Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kolorowy debiut
szczesliwa
07-03-2009, 21:14
Witam serdecznie, po małym rozstaniu z fotografią wracam nieśmiało debiutując w dziale. Liczę na krytykę, co do kadrowania i obróbki. Pozdrawiam (przepraszam, nie wiem dlaczego ale nie nie działa mi link, który umożliwiałby od razu oglądanie zdjęcia właściwej wielkości- jeśli to możliwe proszę o pomoc)
Kolorowy Kanion - Egipt
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img21.imageshack.us/img21/3563/kolorowy.jpg)
jakieś strasznie to zdjęcie ciemne, szczególnie piasek
jakieś strasznie to zdjęcie ciemne, szczególnie piasek
Całość zdecydowanie za ciemna, zdjęcie poprostu niedoświetlone, trochę zabawy poziomami/levels i będzie dobrze.
pozdrawiam
Musisz skopiować do posta drugi link z napisem "forum".
A co do zdjęcia - albo masz coś z monitorem, albo lubisz wyjątkowo ciemne obrazki. :)
hehe Dwie pomocne dłonie w tym samy czasie :)
szczesliwa
07-03-2009, 21:45
O kurcze, w życiu bym nie pomyślała, że obrazek jest za ciemny, jeszcze go celowo przyciemniłam, bo wydawało mi się, że uwagi będą co do przepałów, które i tak mi po oczach dają. Chyba jednak 2,5 roku bezustannej pracy lapka odbiło się na jakości jego obrazu. Muszę jednak przesiąść się na tradycyjny monitor. Dziękuję za pomocne dłonie i krótkie pytanko - a jak kadr? do przyjęcia czy zwykły pstryk? Pozdrawiam
kadr nie powala, ale jest ok :)
Przydało by się więcej szczegółów (kontrastu) na piasku i skale po prawej na dole.
O kurcze, w życiu bym nie pomyślała, że obrazek jest za ciemny, jeszcze go celowo przyciemniłam, bo wydawało mi się, że uwagi będą co do przepałów, które i tak mi po oczach dają. Chyba jednak 2,5 roku bezustannej pracy lapka odbiło się na jakości jego obrazu. Muszę jednak przesiąść się na tradycyjny monitor. Dziękuję za pomocne dłonie i krótkie pytanko - a jak kadr? do przyjęcia czy zwykły pstryk? Pozdrawiam
Jeżeli nie masz pewności jak jasno świeci Twój monitor, to obserwuj histogram. On pokaże Ci przepały i niedoświetlenia.
szczesliwa
07-03-2009, 22:05
Dziękuję serdecznie za wskazówki, a jak ta wersja się przedstawia? lepiej czy dać sobie spokój z tą fotką?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img101.imageshack.us/img101/9765/kol2.jpg)
Pozdrawiam
Znacznie lepiej więcej kontrastu na podłodze i będzie git.
Przepał na samym dole kadru do korekty
Trzecia pomocna dłoń naprawiła resztę :)
A co do zdjęcia - albo masz coś z monitorem, albo lubisz wyjątkowo ciemne obrazki.
Niekoniecznie...mam wrażenie, że takie światło tam bywa...widziałem kilka zdjęć z tego rejonu i takie przyciemnione światło występowało na kilku fotach różnych fotografów :)
szczesliwa
07-03-2009, 22:17
Znacznie lepiej więcej kontrastu na podłodze i będzie git.
Przepał na samym dole kadru do korekty
Da się w 2 zdaniach odpowiedzieć na pytanie jak sobie poradzić z kontrastem przepałem tylko na podłodze ? Nie chcę zabierać za dużo czasu <wstydniś>
To już troszkę bardziej zaawansowane zagadnienie bo wymaga obróbki selektywnej (fragmentu zdjęcia).
W dwóch zdaniach ciężko, przynajmniej ja nie umiem :/
Poszukaj na forum o maskach. Jak już będziesz wiedziała co to.
Wystarczy zamaskować podłogę, pędzlem z miękką krawędzią i następnie zwiększyć kontrast np. za pomocą krzywych.
Jak nie znajdziesz na forum, napisz do mnie na priv, napiszę ci w wolnej chwili krótkiego tutoriala.
pozdrawiam
edit
ps. sorry za stosowanie męskiej formy :/ nie zwróciłem uwagi na nicka bardzo przepraszam, już poprawiłem.
szczesliwa
07-03-2009, 22:29
dziękuję serdecznie, przynajmniej wiem, jakiego narzędzia użyć, mam gdzieś na półce podręcznik do ps-a więc zaraz poszukam i popróbuję. zastanawiałam się wcześniej nad zabawą warstwami, ale przynajmniej wiem, że nie tędy droga :) dziękuje (jak coś nie teges to nie omieszkam zapytać:) )
Niekoniecznie...mam wrażenie, że takie światło tam bywa...widziałem kilka zdjęć z tego rejonu i takie przyciemnione światło występowało na kilku fotach różnych fotografów :)
Myślę , że wynika to z tego, iż zdjęcia robione są tam najczęściej w same południe i autorzy aby uniknąć przepałów zanadto obniżają ekspozycję.
no właśnie na warstwach będziesz pracować.
a konkretnie na warstwach korekcyjnych, które potem będziesz maskować:) bombel rozwodził się na ten temat sporo
Da się w 2 zdaniach odpowiedzieć na pytanie jak sobie poradzić z kontrastem przepałem tylko na podłodze ? Nie chcę zabierać za dużo czasu <wstydniś>
Z przepałem sobie poradzisz pędzlem klonowania :)
Myślę , że wynika to z tego, iż zdjęcia robione są tam najczęściej w same południe i autorzy aby uniknąć przepałów zanadto obniżają ekspozycję.
Prawdopodobnie masz rację w części zdjęć, ale co najmniej kilka było robione przy słońcu popołudniowym i przedwieczornym...i tu już bym przyjął, że takie światło jest możliwe - widziałem je w Górach Sokolich i to na tle zieleni pomieszanej z wrześniową żółcią i pomarańczem.
szczesliwa
07-03-2009, 22:45
kapitalne to narzędzie, na razie się bawię, więc efektem nie będę się chwalić bo i nie ma czym, ale coś takiego ! genialne ! (dokładnie jak radziliście - posłużyłam sie tekstem Mr Bombla) Teraz tylko muszę się jeszcze nauczyć używać stempelka, choć z tym miałam od zaaaawsze problem :( lecę walczyć
Dziękuję serdecznie za wskazówki, a jak ta wersja się przedstawia? lepiej czy dać sobie spokój z tą fotką?
Rany boskie, nie w ten sposób! Ogólnie kierunek jest słuszny, ale popatrz na obwódki dookoła szczytów gór i ramek zdjęcia - niebo ma dookoła gór i ramki taką jaśniejszą obwódkę. To samo z piaskiem wzdłuż dolnej krawędzi.
Miałaś rozjaśnić zdjęcie, a nie dokonywać jakichś manipulacji zostawiających takie ślady...
I czy zostawiać to zdjęcie? No cóż - to Twoje zdjęcie. Jeśli chcesz, możesz nad nim popracować, żeby lepiej wyglądało, lub zostawić takie jak jest - ale i tak na czymś trzeba dochodzić do wprawy. Dlaczego nie na tym?
EDIT
widzę, że już padły jakieś odpowiedzi w czasie, kiedy ja pisałem swoje.
szczesliwa
07-03-2009, 22:50
O jej. Dziękuję za wizytę p.Bombel. Od miesięcy podziwiam Pańskie zdjęcia, i nieśmiało zapytam - czy byłaby możliwość, żeby spróbował Pan z nim coś zrobić, co bym uwierzyła, że może wyjść z tego coś, nad czym ludzie zawieszą oko na dłużej? 5 min Pańskiego czasu będzie dla mnie najlepszym prezentem na ... dzień kobiet ? :) I.. Obiecuję wziąć się do pracy nad sobą
Pershing
08-03-2009, 02:44
No bombel nie możesz odmówić kobiecie w jej dniu bo dziewczyna zmieni nick.:-D
będzie dla mnie najlepszym prezentem na ... dzień kobiet ? :) I.. Obiecuję wziąć się do pracy nad sobą
Widzę, że leciutki szantażyk nie zawadzi, co? :)
Proszę się nie spodziewać cudów, bo zdjęcie nie jest naświetlone wyczynowo, na dodatek obrabiam ogryzek jakości w postaci skompresowanego jpga - wiec i cudów nie będzie. Czy coś da się zrobić?
Coś tam się da, choć niewiele - ale jako się rzekło, na czymś trzeba poćwiczyć. I to bardziej raczej poćwiczyć dla wprawy, zabawy i dla nabycia doświadczenia - niż w celu jakiejś drastycznej poprawy tego zdjęcia.
NO to jazda - na początku jakieś dwa b&w - jeden od drugiego różni się nieznacznie, a najbardziej tonacją. Powinno być widać, że jeden jest chłodny, a drugi gorący - choć oba są czarno-białe. W tym ciewpłym pozwoliłem sobie niebo zrobić bardziej południowe i bardiej niebieskie, jeśli można tak powiedzieć przy zdjęciach b&w.
http://i39.tinypic.com/2dlps3a.jpg
http://i40.tinypic.com/2hncpoy.jpg
To ładnie, a teraz rzecz trudniejsza - jak uratować tą expozycję... Hm - nei do końca jest to pełny ratunek (na to chyab trzeba by było mieć NEFa), ale cokolwiek da się pokazać, choćby wytyczyć kierunek. Poniżej coś, co wygląda zupełnie normalnie, i wygląda jakby było oryginałem:
http://i42.tinypic.com/2qx9de9.jpg
Ale tak naprawdę dopiero jak się pokaże jedno z drugim widać, jaki ciemny i trochę bez życia był oryginał:
http://i43.tinypic.com/35n0e8w.jpg
Mam nadzieje, że kierunek został pokazany, a dalej, to już Szanowna Autorka zechce samodzielnie coś wydłubać. :) Liczę tylko, że sie choc trochę przydało moje dłubanie. I jeszcze jedno - mówimy sobie po imieniu lub po nicku - panowanie możemy sobie darować. :) Wszystkiego Najlepszego z Wiadomej Okazji!
No bombel nie możesz odmówić kobiecie w jej dniu bo dziewczyna zmieni nick.
Na jaki, na 'jeszcze szczęśliwsza'? :)
szczesliwa
08-03-2009, 10:00
:) o kurcze, nie spodziewałam się, że poświęciSZ mojemu zdjęciu tyle czasu, teraz wiem, że warto siedzieć, dłubać, próbować, i tylko praktyka czyni mistrza. Dziękuję... a dziś polecę na gdańską starówkę popróbować sił w szarej rzeczywistości, choć niebo jak na razie takie... mdłe. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc !