Zobacz pełną wersję : wyostrzenie - porownanie
Mam zapytanie do kolegow jak ustawiac wyostrzenie w puszce ? Podaje dwa linki do zdjecia zrobione D40 na wyostrzeniu ustawionym na +1 i to samo zdjecie ustwione w CNX2 na normal , mysle ze ustawienie zmienione w CNX na normal daje ten sam efekt jak ustawienie w puszce na normal . Chcialbym zaczerpnac waszej opini jak ustawic wyostrzenie w puszce . Bo jak jest ustawione na +1 to adobe wyswietla je jako przeostrzone a Viewnx dobrze ?
1. wyostrzenie +1
http://img217.imageshack.us/img217/6158/wyost1.jpg
2. zmienione na normal CNX2
http://img6.imageshack.us/img6/925/wyost2.jpg
Mam zapytanie do kolegow jak ustawiac wyostrzenie w puszce ?
Ustaw takie, które Cię satysfakcjonuje. Zrób kilka takich samych zdjęć na różnych ustawieniach i podejmij decyzję.
Tak wiem tylko jest ten szkopol ze jak mam +1 to mi sie podobaja ale gdy np. daje zdjecia znajomym i oni je ogladaja w innym programie niz Viewnx to sa strasznie przeostrzone , jak ty sobie radzisz w takich sytuacjach
jak ty sobie radzisz w takich sytuacjach
Robię zawsze w RAW, w programie do obróbki ustawiam taką ostrość jaka mnie satysfakcjonuje na monitorze.
rafal0325
06-03-2009, 11:16
Pierwsze foto na moje oko jest ostrzejsze.Wez ten test przeprowadz na jakimś jednolitym obiekcje.
Wyostrzanie "w puszce" zależy od puszki. Zupełnie inaczej zdjęcia wyostrza 70, inaczej 700, chociaż różnią się tylko zerem na końcu :)
Najlepsze efekty - tak jak zaznaczyli koledzy - można uzyskać ostrząc RAW'y prz wywoływaniu. Warto spróbować. Nie wrócisz do JPG :)
najlepsze efekty daje robienie NEFów z ustawieniem wyostrzania w puszce na zupełne zero i następnie w NXie dodanie unsharp mask z odpowiednimi parametrami (dobranymi INDYWIDUALNIE do kazdego zdjęcia)
zupełne zero znaczy wyłączyć(brak)? czy wartość 0?
Tak wiem tylko jest ten szkopol ze jak mam +1 to mi sie podobaja ale gdy np. daje zdjecia znajomym i oni je ogladaja w innym programie niz Viewnx to sa strasznie przeostrzone , jak ty sobie radzisz w takich sytuacjach
Rob odbitki i pokazuj / rozdawaj znajomym.
Kazdy ma inny sprzet, inny monitor, inna przegladarke i nikt nigdy nie bedzie widzial tego co ty u siebie.