PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] kejt

sowart
04-03-2009, 18:41
Witam
Po długim zastanowieniu przedstawiam 2 fotki z sesji zapoznawczą z nową dziewczyną. Do końca nie jestem przekonany czy dobry dział. Co myślicie o fotach?

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/viewer.php?file=y22kysb71ozqed0esl.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/viewer.php?file=zop5nykb6f75c9ehsu.jpg)

Karioka
04-03-2009, 23:07
chyba nie bardzo....

takiej pozy jak na nr 1 tu jeszcze chyba nie widziałam :shock:

na 2 dziewczyna też nie wyszła zbyt korzystnie

ale niech prof się wypowiedzą

szelass
05-03-2009, 00:24
ale niech prof się wypowiedzą

tu nie potrzeba żadnych profów, żeby powiedzieć:
1-poza katastrofa, robione w mocnym słońcu-twarz niekorzystnie
2-no też baaardzo źle. nawet gdyby próbować ciąć dół, to poza znowu niekorzystna.

trudno powiedzieć, że ratują autora słowa "zapoznawcze zdjęcia". a jeśli nawet takie były, to po co je zamieszczać na forum. może lepiej poczekać na efekt końcowy...

karol1302
05-03-2009, 08:51
z tego co widzę to Twoje początki i jak dla mnie to stanowczo za dużo kombinujesz i udziwniasz, zamiast robić klasyczne i sprawdzone kadry pracując jednocześnie nad poprawą warsztatu i techniki.

1979
05-03-2009, 09:22
2-no też baaardzo źle. nawet gdyby próbować ciąć dół, to poza znowu niekorzystna.

trudno powiedzieć, że ratują autora słowa "zapoznawcze zdjęcia". a jeśli nawet takie były, to po co je zamieszczać na forum. może lepiej poczekać na efekt końcowy...

sam bym tego lepiej nie ujoł.
ps. pasuje do większości zdjęć "próbnych\testowych" umieszczanych na forum.

fotoprint
05-03-2009, 10:05
przekąbinowałeś z kadrowaniem i ustawianiem modelki i wyszło to co wyszło niestety się zgadzam z poniższym

sowart
05-03-2009, 11:00
Zdjęcia pokazałem z czystej ciekawości chodziło mi o kadry. To mam tu pytanie jak pokazać w takim kadrze jak na 2 żeby dziewczyna wyglądała korzystnie jak to mówicie??

mOSAd
09-03-2009, 04:12
To mam tu pytanie jak pokazać w takim kadrze jak na 2 żeby dziewczyna wyglądała korzystnie jak to mówicie??
Ciężko będzie. Zdjęcia z góry są dość trudne i powinny być bardzo starannie przygotowane. Widziałem tylko kilka udanych zdjęć tego typu - na myśl przychodzi mi na przykład zdjęcie pokazane kiedyś na tym forum, raczej w dziale glamour, autorstwa bodajże YOZa lub Andrzeja Orłowskiego. Było to zdjęcie "studentki" siedzącej na podłodze pośród książek. Taka perspektywa powoduje, że wszystko w tle robi się istotne, często sama twarz jest zapominana. Chyba podświadomie szukamy uzasadnienia - dlaczego spoglądamy z góry?! Na tym zdjęciu takim uzasadnieniem byłby ciekawy bruk. Często jest to mina, postawa sugerująca zagubienie, płacz, rozpacz. Albo upokorzenie, lub ciężką pracę - na przykład ślęczenie nad książkami. Albo ukazanie powierzchni, na której coś się dzieje. Jeśli natomiast jest to fota przedstawiająca po prostu portret, taki kadr traci uzasadnienie i większości się raczej nie spodoba. Ale światełko znośne było.

sowart
12-03-2009, 19:54
Ciężko będzie. Zdjęcia z góry są dość trudne i powinny być bardzo starannie przygotowane. Widziałem tylko kilka udanych zdjęć tego typu - na myśl przychodzi mi na przykład zdjęcie pokazane kiedyś na tym forum, raczej w dziale glamour, autorstwa bodajże YOZa lub Andrzeja Orłowskiego. Było to zdjęcie "studentki" siedzącej na podłodze pośród książek. Taka perspektywa powoduje, że wszystko w tle robi się istotne, często sama twarz jest zapominana. Chyba podświadomie szukamy uzasadnienia - dlaczego spoglądamy z góry?! Na tym zdjęciu takim uzasadnieniem byłby ciekawy bruk. Często jest to mina, postawa sugerująca zagubienie, płacz, rozpacz. Albo upokorzenie, lub ciężką pracę - na przykład ślęczenie nad książkami. Albo ukazanie powierzchni, na której coś się dzieje. Jeśli natomiast jest to fota przedstawiająca po prostu portret, taki kadr traci uzasadnienie i większości się raczej nie spodoba. Ale światełko znośne było.

co do tego zgadzam się trzeba pomysł na taki kadr będe nadal próbował i myślał nad tym dzięki