Zobacz pełną wersję : Torba na 2 aparaty
Przeglądałem wątki o torbach i propozycji jest wiele, jednak sie nie dałem przekonac..
Sam posiadam plecak Lowepro Micro Trekker 200 i w przypadku lekkich lustrzanek z podpietym malym obiektywem sprawdza się ta konstrukcja, jednak przy cięzszych już mz nie.
Szukam torby w której konstrukcja( ścianki np na rzepy) jest sztywna i umożliwa swobodne konfigurowanie np podparcie body i lampy, bez niepotrzenego obciązania łaczonych elementów fotograficznych. Chcialbym zmieścic w niej 2 body z obiektywami nawet dlugości N70-200 oraz z podpieta lampą.. no przynajmniej w przypadku jednej puszki.
Przegladałem rózne oferty, jednak jak jest w praktyce.. Może ktoś pomoże??
.
hmmm... mam Hame Defender 200, której się pozbywam właśnie i myśle, że spokojnie zmieścisz w niej dwa korpusy z podpietymi obiektywami ale nie wiem jakby to miało wyglądać z podpięciem lampy błyskowej... myśle, ze to mocno problematyczna kwestia :] chociaż jak wrócę do domu to obczaję czy dałoby radę
Piechu, dzieki za zainteresowanie. Chodzi mi o to, żeby to całe ustrojstwo było stabilne w środku, bo w plecaku jak upcham/zapełnie wszytkie komory obiektywami sprzętem, to i owszem.. wszystko się trzyma. Kiedyś, dawno temu, byl problem z kupieniem futerału do gitary i często znajmi robili sobie sami, a sam profil w środku takiego case był wykonany ze styropianu pokrytego jakimś miekkim materiałem..
Moge kupic zwykła torbę i wykonac takie wnętrze dopasowane do takiego zestawu z zapiętą lampę, z mozliwością szybkiego włozenia i wyjęcia (obiektywem do dołu, czy "na stojąco"?) ale wolałbym kupic coś porządnego, gotowego
.
Polecę Tamrac 5608 Pro8 mieści dwa body z obiektywami i jeszcze zostaje sporo miejsca :)
Polecę Tamrac 5608 Pro8 mieści dwa body z obiektywami i jeszcze zostaje sporo miejsca :)
Tak, jest to pojemna, uznawana za "wypasioną" torba, jednak jak większośc(mam nadzieje, że nie wszytkie) ma miekkie ścianki(do konfiguracji, na rzepy jak sądze) i nie ma możliwosci bezpiecznego, stabilnego umieszczenia aparatu, obiektywem skierowanym w dół (owszem mieszczą się dwa, "na stojąco"), a jeszcze sprawa lampy..
Dlatego napisałem ten post, bo nie moge znalezc tego czego szukam... jak w piosence ;) Taa, za duzo chcę..
.
a więc z Hama Defender 200 sprawa wygląda następująco. Dwie puszki z obiektywami się mieszczą i jest w miarę stabilnie. Niestety podpięcie lampy pod jeden z korpusów jest raczej niemożliwe.
Don_Pedro_123
11-03-2009, 19:22
Spróbuj NaneuPro Correspondent C400. Mam taką i mieszczę w niej 2 x body z podpiętymi szkłami 17-70 i 70-300. Jak się postaram, to czasami nie odpinam lampy. Do tego jeszcze jest miejsce na całą masę innych drobiazgów. Całość jest bardzo stabilna. Cena też jest fajna.
puchbeary
11-03-2009, 19:32
Nova 5 daje Ci taką możliwość - klucz w odpowiedniej konfiguracji wnętrza
Sprawdze te torby, bo ze zdjęc w necie niewiele wynika, a raczej wygladają podobnie jak wiekszośc, czyli ścianki gąbki obszyte materiałem, z rzepami na końcach.. jesli się nie myle
..
krzysztof jot
11-03-2009, 22:09
Nova 5 daje Ci taką możliwość - klucz w odpowiedniej konfiguracji wnętrza
bez jaj :) nova 5 - dwa body z podpietym obiektywem ? ....
do pytającego - złóż zestaw body+szkło+lampa - popatrz, pomyśl, jeszcze raz pomyśl i zastanów się nad dalszym sensem poszukiwań. No chyba ze odpuscisz sobie ta lampe, wtedy jest szansa.. ale z 70-200 ?
Wyobraź sobie torbę mieszczacą 2x D3 czy D300 moze jeszcze z gripem, no i jedno z 17-55 drugie z 70-200 i jeszcze chocby na jednym SB900. Tak na a oko, to... bagażnik :)
krzysztof, z tym 70-200, to troche się pospieszyłem, bo jeszcze nie mam ae juz docelowo chciałem dopasowac torbę tez do takiego zestawu.. wiem, że torba będzie niemałą i przez to nieporęczna
Właśnie dobrze, że niechący przypomniałes, bo body jest z gripem :) Uperam się przy jednym zestawie z lampą.. torba na jeden zestaw z SB się znajdzie, jednak bedzie poporstu spoczywał na stojaka na dnie ale chodzi mi o stabilniejszą konstrukcję..
Sugerujesz, że nie znajde takiej torby? Cóż.. moze zostaje mi samemu zadziałac
.
puchbeary
12-03-2009, 13:57
bez jaj :) nova 5 - dwa body z podpietym obiektywem ? ....
:)
Zakładając że do obu body będą podpięte normalne szkiełka to i owszem.
D300 z podpiętym 17-50 wisi w jednym końcu a d50 wisi z 18-70 w drugim. Po drodze jeszcze lampa w SS-800 i kupa śmieci. Da się. Co do podpiętej lampy to trzeba by zostawić dziurę w przegródkach i lampę wkładać podpiętą i złożoną w L
Spróbuj NaneuPro Correspondent C400. Mam taką i mieszczę w niej 2 x body z podpiętymi szkłami 17-70 i 70-300. Jak się postaram, to czasami nie odpinam lampy. Do tego jeszcze jest miejsce na całą masę innych drobiazgów. Całość jest bardzo stabilna. Cena też jest fajna.
Hmm... ciekawostka. Mam NaneuPro Correspondent C400 i musiałem się nagłówkować jak upakować zestaw D700 z gripem + N24-70/2,8 + N70-200/2,8 +SB 900. Jak ktoś pali to jeszcze ze 2 paczki fajek zmieści, no może jeszcze jakiś kieszonkowy kompakt :-D. Zresztą podany zestaw mogę wpakować do torby pod warunkiem podpięcia pod body N24-70, bo z 200 już jest raczerj problem :-? Fakt, że jest jedną z większych dostępnych i to w dobrej cenie.
Don_Pedro_123
12-03-2009, 15:26
ad. enix: mam zapakowane w C400:
- 2 x D80: jeden z gripem i S17-70, drugi z 70-300 VR
- N50/1,8
- SB-800
- 5 kart w tym sprytnym opakowaniu
- zapasowy kpl. aku do SB
- ładowarka do aku Nikonów
- kable, zatyczki, dekielki, czytnik, dwa pendrive'y, trzy szmatki do szkieł i inne śmieci
- kalendarz, dwa notesy, wizytówki, długopis, marker, gaz i inne pierdołki
- czasami panel od radia z samochodu i nawigację
- mieszczę jeszcze 0,5 l wody mineralnej i kilka wafelków ;)
- bez problemu mógłbym zmieścić jeszcze jedną SB-800 i jakieś szkło.
Tak jak wcześniej napisałem czasami nie odpinam lampy od body (chociaż bardzo sporadycznie - ale np. gdy muszę gdzieś wejść z aparatem i mieć go szybko do użycia).
Torba jest wielka i naprawdę można w niej poustawiać tak, że to wszystko się zmieści. A cena powala...
Fomei Profi Shockproof 100XL --dziś nabyłem, ma grube modyfikowane ścianki, kapturek przeciwdeszczowy no jest wielka :)
38 centymetrów długości, 17 centymetrów szerokości i 19 centymetrów głębokości.
Nikuś poszukaj w Foto-Impra sprzedają na allegro i mają siedzibę w Wrocławiu na ul. Wybrzeże Wyspiańskiego 14.
Firma sprawdzona i do tego zawsze możesz osobiście pomacać ;)
Fomei Profi Shockproof 100XL --dziś nabyłem, ma grube modyfikowane ścianki, kapturek przeciwdeszczowy no jest wielka :)
38 centymetrów długości, 17 centymetrów szerokości i 19 centymetrów głębokości.
NaneuPro Correspondent C400 ma długość i szerokość podobną, ale głębokość 27cm... +kieszonki zewnętrzne ;)
Nikuś poszukaj w Foto-Impra sprzedają na allegro i mają siedzibę w Wrocławiu na ul. Wybrzeże Wyspiańskiego 14.
Firma sprawdzona i do tego zawsze możesz osobiście pomacać ;)
Ooo widzisz :) konkret. Musze tam pojechac. Wiedziałem, że na Wyspiańskiego siedzibę ma Foto-raj jak się okazuje żadnego towaru z oferty nie mają w sklepie.. trzeba zamówic. Nie można obmacac :(
.
Hama Defender 210 lub 220.
Ta druga to już szafa przenośna, sam się zdziwiłem że istnieje taka duża torba.
http://www.hama.pl/dowied__si__wi_cej/defender/index.hsp