Zobacz pełną wersję : Wycinanie "zdjęć"
Mam pytanko potrzebuje "wyciąć" z tła zdjęcia coś ala w stylu do dowodu tak aby nie było tła by następnie wkleić je do innego zdjęcia by w ten sposób powstało podziękowanie od pracowników w formie tabla pomoże ktoś?.
FlashGordon
05-03-2009, 01:30
Tak jasne jeśli masz dostęp do Photoshopa możesz otworzyć w nim zdjęcie z tymi postaciami zaznaczasz fragment zdjęcia wybierasz marquee tool naciskasz m w menu narzędzia na górze zaznaczasz sobie zamiast normal fixed size ustawiasz odpowiednie wartosci żeby zaznaczał ci fragmenty w odpowiednich proporcjach musisz poeksperymentować zaznaczasz twarz postaci wciskasz ctrl c i ctrl v i tworzy ci się to samo na nowej warstwie jak już będizesz miał wszystkie zdjęcia na osobnych warstwach to wybierając odpowiednią w menu layers warstwy będziesz mógł ją przesuwać wówczas wrzucasz do pliku właściwe tło gdzie to chcesz umieścić i jedziesz z koksem ustawiasz zdjęcia w odpowiednich miejscach oczywiście warstwa z tłem musi być najniżej żeby nie zasłaniała zdjęć i jak już to poustawiasz wszystko to wtedy na każdej warstwie starasz się wyszporować tło jak jest jednolite to pół biedy bo możesz zaznaczyć różdżką i po prostu usuwasz tło albo zamiast tego co jest dajesz inne białe niebieskie jak nie jest jednolite to już gorzej eraser tool czyli gumka albo obrysowywanie pentoolem zapisujesz plik żadna fototechnika podstawowy photoshop naucz się korzystać z przecinków kropek nawiasów itd lol bo jakbym ja ich użył to teraz byłoby ci łatwiej zrozumieć co po kolei ;)
Jakim programem dysponujesz?
Cs3
To Filters-> Extract nie rozwiązuje tego problemu?
To Filters-> Extract nie rozwiązuje tego problemu?
Mowa o narzędziu wydziel? Ociec mówił ucz się języków a teraz nic nie kumam z TYCH waszych amerykańskich podpowiedzi
chcesz wyciac po prostu obiekt ze zdjecia ? albo inaczej usunac tlo ?
Jesli tak to naciskasz W i powinies miec narzedzie szybkiego zaznaczania.
Zaznaczasz obiekt potem u gory wybierasz popraw krawędź i ustawiasz parametry jakie Cię interesują.
Naciskasz ctr-c i potem ctr-v i maszy wyciety lagodnie obiekt w nastepnej warstwie i teraz mozesz robic z nim co chcesz. Jesli masz problem podeslij mi zdjecie a to zrobie, akurat na codzien zajmuje sie w pracy takim wycinaniem.
to się sprowadza do wykonania prawidłowej selekcji obiektu - jest na to co najmnie kilka metod. ja do precyzyjnej selekcji używam pióra. po wykonaniu selekcji bardzo ważne jest użycie (przynajmniej w minimalnym stopniu) wtapiania (feather) - moim zdaniem użycie elementów wyciętych przez "ostrą" selekcję prawie nigdy nie wygląda dobrze.
ja polecam ta strone:) PS'owy slownik z ang --> pl fajna sprawa http://www.pstools.pl/
Jest w sieci kilka tutoriali opisujących wycinanie postaci z tła.
Generalnie bardzo dobrym sposobem jest stworzenie maski i nałożenie jej na warstwy.
Najbardziej kłopotliwe jest stworzenie samej maski - ale tu z ratunkiem przychodzą kanały (zielony najczęściej daje najbardziej kontrasowe kontury).
Nie zapomnij również o wtapianiu - jak wspomniał kolega wcześniej - bez tego efekty są znacznie gorsze.