PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] coraz bliżej wiosny

ventusg7
03-03-2009, 19:26
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img26.imageshack.us/img26/5269/dscf7869eg4.jpg)

AndrzeY
03-03-2009, 20:41
mi się podoba, wygląd jak obraz bardziej niż zdjęcie, ciekawe kolory.

pozdrawiam

morzon
03-03-2009, 20:52
Ładne, malarskie. Podoba mi się.

Fremen
03-03-2009, 20:59
Piękne kolory, ciepłe światło kontrastujące z oszronionymi gałęziami i przyjemny dla oka kadr - podoba mi się :) Tylko trochę szkoda, że po lewej wkradło się kilka gałęzi.

harb
03-03-2009, 21:08
Piękne kolory, ciepłe światło kontrastujące z oszronionymi gałęziami i przyjemny dla oka kadr - podoba mi się :) Tylko trochę szkoda, że po lewej wkradło się kilka gałęzi.

a mnie nie, balans bieli lezy - o czym swiadczą przebarwienia na dole fotki - droga piaskowa ma kolor traw z lewego dolnego rogu, - ładnie jest w koronach drzew :-D

Fremen
03-03-2009, 21:16
a mnie nie, balans bieli lezy - o czym swiadczą przebarwienia na dole fotki - droga piaskowa ma kolor traw z lewego dolnego rogu, - ładnie jest w koronach drzew :-D

Ale czy to na pewno kwestia WB? Bo w koronach biel wydaje się właśnie... prawie biała - biorąc poprawkę na, zakładam, zachodzące słońce :)

harb
03-03-2009, 21:33
trochę poprawiłem :-D

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img8.imageshack.us/img8/4756/anigiftgg.gif)

ekonet
03-03-2009, 21:39
Januszu, drogi Kolego - nie podoba Ci się, bo balans bieli leży? Czy dlatego, że nieładnie to wygląda?
Mam nadzieję, iż czujesz tę subtelną różnicę? ;)

Fremen
03-03-2009, 21:39
Ok Harb, wielkie dzięki za ten przykład :) Lepszej odpowiedzi dostać nie mogłem, WB leży... I mruga.

ventusg7
03-03-2009, 21:47
faktycznie cenna uwaga:)

harb
03-03-2009, 22:19
powiem tak mam nadzieję że autor własciwie to zrozumie - gdyby to zdjecie zrobił ktos o ugruntowanej pozycji i dorobku fotograficznym powiedziałbym tak jak to powiedział Ekonet "o, jaki fajny obrazek, jak ze starej szkoły krajobrazu rosyjskiego. Taki spatynowany i stonowany." wiedziłbym że to celowe zabiegi i kroki zaprawionego w bojach fotografa stworzyły to dzieło
ale poniewaz to zdjecie jest raczej dziełem przypadku, anizeli celowej obróbki - mam na myśli taki własnie efekt końcowy jaki tutaj widzimy nie chcę upewniac młodego autora tego zdjecia z duszą (moze się mylę i złe Cię oceniam ventusg7 bo może jesteś jednak zaawansowanym twórca w takim razie mogę od razu goraco Cię przeprosić - ja zakładam jednak że dopiero uczysz się fotografii) że idzie własciwa drogą - moze ten przykład wskaze iż z punktu widzenia technicznego fotka jest zrobiona niewłasciwie aczkolwiek może się naprawde podobać :-D

pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne Twoje zdjęcia :-D

ventusg7
03-03-2009, 22:36
fotografuję już jakiś czas lecz dopiero teraz postanowiłem, że dzięki forum podszkolę swój warsztat i takie komentarze jak twój bardzo mi pomagają:) co do obróbki to fotka nie była jej poddana nie umiem za bardzo podciągać fotek ale myślę że jeżeli czas na to pozwoli zagłębie temat. Póki co powrzucam w takiej formie jakiej mam jeśli możesz polecić coś z czym warto się zapoznać chętnie skorzystam Prv

pozdrawiam jutro coś dorzucę- i zgadzam się z twoją tezą, że dopiero się uczę

Seeker
03-03-2009, 23:33
Co by nie mowic, poprawiona wersja zupelnie inaczej funkcjonuje.

borregaard
04-03-2009, 00:03
Co by nie mowic, poprawiona wersja zupelnie inaczej funkcjonuje.
Tak....mruga....:mrgreen:

Jessus
04-03-2009, 10:26
:D Harb odwalił słabą animację i wszyscy się zachwycają.

Ja wybieram wersję malarską, zdjęcie od razu skojarzyło mi się z rosyjskimi obrazami.

A uwagi o WB oczywiście cenne.

harb
04-03-2009, 10:46
:D Harb odwalił słabą animację i wszyscy się zachwycają.

Ja wybieram wersję malarską, zdjęcie od razu skojarzyło mi się z rosyjskimi obrazami.

A uwagi o WB oczywiście cenne.

tak Jessus masz rację !!! upewnijmy autora wątku że ta fotka z FinePixa S5600 bez żadnej obróbki jest arcydziełem a nasze puszki odłóżmy do szafy

racz dokładnie przeczytać wątek - moja wersja jest tylko wskazówką na co powinno się zwrócić uwagę
fotka ma prawo się podobać o czym napisałem

pozdrawiam :-D

Jessus
04-03-2009, 15:54
Przepraszam Harb, dokładnie przeczytałem wątek i całkowicie się z tobą zgadzam, porostu zażartowałem.

Napisałem także, że "uwagi o WB oczywiście cenne", chodziło mi o uwagi Harba.

Aby nie wprowadzać autora w błąd oto moje zdanie.

Faktycznie bardziej podoba mi się wersja pierwsza. I jestem czasem za celowymi zmianami WB w celu uzyskania jakiegoś efektu.
Podejrzewam jednak, że w tym wypadku takie WB nie koniecznie było celowe. I zgadzam się z Harbem, że najpierw należy się nauczyć stosowania zasad aby potem móc je łamać w kreatywny sposób. Dotyczy to tak samo poprawnego WB, naświetlania oraz kompozycji.