Zobacz pełną wersję : tamron 90
pawelek69
07-03-2009, 21:56
Witam. Jestem nowym na tym forum i pozdrawiam wszystkich. Mam problem z obiektywem TAMRON90 SP DI MACRO.
Ustawiam AFw NIKON 90 robie to samo na obiektywie i nie działa AF. Sprawdzałem w sklepie na D60 i wszystko było ok. Może ktoś coś doradzi
Witam. Jestem nowym na tym forum i pozdrawiam wszystkich. Mam problem z obiektywem TAMRON90 SP DI MACRO.
Ustawiam AFw NIKON 90 robie to samo na obiektywie i nie działa AF. Sprawdzałem w sklepie na D60 i wszystko było ok. Może ktoś coś doradzi
Czy to jest wersja Tamrona 90 z silnikiem?
wigi ale to nie ma znaczenia czy jest z silnikiem czy bez skoro działało na D60.(musi mieć silnik ponieważ D60 go nie ma).
Z tego co pamiętam to miał już ktoś podobny przypadek z powodu zabrudzonych styków na obiektywie i aparacie ( ale do końca nie jestem pewien ) Jeżeli masz możliwość to sprawdź ten obiektyw na innym body.
Mata_Hari
08-03-2009, 13:14
wigi Jeżeli masz możliwość to sprawdź ten obiektyw na innym body.
Jaki sens sprawdzania na innym, kolejnym body, skoro napisał, że z D60 było ok. Może trzeba przeczyścić miejsca podłączenia do body, albo lepiej docisnąć. Może jakieś luzy są. Tylko, że wtedy to nie wiem, czy by się "F- -" nie pojawiało.
Ja mam takie problemy z T17-50. Styki mam wyczyszczone i zdjęcia robię. Czasem jednak, podczas robienia zdjęć nagle, ni stąd ni zowąd, obiektyw nie chce złapać ostrości i wyświetla się właśnie "F- -". Czasem pomaga wyłączenie i ponowne włączenie sprzętu, a czasem dociśnięcie szkła do body. Gdyby nie to, że po bardzo długotrwałym polowaniu wreszcie trafiłam na w miarę dobrze ostrzący i ostry obiektyw, to już by wrócił do sprzedawcy, a tak to się jeszcze nad tym zastanawiam.
pawelek69
09-03-2009, 19:59
Pisałem i prosiłem o pomoc w rozwiązaniu problemu z obiektywem. Całe szczęście problem rozwiązał się sam.Poprostu
kilka razy wkręciłem i wykręciłem obiektyw z aparatu. Zasugerowełem się tym , że może coś jest ze stykami.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH
Mata_Hari
10-03-2009, 01:56
Zwróć tylko uwagę, czy problem nie będzie nawracać.
Jak pisałam, u mnie niestety po pierwszym problemie i czyszczeniu, sytuacja się powtórzyła. Póki co pstrykam dalej, ale jak się to będzie powtarzać dalej, to niestety szkiełko wyfrunie, bo jest to bardzo irytujące - wciskasz spust i d... .