Zobacz pełną wersję : nowy radio popper czy pocket wizard
czy ktos uzywa cos z nowej szybszej generacji?
wlasnie zastanawiam sie na co zbierac kase.
jeszcze sie nie zaglebilem w temat, ale zastanawia mnie czemu pockety maja canon w nazwie?
bo tych nowych pocketow dla nikona jeszcze nie ma, maja byc w nastepnym kwartale :)
i od razu masz odpowiedz na pytanie czy ktos uzywa :)
pakietowo :D
zawsze moze uzywac z canonem, a canonierow tu masa jak by nie patrzec :)
Michał Jędrak
08-03-2009, 01:15
a powiedzcie mi co mają te pocket wizard co czyni je tak pożądanymi? Ja mam od lat taki podstawowy wyzwalacz radiowy i on po prostu wyzwala lampy. Nie bardzo wiem co więcej można chcieć od wyzwalacza oprócz właśnie wyzwalania...
te stare ogolnie chwalona sa za zasieg i niezawodnosc
na nowe wszyscy sie grzeja dlatego, ze te nowe posiadaja czy tez maja miec pelen support dla CLS ze wszystkimi jego zaletami (ttl, synchro z krotkimi czasami, mozliwosc sterowania lampami zdalnymi -
bezposrednio z mastera etc).
bo CLS generalnie ma tylko jedna wade, dziala na podczerwien, a wiec w zasiegu wzroku, nowe pocket wizard maja to wyeliminowac, bo komunikacja pojdzie po radio zamiast IR
Michał Jędrak
08-03-2009, 14:55
Aaa, czyli do studia ogólnie nieprzydatne skoro lampy studujne nie mają CLS
a powiedzcie mi co mają te pocket wizard co czyni je tak pożądanymi? Ja mam od lat taki podstawowy wyzwalacz radiowy i on po prostu wyzwala lampy. Nie bardzo wiem co więcej można chcieć od wyzwalacza oprócz właśnie wyzwalania...
Nie wszyscy fotografują w studio. Czasami przydaje się odejść od lampy kilkadziesiąt metrów, dlatego zbieram na Pocket'y. Chce właśnie, żeby mi wyzwalały, nic więcej.
nowe radio poppers wyzwalaja lampy studyjne (przynajmniej alienbees) duzo szybciej niz 1/250 (nie jestem pewien czy do 1/8000)
nowe radio poppers wyzwalaja lampy studyjne (przynajmniej alienbees) duzo szybciej niz 1/250 (nie jestem pewien czy do 1/8000)
Ależ to "potrafi" nawet zwykły kabel synchronizacyjny, ale po co, skoro maksymalny czas synchronizacji w większości body to 1/250sek?
im sie jakos udalo (http://www.zarias.com/?p=281)
ale tu nieścisłości, np piszecie pockety mając na myśli radio popper
pockety juz sa radiowe, zawsze takie były :-D
Siupes pisze o trybie FP
nie mieszajcie potrzeb "studyjnych" z potrzebami strobistów. Są różnice.
PS
Radzę się wypowiadać jak sie pracuje w danym temacie, a nie dawać dobre rady tak sobie, bo się "myśli", że to potrzebne.
Przede wszystkim trzeba jasno powiedzieć że (nawet jeżeli jest to możliwe przy użyciu jakiejś sztuczki z fotocelą czy radio-odbiornika w trybie HSS przystosowanego do pracy z TTL) wyzwalanie lamp studyjnych szybciej niż czas synchro nie ma żadnego sensu!
wn_
czy mozesz troche jasniej?
wszystko co potrzebuje to mocna lampa w plenerze, szybszy czas w sumie zmniejsza wage i cene tej lampy.
jako ze prawie jestem na granicy zakupu czegos radiowego lub radiopodobnego (nie myslic z chinszczyzna), to wole miec mozliwosc szybszej synchronizacji niz jej nie miec.
radiówka da ci synchronizację rzędu 1/160 s. Pocket Wizard - lepiej, do 1/500s ale z migawka centralną. O dziwo w praktyce z lampami studyjnymi Pocket Wizard daje synchro do 1/160 - jak wiele tańsza chińszczyzna. Za to z lampami takimi jak sb800 potrafi dawać synchro 1/250.
jeśli chcesz coś synchronizować na czasach 1/2000 czy podobnych to zapomnij o radiu. Wtedy wyzwalanie trybem FP.
O dziwo w praktyce z lampami studyjnymi Pocket Wizard daje synchro do 1/160 - jak wiele tańsza chińszczyzna.
Czy dotyczy to wszystkich aparatów z migawką szczelinową?
Niedawno kupiłem Air Sync Profoto i na D3 mam 1/200, mimo deklarowanej 1/250.
Chciałem już reklamować i zamienić na Pockety,
ale z tego co Jacku piszesz, jest to i tak dobry wynik i wymiana nie ma sensu.
Czy może się mylę?
Nie wiem czy było ale podaję:
http://www.f1point0.com/2009/02/19/the-radiopopper-px-review-part-1/
http://www.f1point0.com/2009/03/05/radiopopper-px-review-part-2-range-testing/
A ja mam takie pytanko - gdzie w PL można kupić tego Radio poppera i ile mniej więcej kosztuje?
kruszyna
30-10-2009, 14:27
A ja mam takie pytanko - gdzie w PL można kupić tego Radio poppera i ile mniej więcej kosztuje?
I tego kotleta odgrzeje. A więc?
radiówka da ci synchronizację rzędu 1/160 s. Pocket Wizard - lepiej, do 1/500s ale z migawka centralną. O dziwo w praktyce z lampami studyjnymi Pocket Wizard daje synchro do 1/160 - jak wiele tańsza chińszczyzna. Za to z lampami takimi jak sb800 potrafi dawać synchro 1/250.
jeśli chcesz coś synchronizować na czasach 1/2000 czy podobnych to zapomnij o radiu. Wtedy wyzwalanie trybem FP.
mój pierwszy chińczyk z d70 pozwalał nawet na 1/800 i 1/1000 z całkiem niezłym zasięgiem.
Obecnie mam już trzeci lub czwarty egzemplarz i 1/250 mam w 100% strzałów, a jak wczoraj przez rękawiczki przypadkowo przekręciłem migawkę na 1/400 to też ładnie błyskały, tyle że już nie naświetlały, ale to z "winy" migawki d200 ale nie żadnych ograniczeń od strony chińczyka.
Fakt że jeden z moich wyzwalaczy kiedyś miał tylko 1/80 ale metodą było zamienienie aku 1,2v na baterie 1,5v w odbiorniku.
Myślę że trochę za dużo mitów z tymi chinolami ;)
co do 1/2000 i każdych tak wspaniałych czasów migawki to faktycznie tylko FP, ale trzeba dodać że właśnie radiopopper przekazuje ten sygnał radiowo i mam nadzieję że najnowszy PW dla nikona też będzie to ogarniał.
I tego kotleta odgrzeje. A więc?
nie ma oficjalnie bo pracują na nieunijnych częstotliwościach ;) więc tylko zamówienie z ju-es-ej
kruszyna
30-10-2009, 15:32
nie ma oficjalnie bo pracują na nieunijnych częstotliwościach ;) więc tylko zamówienie z ju-es-ej
Pewno z pytaniem czy będą EU to nie ma co pytać bo to tylko Pan popper wie:)
A mam pytanko może ktoś używa jednak tego poppera ściągniętego na nikona? Chętnie bym z nim pogadał.