Zobacz pełną wersję : softbox + plaster miodu czy czasza?
mam zestaw lamp elfo quant pro 600 + 3 softboxy do tego o różnych rozmiarach i przeważnie pstrykam przy świetle błyskowym,
ale mam ochotę porzeźbić przy świetle stałym i skupionym - zwłaszcza akty i zastanawiam się co jest lepszym rozwiązaniem:
- dokupić plastry miodu do softboxów
czy
- czasze z plastrami miodu
czy
- wrota + plaster???
nie wiem jaka jest różnica w świeceniu powyższych...
chciałabym osiągnąć np osiągnąć taki efekt:
http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-387902.php
pozdrawiam
tomek murański
13-03-2009, 11:17
mozesz kombinowac z roznymi modyfikatorami, ale taki efekt osiagniesz bez zadnego problemu z softem stripem. to taki wydluzony softbox (ja uzywam 140x40), modelka jakies 40cm od softa, tlo czarne powiedzmy 2m za modelka. I koniec. setup robisz w 3 minuty.
pozdro
PS
jesli chcesz zaoszczedzic i nie wydac kasy, to mozesz uzyc softow ktore juz masz, tylko zrobic maske na softa z dwoch kawalkow nieprzezroczystej tkaniny (tla z fripersa etc). zaczepiasz pionowo po bokach uzywajac np. spinaczy, klipsow czy cokolwiek masz pod reka i na srodku masz pieknego stripa. ja tak na poczatku robilem i bylo ok. ale nic nie zastapi w funkcjonalnosci stripa takiego 150x40 np. po drugiej, zacienionej stronie mozesz tez dac czarny ekran, ale to nie jest konieczne.
o dzieki, ja mam takiego 30/150 i nie myślałam że on zadziała w taki sposób:D spróbuję, przy następnym pstrykaniu fotek..:)
tomek murański
17-03-2009, 13:36
jevel, tylk ojeszcze jedno zastrzezenie - mała moc lamp. ja mam regulacje od 5Ws do 600Ws, tak na 10-15 Ws robie podobne ujecia. Ale probuj przede wszystkim. a jak ci nie wyjdzie to co? :) poprobuj najpierw na ubranej modelce za free, zeby uniknac eksperymentow podczas prawdziwej pracy. :)
dzieki, w sobotę pierwsze testy :D