Zobacz pełną wersję : Rodzina
jarek222
04-03-2009, 19:18
Co należy poprawić w tym zdjęciu?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img8.imageshack.us/my.php?image=dsc30172.jpg)
Dziewczynka wyszła nieostro, kadrowałbym trochę niżej i chyba jednak w pionie, dodał trochę więcej kontrastu. Pzdr.
Ja bym sie staral swiatlo odbic bardziej na wprost twarzy (za fotografem) niz od sufitu (zwlaszcza, ze chyba fotograf stal dosc blisko modeli i wiecej swiatla padlo na sciane za modelami niz na twarze modeli.). To odbite swiatlo generuje cienie na twarzach powiekszajac efekt podkrazonych oczu. Ponad to popracowalbym nad WB bo strasznie zimne to zdjecie.
Tak na dzień dobry to kontrast trochę zwiększyć i ostrość poprawić.
jarek222
05-03-2009, 18:56
Ja bym sie staral swiatlo odbic bardziej na wprost twarzy (za fotografem) niz od sufitu (zwlaszcza, ze chyba fotograf stal dosc blisko modeli i wiecej swiatla padlo na sciane za modelami niz na twarze modeli.). To odbite swiatlo generuje cienie na twarzach powiekszajac efekt podkrazonych oczu. Ponad to popracowalbym nad WB bo strasznie zimne to zdjecie.
Czy, gdy stosuje się lampę z i-TTL i odbija się światło od sufitu powinno się stosować jakąś korektę ekspozycji? To zdjęcie zaprezentowane tutaj jest po wygięciu krzywej kolorów w Gimpie, ale na początku było niedoświetlone. Ściana była szara (chociaż w rzeczywistości jest biała) i kolory bardzo wyblakłe. Chodzi mi o to, że odbijając światło od np. sufitu do fotografowanego obiektu może dojść mniej światła niż wynikałoby to z pomiaru - część padnie np. za modela tak jak piszesz. Czy zakłada się w takich przypadkach korektę mocy błysku lampy albo korektę ekspozycji zdjęcia (więcej światła)?
Archibald
06-03-2009, 23:41
Jeżeli w kadrze przeważa jasna - biała ściana (lub po prostu dużo "jasności") to TTL zredukuje błysk do poprawnego jego zdaniem poziomu EV, czyli do szarości właśnie. Jeżeli masz duże jasne partie to dawaj korektę na +, jeżeli sporo ciemnych partii to na - bo może prześwietlić. Poza tym mmost słusznie radzi odnośnie odbijania światła.