Zobacz pełną wersję : CS3 - nie mogę otworzyć NEF ;/
Witam.
Mam problem z otwarciem plików NEF na moim kompie w CS3.
Po kliknięciu na plik uruchamia się CS3 ale po chwili wyskakuje okno z komunikatem:
'Could not complete yours request because it is not the right of document'.
Z tego co rozumie wychodzi na to, że nie mam praw do tego pliku. W Nx otwierają się bez problemu.
Dodam jeszcze, że jeszcze nie tak dawno śmigało aż miło.
Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ?? Może ktoś spotkał się już z takim problemem...
Pozdrawiam
Zainstaluj Camera Raw 4.6 i po problemie.
Dzięki :) Ale tego nie potrafię zrozumieć. Co ma aktualizacja do tego, że wcześniej działało a teraz nie ?? :) No chyba, że CS3 połączyła się ze serwerem Adobe i dostała info, że aktualny ACR jest już do bani i nie będzie otwierał rawów. :D
1. Bo w CS3 działa tylko acr z serii 4, ostatnia wersja to 4.6.
2." ... not the right document" co oznacza, że plik nie może być otwarty, bo wg programu jest nieprawidłowy.
Problem polega na tym, że producenci wprowadzając nowe puszki każdorazowo wymyślają sobie nowy format RAW, którego starsze oprogramowanie nie jest w stanie obsłużyć. Efektem tego stanu rzeczy jest konieczność ciągłego aktualizowania konwerterów, by mogły one otworzyć zdjęcia z nowych aparatów.
W pełni się z Tobą zgadzam Czornyj ale jak można to wytłumaczyć, że nie można nawet otworzyć tych plików Scotta Kelbyego ?? Wyskakuje taki sam błąd.
W pełni się z Tobą zgadzam Czornyj ale jak można to wytłumaczyć, że nie można nawet otworzyć tych plików Scotta Kelbyego ?? Wyskakuje taki sam błąd.
Uuuuu... nie doczytałem - to jakaś zagadka. Nie reinstalowałeś w tzw. międzyczasie PSa?
Była reinstalka całego wina ;) Z visty na xp :) Na viscie to samo miałem..
Tak sobie myślę czy przypadkiem NX trochę mi nie namieszał ...
Najprostsze wytłumaczenie jest takie, że wcześniej używałeś PSa ze zaktualizowanym ACR-em, a potem przeinstalowałeś go i nie wgrałeś update'u.
Dziwne żeby tak było bo nie pamiętam ;) Dzisiaj wgram 4.6 i dam znać co i jak...
Ale i tak wielkie dzięki :)
No i po instalacji :)
Wszystko śmiga aż miło. Okazało się, że w folderze nie było w ogóle pliku camera raw :D
Jeszcze raz wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Witam, mam ten sam problem z CS2 nie czyta RAW z D700, chciałem wgrać CAMERA RAW 4.6 ale wyczytałem, że do CS2 się nie nadaje. Może coś podsuniecie. Dzięki
Podsunąć można tylko upgrade do CS3 (lub CS4, tam acr od 5.0 wzwyż), względnie kupno NX2, w ostateczności najnowszy Photoshop Elements, ale tam działanie acr mocno okrojone. Bo CS2 gra tylko z acr seria 3.
No, to mnie pocieszyłeś "markB" dzięki i pozdro.
Podsunąć można tylko upgrade do CS3 (lub CS4, tam acr od 5.0 wzwyż), względnie kupno NX2, w ostateczności najnowszy Photoshop Elements, ale tam działanie acr mocno okrojone. Bo CS2 gra tylko z acr seria 3.
Nieprawda.
Należy tylko ściągnąć ze stron Adobe ostatnią wersję DNG Convertera, skonwertować NEF-y na adobowski format RAW - DNG (Digital Negative - cyfrowy negatyw). Pliki RAW z jakiegokolwiek aparatu skonwertowane do DNG można otworzyć każdym ACR od 2.4 wzwyż.
Nieprawda.
Należy tylko ściągnąć ze stron Adobe ostatnią wersję DNG Convertera, skonwertować NEF-y na adobowski format RAW - DNG (Digital Negative - cyfrowy negatyw). Pliki RAW z jakiegokolwiek aparatu skonwertowane do DNG można otworzyć każdym ACR od 2.4 wzwyż.
Pod warunkiem, że ktoś chce ten format używać.
Pod warunkiem, że ktoś chce ten format używać.
Jeśli ma np. CS2 i plik z D700, to musi chcieć. Inna opcja to zakup nowego oprogramowanie. Format DNG to poprostu zestandaryzowany RAW, konwertując NEF na DNG kompletnie nic się nie traci.
Wielkie dzięki Czornyj. Jestem świeży w tych tematach i dopiero się uczę, ale fajnie, że są ludzie, którzy mają ochotę bezinteresownie pomóc i przybliżyć pewne zagadnienia.
andzialipka
29-03-2009, 09:52
Hej mam taki problem że Photoshop CS nie otwiera mi nefów, sciągałam pluginy ale nadal kupa nie otwiera i już. Wpadłam na pomysł przerobienia tych nefów na rawy i otwarcie w cs, czy ten DNG converter mi się przyda? Czy zaśmiecę kompa kolejnym programem a mój cel zostanie nieosiągnięty?
pozdro
Hej mam taki problem że Photoshop CS nie otwiera mi nefów, sciągałam pluginy ale nadal kupa nie otwiera i już. Wpadłam na pomysł przerobienia tych nefów na rawy i otwarcie w cs, czy ten DNG converter mi się przyda? Czy zaśmiecę kompa kolejnym programem a mój cel zostanie nieosiągnięty?
pozdro
Jeśli to Photoshop CS1, to działa z nim tylko ACR w wersji bodaj 3 ileś. Oczywiście, nie otworzy on NEF-ów z najnowszych aparatów Nikon. Jak jednak słusznie podejrzewasz, możesz za pomocą DNG Convertera skonwertować NEF-y na DNG (otwarty format RAW opracowany przez Adobe) i te ostatnie otworzysz już bez problemu.