PDA

Zobacz pełną wersję : Jak ustawic na 3 giga ram w systemie 32 bit

nowicjusz
06-03-2009, 00:33
Sorry nie wiedzialem gdzie zalozyc ten temat, chodzi o ramy, mam windows xp sp2 32 bit mam 2 i pol giga ramow, ale tych 500 mega nie wykorzystuje, slyszalem ze jest opcja ze mozna ustawic na 3 giga, cos w Boot.ini sie wpisuje jakas opcje w PAE czy cos ja nie znam sie na tym kompletnie dlatego prosilbym bardzo krok po kroku jak to ustawic .... ze jakies przelaczniki sa ale gdzie ? co za przelaczniki.
Pomozcie

blazeje
06-03-2009, 01:57
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=77586

Pozdrawiam

nowicjusz
06-03-2009, 02:28
dzieki bylem tam wczesneij ale myslalem ze to co innego to o co pytam :) ale sie mylilem :D

madburn
13-03-2009, 16:27
sadzisz ze jak masz 2,5 GB pamieci ram to dopisanie magicznej komendy da ci 3GB albo nawet i 4 ?

to chyba jakis dowcip - taki jak informatyczny :
Klient dzwoni do serwisu:
- Dzień dobry mam problem jak uruchamiam komputer to dym mi idzie z zasilacza
- No to trzeba wymienić zasilacz - mówi serwisant
- Co wy mnie tu naciągacie na koszty - krzyczy klient - mój znajomy mówił mi że trzeba tylko w DOSIE wpisać jakąś komentę i można to obejść
- Prosze pana przecież to nie możliwe mówi serwisant nie mam takiej komendy
- Ale mój znajomy twierdzi że jest i prosze mi ją podać - krzyczy zdesperowany klient
- Prosze zadzwonić na 10 min. - mówi serwisant ja skontaktuje się z kolegami Dzwoni klient za 10 min.
- No i jak znależliście?
- No tak jest taka komenda ale koledzy twierdzą, że może nie poskutkować. Proszę w DOSie wpisac komendę: BEZ_DYMU.COM
- OK - mówi klient
Dzwoni klient za 15 min
- No i jak poskutkowało pyta serwisant?
- Niestety nie - mówi rozżalony klient
- A jaką ma Pan wersję DOSu - pyta sprzedawca?
- 5.0
- No to niestety ta komenda skutkuje tylko z wersją 7.0. Proszę zadzwonić do Micrsoft to może Panu coś pomogą.
Klient dzwoni za 2 godziny
- No niestety chyba będę musiał kupić nowy zasilacz.
- A dlaczego pyta serwisant?
- Bo rozmawiałem z Microsoftem i powiedzieli mi że tam że moja wersja DOSu nie jest kompatybilna z moim zasilaczem

mpwt
13-03-2009, 16:37
sadzisz ze jak masz 2,5 GB pamieci ram to dopisanie magicznej komendy da ci 3GB albo nawet i 4 ?

Chyba nie do końca rozumiesz problem albo ja :D

Jedno rozwiązanie:
Masz 3GB RAM a winda Ci widzi 2,5GB RAM... ;)

A inne rozwiązanie to:
Masz 2,5GB RAM, 0,5 nie wykorzystujesz to może te 0,5GB na RAMDYSK?

Tofifik
13-03-2009, 16:53
do 3 GB na 32bit powinno chodzić. Co prawda przeczytałem kiedyś gdzieś, że XP przy 3GB pożera 1GB a jak i gdzie to nie dochodziłem bo mam w kompie 2 GB i styka.

Jacek S
13-03-2009, 17:04
Przeniosłem do właściwego działu.

eldritch
17-03-2009, 22:09
Przeniosłem do właściwego działu.

do tutków?

Jacek S
17-03-2009, 22:14
do tutków?

Nie! Do "Komputerów".