d40. Zastanawia mnie zwłaszcza to, czy nie obiektyw nie haczy przypadkiem o lampę błyskową? Może ktoś ma zdjęcia d40 z podpiętym MTO 11CA?
Pozdrawiam!
marcin_G
09-03-2009, 11:16
MTO bez problemu daje się zamontować z D70s i D80, więc z D40 też nie będzie problemu
Natomiast wydaje mi się, że fotografowanie z ręki lecących samolotów jest mało wykonalne - za małe pole widzenia. Sugerował bym zakup małego obiektywu lustrzanego 500mm, i tu masz do dyspozycji obiektywy ze światłem f/8 (malutki, ciemniutki :) ) f/6,3 (strefa umiarkowana) i f/5,6 (jasno i ciężko :? )
Polecam model 500/8
Ideałem byłoby mieć korpus od D200 w górę, bo działa automayka ekspozycji
spawacz1
15-03-2009, 23:51
m\posiadam mto 11ca i powiem że pasuje do d 40 ale do fotagrafi lotniczej to będzie ciężko, obiektyw waży 2 kg, nie działa światłomierz i mysi być na dobrym statywie z dobrą głowicą - body odpalane najlepiej pilotem
MTO bez problemu daje się zamontować z D70s i D80, więc z D40 też nie będzie problemu
Natomiast wydaje mi się, że fotografowanie z ręki lecących samolotów jest mało wykonalne - za małe pole widzenia. Sugerował bym zakup małego obiektywu lustrzanego 500mm, i tu masz do dyspozycji obiektywy ze światłem f/8 (malutki, ciemniutki :) ) f/6,3 (strefa umiarkowana) i f/5,6 (jasno i ciężko :? )
Polecam model 500/8
Ideałem byłoby mieć korpus od D200 w górę, bo działa automayka ekspozycji
I tu jest małe ALE:
Otóż o ile MTO 500mm f8 pasuje do każdego Nikona, to już MTO 500mm f6,3 NIE PASUJE DO WSZYSTKICH modeli Nikona bo właśnie przeszkadza za duża obudowa lampy błyskowej. Z tego co sprawdzałem to pasuje on do D40, ale już do D80, D200, D300 nie pasuje!!! Nie wiem jak jest z MTO 1000mm bo nie miałem takiego.
Dodam jeszcze, że po przypięciu MTO500/6,3 do D40 prawie nie ma już miejsca na włożenie palców między obiektyw, a uchwyt.
marcin_G
17-03-2009, 19:48
Dodam jeszcze, że po przypięciu MTO500/6,3 do D40 prawie nie ma już miejsca na włożenie palców między obiektyw, a uchwyt.
A po co wkładać tam paluszki? Przecież pierścienia przysłon nie ma.....
Jeszcze jedna generalna uwaga: do dłuuuugich obiektywów, bez znaczenia czy lustrzanych czy soczewkowych przydałby się ciężki korpus. D40 to najgorszy wybór, niestety. Z lustrzanym 500/8 od biedy podjął bym się fotografowania z ręki
A po co wkładać tam paluszki? Przecież pierścienia przysłon nie ma.....
Jeszcze jedna generalna uwaga: do dłuuuugich obiektywów, bez znaczenia czy lustrzanych czy soczewkowych przydałby się ciężki korpus. D40 to najgorszy wybór, niestety. Z lustrzanym 500/8 od biedy podjął bym się fotografowania z ręki
Paluszki warto włożyć, żeby dobrze trzymać aparat! Chodzi o przestrzeń między "rękojeścią", a obiektywem z jego prawej strony, zostaje na prawdę bardzo mało miejsca.
Co do wagi korpusu, to może i lepszy byłby cięższy, ale wielkiego znaczenia to nie ma, bo i tak statyw montujemy do obiektywu, a nie do body, a MTO mają dwa gwinty, bliżej i dalej od korpusu, m.in. po to, żeby łatwiej było wyważyć zestaw.
spawacz1
26-03-2009, 17:04
nie słuchaj gości bo pojęcia nie mają ja mam d40x i dobrze że mało waży bo mto 11ca waży prawie dwa kilo, i powiem ci tyle że spokojnie pasuje, rękę spokojnie włozysz między obiektyw a body, a d 70 specjalnie niczym się nie różni od d40, chyba tym że jest starszy ma mały ekranik ijest cięższy na swą niekorzyść przy przy wadze obiektywu no i przy solidnym statywie który też swoje waży, jak masz pytania to napisz na priva, bo z tego co widzę to dorzdźców jest dużo ale żaden nie ma pojęcia bo wzyciu takiego obiektywu nie posiadał. ja mam 2
marcin_G
27-03-2009, 12:56
Co do wagi korpusu, to może i lepszy byłby cięższy, ale wielkiego znaczenia to nie ma, bo i tak statyw montujemy do obiektywu, a nie do body, a MTO mają dwa gwinty, bliżej i dalej od korpusu, m.in. po to, żeby łatwiej było wyważyć zestaw.
- nie bardzo widzę możliwość fotografowania samolotów w locie ze statywu
- to prawda, że MTO ma dwa gwinty, ale jeden jest 1/4" a drugi 3/8", więc 99% urzytkowników nie ma wyboru, do której dziury przykręcać obiektyw.
Spawacz1, po pierwsze nie unoś się pisząc posty, bo to na zdrówko szkodzi, po drugie stosuj interpunkcję, OK?