PDA

Zobacz pełną wersję : Czas bulb jak to robicie

michal22
20-08-2006, 18:34
Potrzebuję jak najdłuższy czas naświetlania.
Wiem że mogę z pilota wymusić 30minut (ale go nie mam), albo trzymać ręką. Ja połozyłem aparat na kocu i przycisnąłem spust drugim obiektyewm tak że wyzwoliło to migawkę. Czy muszę uważać i przed 30min zwolnić nacisk, czy lustro i tak samo opadnie?? Później bardzo długo obrabia zdjęcie zanim zapisze na karcie, z redukcja szumów ok 20min. Czy to normalne?? czy takie długie naświetlanie ma wpływ na żywotność matrycy ??? Fotografowałem gwiazdy

barkowx
20-08-2006, 20:51
Zanim kupiłem pilota używałem gumki recepturki i papierka podłożonego pod spust migawki ( warto kupić pilota ). Po 30min. migawka sama się zamknie. Zdjięcie jest obrabiane tak długo bo masz włączoną redukcje szumów ( NR ON ) gdy to wyłączysz robienie zdjęcia skończy się wraz ze zamknięciem migawki. Mam kilku kumpli canonowców astrofotografów i oni dość ostro eksplatują matryce ale niezauważyliśmy większego wpływu takiego użytkowania na stan matryc (ale oni mają CMOSy) . Ja swoim D50 wykonałem kilkadziesiąt kilku minutowych ekspozycji i też nic z matrycą się niestało, ale odradzał bym kombinacji t30min. iso1600 nietylko na znaczne szumy ala ze względu na GRZANIE się aparatu.

aries.mehehe
21-08-2006, 01:11
Pilot i tylko pilot ;) 10zł to nie majątek ;) Poszukaj na forum -było o uniwersalnym pliocie do TV.

Czas "obrabiania" jest taki sam jak naświetlania -przy takich długich czasach lepiej mieć NR włączone... Co do "uszkodzeń" -jeszcze nie słyszłałem o awarii od naświetlania...