Zobacz pełną wersję : oświetlenie do fot. odziezy
thomasmorgan
04-03-2009, 13:41
Witam.
Potrzebuję zbudowac mini studio na potrzeby fotografii produktowej, a konkretniej odzieży. Z fotografią studyjną nigdy wczesniej nie miałem stycznosci. Ale chce a nawet muszę spróbowac.
Zamierzane efekty zdjec chcialbym aby byly porównywalne z fotografiami na stronie www.fajneciuchy.com.pl to nie reklama oczywiscie.
Zdaje sobie sprawe że potrzebne będą conajmniej 3 lampy.
Z tego co się zorientowałem dobrze by było aby byly błyskowe.
w jednym z forów wyczytałem że pełen zestaw wyglądał by tak:
- Lampa główna duży soft (oświetla twarz, sylwetke, obiekt)
- Lampa wypełniająca mały soft (doświetla np. druga połowe twarzy)
- Lampa konturowa (rysuje kontur od tyłu) lepiej się sprawdza z modyfikatorem skupiającym światło niż z softem
- Oświetlenie tła, możliwe użycie lamp podwieszanych, ustawianych na ziemi lub z boku w ilości od 1 do 3 sztuk. Dobrze pracują ze strumienicą.
- Blenda o dużej powierzchni wygasi odbicia od ścian (czarna) lub doda światła (biała, srebrna, złota).
Jednak budżet staramy się ograniczac i pozostac przy 1000-1500zł
wiem że to cięzke.
Licze na dobre rady dla amatora. Sprzet chcialbym rowniez wykorzystac do innych zabaw z Fot. studyjna więc może pomyslec poprostu o np dwoch sb600/800/900 - jednak to chyba znacznie przerosnie koszta, prawda?
Ba ba ba - 6 lamp, modyfikatory, blendy, statywy, system zawieszania sufitowego, tła, rosnący kurs euro i to wszystko za 1000-1500? Może zapomniałeś jednego zera?
Ba ba ba - 6 lamp, modyfikatory, blendy, statywy, system zawieszania sufitowego, tła, rosnący kurs euro i to wszystko za 1000-1500? Może zapomniałeś jednego zera?
Albo pomylił walutę. Zamiast PLN miało być Euro :)
za 1tys kupisz jedną lampę
thomasmorgan
04-03-2009, 14:37
dlatego pisze na forum aby uslyszec rady, zapomniałem o tendencji do krytykowania nowicjuszy.
"jestem doswiadczony, jestem lepszy. Wolno mi gardzic" Brawo.
znalazlem cos takieg. moze wykracza poza budzet ale jako przyklad: http://www.funsports.pl/p,pl,412,zestaw+fun+pro.html
dodam jeszcze że ludzie buduja prowizoryczne studia za mniejsze pieniadze, i żyją.
No ale co ja moge wiedziec przeciez na studio potrzebujemy minimum 15tysiecy.za 14tys to juz nawet nie ma o czym gadac bo za to nic nie kupimy. Nie ma przeciez żadnych troche gorszych jakosciowo lamp. Nie ma nic.
wybaczcie przesadzoną dawke sarkazmu - irytuje mnie takie podejscie.
piszesz o fotografii produktowej, w celach zarobkowych. Więc przydałoby się mieć sprzęt który będzie działał w miarę powtarzalnie i stabilnie. "Małe" lampy są dobre w tym do czego zostały stworzone- reporterki a nie fot. studyjnej.
Do tego nie jest to takie proste, jak się wydaje, a jak piszesz nie miałeś styczności z fot. studyjną... więc o osiąganiu efektów jak z podanej przez Ciebie strony- zapomnij.
Sprzęt, niezależenie ile na niego wydasz, nie zrobi zdjęć za Ciebie- a bez wiedzy nie poradzisz sobie.
Nikt tu nie gardzi, tylko Twoje pytanie ma mniej więcej taki wydźwięk: mam 100zł, chcę kupić rower do ścigania i żebym wygrywał wyścigi.
No proszę Cię...
dlatego pisze na forum aby uslyszec rady, zapomniałem o tendencji do krytykowania nowicjuszy.
Wybacz, ale nie ma się o co obrażać - zestaw, który podlinkowałeś za cholerę nawet nie spełnia wymienionych przez ciebie kryteriów, a i tak znacznie przekracza budżet - po prostu w tej cenie skompletowanie takiego studia nawet przy użyciu najtańszych, chińskich wynalazków jest niemożliwością.
Szkoda, że Sailor się wylogował, on miał cierpliwość do takich wątków...
A żeby nie było OT, powtórzę za kolegami.
Niestety na pytanie - chcę mieć dobry zestaw do wykonywania profesjonalnych zdjęć za 1500 - moja odpowiedź brzmi: nie ma takiego. Jak znajdziesz, chętnie kupię, bo mam tylko 6 lamp i często przy większych obiektach brakuje mi światła. Swoją drogą było już sporo takich wątków, gdzie możesz znaleźć różne odpowiedzi.
thomasmorgan
04-03-2009, 15:19
okej, rozumiem.
na calosc bede miał 4-5k łącznie z aparatem. Fotografia tak niby zarobkowa, jednak na własne potrzeby(taki OT).
to może inaczej sformułuję pytanie: Jaki sprzet w tym przedziale cenowym kupic, aby uzyskac najlepszy efekt - najpodobniejszy do zdjec z owego linku.
Zdjęcia w tym linku to przeważnie jedna (gdzieniegdzie dwie) lampa z parasolką i bardzo dużo Photoshopa.
thomasmorgan
04-03-2009, 19:20
wg kolegow wyzej jedna lampa to amatorszczyzna wiec chyba jednak tutaj bedzie z 50 lamp
eee, koniec zlosliwosci..
To co moge w tym przedziale cenowym szukac?
znalazlem cos takieg. moze wykracza poza budzet ale jako przyklad: http://www.funsports.pl/p,pl,412,zestaw+fun+pro.html
dodam jeszcze że ludzie buduja prowizoryczne studia za mniejsze pieniadze, i żyją..źle zaczynasz swój pobyt na forum. Byłbyś zachwycony polemika typu - ludzie żyja w afryce za 1 USD dziennie?
na stronie funsportu napisano:
Fotografia Portretowa,
Reklamowa Średnich i Małych Obiektów
Ty chcesz fotografowac także całe postacie? To w takim razie nie spełnia twoich kryteriów.
to jest światło ciągłe. Słabe. Musisz dostawic blisko, by osiągnąć odpowiednie natężenie światła. Gdy odstawisz daleko (by nie znajdowało się w kadrze) to będzie na tyle słabe, że wyjdzie ci długi czas naświetlania. Tak się nie da fotografowac modelek, bo one się poruszą. Polecam błysk. 3 najsłabsze (jako minimum) lampy Quantuum po 800 zł/szt, 3 statywy, parasolki. razem około 3 tys.
poczytaj tu o tym zestawie: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=89175 od postu 6
Szkoda, że Sailor się wylogował, on miał cierpliwość do takich wątków...:mrgreen:
http://www.diyphotography.net/homestudio ;]
ambergraff
05-03-2009, 09:00
Witam.
Potrzebuję zbudowac mini studio na potrzeby fotografii produktowej, a konkretniej odzieży. Z fotografią studyjną nigdy wczesniej nie miałem stycznosci. Ale chce a nawet muszę spróbowac.
Licze na dobre rady dla amatora.
Miałem podobny do Twojego problem, przy czym na fotografowaniu całej postaci mi nie zależało aż tak bardzo. Chodź jeśli przypatrzy się na pokazane przez Ciebie fotografią, to całej postaci jako tako nie ma.
Wracając natomiast do tematu i sprzętu.
Przeszyłem przez światła ciągłe, następnie błyskotki, aż w końcu skończyłem na lampach Powerlux 500Ws, każda praktycznie po 1000 zł za sztukę. Do tego niestety blenda, system zawieszania tła, wyzwalacza radiowy, statywy itd., itd. no i sensowny aparat z odpowiednią optyką, którego domyślam się nie posiadasz. Całość lekko licząc już ok. 10 000 zł i w dalszym ciągu czegoś mi brakuje, tym nie mniej zaczynam zbliżać się do efektów, jakie sobie założyłem.
Sam sprzęt to jednak nie wszystko. Zdjęcie zrobione przy okazji u Cioci na imieninach, to jednak nie fotografia studyjna. W końcu sam stwierdziłeś, że jesteś amatorem (nie przejmuj się ja w dalszym ciągu również). Proponuję Ci jednak zanim pomyślisz o zakupie jakiegokolwiek sprzętu zaliczyć kurs fotografii studyjnej – np. w Łodzi. Dziesięć godzin to i tak skromna nauka, ale daje wyobrażenie o Twoich potrzebach sprzętowych, podstawy teoretyczne z zakresu fotografii studyjnej i nieco praktycznej nauki.
Życzę Ci powodzenia i dużo cierpliwość przy kompletowaniu sprzętu.
Szkoda, że Sailor się wylogował, on miał cierpliwość do takich wątków...
Mam odmienne zdanie na ten temat:-D, tym nie mniej faktycznie jego doświadczenie to była i jest kopalnia wiedzy. Co się właśnie stało, że Sailor odszedł?
thomasmorgan
05-03-2009, 15:57
te zdjecia nie są chyba aż tak mocno przekombinowane i trudne wiec moze faktycznie starczy jedna mocniejsza lampa plus blenda i tyle?
ambergraff
05-03-2009, 16:15
te zdjecia nie są chyba aż tak mocno przekombinowane i trudne wiec moze faktycznie starczy jedna mocniejsza lampa plus blenda i tyle?
Nie starczy. Cała sylwetka jest równomiernie naświetlona, wliczając w to wszystko również tło, więc zastosowane softboxy są raczej z tych większych, co siłą rzeczy wymusza zastosowanie mocniejszych lamp. Modelka stoi dość blisko tła, a cienia specjalnie nie widać, więc według mojej oceny, są co najmniej dwie lampy.
thomasmorgan
05-03-2009, 16:17
dwie jak mocne?
.... wiec moze faktycznie starczy ....
Starczy to jest uwiąd .
Wybacz, ale zawsze mnie diabli brali na takie używanie języka polskiego.
Za słownikiem języka polskiego :"uwiąd starczy «zmiany anatomiczne i fizjologiczne zachodzące w organizmie na skutek starzenia się".
Pozdrawiam
Nie starczy. Cała sylwetka jest równomiernie naświetlona, wliczając w to wszystko również tło, więc zastosowane softboxy są raczej z tych większych, co siłą rzeczy wymusza zastosowanie mocniejszych lamp. Modelka stoi dość blisko tła, a cienia specjalnie nie widać, więc według mojej oceny, są co najmniej dwie lampy.
Cienia na tle specjalnie nie widać, bo lampę ustawiono blisko osi obiektywu i zastosowano duży dyfuzor (najprawdopodobniej parasolka). Przestudiuj sobie oczy modelki, tam zawsze widać listę użytego sprzętu (pominąwszy kontry i oświetlenie tła).
thomasmorgan
06-03-2009, 00:26
wiec moze poszukajmy teraz jakiegos konkretnego sprzetu? konkretne modele?
Bartek - NinoVeron
06-03-2009, 01:45
wiec moze poszukajmy teraz jakiegos konkretnego sprzetu? konkretne modele?
słowo "kontretne" jest słowem bardzo względnym i dla jednych konkretem będzie Bowens, Elinchrom czy Hensel a dla innych kontretem jest lepsza chińszczyzna czy Quantuumy lub Fomei
punktem wyjścia do szukania jest:
1) docelowe zastosowanie
2) budżet
we wcześniejszej cenie nikt nie był wstanie zaoferować czegoś co spełniało by Twoje wymagania
teraz musisz ustalić nowy budżet (i nie o 100 zł wyższy a raczej o co najmniej 1000 zł wyższy)
thomasmorgan
06-03-2009, 10:45
słowo "kontretne" jest słowem bardzo względnym i dla jednych konkretem będzie Bowens, Elinchrom czy Hensel a dla innych kontretem jest lepsza chińszczyzna czy Quantuumy lub Fomei
punktem wyjścia do szukania jest:
1) docelowe zastosowanie
2) budżet
we wcześniejszej cenie nikt nie był wstanie zaoferować czegoś co spełniało by Twoje wymagania
teraz musisz ustalić nowy budżet (i nie o 100 zł wyższy a raczej o co najmniej 1000 zł wyższy)
napisalem ze mam 5000zł na wszystko ten budzet sie nie zmieni. na aparacie z obiektywem raczej nie da sie zaoszczedzic
napisalem ze mam 5000zł na wszystko ten budzet sie nie zmieni. na aparacie z obiektywem raczej nie da sie zaoszczedzic
No, nie wiem. Moim zdaniem, jeśli będziesz miał dobre, mocne światło, to tego typu zdjęcia zrobisz przeciętnym aparatem. Jakaś podstawowa lustrzanka (używana?) plus 50 1,8 przy ISO 100 (dużo światła przecież jest) da z pewnością lepsze efekty niż dobry aparat przy kiepskim oświetleniu.
thomasmorgan
06-03-2009, 12:15
No, nie wiem. Moim zdaniem, jeśli będziesz miał dobre, mocne światło, to tego typu zdjęcia zrobisz przeciętnym aparatem. Jakaś podstawowa lustrzanka (używana?) plus 50 1,8 przy ISO 100 (dużo światła przecież jest) da z pewnością lepsze efekty niż dobry aparat przy kiepskim oświetleniu.
co proponujesz?
co proponujesz?
To co napisałem powyżej. Masz pewną kwotę - moim zdaniem możesz zmienić założenie i przyjąć, ze priorytetem jest dobre światło a nie aparat. Jeśli zależy Ci na Nikonie - kup najtańszego plus ewentualnie 50. - mogą być używane. Za resztę lampy. Jakie konkretnie, to Ci nie napiszę, bo nawet nie mam pojęcia co się teraz na rynku znajduje (swoje pierwsze lamy błyskowe kupiłem w 1994 bodaj roku i od tego czasu jestem wierny elfo). Ja przy fotografii produktów staram się nie schodzić poniżej trzech źródeł - wolę dobrze oświetlić niż krygować później w PS. Nie sądzę, żeby ktoś mógł Ci powiedzieć - masz kupić to i to, tej firmy i w tym sklepie. Mogę Ci tylko podpowiedzieć koncepcje podejmowania decyzji ale samą musisz podjąć Ty. Naprawdę nawet przy prostych zdjęciach jest milionpięćsetsto metod pracy w studio. Najpierw musisz sam wiedzieć jak chcesz pracować a dopiero dobierać do tego sprzęt. Naprawdę uważam, że podana wcześniej propozycja, żebyś zapisał się na jakieś warsztaty jest bardzo dobra i może Ci otworzyć oczy na wiele aspektów, których, zdaje się, nie ogarniasz.
thomasmorgan
06-03-2009, 18:04
moze d70s z obiektywem zamkne się w 1000-1500 wtedy na oswietlenie 3500 4000 ?lepiej?
Bartek - NinoVeron
06-03-2009, 18:38
D80 można mieć w granicach 1000-1200 zł (ja swoje D80 sprzedałem dwa m-ce temu za 1200 zeta)
nikkor 50 mm f/1,8D używane kupisz za 340-390 zł
ew. możesz kupić Tamrona 17-50 f/2,8 za ok. 800-950 zl
a resztę zainwestuj w studio
thomasmorgan
06-03-2009, 18:42
czyli ok 3000zł zostaje.
koledzy powyzej twierdza ze to i tak za malo
thomasmorgan
06-03-2009, 19:20
nowy na forum i nie moge znalezc edycji posta wiec napisze drugiego -wybaczcie
1200za d80?
gdzie? bo chyba nie na allegro
nowy na forum i nie moge znalezc edycji posta wiec napisze drugiego -wybaczcie
1200za d80?
gdzie? bo chyba nie na allegro
uzywany, na gieldzie forumowej
thomasmorgan
07-03-2009, 02:20
uzywany, na gieldzie forumowej
braki d80 na gielcdzie
ambergraff
07-03-2009, 08:40
braki d80 na gielcdzie
Poczekaj chwilę, pewnie ktoś lada moment wystawi.
Z kupnem aparatu jest najmniejszy problem, lepiej poczytaj na forum wątki poświęcone lampom i pozostałym akcesoriom studyjnym, aby wyrobić sobie ogólny pogląd na ich temat, zapoznać się z wadami i zaletami konkretnych marek.
Masz tu troszkę literatury:
Studio i lampy Quantuum (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=28346)
mały opis lamp Powerlux (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=50063)
Powerlux, Quantum, CY-400Ws - co wybrac? (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=88180)
To tylko trzy wątki, a znajdziesz tego na forum cała masę.
Rzuć okiem tu - wersja bardzo budżetowa http://www.diyphotography.net/the-strip-light-that-wont-strip-you
thomasmorgan
07-03-2009, 15:28
czytam czytam... calymi dniami szukam, czytam ale i tak wiekszosc zbiera sprzet do robienia jakis sesji innego typu niz ja chce
thomasmorgan
07-03-2009, 17:11
tak mysle nad powerluxem 500+ soft tak 70/140 + powerlux 300 z jakims mniejszym SB?
a co powiecie nt DP http://fripers.pl/product_info.php/info/p515_Lampa_studyjna_DP_500_Ws_1_16_GN72.html
ambergraff
10-03-2009, 13:34
tak mysle nad powerluxem 500+ soft tak 70/140 + powerlux 300 z jakims mniejszym SB?
Nie za bardzo widzę sensu i potrzeby kupować takiego dużego softboxa. Myślę, że w zupełności wystarczy 60x90 - zdecydowanie mniejszy i lżejszy, w związku z tym sporo kłopotów unikniesz.
Damianus
10-03-2009, 15:51
Za 3 tys. można nabyć :
2 x LAMPA Quantuum 400 czyli 2x800 = 1600
2x statyw Quantuum czyli 2x100 = 200
2x softbox okta np 120 cm czyli 2 x 250 = 500
tło białe kartonowe 250 zł na allegro
Razem mamy 1600+200+500+250 = 2550
Do tego możesz dokupić jeszcze jedną lampkę do tła albo kontry i da radę.
Oczywiście musisz potem trochę porzeźbić w programie graficznym ale dasz radę.
fotostube
10-03-2009, 16:04
Proponuje Tobie zasięgnąc rady Marka Tomczaka www.markoflash.pl Jakis czas temu kupowałem u niego sprzet do studia. Powiedziałem ile mogę wydać kasy a on przygotował mi zestaw odpowiedni do moich potrzeb. Marek troche siedzi w tym biznesie więc podejrzewam ze bedzie mógł Tobie pomóc.
thomasmorgan
10-03-2009, 23:19
tam widze ze ceny sa dosc wysokie
Proponuje Tobie zasięgnąc rady Marka Tomczaka www.markoflash.pl Jakis czas temu kupowałem u niego sprzet do studia. Powiedziałem ile mogę wydać kasy a on przygotował mi zestaw odpowiedni do moich potrzeb. Marek troche siedzi w tym biznesie więc podejrzewam ze bedzie mógł Tobie pomóc.
Dobry (w kapitalistyczny sense) sprzedawca zazwyczaj chce sprzedać jak najwięcej i jak najdroższe artykuły, tymbardziej, ze w w/w sklepie ceny są deczko wyższe niż u konkurencji. Trzeba się zastanowić, czy Pan Marek Tomczak jest dobrym sprzedawcą, czy dobrym fotografem studyjnym... (takie jest moje zdanie odnoście MarkoFlash).
Co do oświetlenia...
Jeżeli ktoś ma (a Ty z tego co widzę nie masz) doświadczenie w sesjach studyjnych to nawet świeczką sobie doświetli tak scenę, że osiągnie efekt zbliżony do założonego.
Tobie nie jest potrzebne profesjonalne studio za "dziesiąt tysięcy", bo to nie jest Twój główny cel (sesje fotomodelek). Robiąc podobne (tematycznie) zdjęcia mając chyba mniej niż minimum (czyt. baaaardzo amatorskie rozwiązania). Co do mniejszych obiektów (torby, komplety ubrań, ale bez modelek, obuwie, kapelusze) to ten zestaw, którym teraz dysponowałem byl wystarczający (a może klienci byli niewymagający ;) )
Zestaw, którym robiłem te fotki:
- żarówka błyskowa (na gwint E27) 46Ws z fotocelą (po 40-50zł) - 2-3szt
- parasolka odbijająca 110cm (30-40zł) - 2szt
- parasolka rozpraszająca 110cm (20-30zł) - 1szt
- statyw oświetleniowy 225cm (50zł) - 3szt
- oprawka żarówki E27 i parasolkę - (27zł) - 3szt
- tło fotograficzne (1.60 x 5m - 30zł) - warto mieć białe, czarne i jakieś kolorowe
- program graficzny do obróbki zdjęć
Jeżeli chcessz pracować z modelkami to warto mieć wizażystkę, która poprawi Twoje ewentualne błędy jeszcze zanim je popełnisz (dyfuzyjny makijaż i takie tam sztuczki mejkapowe).
Oto zdjęcia zrobione w.w zestawem:
Przepraszam, że takie wielkie, ale to dla kolegi, żeby lepiej widział (a z myk z miniaturką coś nie chciał zatrzybić) ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img13.imageshack.us/img13/1328/stockowe.jpg)
thomasmorgan
11-03-2009, 11:51
moja siostra to kosmetyczka:D wizazystka. wiec z tym bez problemu :)
i tak jednak chcialbym wiekszy zestaw na modelki :)
...i tak jednak chcialbym wiekszy zestaw na modelki :)
Jasne, jasne... Ale ja tylko chciałem pokazać, że wcale nie trzeba inwestować milionów, miliardów, pierdziliardów... na sprzęt, żeby robić w miarę nieskomplikowane sesje. Co innego jakbyśmy chcieli sfotografować np. Pałac Kultury w taki sposób, żeby każda strona była oświetlona na inny kolor. Wtedy to już trzeba zainwestować.
Chciałem Cię tylko pocieszyć, że dasz radę za tą kwotę kupić coś sensownego, a w miarę upływu czasu jak zacznie Ci to nie wystarczać to sobie będziesz kompletował wypasiony zestaw.
Kupiłem taki zestaw, nawet lekko go zubożyłem (o jedną słabszą lampę mniej) i jestem zadowolony, przynajmniej na razie. Jestem tylko amatorem i też nie stać mnie na wywalenie kilkunastu tysięcy na studio, tylko do zabawy. Z czasem pewnie coś sobie dokupię. Ale do rzeczy:
Jacek Z nie ma racji, w sensie, to są lampy błyskowe, a nie światło ciągłe, ale ma racje, że są słabe, tzn małej mocy. Tylko, że jak dla mnie całkiem wystarczającej, pytanie jak duże masz pomieszczenie na studio przeznaczone?? Faktem jest, że moje pomieszczenie jest niezbyt wielkie, więc trochę jest ciasno, ale po rozstawieniu lamp i rozwinięciu tła (szer tła 2,75m) da się spokojnie robić całe postacie przy ogniskowej ok 50mm. Lampy są odstawione od obiektu ok. 2-3m, co przy pełnej mocy błysku (dwie lampy 150WS z przodu po bokach i jedna 120WS jako kontra z tyłu z boku) daje przysłony rzędu 10-13, przy ISO 200. Więc na początek światła jest dosyć, dodam jeszcze, że to wszystko po przepuszczeniu lamp przez softboxy (fakt, nie duże bo 60x60 i 40x40). Nie ma może wielkiego zapasu, ale bardziej się obawiałem za mocnych lamp do małego pomieszczenia.
Na początek taki zestaw powinien Cię zadowolić, w razie co nie ryzykujesz wielkiej kasy.
thomasmorgan
11-03-2009, 19:35
masz jakies probki swoich zdjec?
masz jakies probki swoich zdjec?
Jakieś tam rodzinne fotki, bez rewelacji, ale jak chcesz mogę Ci podesłać na maila, jak coś to pisz na PW.
thomasmorgan
12-03-2009, 10:51
okej, juz napisalem
Wieczorem coś Ci podeślę...
thomasmorgan
13-03-2009, 14:48
czekam czekam
Wieczorem coś Ci podeślę...
A czemu nie na forum? Ono chyba od tego jest, ż╚eby większa rzesza ludzi dyskutowała nt danego problemu. Chyba, że każdemu prześlesz na PW ;)
Sorry, ale moje zdjęcia to pstryki rodzinne, niekoniecznie do pokazywania w necie. Mogę kilku zainteresowanym osobom podesłać na maila, celem pokazania rozkładu światła i nic więcej.
thomasmorgan
14-03-2009, 01:27
ja i tak nadal nic nie dostalem
Witam, zdjęcia które są na stronie przez Ciebie podanej zrobione są w większości przy użyciu 1-2 lamp + blendy. Blenda działa jak dodatkowa lampa ze skorygowaną mocą. Przy tym budżecie proponowałbym Ci jedną mocną lampę z softboxem, raczej wysokim, coś w okolicach 40x160cm, żeby oświetlić całą postać i dużo blend np. ze styropianu. Myślę, że będziesz zaskoczony jakie można osiągnąc efekty z takim zestawem. Pozdrawim i życzę powodzenia.
koziołek_matołek
19-04-2009, 18:54
Pewnie już po fakcie piszę, ale może się jednak przyda ;) kiedyś ze znajomym w jego studio, robiliśmy zdjęcia ciuchom na aukcje, Korzystaliśmy z softboxu oktagonalnego quantuum(chyba180cm), do tego blenda i lampy x2 albo 3 - nie pamiętam dokładnie. zdjęcia wyszły nieźle, drobna kosmetyka w PS i tyle. taki softbox możesz znaleźć na stronie quantuum, mają i inne akcesoria do studia.
pankracccy
29-05-2009, 01:22
... minęło kilka miesięcy , a kolega widać ze zdjęć na stronie, jakoś sobie poradził z oświetleniem modelek.
Jeśli zaglądasz jeszcze na forum, to ciekaw jestem jakiego sprzętu oświetleniowego używasz ;-) tak dla wiedzy potomnych.
Zdjęcia całkiem OK, tylko proponuję poeksperymentować i modelki trochę oddalić od tła ( min. 1 metr), bo teraz siedzą jak przyklejone do ściany ;-) ale ogólnie jest OK
marszull
31-05-2009, 11:29
A gdzie jest ta strona z efektami?
pankracccy
01-06-2009, 11:26
tutaj
http://www.fajneciuchy.com.pl/
autor postu zamieścił go wraz z początkiem wątku.
tutaj
http://www.fajneciuchy.com.pl/
autor postu zamieścił go wraz z początkiem wątku.
chyba jednak to nie jego strona, bo w pierwszym poscie tego watku napisal:
"Zamierzane efekty zdjec chcialbym aby byly porównywalne z fotografiami na stronie www.fajneciuchy.com.pl "
chcial osiagnac efekty jak na fotkach z tej strony :)
marszull
01-06-2009, 21:23
no wlasnie o to mi chodzilo, myslalem ze cos przeoczylem
strony z efektami nie podal