PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 50 mm 1.8D - szybkie pytanie

amd23
04-03-2009, 21:58
Witam wszystkich na forum, przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi jasnej na moje pytanie.

Jak w 50-tce są rozwiązane pierścienie?
Przyglądałem się fotce i dostrzegłem od przysłony i ostrości. Nie zauważyłem natomiast przełacznika M/A. Czy w tym szkle da się samemu ustawiać parametry oraz na odwrót aby on wszystko za mnie dobierał. Czy następuje to po przełączeniu body w tryb M?

Pozdrawiam :)

P.S. jestem amatorem i mam jeszcze pytanko na koniec. Wiem że jest to dobre szkło do portretów i można go zastosować do makro z pierscieniami. Czy ma on jeszcze jakieś dobre zastosowanie? np plener etc? Pytam bo zamierzam się zaopatrzyć w to szkło i chcę rozsądnie wydać studenckie kieszonkowe ;)

Dzięki wszystkim za życzliwe odpowiedzi :)

mateo912
04-03-2009, 22:09
chodzi Ci o przełącznik AF? w 50 1.8 D nie ma wbudowanego silnika AF (w 50 1.4G jest) więc i nie ma przełącznika M/A

Szuwar
04-03-2009, 22:11
Przyglądałem się fotce i dostrzegłem od przysłony i ostrości. Nie zauważyłem natomiast przełacznika M/A. Czy w tym

Ten obiektyw nie ma M/A

Czy w tym szkle da się samemu ustawiać parametry oraz na odwrót aby on wszystko za mnie dobierał.

Możesz sam ustawiać parametry jak i body dobierze za Ciebie. To zależy jakie będziesz miał ustawienia w body

Wiem że jest to dobre szkło do portretów i można go zastosować do makro z pierscieniami. Czy ma on jeszcze jakieś dobre zastosowanie? np plener etc? Pytam bo zamierzam się zaopatrzyć w to szkło i chcę rozsądnie wydać studenckie kieszonkowe ;)

Szkło w dobrych rekach ma wszelakie zastosowanie.
Reasumując: biorąc pod uwagę jakość i możliwości w stosunku do ceny to bierz i rób zdjęcia. Jeżeli chodzi o jakość zdjęć - w sensie optycznym - to nie masz się czego bać.

amd23
04-03-2009, 22:19
czytałem wiele testów i właśnie jak za tą cenę zbiera pochlebne opinie , choć wiem że są tacy co narzekają i powiedzą kup 1.4 no ale mnie póki co jako studenta nie stać , jako mgr inż pewnie nie będę tworzył takich tematów ;)

Inkognito
04-03-2009, 22:33
czytałem wiele testów i właśnie jak za tą cenę zbiera pochlebne opinie , choć wiem że są tacy co narzekają i powiedzą kup 1.4 no ale mnie póki co jako studenta nie stać , jako mgr inż pewnie nie będę tworzył takich tematów ;)

Jako student Ci powiem, że to typowo studencki obiektyw! Czyli taki, po którego zakupie nie będziesz żałował ani jednej wydanej na niego złotówki (no chyba że astronomiczną kwotę zapłacisz). Jeszcze niedawno można było wyrwać prawie nowe sztuki na giełdzie czy allegro za cenę poniżej 300zł - wtedy staje się to ultra opłacalnym zakupem.

Imho szczerze polecam, może konkurować ostrością z znacznie bardziej droższymi, jest mały lekki, wieje plastikiem ;) ale mimo to jest niezawodny i pewny, nawet jak ciemno jest. Od 2,2 ostry zupełnie, Przy 2,8 to juz w ogóle jest rewelacja, która usatysfakcjonuje najbardziej wybrednych (tak mi się wydaje ;P).

Ja używam na DX i bardzo sobie chwale.

peludito
04-03-2009, 22:39
...jako mgr inż pewnie nie będę tworzył takich tematów ;)

Z całego serca Ci tego życzę. Szczególnie że w naszej słabej polskiej sytuacji wykształcenie jest dużo mniej warte niż dobry fach w ręku i umiejętność autosprzedaży (w dobrym tego słowa znaczeniu;)). Znam na kopy bezrobotnych mgr i mgr inż., którzy miesiącami nie mogą się ogarnąć na rynku pracy. Smutne to, ale prawdziwe...
EOT i pzdr!

amd23
04-03-2009, 22:53
a jeszcze jedno pytanie do tego szkła. Wiadomo że o każde szkło bez względu na cenę trzeba dbać. Przynajmniej ja z takiego założenia wychodzę. Czy dobrym pomysłem byłoby założenie na 50 1.8 takiego filtru Hoya Skylight HMC czy może zwykłe Hoya UV ? Chciałbym abyście odnieśli do filtrów do ceny 60 zł , wiem że są i po 170 zł ale wiadomo że ogranicza mnie budżet dlatego zastanawiam się właśnie nad HMC. Nie wiem też czy jest to dobry pomysł od strony technicznej , tzn czy kolory nie będą za bardzo nasycone , podbite etc.

Szuwar
04-03-2009, 22:56
a jeszcze jedno pytanie do tego szkła. Wiadomo że o każde szkło bez względu na cenę trzeba dbać. Przynajmniej ja z takiego założenia wychodzę. Czy dobrym pomysłem byłoby założenie na 50 1.8 takiego filtru Hoya Skylight HMC czy może zwykłe Hoya UV ? Chciałbym abyście odnieśli do filtrów do ceny 60 zł , wiem że są i po 170 zł ale wiadomo że ogranicza mnie budżet dlatego zastanawiam się właśnie nad HMC. Nie wiem też czy jest to dobry pomysł od strony technicznej , tzn czy kolory nie będą za bardzo nasycone , podbite etc.

Tani filtr zepsuje to szkło , a drogi tylko do ochrony - nie opłaca się. On ma tak schowaną soczewkę, że trzeba się postarać aby coś zmajstrować.

Inkognito
04-03-2009, 23:00
Nie wiem też czy jest to dobry pomysł od strony technicznej , tzn czy kolory nie będą za bardzo nasycone , podbite etc.

Jak masz kupić jakies tanie szkiełko tylko dlatego, że jest tanie to lepiej nie kupować - bo po co? Zasada jest taka, jak ktoś ma mało kasy, to tym mądrzej musi ją wydawać. Bo jak się chce oszczędzić za bardzo to się często kupuje dwa razy :) Ale 50tka ma na tyle głęboko schowaną soczewkę, że ja bym się zbytnio nie obawiał o jej ochronę. Ja tam w żadne szkiełka sie nie bawiłem.

yuha
04-03-2009, 23:35
Kup i załóz filter koniecznie!
Wszystko może się stać - kropla deszczu, para, kurz, chwila nieuwagi... i td. Zaczniesz wycierać - 100% porysujesz warstwę przeciwodblaskową a i tak nie dotrzesz - będziesz pluł. U mnie niektóre obiektywy mają niezdejmowany filter od 18 - 20 lat i zawsze są jak nowe.
Ten jest dobry i nie drogi http://fotozakupy.pl/filtr/hoya-uv-hmc-wybor-redakcji-optyczne-pl,720s dla studenta w sam raz.

who
05-03-2009, 01:29
Wszystko może się stać - kropla deszczu, para, kurz, chwila nieuwagi... i td.

No to jeżeli wszystko ma się stać, to może lepiej obiektyw trzymać w jakimś sejfie i go nie wyciągać :???:

Ja na żadnym z 4 obiektywów nie mam żadnych filtrów do "ochrony". One nie są znowu aż tak delikatne, oczywiście mówią o rozsądnym użytkowaniu (czyli nie dotykać łapami, pamiętać o zakładaniu dekielka itd)

A do szkład to się nie wypowiem bo nie miałem i nie będę mieć :P bo tokina 50-135 jest ostra od pełnej dziury ;)

mathu
05-03-2009, 11:35
Przez dziesiątki lat fotografowie używali dekielków, po co wam te filtry które tylko pogarszają ostrość i wywołują odblaski?

mpwt
05-03-2009, 11:43

Bez przesady. 50/1.8 ma głęboko schowaną soczewkę. Jak na większości szkłach mam filtry to jak miałem 50/1.8 to żadnego filtru na niej nie było, bo bez sensu...

amd23, jakie masz body?

Przez dziesiątki lat fotografowie używali dekielków, po co wam te filtry które tylko pogarszają ostrość i wywołują odblaski?

Chociażby po to, aby nie mieć śladów paluchów synka na przedniej soczewce :p
Poza tym śladów dobrego filtra nie zobaczysz na odbitce 13x18 ;)

amd23
05-03-2009, 11:46
D80 a co ?

mpwt
05-03-2009, 11:48
D80 a co ?

A nic :D

Mariusz888
05-03-2009, 12:12
Poza tym śladów dobrego filtra nie zobaczysz na odbitce 13x18 ;)
Ja robiłem różne testy już i znajomi też i co? np Hoya Pro 1 Digital - niby nic wielkiego ALE z 50/1.8 różnice zobaczycie gdzieś na powiedzmy 180% powiększenia - sorry ale ilu z Was to ogląda dlatego mpwt ma 100% racji :) w prawie 2 krotnym powiększeniu nikt fotek nie ogląda (chyba że przy obróbce) a nawet jak sobie walniecie np 100x70cm na ścianę to też nie oglądacie tego z 3cm ;) (chyba że macie oczy superszerokokątne :D )

Na podstawie powyższego - filtry TAK ale dobre nie jakieś zielone Hoye czy wynalazki za 12zł ;) i skoro nie najdroższa Hoya daje bardzo dobre rezultaty których pewnie nikt nie odczuje (z Hoya HMC Super to samo :) ) to jeszcze lepsze będą jeszcze mniej odczuwalne - ale to już trzeba być onanistą pikselkowym żeby się pojedynczych px doszukiwać :D

yuha
05-03-2009, 13:03
Nikogo nie sluchaj - kup i zaloz.
Kosztuje 43 zl. Bedziesz mial komfort psychiczny i stale nowy obiektyw. A to cieszy i inspiruje.
Przed zalozeniem kup w media markecie sama gruszke za 12 - 14 zl. i dobrze przedmuchaj przednia i delikatnie pod katem tylna soczewki.
Zaloz do aparatu i zapomnij. http://www.optyczne.pl/5.15-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV_Hoya_72_mm_HMC_UV-0.html

mpwt
05-03-2009, 13:07

:D

glenio
05-03-2009, 13:29
Nikogo nie słuchaj - nic nie kupuj i nic nie zakładaj. :lol:

Jak nie masz co zrobić z 50zł to kup sobie małą blendę, wężyk spustowy, albo weź dziewczynę do kina. Ostatecznie możesz wydać tę kasę na piwo, jak prawdziwy student, ale do stu tysięcy wściekłych wieprzy, po co Ci bezużyteczne szkiełko? 50 1.8 ma tak niewielką i wycofaną przednią soczewkę, że trzeba być magikiem, aby ją uszkodzić. Szkoda kasy.

To pisał student.

Może jeszcze dodam, że używałem tego obiektywu przez kilka lat, w różnych warunkach - m. in. przez trzy tygodnie na pustyni w ciągłym piachu i brudzie, bez możliwości solidnego wyczyszczenia sprzętu (spanie w namiotach), przy upierdliwym wietrze. Po wszystkich tych przygodach obiektyw miał przednią soczewkę jak nową - żadnego zadrapania, czy starcia powłok. A wymieniłem na 1.4 bo życie chłoszcze, więc potrzebowałem nowego prezentu, żeby sobie humor poprawić. ;)

Szuwar
05-03-2009, 15:28
Wszystko może się stać - kropla deszczu, para, kurz, chwila nieuwagi... i td. Zaczniesz wycierać - 100% porysujesz warstwę przeciwodblaskową a i tak nie dotrzesz - będziesz pluł. U mnie niektóre obiektywy mają niezdejmowany filter od 18 - 20 lat i zawsze są jak nowe.
Ten jest dobry i nie drogi http://fotozakupy.pl/filtr/hoya-uv-hmc-wybor-redakcji-optyczne-pl,720s dla studenta w sam raz.

Kosztuje 43 zl. Bedziesz mial komfort psychiczny i stale nowy obiektyw. A to cieszy i inspiruje.
Przed zalozeniem kup w media markecie sama gruszke za 12 - 14 zl. i dobrze przedmuchaj przednia i delikatnie pod katem tylna soczewki.
Zaloz do aparatu i zapomnij. http://www.optyczne.pl/5.15-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV_Hoya_72_mm_HMC_UV-0.html

No się uśmiałem :mrgreen::mrgreen::mrgreen: Do działu humor z tym

Inkognito
05-03-2009, 16:02
No się uśmiałem :mrgreen::mrgreen::mrgreen: Do działu humor z tym

Nie ma się z czego śmiać... tak radykalna postawa musi mieć jakieś podstawy... ,może koledze yuha udało się uszkodzić soczewkę w 50tce. :D

mathu
05-03-2009, 16:04
Ja robiłem różne testy już i znajomi też i co? np Hoya Pro 1 Digital - niby nic wielkiego ALE z 50/1.8 różnice zobaczycie gdzieś na powiedzmy 180% powiększenia - sorry ale ilu z Was to ogląda dlatego mpwt ma 100% racji :) w prawie 2 krotnym powiększeniu nikt fotek nie ogląda (chyba że przy obróbce) a nawet jak sobie walniecie np 100x70cm na ścianę to też nie oglądacie tego z 3cm ;) (chyba że macie oczy superszerokokątne :D )
No rewelacyjna argumentacja... To idąc tym tropem po co kupować drogie ostre obiektywy, skoro przy zwykłej odbitce nie widać różnicy między nimi i kitami.
Może lepiej zastanów się po co w ogóle degradować osiągi obiektywu zakładając na niego filtr UV? Za te 50 zł lepiej kupić obowiązkową osłonę przeciwsłoneczną której nie zastąpią nawet najlepsze powłoki.

mpwt
05-03-2009, 16:27
No rewelacyjna argumentacja... To idąc tym tropem po co kupować drogie ostre obiektywy, skoro przy zwykłej odbitce nie widać różnicy między nimi i kitami.

Różnica jest nie tylko w ostrości :D Ale to chyba wiesz, prawda?

A dyskusje czy z filtrem już były na tym forum i chyba nie warto zaczynać od nowa.

Mariusz888
05-03-2009, 18:34
mathu - jak to mpwt napisał, wątki na ten temat były, nie ma sensu ich powtarzać ani się znów kłócić - nie chcesz to nie zakładaj proste? ;) Ja zakładam :P uważam że moja argumentacja jest dosłownie rewelacyjna bo obala takie mity jak pogarszanie jakości obrazu dopóki nie ślęczysz nad fotką pod mikroskopem ;) A dobre obiektywy kupuje się nie do powiększania obrazu do 200% tylko żeby mieć fajne właśnie te 100% - jak zrobisz odbitkę np 10x15 to już widzę jak zobaczysz to pogorszenie się obrazu od filtra ;) oczywiście na większych też ;) a dobre obiektywy to jak kolejny raz powtórzę za mpwt to nie tylko ostrość ;) A osłonę to można zakupić mimo filtra - nie wiem w czym problem :P

amd23
05-03-2009, 19:08
ok koniec tematu bo 50mm kupiłem ;). Mam teraz inne pytanie. W instrukcji nie wyczytałem i kieruję pytanie do Was. Do czego właściwie służy ten pierścień przysłony z blokadą przy podpięciu do D80? Ustawiam D80 w tryb pracy z silnikiem (A) i tematyka M (manual) i mogę regulować czas i przysłonę pokrętłami w body. Ustawiam body bez silnika M , tematyka M i regulacja pokrętłami z body działa. Ustawiam body w M, tematyka M , kręcę pierścieniem przysłony i wyskakuje fEE. Czy ten pierścień służy tylko do lustrzanek analogowych że w cyfrowej wyskakuje błąd czy może ja coś skopałem w ustawieniach albo czegoś nie wiem. Poratujcie wiedzą !!!

mateo912
05-03-2009, 19:14
Dokładnie ten pierścien przysłon jest dla starych analogowych puszek. ustaw na najmniejsza wartość przysłóny(22 chyba) zablokuj (o ile jest jakiś tam przełącznik) i zapomnij :D

amd23
05-03-2009, 19:18
kurde , się wystraszyłem i chciałem gnać do sklepu że coś jest ze stykami w obiektywie nie tak. W sumie trochę mniej wygodny ten pierścień od pokrętła no ale myślałem że on też współpracuje że to taki krok Nikona w stronę tych co to lubią kręcić pierścieniami niczym w Zenicie czy Praktice ;)

Czyli wszystko jest w OK tak jak powinno być?

mateo912
05-03-2009, 19:20
wszystko jest ok:)

amd23
05-03-2009, 19:21
dobra dzięki Mateo i wszystkim innym którzy zechcieli napisać post i mi doradzić:) . Temat do zamknięcia :)

Inkognito
05-03-2009, 20:42
dobra dzięki Mateo i wszystkim innym którzy zechcieli napisać post i mi doradzić:) . Temat do zamknięcia :)

Udanych kadrów i nie zapomnij pochwalić sie tutaj zdjęciami :) Jestem przekonany, że to będzie jeden z bardziej udanych zakupów foto w twojej torbie! Powodzenia!

amd23
05-03-2009, 22:47
of course :)

mpwt
06-03-2009, 12:23
Dokładnie ten pierścien przysłon jest dla starych analogowych puszek.

Do nowych cyfrowych też :D
(Ale nie dla Dxx)

mathu
06-03-2009, 12:54
A możecie mi powiedzieć jak ustawić Dxxx żeby sterować przysłoną przy pomocy pierścienia?

mpwt
06-03-2009, 13:31
A możecie mi powiedzieć jak ustawić Dxxx żeby sterować przysłoną przy pomocy pierścienia?

Gdzieś w menu. Nie pamiętam dokładnie. Jak nie masz instrukcji pod ręką to tu masz instrukcje na sieci: http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_alp.php?p_sid=NAvHxTrj&p_lva=&p_li=&p_new_search=1&p_accessibility=&p_adv_search=&p_srch=&p_sort_by=&p_gridsort=&p_row_cnt=&p_prods=19&p_cats=650&p_pv=1.19&p_cv=1.650&p_search_type=answers.search_nl&publish_from=&publish_from_day=&publish_from_month=&publish_from_year=&publish_to=&publish_to_day=&publish_to_month=&publish_to_year=&upd_from=&upd_from_day=&upd_from_month=&upd_from_year=&upd_to=&upd_to_day=&upd_to_month=&upd_to_year=&p_page_=1&p_nav=#tabtop

Inkognito
06-03-2009, 13:42

W d300 jest to w menu ustawień osobistych->f. elementy sterujące->f7 dostosowanie pokręteł sterowania-> ustawienie przysłony->Pierścień prztsłony

Toppy
25-03-2009, 15:52
To może ja reaktywuje temat dotyczący nikkora 50 mm/1.8. Mam takie szkło tylko strasznie stare od analoga i używam go z korpusem d60. Do makro i portretow jest super, żyleta i w ogóle, ale na nieskończoności (znaczy ponad 5 m) zdjęcia wychodzą mocno nieostre. Czy może to być jakiś defekt obiektywu, czy może wystarczy dać korpus do jakiegoś serwisu, żeby mi to dostroili?

Pozdrawiam

mpwt
25-03-2009, 17:04
Ale co to za szkło? Nikona? M42? Z przejściówką? Bez?

Toppy
25-03-2009, 20:31
To jest nikkor wlasnie 50/1.8 z mocowaniem do nikona oczywiście więc teoretycznie nie powinno być problemu, ale jest :D