PDA

Zobacz pełną wersję : CS3 - nie mogę otworzyć NEF ;/

franz55
03-03-2009, 22:20
Witam.
Mam problem z otwarciem plików NEF na moim kompie w CS3.
Po kliknięciu na plik uruchamia się CS3 ale po chwili wyskakuje okno z komunikatem:
'Could not complete yours request because it is not the right of document'.
Z tego co rozumie wychodzi na to, że nie mam praw do tego pliku. W Nx otwierają się bez problemu.
Dodam jeszcze, że jeszcze nie tak dawno śmigało aż miło.

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ?? Może ktoś spotkał się już z takim problemem...

Pozdrawiam

jendryn
03-03-2009, 22:25
sciagnij nowy acr

wilk325
03-03-2009, 22:25
Zainstaluj Camera Raw 4.6 i po problemie.

franz55
04-03-2009, 14:55
Dzięki :) Ale tego nie potrafię zrozumieć. Co ma aktualizacja do tego, że wcześniej działało a teraz nie ?? :) No chyba, że CS3 połączyła się ze serwerem Adobe i dostała info, że aktualny ACR jest już do bani i nie będzie otwierał rawów. :D

markB
04-03-2009, 15:48
1. Bo w CS3 działa tylko acr z serii 4, ostatnia wersja to 4.6.
2." ... not the right document" co oznacza, że plik nie może być otwarty, bo wg programu jest nieprawidłowy.

Czornyj
04-03-2009, 15:51
Problem polega na tym, że producenci wprowadzając nowe puszki każdorazowo wymyślają sobie nowy format RAW, którego starsze oprogramowanie nie jest w stanie obsłużyć. Efektem tego stanu rzeczy jest konieczność ciągłego aktualizowania konwerterów, by mogły one otworzyć zdjęcia z nowych aparatów.

franz55
04-03-2009, 16:10
W pełni się z Tobą zgadzam Czornyj ale jak można to wytłumaczyć, że nie można nawet otworzyć tych plików Scotta Kelbyego ?? Wyskakuje taki sam błąd.

Czornyj
04-03-2009, 16:12
W pełni się z Tobą zgadzam Czornyj ale jak można to wytłumaczyć, że nie można nawet otworzyć tych plików Scotta Kelbyego ?? Wyskakuje taki sam błąd.

Uuuuu... nie doczytałem - to jakaś zagadka. Nie reinstalowałeś w tzw. międzyczasie PSa?

franz55
04-03-2009, 16:17
Była reinstalka całego wina ;) Z visty na xp :) Na viscie to samo miałem..
Tak sobie myślę czy przypadkiem NX trochę mi nie namieszał ...

Czornyj
04-03-2009, 16:23
Najprostsze wytłumaczenie jest takie, że wcześniej używałeś PSa ze zaktualizowanym ACR-em, a potem przeinstalowałeś go i nie wgrałeś update'u.

franz55
04-03-2009, 16:36
Dziwne żeby tak było bo nie pamiętam ;) Dzisiaj wgram 4.6 i dam znać co i jak...
Ale i tak wielkie dzięki :)

franz55
04-03-2009, 21:01
No i po instalacji :)
Wszystko śmiga aż miło. Okazało się, że w folderze nie było w ogóle pliku camera raw :D
Jeszcze raz wielkie dzięki.
Pozdrawiam

andrej1
04-03-2009, 22:18
Witam, mam ten sam problem z CS2 nie czyta RAW z D700, chciałem wgrać CAMERA RAW 4.6 ale wyczytałem, że do CS2 się nie nadaje. Może coś podsuniecie. Dzięki

markB
04-03-2009, 22:44
Podsunąć można tylko upgrade do CS3 (lub CS4, tam acr od 5.0 wzwyż), względnie kupno NX2, w ostateczności najnowszy Photoshop Elements, ale tam działanie acr mocno okrojone. Bo CS2 gra tylko z acr seria 3.

andrej1
04-03-2009, 23:40
No, to mnie pocieszyłeś "markB" dzięki i pozdro.

Czornyj
05-03-2009, 01:33
Podsunąć można tylko upgrade do CS3 (lub CS4, tam acr od 5.0 wzwyż), względnie kupno NX2, w ostateczności najnowszy Photoshop Elements, ale tam działanie acr mocno okrojone. Bo CS2 gra tylko z acr seria 3.

Nieprawda.

Należy tylko ściągnąć ze stron Adobe ostatnią wersję DNG Convertera, skonwertować NEF-y na adobowski format RAW - DNG (Digital Negative - cyfrowy negatyw). Pliki RAW z jakiegokolwiek aparatu skonwertowane do DNG można otworzyć każdym ACR od 2.4 wzwyż.

markB
05-03-2009, 17:06
Nieprawda.

Należy tylko ściągnąć ze stron Adobe ostatnią wersję DNG Convertera, skonwertować NEF-y na adobowski format RAW - DNG (Digital Negative - cyfrowy negatyw). Pliki RAW z jakiegokolwiek aparatu skonwertowane do DNG można otworzyć każdym ACR od 2.4 wzwyż.

Pod warunkiem, że ktoś chce ten format używać.

Czornyj
05-03-2009, 17:20
Pod warunkiem, że ktoś chce ten format używać.

Jeśli ma np. CS2 i plik z D700, to musi chcieć. Inna opcja to zakup nowego oprogramowanie. Format DNG to poprostu zestandaryzowany RAW, konwertując NEF na DNG kompletnie nic się nie traci.

andrej1
06-03-2009, 20:19
Wielkie dzięki Czornyj. Jestem świeży w tych tematach i dopiero się uczę, ale fajnie, że są ludzie, którzy mają ochotę bezinteresownie pomóc i przybliżyć pewne zagadnienia.

andzialipka
29-03-2009, 09:52
Hej mam taki problem że Photoshop CS nie otwiera mi nefów, sciągałam pluginy ale nadal kupa nie otwiera i już. Wpadłam na pomysł przerobienia tych nefów na rawy i otwarcie w cs, czy ten DNG converter mi się przyda? Czy zaśmiecę kompa kolejnym programem a mój cel zostanie nieosiągnięty?
pozdro

Czornyj
29-03-2009, 12:02
Hej mam taki problem że Photoshop CS nie otwiera mi nefów, sciągałam pluginy ale nadal kupa nie otwiera i już. Wpadłam na pomysł przerobienia tych nefów na rawy i otwarcie w cs, czy ten DNG converter mi się przyda? Czy zaśmiecę kompa kolejnym programem a mój cel zostanie nieosiągnięty?
pozdro

Jeśli to Photoshop CS1, to działa z nim tylko ACR w wersji bodaj 3 ileś. Oczywiście, nie otworzy on NEF-ów z najnowszych aparatów Nikon. Jak jednak słusznie podejrzewasz, możesz za pomocą DNG Convertera skonwertować NEF-y na DNG (otwarty format RAW opracowany przez Adobe) i te ostatnie otworzysz już bez problemu.