PDA

Zobacz pełną wersję : Temperatura barwowa w Kelwinach

Remoolus
08-03-2009, 08:41
Witam

Czy ktoś ma może dostęp do jakiejś tabelki, w której byłaby określona temperatura barwowa dla różnych źródeł oświetlenia (np. światło dzienne, flesz, żarówki o różnej mocy, chmury...itd)
Chodzi mi o dość precyzyjne określenie temp. barwowej jak największej ilości źródeł światła.
Informacje które można znaleźć w Sieci są mówiąc krótko biedne a w dodatku sprzeczne. Na różnych stronach różne wartości i to dość rozbieżne.
Nie pogardzę nawet danymi w języku angielskim

dar3k
08-03-2009, 12:13
http://swiatlo.blox.pl/2008/02/Temperatura-barwowa-swiatla.html
a np dla jakis zarowek to szukaj w katalogu producenta.. :)

pawel
08-03-2009, 13:35
(..)
Informacje które można znaleźć w Sieci są mówiąc krótko biedne a w dodatku sprzeczne. Na różnych stronach różne wartości i to dość rozbieżne.
Informacje muszą być rozbieżne w pewnym stopniu, bo są podawane w przybliżeniu. Temp. barwowa dla różnych żarówek będzie inna, dla słonecznego nieba będzie się co chwila zmieniać. Oświetlenie studyjne będzie miało (wystarczająco do celów fotograficznych) powtarzalne widmo i dane będą podane przez producenta. Jeśli chcesz poznać dokładne wartości danego oświetlenia w danym miejscu i czasie, musisz się zaopatrzyć się w światłomierz, który podaje temp. barwową w Kelwinach (co w praktyce dla użytkownika aparatu cyfrowego z pomiarem "balansu bieli" jest bez sensu, mimo że automatyka w aparatach jest średnio precyzyjna).

Remoolus
08-03-2009, 18:06
Hmmm...chyba trzeba będzie się zdać całkowicie na ręczne ustawianie balansu bieli i własną inwencję :)). Światłomierz dla amatora to przerost formy nad treścią. Będzie musiało mi wystarczyć to co znalazłem w sieci kiedy będę chciał strzelić szybkie zdjęcie i nie będzie czasu na pomiary.
Odbiegając od tematu - fajne foty Paweł !

Temat do zamknięcia

Czornyj
08-03-2009, 18:26
Temperatura barwowa bieli wyrażona w Kelwinach tyczy się bardzo wyidealizowanych sytuacji - w ten sposób zachowują się radiatory (tj. ciała rozgrzane do odpowiedniej temperatury). jeśli jednak źródłem światła nie jest bezpośrednio płomień świecy czy żarnik, zaczynają się schody - korekta w Kelvinach jest jednowymiarowa - na osi bursztynowożółty - niebieski. Aby uzyskać naprawdę precyzyjne określenie barwy bieli potrzebny jest model dwuwymiarowy, gdzie obok osi żółty-niebieski dochodzi nam oś magenta-zielony - zwykle używa się koordynatów chromatycznych CIE x,y. W konwerterach stosowana jest mała kombinacja alpejska - oś temperatury w Kelvinach uzupełniona jest o oś magenta-zielony.

Podsumowując - radzę nie zawracać sobie głowy mało precyzyjną skalą temperatury barwowej w Kelvinach i uzbroić się w szarą kartę.