PDA

Zobacz pełną wersję : D2H dziś?

Mariusz888
03-03-2009, 21:35
Chciałem Was zapytać o D2h a mianowicie pewna osoba wystawiła taką puszkę na sprzedaż jako nową, którą otrzymała jako jakąś tam nagrodę i na body jest 3 lata międzynarodowej gwarancji a data sprzedaży to styczeń 2009 - generalnie trochę dziwnym mi się to wydaje bo D2H chyba już od sporego czasu nie ma w sklepach....

Pytanie bierze się stąd że szukam drugiej puszki i teraz pytanie czy warto - obecnie jest coś ok 2600zł i do ilu ew warto - miałem w planach D300 bo i ładnie obrazuje i ma mikrokalibracie i i i ;) ale ceny poszybowały ostro w górę - oczywiście z puszką nie pali mi się tak strasznie ale pewnie ceny szybko nie spadną :) tam 4.1 MPx raczej się nie boję bo da radę jak znam życie - jedynie trochę boję się szumów już starszej konstrukcji :) Przejrzałem stronę Rockwell'a ale niewiele tam jest, fora i jakieś inne typu optyczne (jest tylko 1 opinia o D2Hs) - czy lepiej może drugie D80 albo D90? (bo już nawet nad takimi opcjami myślałem w ostateczności ;) ) Jest wątek o D2X ale to inna bajka... :)

JAP
04-03-2009, 01:56
Niedawno w innym wątku natknąłem się na link do takiego testu:
http://www.imagepower.de/IMAGES/imgEQUIPMENT/D2H.htm
Ważne, że napisał go praktyk.. Mnie przekonuje, tym bardziej, że jestem użytkownikiem "dedwahacza".
Trochę zaskoczony jestem tą aukcją, zarówno faktem nowego d2h (sądząc po fotkach wygląda dosyć wiarygodnie), trzyletnią gwarancją... i już osiągniętą ceną!
Nie wiem w jakich warunkach najczęściej focisz, ale jeżeli już masz d80 to nie byłbyś zdany tylko na tego "ProEmeryta". W sztucznym świetle jest ciężko.
Co do puszki to z gorącym sercem ją polecam, ja jestem po prostu w tej konstrukcji zakochany (wiem, że się powtarzam..),
polecam, ale nie z tej aukcji; osobiście żałowałbym tylu PLNów, prędzej bym dozbierał na używkę d300 lub wziął za mniejsze pieniądze d200.
No ostatecznie, max. dałbym 2700 (niektórzy powiedzą, że zwariowałem, ale dla mnie jest warto).
Widzę, że jesteś z Krakowa, jeżeli chciałbyś sobie sprawdzić to cudo, możemy się gdzieś umówić, chociaż na moim nie sprawdzisz legendarnego autofokusa, bo chociaż szybki to ostatnio coś się stało i w trybie C na zmiany odl. reaguje z opóźnieniem.
Aha, jeszcze na koniec tego elaboratu: ostatnio zrobiłem sobie mini test tych 4 mpx po interpolacji z moim d200 (ponawiam prośbę o linka do porównania, które już było na forum :)) i doznałem szoku.
Jeżeli nie cropujesz to naprawdę 4 mpx wystarczą. Z drugiej strony nie wiem czemu się dziwię mając kilka naprawdę niezłych wydruków ze starego poczciwego S1 z 3,2mpx...

Mariusz888
04-03-2009, 10:52
JAP - dzięki za odpowiedź :) no jest już 2550zł czyli i dużo i mało zarazem... właśnie dlatego od razu pierwsze czym byłem zdziwiony to tym że D2H ktoś jeszcze gdziekolwiek kupił... nie wiem może to była jakaś wystawowa sztuka której już nikt nie chciał więc zrobili z niej nagrodę konkursową i data sprzedaży wzięła się z normalnego wydania aparatu ze stanu magazynu sklepu...? ;)

Focę w różnych warunkach - mniej więcej 50/50 we wnętrzach i na zewnątrz - fotografia różna - od krajobrazów, macro, portretów po takie różne ciężko to sprecyzować - na pewno nie focę sportu więc tu trochę mniej mi się przyda jego kosmiczna szybkość ale na to nie ma co narzekać skoro jest :)

W sztucznym świetle jest ciężko.
Tzn jak bardzo "ciężko" - rozumiem że focąc z lampą ciężar znacznie nam spadnie? pytam bo o charakterystyce tych matryc Nikona nie ma za dużo info :) Nie boję się 4.1 MPx bo to mi pewnie starczy (no i jak wiadomo realnie pewnie 99% ludzi) - bardziej boję się szumienia, jakiegoś słabowitego WB, o AF to faktycznie są legendy - nawet do tego stopnia AF w tych puszkach jest chwalony że trzyma idealnie nawet na szybko poruszających się i zasłanianych chwilowo obiektach :)

Jako praktycznego user'a D2H chciałbym zapytać dlaczego zbierałbyś do D300 albo ew nawet D200 (może nawet D90 chociaż tutaj to raczej nie ma sensu)?
PS Ew bywasz może gdzieś w centrum? To byśmy się jakoś ew mogli ustawić - no chyba że generalnie przekonasz mnie odpowiedzią na powyższe pytanie że skoro znacząco lepiej poczekać na np D300 to wtedy wiadomo... ;)

mibartek
04-03-2009, 11:30
ja swego czasu wybierałem między D2H a D200.
Wybrałem D2H ale niestety trafiła mi się wadliwa sztuka na allegro i jakoś się zraziłem i kupiłem pewne D200 (pewne w sensie od pewnego sprzedawcy i z wcześniejszym obejrzeniem aparatu)
tu masz linka jakby co :
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=75552
ogólne co mogę powiedzieć o D2H z 5/6 dniowego posiadania/testowania (i porównania do d200/d80):

AWB - wg mnie za często się mylił. ale ustawienie pre i zrobienie zdjęcia (niekoniecznie na biały przedmiot - o tym też pisał już Paweł Pawlak) dawało już sporo lepsze efekty.

Auto ISO - jakoś nie umiałem tego skonfigurować - nie działa to chyba tak jak w d200/d80

budowa - miód

autofokus - wyraźnie szybszy od d200 i wg mnie dokładniejszy. dodatkowo jak podpinałem moje manualne stałki, to nie dość że strzałki pokazywały mi w którą stronę mam kręcić pierścieniem ostrości, to jeszcze kropka potwierdzenia ostrości nie mrugała co chwile tak jak w D200/D80 tylko zapalała się wyraźnie w momencie złapania ostrości. W d200 bardziej polegam na tym co widzę w wizjerze a w D2H zdecydowanie zdałbym się na potwierdzenie w wizjerze.

4MPX - jeżeli nie cropujesz to rzeczywiście ok. ale wg mnie tylko wtedy.
kolory - d200 bardziej cukierkowy, d2H bardziej zbliżony do rzeczywistości. tylko czerwony u mnie w D2H jakoś tak dziwnie w pomarańczowy wpadał.

LCD - nie wiem czy to też przypadkiem nie była wada tego konkretnego egzemplarza, ale w D2H mrugał jak stary monitor i zdjęcie na LCD kolorystycznie zdecydowanie różniło się od tego co na potem widziałem na komputerze. W D200 mam dokładnie to samo na LCD i na komputerze potem.

wizjer - D2H na lepszy. Po dokupieniu okulara to już bajka musi być.

szumy - wydaje mi się że D2H szumi mniej od d200/d80. Albo chociaż "przyjemniej dla oka". ale nie jest to jakaś wielka różnica.

to na razie wszystko co udało mi się przypomnieć. Jakby co to jeszcze dopisze.
ps. też jestem z KRK. jeżeli by Wam nie przeszkadzało to też "podpiąłbym się" do spotkania. Chciałbym obadać czy ten LCD to była wada egzemplarza czy wszystkie tak mają.

JAP
04-03-2009, 13:20
Focę w różnych warunkach - mniej więcej 50/50 we wnętrzach i na zewnątrz - fotografia różna - od krajobrazów, macro, portretów po takie różne ciężko to sprecyzować - na pewno nie focę sportu więc tu trochę mniej mi się przyda jego kosmiczna szybkość ale na to nie ma co narzekać skoro jest

no to jednak odradzam, po pierwsze mibartek, nie mogę się zgodzić z Twoim zdaniem:

wydaje mi się że D2H szumi mniej od d200/d80
tzn. zgadzam się, że Ci się wydaje, oczywiście nie zgadzam się , że faktycznie szumi mniej, :)

Natomiast Mariusz888 jeżeli szybkość af nie jest bardzo istotna i ilość fps to po co Ci ten d2h?
AWB często się mylący (chociaż i tak przy tej wadze plików preferuję nefy), szumi tak naprawdę od zaraz, chociaż faktycznie jakby przyjemniej.

Wg mnie ten d90 nie jest wcale takim głupim pomysłem, to już CMOS i z tego co słyszę jest ok. 4 fps jak na amatorski aparat to super wynik.
Co do tych z serii dxx to używka d200 jest sporo tańsza i bardziej uniwersalna (szczególnie do Twoich zastosowań),
do d300 to chyba nie trzeba przekonywać, oprócz obudowy i ergonomii we wszystkim jest lepszy od d2h, a niskim poziomem szumów po prostu miażdży.
Trochę jednak kosztuje, jeżeli nie masz ciśnienia na drugie body to poczekaj aż trochę te lawiracje kursów spadną, z czasem puszki się zestarzeją (czyt. stanieją),
teraz jest fatalny czas na kupowanie sprzętu.

Co do spotkania to ja jestem jak najbardziej za, w tym tyg. u mnie tylko niedziela wchodzi w rachubę,
poślę Wam PW.

Mariusz888
04-03-2009, 15:27
Szybkość AF zawsze się przydaje więc traktuję to raczej jako bonus a co do fps to to akurat faktycznie jest mi potrzebne raczej bardzo sporadycznie więc w żadnym stopniu nie jest to czynnik decydujący :) A D2H to rozumiem że odradzasz właśnie przez poziom szumów? ;)

Co do WB to ja też wolę NEFy więc tutaj WB zawsze można sobie potem trochę podkręcić na właściwy tor :) Wracając jeszcze na chwilę do szumów - znajomy ostatnio zrobił test bo już go "coś" zaczynało drażnić w D300... jako że On woli raczej niedoświetlone fotki niż idealnie na 0 to coś mu się nie podobały ciemne partie obrazu i co? D50 wypadło lepiej... oczywiście na fotkach idealnie naświetlonych lub w górę od tego poziomu D300 miażdży faktycznie :) ale na na niedoświetlonych fotkach jednak wychodzi trochę wada CMOS'a na rzecz CCD (to uwidacznia że nie ma idealnych rozwiązań ;) ) i faktycznie sam oglądałem te fotki i ma rację (w jasnych partiach kryształ :D )- jednak ogólnikowo wiadomo że D300 przebija D50 praktycznie pod każdym względem ;)

Ceny jakie są wiadomo (miałem brać końcem listopada/początkiem grudnia) a teraz przy obecnej cenie D300 było by D700 więc dramat :/ Strasznie i zabójczo to mi się z tą puszką nie spieszy ale nie ukrywam że już teraz było by ździebko wygodniej z dwoma ;) Wiadomo że można się wstrzymać tylko jak "wieść gminna niesie" ceny mogą jeszcze postać pół roku może rok a niedawno używane D300 można było wyrwać za ok 1k więcej niż teraz jest ten D2H ;)

doktor
04-03-2009, 16:52
Jestem posiadaczem D2h, i uważam, że ta puszka jest warta swoich pieniędzy. Af jest lepszy, pewniejszy niż w d300, a przede wszystkim szybszy. Jeśli używasz szkieł na śrubokręt, to d2h jest pod tym względem wyjątkowy. Jeśli chodzi o ergonomię i tego typu rzeczy, to jest po prostu pucha Dx, i w budowie i obsłudze to widać. Co do obrazowania, to chyba co komu najbardziej potrzebne, a 4mpx z d2h to wcale nie jest tak mało. Myślę, że nie ma co dywagować na temat potencjalnych odbitek formatu A3, czy są wykonalne :-), bo zrobi się oddzielny wątek.

B*MEN
04-03-2009, 17:00
Tak sie sklada, ze mialem mozliwosc pstrykania troche D2h i powiem, ze pucha bardzo profi ale tylko pucha.
Aparat premiere mial w 2003r i dziwi mnie, ze jeszcze mozna dostac nowa sztuke.
Co do mrugania LCD to sam na to zwrocilem uwage, gdyz w egemplarzu mojego kolegi rowniez ma to miejsce. Mozliwe, ze ten typ tak ma :/
Co do szumow to sa nieznacznie mniejsze niz w D80.
AF szybki i celny ale szkla jakie ma moj znajomy byly kalibrowane wlasnie pod to body. Aparat pomimo wieku i dosc ostrej eksploatacji (migawka przekroczyla juz ponad 170.000) spisuje sie nadal swietnie.

Osobiscie gdybym mial wybierac to napewno wybralbym używane D300 ale to moje zdanie :)

Pozdr.

Czornyj
04-03-2009, 17:04
LCD w D2H mruga, jak przełączy się w menu wyświetlanie na PAL - trzeba po prostu przestawić na NTSC i nie ma problemu

B*MEN
04-03-2009, 17:29
Zastanawia mnie jeszcze, czy jest cos takiego jak 3-letnia gwarancja europejska?
Nagroda z dolaczonym dowodem zakupu tez troche mnie dziwi...

...ale ja zawsze bylem bardzo podejrzliwy :)

Mariusz888
04-03-2009, 18:45
No właśnie parę godzin temu wysłałem kolejnego email'a temu sprzedającemu jak to jest z tą gwarancją i na razie cisza - właśnie dla mnie największy szok w tym wszystkim to to że ktoś gdzieś kupić D2H nowe... ja widzę to tylko tak jak napisałem powyżej czyli:

może to była jakaś wystawowa sztuka której już nikt nie chciał więc zrobili z niej nagrodę konkursową i data sprzedaży wzięła się z normalnego wydania aparatu ze stanu magazynu sklepu...?
I do nagrody dorzucili paragon żeby było jak zrealizować gwarancję ale nie wiem - trochę podejrzana sprawa - zapytałem czy sprawdzał przebieg np opandą - ciekawe co mi odpowie :) no i czy Nikon PL będzie honorował taką gwarancję? ;)

B*MEN
04-03-2009, 19:08
Mnie najbardziej ciekawi cena koncowa.
Szkoda, ze gostek nie zamiescil real foto body tylko real "papiekow" :)
Na gwarancji co prawda widnieje data ale rachunku zakupu nie widac... -a bez niego NIE MA gwarancji!

JAP
04-03-2009, 20:19
A D2H to rozumiem że odradzasz właśnie przez poziom szumów?

Między innymi, nie robiłem szczegółowych testów pod tym kątem, ale dla mnie szumi zdecydowanie bardziej niż d200 (a ponoć d80 minimalnie mniej niż d200 - nowszy soft).
Swoją drogą ciekawy jestem tych testów gdzie d50 wypada lepiej niż d300 (nawet w cieniach).

Co jeszcze; dla mnie kupowanie puszki tylko dla ergonomii mija się z celem (chyba, że lubujesz się w hard core'owych warunkach). No bo jeżeli szybkość i fps nie grają takiej roli to lepiej myśleć o obrazie.
Na koniec jeszcze raz parę pros & consów:
zaczynając od wad: wspomniane szumy, awb, mało wiarygodny lcd (nieporównywalny do tego z d200), no i na którymś miejscu jednak te 4 mpx - nawet jeżeli ilość mpx nie jest priorytetem to jednak jest to ograniczenie, w porównaniu do d200 brak historii operacji.
Pozytywów widzę więcej: czas reakcji (zauważalna różnica do d200), szybkość, fps, grip (szybko się przyzwyczaiłem do tego "zbyt płytkiego"), przycisk Lock, informacja w wizjerze o naładowaniu lampy, dla mnie otwieranie karty wygodniejsze w d2, aha, bardzo ważne: bateria czyli jej niesamowita żywotność.

Ja w każdym razie robię obydwoma, ostatnio częściej się zdarzało d200, ale przede mną parę sportowych wyzwań więc dedwahacz pokaże pazury..

Przy okazji żeby nie rozpoczynać nowego wątku pytanie: kilka osób doradzało mi okular powiększający, czy te 1,2 powiększenie faktycznie warte jest tych pieniędzy?

BugsBunny
04-03-2009, 20:23
Przy okazji żeby nie rozpoczynać nowego wątku pytanie: kilka osób doradzało mi okular powiększający, czy te 1,2 powiększenie faktycznie warte jest tych pieniędzy?
najlepiej idź z korpusem do sklepu, przykręć i sprawdź - ja zrezygnowałem, szkoda kasy
swoją drogą do D2H mam duży sentyment i za rozsądne pieniądze to bym sobie tą nówkę kupił, nawet i bez gwarancji... a jeszcze chętniej D2Hs

B*MEN
04-03-2009, 20:25
heh... napisalem do owego sprzedajacego pare "prostych" pytan ale jakos nie raczy odpisac, a do systemu Allegro widac, ze sie loguje :(

Mariusz888
04-03-2009, 20:33
B*MEN - dzięki za info - widać będę musiał poprosić o telefon i przedzwonić do niego jak to wygląda :) Co do ceny to fakt że może być wysoka bo w porównaniu do "linka z linka" ;) gdzie jest 1,7k za D2H tyle że z przebiegiem 51k to już jest cena tak no powiedzmy normalna - a co będzie wyżej od teraz to już raczej sporo - jak miałbym walczyć o niego za gdzieś 3,5k to wolę polować na D2X :)

JAP - no ergonomia jest wielką zaletą tych puszek (do tego stopnia polubiłem grip w swoim D80 że nie wyobrażam sobie teraz puszki bez niego - w ogóle jakaś taka mała się bez niego wydaje (mimo że mam małe dłonie raczej)) a tu mamy zintegrowany (trochę drażniący jest ten sposób łączenia puszka/grip dlatego myślę że w tym względzie bardzo by mi przypasował :)

Nie - nie foce na wojnie ani po szyję w błocie więc potrzebuję wytrzymałości ale niekoniecznie takiej żeby czołg po nim jeździł ;) Więc tutaj pełna racja dla Ciebie że obraz ważniejszy :) Z minusów brak historii też jakoś mi nie przeszkadza, lcd skoro da się zniwelować mruganie przełączając w inny tryb to też spoko, najbardziej boję się z wad szumów bo to one albo zjadają detal albo w ogóle mieszają w szykach ;) Co do D200 to za 2k spokojnie można kupić używany z gripem i rozsądnym przebiegiem więc jest to też mocna alternatywa :)

B*MEN
04-03-2009, 20:47
EDIT
B*MEN - jak Ci odpisze to może zamieść tutaj te pytania z odpowiedziami - zawsze to ułatwienie i nie trzeba 2x pytać o to samo
OK!
Poprosilem go rowniez o telefon kontaktowy, zobaczymy co odpisze...

Pozdr.

JAP
04-03-2009, 20:55
najlepiej idź z korpusem do sklepu, przykręć i sprawdź - ja zrezygnowałem, szkoda kasy
Właśnie, pytanie czy mi pozwolą go założyć?
Może któryś z krakusów wie czy taki foto-plus ze studenckiej byłby tak uprzejmy otworzy opakowanie?

B*MEN
04-03-2009, 22:36
Otrzymalem e-maila zwrotnego:

Witam,

Mam podbitą przez hiszpańskiego dystrybutora (Phonos3) gwarancję, jednak

nie otrzymałem paragonu, bo aparat był nagrodą w konkursie.
Niestety, nie wiem jak w takich przypadkach zachowuje się polski
przedstawiciel firmy.
Przebieg migawki to wg moich danych 0 (aparat jest nowy). Nie wykonałem
nim ani jednego zdjęcia.
Jeśli chodzi o cenę, to na razie czekam na rozwój licytacji (bardzo dużo

zainteresowanych osób). Jestem w stanie sprzedać aparat od ręki za 3 500

zł, jeśli się znajdzie ktoś zdecydowany. Jak nie, to ostateczną ceną
jest wylicytowana kwota.

Pozdrawiam
Michał

...czyli tak jak myslalem sprzet bez gwarancji z niewiadomo jakim przebiegiem:)

Pozdr.

Mariusz888
04-03-2009, 22:48
Dostałem identyczną odpowiedź więc gwarancji nie ma... :/ sorry ale za 3500zł to ja wolę używanego D2X (bo da się czasem upolować nawet z niewielkim przebiegiem (nie mowa o tym wyjechanym z eoka na allegro bo widać że ten lekko nie miał ;) ) - a bez szukania to wolę dołożyć jeszcze 1000zł i mieć D300... z alternatyw to za 3500zł to można mieć D200 + MB-D200 + N AF 85/1.8 :D:D:D za te 2500zł to może i się opłaca ale więcej nie ma sensu chyba (no na pewno nie tyle ile gość chce) ;)

Mariusz888
05-03-2009, 18:23
No widziałem właśnie rano już ;) chyba to licytuje ktoś kto nie czyta naszego forum :D

foveon
05-03-2009, 18:38
Albo ktoś czyta i sztucznie podbija.

Mariusz888
05-03-2009, 20:18
Wątpię - jak dla mnie to ta aukcja jest już po za moim zainteresowaniem za te 2.5k o których tutaj rozmawialiśmy to był sens - za 3k no jeszcze umówmy się że jak ktoś potrzebuje dużo fps, za 3,5k nie ma już sensu absolutnie... bo za tyle można mieć wspomniane przeze mnie alternatywy - ja obstawiam że podbijają ludzie którzy nie zorientowali się jeszcze że nie mają tak naprawdę tam gwarancji (i przyjdzie zimny prysznic jak trzeba będzie wysłać do serwisu bo nie dosyć że to nie stricte PL gwarancja to jeszcze bez paragonu) a dwa że ludzie łapiący się na slogan "poprzednik D3" i nie rozważający nawet co one oferują ale że wygląda podobnie to biorą :D w końcu będą bardziej PRO :D

MYSZ
05-03-2009, 20:29
To akurat ja zalicytowałem owe 2500 a cena jaka jest obecnie wylicytowana to już raczej żart.
Potrzebowałem czegoś szybkiego ale nie za takie pieniadze.
Życzę szczęśliwemu nabywcy duzo radości z zakupu ;)

Mariusz888
05-03-2009, 21:20
Jeszcze nie śmiejmy się z ceny 3500zł bo jak widzę używane D300 za 5100 kilka godz przed końcem to już mi się na śmiech zbiera :D w końcu ten D2H jeszcze parę dni będzie stał bo wątpię że sprzedawca go zdejmie z aukcji mając perspektywę podbicia ceny ;)a wtedy jak się skończy za jakieś np 4500zł to będę się chyba ze 2-3 dni śmiał :lol:

JAP
05-03-2009, 23:33
Ci licytujący nie wiedzą chyba na co się decydują, dla mnie ta cena jest... nieuczciwa, tzn. mi by było głupio sprzedać za taką cenę bo przewidywałbym zawód nowego nabywcy.
Oni pewnie naczytali się przeglądów o D2h, które w większości wychwalały go pod niebiosa, ale zapomnieli popatrzeć kiedy były pisane!

Przy okazji: dzisiaj robiłem turniej koszykówki i d2h był wyraźnie wolniejszy od d200, coś się chyba zepsuło, tak jakby nie widział, że odległość od obiektu się zmieniła, działał z opóźnieniem, a sprawdzałem różne obiektywy na obydwu.
Miał ktoś taką awarię af w jakimkolwiek aparacie?

Boję się, że w serwisie powiedzą, że af działa (bo działa), ale on przedtem nie tylko działał, ale zapier***.
Wie ktoś co się mogło stać?

B*MEN
06-03-2009, 16:04
Dziwie sie tez sprzedawcy, ze nie napisze konkretnie, ze to o body nie ma gwarancji! :)

fotograf62
06-03-2009, 17:31
A ja znalazłem w e-oko.pl dwa nikony: jeden to d2x za 3700 a drugi to d2xs za 5600 może ktoś szuka takiego sprzętu to tam w komisie jest. Pozdrawiam.

velaskez
06-03-2009, 18:49
Jeszcze nie śmiejmy się z ceny 3500zł bo jak widzę używane D300 za 5100 kilka godz przed końcem to już mi się na śmiech zbiera :D

Ja bym się nie śmiał. Aktualnie na giełdzie forumowej jest D300 za 5400zł. Co prawda tylko 140 klatek pstryknięte, ale też używka. Jeżeli myśleliśmy, że kryzys dosięgnie tylko korporacje to nie. On dosięga przedewszystkim ludzi, a jak ludzi to i rynek wtórny.

Mariusz888
06-03-2009, 19:10
No nie wiem - teraz przeglądam ich stronę i nijak nie widzę tych D2X - wiem tylko że jednego ale dosyć zjechanego D2X mają na allegro ;)

MYSZ
06-03-2009, 21:06
W komisie jest za 3700 a ten sam w Allegro za 3900, pewnie koszty wystawienia ;)
Reasumując, duży popyt na drogie uzywane D :)

tol2di
06-03-2009, 21:25
niestety d z jedną cyferką przyciąga czasami dla samej chęci bycia profi

tol2di
06-03-2009, 21:43
aleście gościa spłoszyli ciekawe czy wogule miał ta puszke

B*MEN
06-03-2009, 21:47
Watpie :)
Ja bynajmniej nic mu nie pisalem o tej dyskusji na forum... Byc moze sam ja znalazl :)

Od Allegro napewno otrzyma ostrzezenie a jesli to bedzie jego 3 warn to zawiesza mu konto.

No i dobrze :)

tol2di
06-03-2009, 21:52
zresztą lepiej że znikną niż ktoś miałby kasę stracić a tak kupi jakąś inna puszkę

B*MEN
06-03-2009, 21:59
Oby sie nie odrodzil jak feniks z popiolow :)

A tak swoja droga to cos kojarze ten nick na Allegro i gostek chyba sprzedawal juz jakies aparaty w "b.dobrym" stanie...

raider
06-03-2009, 22:01
Jeśli chodzi o ISO z D2H to z tego co gdzieś wyczytałem w D2Hs poprawili tylko JPG i generalnie sam RAW z D2H i D2Hs się nie różni (pomijając inne zmiany jak np. LCD z D200) Używam D2Hs i nie jest źle z ISO. Są szumy ale mają raczej przyjemną charakterystykę, ważne jest dobre naświetlenie (mały zakres tonalny). Z ciekawostek jest tu test D2Hs-a w którym autor na końcu wspomina że pod względem charakterystyki ISO z tego aparatu jest lepsze od Canona 1DsII, Canona 5D i Fuji S3Pro: http://www.imagepower.de/IMAGES/imgEQUIPMENT/D2Hs.htm# Ze swojej strony dodam, że szybkość bajka - chodzi nie tylko o 8 klatek na sekundę, ale jest to aż 60 klatek w jednej serii no i najszybszy czas reakcji od naciśnięcia przycisku do wyzwolenia migawki. Z obecnie produkowanych aparatów chyba tylko D3 ma tak samo szybki ten parametr. Niemniej jednak nieduży jak na obecne realia jest zakres tonalny no i wielkość obrazka, choć trzeba przyznać że D3 w trybie DX ma niewiele więcej bo chyba 5 MP. Tak więc D3 jest takim D2H z dodaną pełną klatką oprócz 5MP na DX i generację lepszym obrazowaniem.

Mariusz888
06-03-2009, 22:04
Faktycznie ciekawe z tą aukcją - przecież mógł dopisać że finalizacja po powrocie... ;) No bardzo ciekawe to jest ogólnie... ;)

JAP
06-03-2009, 22:18
Jeśli chodzi o ISO z D2H to z tego co gdzieś wyczytałem w D2Hs poprawili tylko JPG i generalnie sam RAW z D2H i D2Hs się nie różni (pomijając inne zmiany jak np. LCD z D200)

No właśnie, te jpgi, przez to musiałem się nauczyć (tzn. ciągle się uczę) bawić z nefami, lcd też brakuje wiarygodniejszego.
W takim razie różnica niestety (dla mnie) jest. Chociaż nie wiem czy te niuanse tłumaczą taką różnicę w przytaczanych wyżej cenach.

mibartek
09-03-2009, 20:30
http://www.flickr.com/photos/tags/d2h/interesting/
dla tych co uważają że D2H nie da się zrobić dobrego zdjęcia ;-)

JAP
09-03-2009, 22:46
http://www.flickr.com/photos/tags/d2h/interesting/
dla tych co uważają że D2H nie da się zrobić dobrego zdjęcia

"Co kończy dowód" - jak mawiał mój nauczyciel od matematyki..
mibartek dzięki za tego linka, nie wiem jak mogłem wcześniej na niego nie trafić; swego czasu sporo szperałem w sieci na temat d2h..
Ale sprawiedliwie trzeba powiedzieć, że w trudniejszych warunkach nasz bohater może odstawać od dzisiejszych standardów (patrz zdjęcia gimnastyczek z powyższej galerii, chociaż kto wie ile tam światła było?)

Mariusz888
09-03-2009, 22:52
Ja podsumował bym tą puszkę - "stary ale jary" :lol: jak widać mimo wieku daje radę :) zresztą jak to seria Dx ;)

BugsBunny
09-03-2009, 22:54
tu jest też dość dobry opis obrazowania D2H
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-6447-6490

mibartek
10-03-2009, 01:04
"mibartek dzięki za tego linka, nie wiem jak mogłem wcześniej na niego nie trafić; swego czasu sporo szperałem w sieci na temat d2h..

bo tego linka nie da się znaleźć w googlach np. Trzeba sobie samemu kliknąć na taga na flickru pod fotką zrobioną D2H i potem zamiast "recent" dać "interesting" ;-) Sam to nie dawno odkryłem. Warto też przejrzeć tagi z obiektywami.

Bielik
10-03-2009, 03:29
ja tam nie narzekam na odbitki 20x30 z D1, pod warunkiem, że bez jakiegoś znaczącego cropowania. to co dopiero D2h...

--Arkadia--
10-03-2009, 09:53
http://www.allegro.pl/item578585365_nikon_d2h_dodatkowa_bateria_wroclaw. html

Mariusz888
10-03-2009, 11:30
No cena może niezła tylko:
a) nie widać w jakim stanie jest ta puszka
b) wie ktoś ile wytrzymywała migawka w D2H? Podejrzewam że te 30k to jeszcze ma spory zapas pewnie do 100k albo więcej?
c) ostatnio te 2,5k za nówkę było bardziej kuszące heheh (joke :P )

--Arkadia--
10-03-2009, 16:26
już ktoś go zgarnął - czy to był ktoś z forum ?

Mariusz888
10-03-2009, 16:30
Nie wiem ale też zauważyłem że poszedł :)

--Arkadia--
10-03-2009, 16:55
to było szybkie - nie spodziewałem się,że teraz jest to towar tak chodliwy

Mariusz888
10-03-2009, 17:06
Ale wiesz - jeszcze trzeba wziąć pod uwagę że dla kogoś to może być magia puszki jednocyfrowej, lepszy wygląd/szpan itd :mrgreen: a tak na poważnie to wszystko drożeje to i używane w miarę tanie puszki schodzą - ja nie wiem czy nie wolał bym za tę kasę D200 ale D2H to nadal fajne body jest :) pod warunkiem że nie kupuje się go dla pierwszego powodu (a niestety często tak jest ;) )

--Arkadia--
10-03-2009, 17:23
fakt - wyglad, robi wrażenie ,masywna konstrukcja, myślę, że nawet na obecne czasy to dobra "zabawka" jednak podobnie jak Mariusz888 wolałbym zdecydowanie d200 w tej cenie...

JAP
10-03-2009, 18:03
Dla zainteresowanych sprzętem może zrobi wrażenie (chociaż chyba już coraz mniejsze), ale dla zdecydowanej większości ludu d200 z gripem wygląda bardziej pro - bo jest większe, a na pasku też już pisze coś więcej niż tylko nikon..

mibartek
10-03-2009, 20:24
ale dla zdecydowanej większości ludu d200 z gripem wygląda bardziej pro

chyba jednak mimo wszystko to body D2 jest bardziej pro, jeżeli mówimy o samym wyglądzie. nawet dla laika wydaje mi się.

JAP
11-03-2009, 00:13
nie upieram się, trzeba by zapytać laika... więc nie na tym forum :)

Czornyj
11-03-2009, 00:25
Spokojna głowa - nie wiem jak zgripione D200, ale D2H/X niezdrową sensację budzi niezawodnie. Ja sobie dałem spokój i dokupiłem G10, bo wszyscy się gapią, komentują i wciskają swoje aparaty z prośbą o zrobienie zdjęcia.

JAP
11-03-2009, 01:45
Zależy jeszcze jakie szkło mamy zapięte,

Ja nieraz mając 50 przy moim zgripionym d200 (fajne wyrażenie, kupuję..) lub do d2 odnosiłem wrażenie, że ludzie postrzegają taki sprzęt jako stary. Natomiast z tele to już nawet d40 zauważą.
Kiedyś wywołałem aferę d200 z 18-200 bo miał wysunięty ryjek i słyszałem: "ale lufa!" (no chyba, że to dotyczyło kogoś kto koło mnie stał...)

Mariusz888
11-03-2009, 10:55
Hehe z tym obiektywem to też prawda - nie wiem skąd się wziął pogląd że im większy/dłuższy obiektyw tym lepszy sprzęt :lol: może to jakiś kompleks? - bo nie wiem co innego :lol: może producenci powinni podłapać temat i robić szerokokątne szkła w obudowie 600/4 :mrgreen: BTW nie ważne czy trzyma się puszkę nawet do góry nogami czy obiektywem "do siebie" - jak masz dużą puszkę, z dużym szkłem i najlepiej dłuuugą profilowaną do tego osłoną p. słoneczną to już jesteśmy PRO :lol:

Wątek poszedł w ciekawą stronę :mrgreen: od spojrzenia na D2H w świetle obecnej techniki do "co zabrać na podryw" :lol:

Jacek Wrzesińsk
11-03-2009, 19:43
Zależy jeszcze jakie szkło mamy zapięte,

Ja nieraz mając 50 przy moim zgripionym d200 (fajne wyrażenie, kupuję..) lub do d2 odnosiłem wrażenie, że ludzie postrzegają taki sprzęt jako stary. Natomiast z tele to już nawet d40 zauważą.
Kiedyś wywołałem aferę d200 z 18-200 bo miał wysunięty ryjek i słyszałem: "ale lufa!" (no chyba, że to dotyczyło kogoś kto koło mnie stał...) Nezła lufa to 70-300VR z założonym tulipanem na najdłuższej ogniskowej:mrgreen::mrgreen:

JAP
11-03-2009, 23:53
Napisał JAP Zobacz post

napisał BugsBunny:

Poszedłem, przykręciłem i o ile po rozkręcaniu i wkręcaniu nie czułem dużej różnicy (zbyt długo to trwało) to przykładając i odkładając okular od razu się skusiłem.

igsux3
12-03-2009, 00:07
http://allegro.pl/item580397363_nikon_d2h_komplet_w_ladnym_stanie.ht ml

no i poszedl za dobra kase, korcilo mnie, zeby nacisnac 'kup teraz', ale ktos byl bardziej zdecydowany i mnie uprzedzil :oops:

Mariusz888
12-03-2009, 00:11
Ja go miałem brać już dawno ;) śledzę allegro tak często że raczej nic mi nie ucieknie jak chcę hehe ale ogólnie odpuściłem bo wydaje mi się że był mocno wyjechany - BO po pierwsze user pisze że był jako druga lub trzecia puszka - to znaczy że body już ma sporo latek + drugi właściciel - to jest pikuś ALE karta "której trzeba pomagać" jest wynikiem niezliczonych jej wyjmowań z aparatu do czytnika np - to samo wg mnie ze spustem migawki - lepiej dozbierać parę groszy i kupić D200 lub nawet D80 :)

BTW teraz pytanie za 100pkt - porównywał ktoś D2H i D60 pod względem obrazowania ? :D Tak pytam bo D60 to najnowsze dzieło z najtańszej półki :)

JAP
12-03-2009, 01:08
Ja myślę, że za tą cenę było warto zaryzykować i nie zdziwiłbym się gdyby nabywca go wkrótce wystawił znowu...

pioter m
16-03-2009, 02:30
Nowka sztuka - dzis widzialem. Gdzie? Belfast, Jessops. Cena? Chora. Prawie 1000 szterlingow. Sam nie moglem sie nadziwic, ale na dzis bym go nie kupil. Podejrzewam, ze do piet nie dorasta canonowi 5d, czy nikonowi d700, jesli chodzi o fotki. Oczywiscie wiem, ze jest pancerny i takie tam.

JAP
16-03-2009, 12:26
cena dla kolekcjonerów :-D

Mariusz888
16-03-2009, 13:01
pioter m - chciałbym tylko zauważyć że D2H to body które wyszło w 2003r a D700 "trochę" później ;) w końcu kilka lat w różnicy musi się odbić na postępie :)

pioter m
16-03-2009, 13:42
pioter m - chciałbym tylko zauważyć że D2H to body które wyszło w 2003r a D700 "trochę" później ;) w końcu kilka lat w różnicy musi się odbić na postępie :)
Rzecz oczywista, jednak cena jest nieadekwatna do mozliwosc nawet, jesli to nowka sztuka.

Mariusz888
16-03-2009, 14:14
Nie no ja doskonale rozumiem :) co racja to racja :)

MYSZ
18-03-2009, 01:40
http://allegro.pl/item580397363_nikon_d2h_komplet_w_ladnym_stanie.ht ml

no i poszedl za dobra kase, korcilo mnie, zeby nacisnac 'kup teraz', ale ktos byl bardziej zdecydowany i mnie uprzedzil :oops:

Cena może i była dobra, kupujący własnie go sprzedaje na Allegro ;)

MYSZ
18-03-2009, 01:41
już ktoś go zgarnął - czy to był ktoś z forum ?

Taaak, ja go kupiłem ;)

JAP
18-03-2009, 09:51
Taaak, ja go kupiłem

Ale kupujący jest z Warszawki, a Ty z Gdańska?
Jeżeli to Ty to chyba przeniosą wątek do giełdy.. Notabene, jak znajdą się kupcy na takie ceny to chyba sprzedam swojego, który jest w dużo lepszym stanie z mniejszym przebiegiem... (ale na razie nie sprzedaję, żeby nie było, że się ogłaszam..)

Mariusz888
18-03-2009, 12:06
Ale kupił go ten sam koleś który był w "Uwaga na sprzedającego z D70" ;) też było niby 4k przebiegu potem jakoś 80 czy coś koło tego (nie uczę się wątków na pamięć więc nie pamiętam dokładnie) ale było to w Cafe czy "gdzie kupić" - można samemu poszukać :)

o znalazłem :)

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=90464

:D

MYSZ
18-03-2009, 17:44
Ale kupujący jest z Warszawki, a Ty z Gdańska?
Jeżeli to Ty to chyba przeniosą wątek do giełdy.. Notabene, jak znajdą się kupcy na takie ceny to chyba sprzedam swojego, który jest w dużo lepszym stanie z mniejszym przebiegiem... (ale na razie nie sprzedaję, żeby nie było, że się ogłaszam..)

Mój kupiłem z Wrocławia, ten o którym pisałem kupił go za 1200 i sprzedaje za 2800 :D

BugsBunny
18-03-2009, 17:46
niezłą przebitkę zrobił - z 1200zł na 2799
i rozbraja mnie tekst o usterkach - " Nie były dla mnie uciążliwe i po krótkim czasie przestałem wogle na nie zwracać uwagę " Po tygodniu, znaczy się :mrgreen:

venice
18-03-2009, 18:57
Ten gość ma ogólnie "genialne" opisy swoich przedmiotów. Przykład typowego jarmarcznego charakteru i tzw. "drobno-ciułaństwa".

Mariusz888
18-03-2009, 19:23
Od takich ludzi to nie kupuję dla zasady nawet jak by dał tylko 100zł drożej... ;) koleś wali ściemę prosto w oczy - nie ma to jak krętactwo :lol:

JAP
19-03-2009, 00:36
niezłą przebitkę zrobił - z 1200zł na 2799

Trochę go poniosło, założę się, że nie pójdzie mu za tyle - chyba, że nastawia się na ludzi, którzy będą o niego pytać, a on "łaskawie" spuści cenę do np. 2000.

Mz powinien dać cenę 1600 to ktoś by się skusił, a on by i tak zarobił.
No chyba, że żyje tylko z allegro, to przeglądając ilość i jakość jego aukcji musi tak śrubować ceny.
I tak nie wierzę, że sprzeda za tyle..

JAP
23-03-2009, 02:08
A nie mówiłem? (tzn. pisałem..)
http://allegro.pl/item586083008_profesjonalny_nikon_d2h_prawdziwa_be stia.html

Mariusz888
23-03-2009, 09:19
Hehe dobre :lol:

Dodam, że amatorski spacerozoom po założeniu do tego aparatu dostał takiego kopa, że radził sobie całkiem nieźle
:lol: Po za tym nie wiem czy ta mewa to w ogóle ostrość widziała :lol:

Hipolit_S
27-03-2009, 11:58
Czy ktoś wie co jest uszkodzone w tym aparacie? Czy za jakiś uszkodzenie nie pojdzie dalej... Mam mozliwosc kupic za rozsądne pieniążki D2X z takim uszkodzeniem.
H_S

foveon
27-03-2009, 12:21
Takie uszkodzenie może sugerować wymianę migawki lub czegoś wspólnego z nią już nie pamiętam, ale to było poruszane na forum.

mibartek
27-03-2009, 15:50
o ten err chodzi, tak?
w D2H to podobno częste i nie oznacza nic konkretnego.
kkiedyś dostałem taka wiadomość jak z D2H który miałem zgłaszałem taki problem :

Właśnie czytam o problemie z "Err" i wychodzi na to, że jest to bardzo
częsty "problem" z D2H. nie chodzi tu o umierającą migawkę. Wg. portalu
nikonians.org jest to taki "urok" D2H. Można to naprawić, ale można
też z tym żyć bez obaw. Po wystąpieniu "Err" można dalej robić zdjęcia
wciskając po raz kolejny wyzwalacz migawki.

http://www.nikonians.org/forums/dcboard.php?az=set_linear_mode&forum=147&page=&topic_id=55589&prev_page=show_topic

"And so far I can not see any connection between the "Err issue" and
complete shutter failiure. Most people are living happily with their
"Err's""
http://www.nikonians.org/forums/dcboard.php?az=set_linear_mode&forum=147&page=&topic_id=39965&prev_page=show_topic

dla mnie to była wada i osobiście nie kupiłbym chyba takiego aparatu

Laku
27-03-2009, 17:07
Hehe z tym obiektywem to też prawda - nie wiem skąd się wziął pogląd że im większy/dłuższy obiektyw tym lepszy sprzęt :lol: może to jakiś kompleks? - bo nie wiem co innego :lol:
:-D Pewnie stąd że 90 procent ludków nie zdaje sobie sprawy że te obiektywy są wymienialne :)
Tok rozumowania wygląda mniej więcej tak-> Jak duża lufa to pewnie super foty robi = musi byc wypasiony ten aparat :)

Mariusz888
27-03-2009, 17:21
Tok rozumowania wygląda mniej więcej tak-> Jak duża lufa to pewnie super foty robi = musi byc wypasiony ten aparat :)
I fotograf też... ;) btw kiedyś znajomy opowiadał mi bardzo ciekawą historyjkę jak to focił na pewnej imprezie gdzie jak wkroczył z 2x D300 to wszystkie laski jego i mało go tam nie pożarły... musiał się bronić :p co zrobiło na nich wrażenie ? duża puszka i duży wyświetlacz - widać tak teraz mierzy się jakość fotografii... :D aż chciało by się rzecz "mierz fotki na rozmiary" :lol:

Btw ten D2H z Bielska znów jest na allegro - mowa o tej puszcze która "ma gwarancję ale jej nie ma " ;)

Mariusz888
06-04-2009, 17:16
Strach się bać :mrgreen: ktoś kupił tego D2H z Bielska "który ma gwarancję ale jej nie ma" zaaa..... 3950zł :lol:

http://www.allegro.pl/item595157253_nikon_d2h_nowy_gwarancja_profesjonal ny.html

elanek
06-04-2009, 20:06
Strach się bać :mrgreen: ktoś kupił tego D2H z Bielska "który ma gwarancję ale jej nie ma" zaaa..... 3950zł :lol:

http://www.allegro.pl/item595157253_nikon_d2h_nowy_gwarancja_profesjonal ny.html

Kupił nówkę sztukę pancernika, czego się bać?

JAP
06-04-2009, 23:28
napisał elanek:

Kupił nówkę sztukę pancernika, czego się bać?

Bać to może nie, ale bardzo dziwna decyzja kupującego. Daleko szukać; ostatnio na forumowej giełdzie był d300 za chyba 3,5 tys. Aha, chyba był sprzedawany z gripem za coś ponad 4, nie pamiętam dokładnie.
Tak czy siak jego sprawa, może kolekcjoner?

elanek
07-04-2009, 09:31
napisał elanek:

Bać to może nie, ale bardzo dziwna decyzja kupującego. Daleko szukać; ostatnio na forumowej giełdzie był d300 za chyba 3,5 tys. Aha, chyba był sprzedawany z gripem za coś ponad 4, nie pamiętam dokładnie.
Tak czy siak jego sprawa, może kolekcjoner?

Ale nowy d300 już ponad 6000 kosztuje.
Sam bym kupił tego D2h, ale środków nie miałem.