Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Morski minimalizm

Aames
07-03-2009, 02:58
Zdjęcie zrobione mocno po zmierzchu. Plaża w Bray.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.photoklif.com/photostmp/NKP/DSC_5346_03.jpg)

P.s. Duże podziękowania dla kolegi Kultena za wszystkie rady!!

Seeker
07-03-2009, 03:42
Dobry kolega, to i dobrze doradzil ;)
Ladne to.

borregaard
07-03-2009, 07:52
Toż zakpił sobie....to jest po zmroku...? ?
Zmień mentora....:mrgreen:

Żartuję......:mrgreen:

Marek_L
07-03-2009, 08:24
Też jestem za :-)

malasana
07-03-2009, 10:21
Kompozycyjnie mi to zdjecie nie lezy. Ten kadr jest jakis taki niezdecydowany.

bombel
07-03-2009, 12:05
W tym zdjęciu podoba mi się wyłącznie format. Podobnie jak Malasanie nie leży mi kompozycja, ale też nie mam wrażenia, żeby to zdjęcie było dobre technicznie. Myślę, że zostało skompresowane za bardzo, i jest jakieś takie mało ostre, a woda, zamiast być gładziutka jak szyba, to ma jakąś fakturkę...

Poza tym, jak na minimal to za mało uwagi poświęcono jedynemu, na czym można zawiesić oko na tym obrazku, to znaczy temu cyplowi. Jest kiepsko pokazany, ekspozycja na nim nie jest ani dobra, ani nawet ciekawa.

To mniej więcej powoduje, że ten obrazek nie wzbudza moich zachwytów. Wyciągam stąd wniosek, że nie wystarczy robić na długim czasie, a potem zrobić z tego b&w, żeby osiągnąć efekty Stawiarza, lub choćby zrobić jako takie zdjęcie. Do zrobienia dobrego zdjęcia cały czas potrzeba czegoś więcej niż filtr, nawet najlepszy i długi czas. I na szczęście, chciałoby się doddać.

mariusz_777
07-03-2009, 12:09
Mnie się podoba :)
Pozdrawiam

morzon
07-03-2009, 12:36
Ja się podpiszę pod Bomblem - sam długi czas i bw nie robi dobrej foty... nawet średniej.

Aames
07-03-2009, 14:34
Dziękuję za dobre słowa, a co do krytyki no cóż...też za nią dziękuję i przyjmuję z pokorą.
Mnie osobiście się to zdjęcie podobało, ale teraz jak na nie patrzę to widzę, iż faktycznie trochę poległem z obróbką. Co do kadru nie będę polemizował, taka była moja wizja i być może tutaj też nie wszystko zagrało tak jak powinno. Na swoje usprawiedliwienie mogę dodać jedynie to, że to moje pierwsze próby z tego typu fotografią i zdaję sobie sprawę, że pewnie popełniam jeszcze sporo błędów. Mam nadzieję, że następnym razem będzie lepiej.
Jedynie z czym trudno mi się zgodzić to zdanie(a), że tylko za pomocą długiego czasu chciałem uzyskać dobre zdjęcie. Szukam, tak jak wielu ludzi z tego forum i być może tym razem nie wyszło.
Jeszcze taka uwaga techniczna, jedynym filtrem jaki tutaj miałem był polaryzacyjny.

kulten
07-03-2009, 19:02
Problem faktury wody wynika nie z obróbki tylko ze zbyt krótkiego czasu. Na wzburzonym morzu 30s to tylko 30s. Następny problem jaki kolega popełnił to tytuł zdjęcia, który być może sugerował za dużo :) . Ja uważam, że jak na pierwsze próby z zamrażaniem jest bardzo dobrze i o techniczne detale kolega zadbał. Przyzwoity kontrast, równy horyzont, w miare mocny punkt (co oczywiście jest kwestią dyskutywną). Życzę każdemu takich zdjęć podczas pierwszych prób zmierzenia się z dłuższymi czasami.

Marian K
07-03-2009, 21:11
A mi najbardziej podoba się postawa autora po krytyce Bombla.
Pozdrawiam M.

Jessus
07-03-2009, 22:02
Jak zobaczyłem to zdjęcie pierwsze co mi przyszło na myśl to to, że Bomblowi spodoba się format ;)

Drugie co mi przyszło na myśl to: kolega Aames ma fajny avatar :-)

A trzecie po powrocie do zdjęcia: kompozycyjnie brak równowagi ale fajny eksperyment.

pozdrawiam

bombel
07-03-2009, 22:34
Jak zobaczyłem to zdjęcie pierwsze co mi przyszło na myśl to to, że Bomblowi spodoba się format ;)

:) Dziękuję za pamięć...

A wracając do zdjęcia i Autora - wcale nie twierdziłem, że chcesz zrobić zdjęcie wyłącznie długim czasem i filtrem. Może tak to zabrzmiało, jakbym Cię o to posądzał - ale cóż - padłbyś wtedy ofiarą trwające mody i niejakiego skrótu myślowego. BO, prawdę mówiąc, trochę mi się już nudzą te długie czasy i ruchome chmurki w tonacji b&w, obecne ostatnio w sporej ilości...

Nie mam do Ciebie pretensji, co chcę podkreślić - ale też chcę powiedzieć, że naprawdę uważam, że samymi długimi czasami daleko się nie ujedzie. Jak jest temat, jak jest kadr i dobra kompozycja, jak jest pomysł na obróbkę (niechby i dramatyczną i silną, ale niech będzie interesująca) - to na ogół długi czas już wtedy nie jest taki potrzebny. A bywa, że staje się nawet zbędny.

Nie wszyscy wydają się o tym pamiętać - i tylko tyle. Nie chciałem umniejszać Twoich starań przy robieniu tego zdjęcia, choć akurat mi się niespecjalnie podoba. Ale co innego, że mi się nie podoba, a co innego, że cudze starania ja staram się doceniać.

To tyle tytułem wyjaśnień, jeśli w ogóle były potrzebne. Życzę - bez cienia złośliwości i bez podtekstów - udanych zdjęć. :)

harb
08-03-2009, 00:15
W tym zdjęciu podoba mi się wyłącznie format. Podobnie jak Malasanie nie leży mi kompozycja, ale też nie mam wrażenia, żeby to zdjęcie było dobre technicznie. Myślę, że zostało skompresowane za bardzo, i jest jakieś takie mało ostre, a woda, zamiast być gładziutka jak szyba, to ma jakąś fakturkę...

Poza tym, jak na minimal to za mało uwagi poświęcono jedynemu, na czym można zawiesić oko na tym obrazku, to znaczy temu cyplowi. Jest kiepsko pokazany, ekspozycja na nim nie jest ani dobra, ani nawet ciekawa.

To mniej więcej powoduje, że ten obrazek nie wzbudza moich zachwytów. Wyciągam stąd wniosek, że nie wystarczy robić na długim czasie, a potem zrobić z tego b&w, żeby osiągnąć efekty Stawiarza, lub choćby zrobić jako takie zdjęcie. Do zrobienia dobrego zdjęcia cały czas potrzeba czegoś więcej niż filtr, nawet najlepszy i długi czas. I na szczęście, chciałoby się doddać.

podpinam się pod tę opinię

aumar
08-03-2009, 00:52
Wydaje mi się, że lepiej by było, gdyby czegoś(nieba lub wody) było więcej.