PDA

Zobacz pełną wersję : Studio - ustawienie oświetlenia

Mont
06-03-2009, 16:50
Witajcie!
W domowym zaciszu rozkładam czasem tło i lampy (2xSB800 + CY100) i zawzięcie ćwiczę .
Z białym i czarny tłem sobie radziłem ale szare wprowadziło mnie w zakłopotanie.
Mam mało miejsca i odsunięcie modeli od tła sprawia kłopot. Wygląda na to, że muszę zapomnieć o fotografowaniui całych postaci :(
Doradźcie jak oświetlić tło by wyglądało ciekawie. Sabinka świeci małą powierzchnią więc musiałbym ją sporo odsunąć od powierzchni tła, a wtedy doświetlę też modele :(
No i co zrobić by to zagięcie tła na dole nie było widoczne ??

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img201.imageshack.us/my.php?image=katiijusti0503200907.jpg)

Piotr.S
06-03-2009, 17:04
Dobry temat. SB to trochę za mało do pracy studyjnej. Jako taka praca w studio zaczyna się od 250Ws - przynajmniej 4 punkty. Tzn cztery źródła światła

Michał Jędrak
06-03-2009, 22:09
Aby nie mieć tego zagięcie to po prostu ustawiaj tło pod kątem, czyli rozkładasz na taką długość jaką potrzebujesz, stawiasz na rogach tła coś ciężkiego (np dwa korpusy D3) i podnosisz tło do góry. Napina się ono i zagięcie znika.

Na początek po prostu nie oświetlaj tła. ja większość swoich zdjęc wykonuję jedną czy dwiema lampami. Postaraj się je tak kierować, aby jak najmniej oświetlały tło, czyli albo bokiem albo blisko modeli. Gdy ustawisz lampę blisko modela i ustawisz światło to tło wyjdzie ciemne, gdy ją ustawisz daleko od modela i ustawisz światło to tło wyjdzie jaśniejsze. O tak jak poniżej: L-lampa M-model T-tło

L---M-------------------------------T = ustawiając ekspozycję na modela tło wyjdzie ciemne
L----------------------------M------T = ustawiając ekspozycję na modela tło wyjdzie jasne.

Mont
07-03-2009, 09:56
dzięki, problemem będzie brak miejsca :(

Bo.
08-03-2009, 22:25
wydawało mi się, że pytanie dotyczyło jak pozostawić tło kolorowe (akurat w tym przypadku szare).

mmmak
09-03-2009, 16:09
zdecydowanei modele przynajmnie 1.5 m od tła. ewentualnie mozna by załozyc filtr kolorowy na sabinke

Piotr.S
10-03-2009, 21:33
wydawało mi się, że pytanie dotyczyło jak pozostawić tło kolorowe (akurat w tym przypadku szare).
Pytanie dotyczyło co zrobić by było ciekawie. Nieuchronnie docieramy do sprzętu w tym wypadku. Fotografia studyjna niestety wymaga sprzętu. Człowiekowi, który zrobił fotkę zaczynającą wątek zabrakło jednocześnie przestrzeni jak i światła. Pomysłu równiż - ale to inna historia. Fotografia studyjna wymaga sprzętu i już. Sabinki, nawet wiele sabinek nic tu nie pomoże. Studio - rządzi się twardymi prawami.