Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kolejny wrak
Sylvester
04-03-2009, 19:59
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img156.imageshack.us/img156/7304/samotnywrakedited2.jpg)
pozdrawiam Sylwek
podbijam temat, kolega chce sie uczyc, a my nic... wstyd.
1) po pierwsze, jesli masz autko, to ja bym sie zaopatrzyła w gumowce i starała się bliżej podejść do obiektu, wtedy złapiesz coś ciekawszego.
2) druga sprawa, kup sobie filtr polaryzacyjny, ładnie wyciągnie niebo i nie będziesz musiał tyle grzebać w photoshopie.
3) balans bieli do korekty - jest nieco za różowo - to było popołudnie?
4) kompozycja - największa część obiektu jest po środku, ćwicz z mocnymi punktami. poczytaj o komponowaniu zdjęc. nie musisz od razu strzelać niewiadomo czego - nawet lepiej jesli wybierzesz nudne obiekty, bo wtedy ich 'wyjątkowość' nie przesłoni Ci celu - dobrej kompozycji. wyjdź przed dom i połap w obiektyw zwykłe rzeczy, ale cały czas mając w głowie plan na temat tego, co gdzie ma się znaleźć.
5) cienie - jasne trawki na dole są za jasne i odciągają uwagę, powyżej nich jest to, co najciekawsze, ale akurat ciemne - obrabiając zdjęcie zaplanuj co ma przyciągać wzrok i staraj się wyeksponować to za pomocą obróbki...
ufff... ide do pracy. niech mnie ktos poprawi jesli gadam głupoty.
Bardzo dobre uwagi koleżanki Gosi,
jedynie co do czego mogę się nie zgodzić to co do balansu bieli.
Balans bieli w krajobrazie często jest bardzo różny i wg mnie biała kartka wcale nie musi być biała, jeśli jest w cieniu późnym popołudniem może być lekko niebieska. Także taka kolorystyka tego zdjęcia osobiście mi odpowiada.
A teraz na poważnie ;)
Wniosek z pierwszego punktu uwag Gosi: Jeśli nie masz auta nie kupuj gumiaków! :D
Przytnij dol kadru, momentalnie sie widok poprawi.
Przemysl uwagi przedmowcow, ida w dobrym kierunku.
I walcz ! Obiekt jest tego wart. Ja bym mu nie darowal.
A moje zdanie już znasz z PW :) .
Jeśli nie masz auta nie kupuj gumiaków!
zamiast gumiakow w takiej sytuacji proponuje zmotoryzowany ponton na kólkach ;)
nie wiem jaka masz torbe foto Jessuss, ale w mojej gumiaki sie nie mieszcza :D
I walcz ! Obiekt jest tego wart. Ja bym mu nie darowal.
Ja też bym nie darował - szkoda, że nie mam takiego czegoś pod nosem... ale w południowej Polsce chyba ciężko coś takiego znaleźć :mrgreen: