PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kolejny wrak

Sylvester
04-03-2009, 19:59
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img156.imageshack.us/img156/7304/samotnywrakedited2.jpg)

pozdrawiam Sylwek

Gosia
06-03-2009, 10:40
podbijam temat, kolega chce sie uczyc, a my nic... wstyd.

1) po pierwsze, jesli masz autko, to ja bym sie zaopatrzyła w gumowce i starała się bliżej podejść do obiektu, wtedy złapiesz coś ciekawszego.
2) druga sprawa, kup sobie filtr polaryzacyjny, ładnie wyciągnie niebo i nie będziesz musiał tyle grzebać w photoshopie.
3) balans bieli do korekty - jest nieco za różowo - to było popołudnie?
4) kompozycja - największa część obiektu jest po środku, ćwicz z mocnymi punktami. poczytaj o komponowaniu zdjęc. nie musisz od razu strzelać niewiadomo czego - nawet lepiej jesli wybierzesz nudne obiekty, bo wtedy ich 'wyjątkowość' nie przesłoni Ci celu - dobrej kompozycji. wyjdź przed dom i połap w obiektyw zwykłe rzeczy, ale cały czas mając w głowie plan na temat tego, co gdzie ma się znaleźć.
5) cienie - jasne trawki na dole są za jasne i odciągają uwagę, powyżej nich jest to, co najciekawsze, ale akurat ciemne - obrabiając zdjęcie zaplanuj co ma przyciągać wzrok i staraj się wyeksponować to za pomocą obróbki...

ufff... ide do pracy. niech mnie ktos poprawi jesli gadam głupoty.

Jessus
06-03-2009, 13:33
Bardzo dobre uwagi koleżanki Gosi,
jedynie co do czego mogę się nie zgodzić to co do balansu bieli.
Balans bieli w krajobrazie często jest bardzo różny i wg mnie biała kartka wcale nie musi być biała, jeśli jest w cieniu późnym popołudniem może być lekko niebieska. Także taka kolorystyka tego zdjęcia osobiście mi odpowiada.

A teraz na poważnie ;)
Wniosek z pierwszego punktu uwag Gosi: Jeśli nie masz auta nie kupuj gumiaków! :D

Seeker
06-03-2009, 15:33
Przytnij dol kadru, momentalnie sie widok poprawi.
Przemysl uwagi przedmowcow, ida w dobrym kierunku.
I walcz ! Obiekt jest tego wart. Ja bym mu nie darowal.

kulten
06-03-2009, 16:20
A moje zdanie już znasz z PW :) .

Gosia
06-03-2009, 16:29
Jeśli nie masz auta nie kupuj gumiaków!

zamiast gumiakow w takiej sytuacji proponuje zmotoryzowany ponton na kólkach ;)

nie wiem jaka masz torbe foto Jessuss, ale w mojej gumiaki sie nie mieszcza :D

morzon
06-03-2009, 16:30
I walcz ! Obiekt jest tego wart. Ja bym mu nie darowal.

Ja też bym nie darował - szkoda, że nie mam takiego czegoś pod nosem... ale w południowej Polsce chyba ciężko coś takiego znaleźć :mrgreen: