Zobacz pełną wersję : cofnac sepie...
nie znalazlem w google nic jak odzyskac kolorowe zdjecie z bialo-czarnego albo sepii. oj glupi bylem ze robilem zdjecia z takimi efektami, teraz wiem ze kolorowe a pozniej z kopii robi co chce a nie na odwrot-czlowiek uczy sie na bledach:) to jak to zrobic? wiecie?
Valdek_Tychy
07-03-2009, 13:39
1 - 2 można by się pobawić z kolorowaniem ale większą ilość sobie odpuść.Nie ma możliwości odzyskania koloru w zdjęciach cz-b. czy sepii jedyny sposób to kolorowanie.
Próbowałeś kiedyś odzyskać pomidora z ketchupu?
kolorowanie zajmie chyba wieki tak? wiec odpuszczam...
Valdek_Tychy
07-03-2009, 14:38
Przy obecnym stanie techniki to nie,ale kiedyś,kto wie ;)
Teraz już wiesz żeby nie używać tych różnych badziewnych filtrów efektowych zaimplementowanych w puszkach.
Władca Pixeli
07-03-2009, 19:10
Podobno nie da się tylko otworzyć parasola w d... Choć radzieckim uczonym się to ponoć udało, tylko teraz złożyć nie mogą. :mrgreen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Film_colorization
A fotka zapisana jako JPEG czy NEF?
Valdek_Tychy
07-03-2009, 19:36
Podobno nie da się tylko otworzyć parasola w d...
również wywrócenie hełmu wojskowego na lewą stronę należy do rzeczy niemożliwych
fotomarek_k
07-03-2009, 20:01
również wywrócenie hełmu wojskowego na lewą stronę należy do rzeczy niemożliwychNo, twierdzenie prawdziwe, ale tylko po dodaniu dopisku: "bez odpowiednich narzędzi..." :-)
oj glupi bylem ze robilem zdjecia z takimi efektami
Nie, dlatego, ze nie robiłes w rawach.;)
"przycisk do papieru D200 i Zorka 4" - hehehe :))
Sorry za ot :)
"przycisk do papieru D200 i Zorka 4" - hehehe :))
Sorry za ot :)
A tak, ktoś kiedys rzucił takie hasło pod adresem D200 i tak mi sie spodobało...:-D
Też sorki za ot.
FlashGordon
08-03-2009, 08:04
Cofnąć się nie da, ale przecież zdjęcia w czerni i bieli mają swój urok. Poza tym masz wbrew pozorom bardzo szerokie pole do popisu, np.
1. PS lub jakiś dedykowany program do kolorowania zdjęć ;) Tu jest coś: http://www.black-and-white-to-color.com/ - efekt taki sobie, ale zawsze to coś. Ciekawe kiedy pojawi się coś, co automatycznie wykryje Ci twarze, sukienki, niebo, wodę, domy... i poprawnie to zakoloruje.
2. Zrobić w PS nowy dokument, wrzucić na półprzezroczystą warstwę dane foto i w miarę dokładnie starać się zamalować poszczególne obszary stuprocentowym kolorem, odpowiadającym pi razy drzwi kolorowi z przeciwnej strony koła kolorów w stosunku do tego, który powinien być na zdjęciu. Następnie umieszczasz w centrum punkt (kropka), na którym będzie trzeba skoncentrować uwagę. Pokazujesz to coś komuś przez kilkanaście-kilkadziesiąt sekund i podmieniasz na właściwe zdjęcie. Mózg będzie się starał dopasować odpowiednio kolory - przynajmniej przez kilka sekund ;) To tylko teoria, ale możesz spraktykować. Nie wiem, czy sprawdzi się przy bardziej złożonych zdjęciach. Przykład tu: http://www.moillusions.com/2007/10/black-and-white-pyramid-in-color.html
3. Wyodrębnić jeden z obiektów na zdjęciu, o dużej wadze dla zdjęcia, bo później będzie wyjątkowo podkreślony. Pokolorować ten obiekt. Efekt podobny do tego: http://desktoppub.about.com/od/editgraphics/ss/color_bw.htm choć sposób dojścia inny.
4. Trochę hardcore, i na początku myślałem o tym w kategoriach żartu, ale przy odrobinie inwencji może wyjść z tego coś oryginalnego. Kiedyś, w czasach, gdy dotknięcie ekranu rubina dawało mniej szans na przeżycie niż rosyjska ruletka, były takie nakładki na czarnobiałe telewizory. Po prostu szyba ze szkłem w kolorach płynnie przechodzących od błękitu (góra-niebo) poprzez bodajże jakieś beże aż do zieleni czy brązu na dole (ziemia). Nie pamiętam dokładnie - ale kiedyś takie cudo widziałem :D Czyli znowu PS i nakładanie "filterków".
5. Przerób zdjęcia w sepii na czarno-białe i już będziesz do przodu. Nie da Ci to koloru, ale... jak dla mnie sepia to dość badziewny efekt, wykorzystywany jak hmmm... nie za ciężkich obyczajów dziewczyna pracująca w porcie ;) Zdjęcia czarno-białe mają dużo większy urok.
A poniżej jeszcze kilka wariacji bazujących na dwubiegunowej skali barw:
5a. Poeksperymentuj ze zdjęciem tak, żeby nadać mu efekt symulujący high-key lub low-key. Fotoszoping znaczy się.
5b. Spróbuj nałożyć kolorek taki, żeby wyglądało to nie na sepię lecz na cyjanotypię. Z tej mało kto korzysta.
5c. Wykorzystaj filtr Posterize w PS i zrób z tego obrazek rodem z komiksu.
5d. Wymień biel na coś innego, najepiej wcale nie jasnego. Możesz na przykład zakolorować tło na czerwono, na wyższą warstwę w PS wrzucić swoje czarno-białę zdjęcie, a później pobawić się sposobem krycia warstwy. Ciekawe efekty uzyskasz na przykład przy hard light, linear burn, luminosity, darken color czy exclusion :)
Ciekawe kiedy pojawi się coś, co automatycznie wykryje Ci twarze, sukienki, niebo, wodę, domy... i poprawnie to zakoloruje.
Coś takiego już jest. Nazywa się to "Recolored" wystarczy porobić kreski odpowiedniego koloru na jakimś obszarze a program na zasadzie detekcji kontrastu pokoloruje Ci ten obszar.
FlashGordon
08-03-2009, 11:11
O, a może zapodasz linka? (Uwielbiam te nazwy własne programów, które są jednocześnie popularnymi słowami... chyba tylko w przypadku Windows nie ma problemu ;)).
A swoją drogą - ma ktoś jakiegoś dobrego tutka do kolorowania zdjęć? Zdarza mi się kolorować jakieś starocie dla rodziny i znajomych.
PS. "Nowy dokument w Photoshop" - za dużo piszę manuali ostatnio ;)
PS2. A pospieszyłem się... recolored.com, nie przypuszczałem, że się tak łatwo znajdzie ;)
O, a może zapodasz linka? (Uwielbiam te nazwy własne programów, które są jednocześnie popularnymi słowami... chyba tylko w przypadku Windows nie ma problemu ;)).
http://www.recolored.com/
FlashGordon super wstawka!!! naprawde duuuuzo info i porad na wykorzystanie innych "zamiennikow". Jednak chcialbym bardzo wrocic do kolorowego zdjecia i bede do tego dazyc. Dziekuje forumowicze!
Podobno jeden facet sposobem zdjął spodnie przez głowę...
Nie ma rzeczy niemożliwych (już starożytni Górale o tym wiedzieli). Nawet z koziej d... trąbe można zrobić. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia czasu, umiejętności i odpowiednich narządzi.