Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Natalia zimowo 2
Co myślicie o takiej obróbce?
Miło by było usłyszeć jakieś ewentualne sugestie;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img515.imageshack.us/img515/1757/dsc4191forum.jpg)
karol1302
05-03-2009, 08:39
pomijając strone techniczną obróbki zdjęcia odniosę się do osiągniętego efektu - otwieram zdjęcie i widzę staruszkę, która dopiero po "głębszym" wpatrzeniu okazuje się być jednak młoda kobietą i to jest jak dla mnie podstawową wadą tej pracy
raczej niekorzystnie, np blada twarz + wyostrzone i w efekcie zmniejszone oczy raczej nie podkreślają urody modelki
Pojechałeś z tą bladością... Ja wiem, że to zima, i zdjęcie powinno być w chłodnej tonacji, oddając klimat panujący podczas sesji, ale jak powiedział karol1302 na pierwszy rzut oka można by pomyśleć, że jest tam staruszka. Pokombinuj jeszcze trochę, bo w kadrze mi się podoba, ładna GO, a i dziewczyna zacna :)
Pozdrawiam
Pojechałeś z tą bladością... Ja wiem, że to zima, i zdjęcie powinno być w chłodnej tonacji, oddając klimat panujący podczas sesji, ale jak powiedział karol1302 na pierwszy rzut oka można by pomyśleć, że jest tam staruszka. Pokombinuj jeszcze trochę, bo w kadrze mi się podoba, ładna GO, a i dziewczyna zacna :)
Pozdrawiam
Wiesz, co do tej bladości to sam już niewiem, pracuje na 3 różnych monitorach i zawsze inaczej to wygląda... i niewiem jak u Ciebie to wygląda. może coś jeszcze pokombinuje:)
Moim skromnym zdaniem powinieneś spróbować jeszcze raz z obróbką bo ta szczerze mówiąc wygląda kiszkowato. Spróbuj z B&W uważając by za bardzo jej nie wybielić czyli delikatnie na poziomach red i yellow później podrasuj shadow/hightight i troszkę level i powinno być fajnie ... jak pisał poprzednik zarówno GO jak i kadr fajne więc warto się postarać ... i nie wiem ale to już bardzo subiektywnie ja bym tak nie wyostrzał pozostawiłbym z lekka miękko
Ja oglądam na 2 laptopach (Acer i ASUS) i na obu na jednym jak i drugim wygląda podobnie - twarz jest niemalże biała...
Jeszcze jedno - jeśli zdjęcie jest z 50/1.8 to gratuluje pewnej ręki / oka i trafienia ostrości przy 2.2, u mnie zawsze graniczy to z cudem, a często jest wręcz niemożliwe :D
Ja oglądam na 2 laptopach (Acer i ASUS) i na obu na jednym jak i drugim wygląda podobnie - twarz jest niemalże biała...
Jeszcze jedno - jeśli zdjęcie jest z 50/1.8 to gratuluje pewnej ręki / oka i trafienia ostrości przy 2.2, u mnie zawsze graniczy to z cudem, a często jest wręcz niemożliwe :D
A to ja na dwóch monitorach LCD i jednym CRT...
Tak przy użyciu 50/1.8 i ręcznym ostrzeniu:D
Nabyłem praktyki ze szkłami m42 to teraz łatwiej;)
Wiem, że ręczne, widzę D40x w stopce :) i właśnie dlatego jestem w podziwie, ze śrubokrętem to nie sztuka trafić :) Sam mam D40 i tą 50 więc wiem, że łatwo nie jest :)