Zobacz pełną wersję : Początkujący.
Witam wszystkich!
Od razu napiszę, że jestem nowy na forum, więc proszę o łaskę. :)
Chciałem się poradzić.
Więc zaczynam zabawę w ciemni. I chciałbym kupić sobie jakiś w miarę dobry i tani aparat, którym mógłbym się wiele nauczyć.
A z tego co mi się wydaje, to najlepiej się uczyć na pełnym manualu, bo wtedy najwięcej się uczymy.
Proszę poradzić jaki model i jaki obiektyw. Mam jakąś nieuzasadnioną sympatię do Nikonów, dlatego tu się zarejestrowałem.
Przepraszam, że tak mało konkretne pytanie, ale nie wiedziałem jak inaczej zapytać.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Maciejj, witaj na forum :)
jesli szukasz aparatu, to kup sobie f 801 s .
jedna z leprzych konstrukcji nikona
współpracuje z obiektywami "bez D" więc masz do wyboru całe morze szkieł
kupisz za 300-400 zł to naprawde niewiele jak za taki sprzęt
pozdrawiam
A można prosić o jakieś konkretne wiadomości o tym aparacie...
Czekam na inne propozycję.
Dziękuję wilus.
wilus a czemu nie moze kupic D50..............???? i tez się uczyć ........
Przecież Nikon D50 kosztuje majątek!
A ja chcę tani i dobry aparat analogowy. Chcę się na nim jak najwięcej nauczyć.
ucz sie ucz na anaklogu. tylko nie pstrykaj za duzo, bo cie filmy i wołanie zjedza :mrgreen: uwzgledniajac ze body d50 mozna nabyc w okolicach 1500 zl moze warto to przemyslec. policz filmy, wolanie (jak robisz sam to odczynniki, wolacze, papier, etc.) skany etc. moze warto przekalkulowac? jak chcesz sie uczyc, to IMO powinienes robic mnostwo zdjec i duzo eksperymentowac. a to w fotografii analogowej pociagnie cie mocno po kieszeni...
Po pierwsze, chodzi o to, że chcę się zapisać na kółko fotograficczne i tam się czegoś nauczyć. A tam trzeba mieć analoga, bo zabawa też jest w ciemni.
Po drugie, słyszałem, że na analogu szybciej się uczy, bo trzeba robić ostrożniej zdjęcia.
Po trzecie, nie będę miał na raz tyle pieniędzy, żeby kupić sobie Nikona D50 z dobrym obiektywem, bo na początek kupiłbym lustrzankę analogową, a potem dopiero zabawa w ciemni pochłaniałaby pieniądze.
[ Dodano: Wto 22 Sie, 2006 ]
Widzę, że chyba nikt mi nie pomoże...
Witam.
Zdaje się, że najprostszymi i jednocześnie najtańszymi (ok. 200 zł) jest EM i FG. Obydwa działają z preselekcją przysłony.
A najlepiej poczytaj w dziale aparatów tradycyjnych. Niedawno było kilka wątków na podobne tematy.Polecam też tą stronę: http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/index.htm
Pozdrawiam
Maciejj, zaczynałem tak jak TY ... zapisałem sie na kółko. Kupiłem pierwszego nikona f801 , strasznie był obdziadziały i drogi
osobiście jestem za nauką w systemie analogowym i to w manualu tzw. stara szkoła.
Nowa szkoła to program lub auto i jazda. NIE POLECAM
powód:
-nauczysz sie prawidłowej kompozycji (w cyfrze stwierdzisz "po co kadrować w kompie sie wytnie...")
-będziesz dbał o prawidłowe parametry ekspozycji (bo klatka filmu jest droga)
pozdrawiam i przepraszam że bazgrze chaotycznie i mało zrozumiale (-:
NIKON F-801s (body).
Opis techniczny:
Typ aparatu: lustrzanka jednoobiektywowa z wewnętrznym silniczkiem do automatycznej ostrości;
Format: 24x36mm;
Mocowanie obiektywu: bagnet nikon;
Ustawienie ostrości:;
- Automatyczne (S);
- Ciągłe Automatyczne (C);
- Ręczne (M);
Pomiar światła:;
- Matrycowy;
- Centralny;
- Punktowy;
Czas expozycji: 30s - 1/8000s + B, synchronizacja z lampą błyskową 1/250s lub dłuższy, z lampkami SB Nikona synchronizacja na drugą lamelkę migawki;
Czułość filmów: odczytywana automatycznie (DX) lub ustawiana ręcznie (ISO 6 - 6400);
Automatyczne programy:;
- S: czas ustawiony jest ręcznie natomiast przysłona dobrana jest automatycznie;
- A: przysłona ustawiana jest ręcznie, czas dobierany jest automatycznie;
- M: zarówno czas jak i przysłona dobierane są ręcznie. W wizjerze wyświetlona jest podziałka określająca poprawność ekspozycji;
- P: ogólny, zarówno czas jak i przysłona ustawiane są automatycznie przez aparat;
- PH: jak wyżej, ale z preferencją krótkich czasów naświetlania;
- PD: jak wyżej, ale aparat sam odczytuje ogniskową obiektywu i dobiera optymalny czas naświetlania, aby zdjęcie nie było poruszone;
Szybkość przesuwu filmu:
- S: pojedyncze zdjęcie;
- L: wolne (2 klatki na sek.);
- H: szybkie (3.3 klatki/sek.);
Dodatkowe udogodnienia:;
- precyzyjny pomiar AF od -1EV do 19EV;
- możliwość kompensacji w zakresie (-5EV , + 5EV) co 1/3 EV;
- AF-L Pamięć odległości;
- możliwość wielokrotnej ekspozycji;
- współpraca z doskonałymi lampami Nikona serii SB;
Ciężar: 695g;
Zasilanie: 4 szt. baterii R6 (paluszki) lub akumulatorki AA;
Mam jeszcze pytania...
Co oznacza "s" przy Nikon F-801S?
I czy może ma ktoś sprzedać tanio, a dobrze Nikona F-801S, wraz z obiektywem (na którym mógłbym się wiele nauczyć.)
Maciejj,
"s" oznacza pomiat punktowy
wersja bez "s" miała tylko matrycowy i skoncentrowany
tu jest 801s w dobrym stanie
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=121006086
Hmm...
A do tego jaki obiektyw?
Maciejj,
obiektywów jest mnóstwo , poczytaj o nich napewno coś znajdziesz
szukaj zwykłego bez "D" najlepiej z AF
np. coś takiego
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=120981075
A czym się różni manualny obiektyw od autofokusa?
autofokus sam ustawia ostrosc w miejscu wskazanym, w recznym sposobie krecisz pierscieniem ostrosci, az do uzyskania jej w konkretnym opbszarze
To chyba lepiej do nauki kupić sobie manualny obiektyw?
nightelf
23-08-2006, 16:22
Żeby obiektyw z AF, ostrzył automatycznie, body także musi oferować taką możliwość.
Obiektyw MF jest przeważnie tańszy i do nauki bardzo dobry. AF po prostu da możliwość pracy w trybie AF z odpowiednimi body.
Powiem tak, wybierz ten obiektyw który jest dobry optycznie i ma potrzebną Tobie ogniskową.
A obiektyw z AF, ma też możliwość pracy w MF?
Nie każdy. Mój np. nie ma ale są obiektywy AF oferujące pracę w MF.
To będę musiał kupić obiektyw AF, który obsługuje też MF.
[ Dodano: Czw 24 Sie, 2006 ]
http://www.allegro.pl/item120540644_okazja_legendarna_lustrzanka_nikon_f _801s_gratisy.html
A co sądzicie o tej aukcji?
Mój całkiem prywatny punkt widzenia:
Kupowanie Nikona to inwestycja w duży i podatny na rozbudowę system - to wiemy wszyscy, pytanie brzmi rozbudowę w którą stronę ? W tej chwili manualne obiektywy wspierają tylko korpusy z najwyższych serii (oczywiście produkowanych) i D200 w ograniczony sposób - dla amatora z manualnymi obiektywami to oznacza albo praktyczną bezużyteczność optyki (mało przyjemny wariant) albo duże pieniądze na nowy korpus - a sprzęt trzeba będzie w końcu zmienić - nawet nikon nie jest wieczny :???: Więc logiczne jest kupienia obiektywu AF, kupowanie tak antycznego aparatu jak F801s jest uzasadnione tylko przy konieczności używania obiektywów manualnych, której nie doświadczamyw takiej opcji. Za podobne pieniądze można kupić F80 w bardzo dobrym stanie doskonale działający z obiektywami AF, świetną matrycą, paroma bajerami których w F801s nie ma standardowo (wielokrotna ekspozycja, autobracketing) a za to z wolniejszymi czsami (1/4000 i 1/125 synchronizacji z flashem kontra 1/8000 i 1/250 synchronizacji w F801s). Jedyna słabością jest tu (F80) brak pomiaru z manualnymi obiektywami co sprowadza się przy ofercie szkieł nikona i do nikona do braku pomiaru przy paru specjalistycznych zabawkach. W F80 mozna włączyć całkowity manual i się bawić/uczyć - to co masz możesz wyłączyć, tego czego nie masz nie włączysz :) Osobiście proponuję F80 i dobre nowoczesne szkła, których użyjesz z cyfrówką klasy konsumenckiej jak D50, D70(s) czy D80. Do zabawy manualem jakis mały, tani dodatkowy korpus - ale to już dalsze plany.
Ale to tylko mój prywatny punkt widzenia
Leon13th
30-09-2006, 23:01
Szczerze powiem,że F801s jest jak dla mnie bardzo dobrym aparatem,nic w nim nie brakuje,kupujesz sobie nikkora 50/1,8 E i robisz full manual i masz do tego pomiar światełka (jedynie nie pokazuje jaką masz ustawioną przysłone).Jest dość tani i ma bardzo jasny i spory wizje.Do tej pory nie żałuje że go kupiłem,a miałem do wyboru F801s/F3/F80.
Futrzak : a jakich bajerów nie ma w F801s ? Multi expozycja jest,owszem nie ma BKT bo po co mi on.BKT można mieć dokupująć ścianke tylnią MF-21,trzeba poszukać na giełdzie,powinna kosztować jakieś 400zł.
To be honest odradzam F80,taka plastikowa zabaweczka.
Leon13th
30-09-2006, 23:06
To będę musiał kupić obiektyw AF, który obsługuje też MF.
[ Dodano: Czw 24 Sie, 2006 ]
http://www.allegro.pl/item120540644_okazja_legendarna_lustrzanka_nikon_f _801s_gratisy.html
A co sądzicie o tej aukcji?
Aparat spoko ale te szkło 35-80 do wyrzucenia,beznadzieja,ten telezoom może jeszcze być.
Nie mówiłem że F801s jest zły, tym bardziej zaznaczyłem całkowity subiektywizm mojej opinii. F80 jest po prostu aparatem z trochę innej bajki - pomiar światła bez porównania z 801s autofokus też raczej trochę bardziej zaawansowany - jedyne do czego mozna się przyczepić to szybkość z dużymi obiektywami bez AF-I/AF-S ale jak założysz AF-S to proporcje się trochę zmieniaja. Dodatkowo F80 to kultura pracy z najwyższej półki (głóśność przede wszystkim), bezproblemowa praca z nikkorami G (tego raczej nie powiesz o F801(s) a trzeba mieć świadomość, że te obiektywy będą coraz częstrze w ofercie dla analoga - obecnie nikon nie produkuje już lustrzanki która nie współpracowałaby z serią G - i zwyczajnie prościej i taniej jest zbudować obiektyw mniej skomplikowany a pozbawienie pierścienia przysłon mechanikę troszkę upraszcza, doskonały pomiar błysku i generalnie aparat wykorzystujący wszystko co mogą dać ci współczesne nikkory. Co do plastikowości to znam bo mam i faktycznie czołg to to nie jest ale za to odwdzięcza się małą wagą i jest całkiem poręczny. Po prostu nie wiem czy warto się tak desperacko trzymać tej wstecznej kompatyblności, szczególnie biorąc pod uwagę ile trzeba wydać na cyfraka z całkowita współpracą z manualnymi obiektywami - dla amatora to raczej ciężki wydatek. Poza tym myślałem że F801s ma wielokrotną ekspozycję tylko ze stosowną ścianką, jak się pomyliłem to moja wina :oops:
Po raz kolejny też zaznaczam że to subiektywna opinia a nie mówienie że jakiś/czyjś aparat jest BE
s - to pomiar punktowy..
z tego co pamiętam
s - to pomiar punktowy..
z tego co pamiętam
ups już było.. sorry,:neutral: nie doczytałem
F80 w podobnej cenie jak F801s? To jakiś absurd. Kupiłem F801s za 260 zł. Nie wiem czy to najlepszy wybór w tej cenie, ale... Kupiłem ten aparat, bo uważam, że jest bardzo dobry, jak na taką cenę. A kiedyś i tak zmienię aparat i mam nadzieję, że będzie to F5 lub F100, bo F80 wcale mi się nie podoba.
A obiektyw mam zamiar kupić - Nikkor 50mm f/1.8 : Pierwszą, starą wersję, w idealnym stanie, bo czytałem, że te są najlepsze. Dostanę za ok 400 zł.
Nie wiem czy to dobre wybory, ale wiem, że są moje. Jestem początkujący, ale nikt nie może dokonywać za mnie wyborów, a ja mogę się tylko sugerować opiniami. Mam zamiar uczyć się, popełniać błędy i eksperymentować.
Pozdrawiam.
A można prosić o jakieś konkretne wiadomości o tym aparacie...
Czekam na inne propozycję.
Dziękuję wilus.
A znak zapytania to gdzie panie mądraliński?
A znak zapytania to gdzie panie mądraliński?
Bo to jest pokorna prośba, a nie zapytanie. ;)