Zobacz pełną wersję : Zasilanie do D1
thomas511
03-03-2009, 20:13
Witam!
Mam taki problem: wyciągnąlem poczciwego D1 z szafy i nie mam do niego ani zasilacza, ani ładowarki. Na allegro jeśli już coś sie znajdzie to cenowo nie jest do przyjęcia. Może ktoś ma jakiś pomysł jak go naładować, albo może ktoś chce sie pozbyć ładowarki.
dziękuje i pozdrawiam
Tomek
Miałem dokładnie ten sam problem tyle że kupiłem D1 bez ładowarki ale za to z kabelkiem do akumulatora. Miałem ładowarkę do akumulatora BP511 (twu to do canona) i tam przylutowałem ten kabelek. Wszystko działało ok do momentu jak zasilacz się nie zwęglił (takie chińskie g..) Nie dawno kupiłem oryginalną ładowarkę nikona za 60 zł więc problem z głowy. Moim zdaniem kup ładowarkę do BP511 (ma te same napięcie co aku D1) kosztuje ok 20zł wyprowadź kabelki i zlokalizuj miernikiem które piny to + i - w aku i podłącz kabelkami na wcisk. Jak zapali się zielone to naładowane :)
O i jeszcze znalazłem ci opis pinów w akumulatorze:
http://www.planetnikon.com/forums/index.php?showtopic=6429
iron idem
16-05-2009, 09:52
ja rozebralem stara baterje od d1 i podlaczylem na kabelki akumulator od takiego portable dvd ,ktory zepsula wczesniej moja corka ale bateria sie przydala i d1 chodzil bez problemu .baterie przyczepilem na rzepy pod spod .warzne`zeby voltarz byl podobny i wszystko bedzie ok