PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20mm a filtr polaryzacyjny?

Arafat
08-03-2009, 05:13
Witam
Słyszałem oponie, ze żaden filtr polaryzacyjny nie będzie dobrze chodził w takich ogniskowych (w Dx oczywiscie w fx tymbardziej)
Czy to prawda? jak tak to dlaczego?

bombel
08-03-2009, 13:19
Wiesz jak działa filtr polaryzacyjny, prawda? Wytłumia pewne składniki światła dobiegającego do aparatu, w zależności od polaryzacji. A ta oczywiście zmiena się wraz z kątem padania światła. Czyli tam, gdzie filtr wytłumi, będzie na zdjęciu ciemniejsze niebo - mówiąc najprościej.

Sigma 10-20 ma bardzo szeroki kąt widzenia, w związku z tym - mówiąc na chłopski rozum - obejmuje dużą część nieba, na której to dużej części polaryzacja światła się mocno zmienia. Ale filtr wytłumia nie z całego obejmowanego fragmentu, tylko z niewielkiej części (tam, gdzie działa) - a na reszcie nic nie robi.

Słowem efekt jest taki: widzimy na obrazku sporą część nieba, ale filtr przyciemnił tylko fragment (tam, gdzie zadziałał), a reszta jest niezmieniona.

To była teoria 'na chłopski rozum'. Efekty można zobaczyć choćby tutaj na zdjęciu 3 i 4 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1155615#post1155615) (i wcale nie są duże, choć je widać). Niekorzystne efekty na 10 mm będą o wiele większe.

bahuone
08-03-2009, 13:45
Musisz jeszcze pamietac ze to takich ogniskowych to pasuje miec polara typu slim poniewaz filtr z normalnym przy tak szerokim kacie moze byc widoczny na fotce.

Arafat
08-03-2009, 22:11
a moze ktos z szanownych forumowiczow poleci mi jakis filtr polaryzacyjny nadajacy sie do tego obiektywu tak do 300zł?
średnica filtra-77mm

Zen
08-03-2009, 22:39
Uważam podobnie jak Bombel. Posiadam Sigmę 10-20 i nie zdecydowałem się na zakup Polara do niej. Mam polara do T 17-50 i już w tamronie na 17 mm widać efekt o którym piszę Bombel. Coraz rzadziej używam polara zamiast niego wolę szare połówki Cokina. Być może to tylko moje wrażenie ale wydaje mi się że z polarem zdjęcia są jakby mniej ostre.

bombel
08-03-2009, 23:19
a moze ktos z szanownych forumowiczow poleci mi jakis filtr polaryzacyjny nadajacy sie do tego obiektywu tak do 300zł?
średnica filtra-77mm

Myślę, że nie zrozumiałeś, a przynajmniej nie do końca o czym mówiłem w poprzednim poście. Ludzkość nie wymyśliła jeszcze polara, który by działał przy szerokokątnych obiektywach i był pozbawiony wady, o jakiej piszę. Tak działa fizyka, przeskoczyć się tego nie da.

Zamiast tego ludzkość od dawna i z powodzeniem stosuje szare połówki.

morzon
09-03-2009, 16:25
Z tym, że polar można używać nie tylko do "wyciągania nieba".
Ja często nad jeziorami "zdejmowałem" odbicie z tafli (w jakimś tam stopniu), przy strumieniach odbicia i refleksy na kamieniach itp ;)

swider
11-03-2009, 15:35
Ja podobnie jak Zen, mam ta Sigme i sobie uzywam Cokina. Nic lepszego nie wymyslisz.

fushiro
11-03-2009, 16:23
Problem pojawia się, kiedy ktoś chce mieć dno kałuży i szeroki kąt zarazem. Trzeba próbować i już. Moim zdaniem zainwestować warto. Niebo można próbować odratować. Jeżeli się nie da, dna kałuży nie domalujemy, można zastosować dwie ekspozycje. Zawsze jest jakieś wyjście.

ttb
16-03-2009, 17:41
średnica filtra-77mm

http://www.allegro.pl/item573045422_marumi_polaryzacyjny_dhgs_77_mm_plus _prezent.html

Fr@ntz
29-03-2009, 20:55
Ale innego sposobu na likwidację odbić (a przynajmniej ich części) poza polarem chyba nie ma :-|