Zobacz pełną wersję : Czekać czy kupować teraz
witajcie
jak w temacie,czekać na obniżkę cen/euro czy kupowac?
mam zamiar kupic D90,był po 3,5 tys teraz cena dochodzi do 4 tys z kitowym obiektywem,co doradzicie?
PiotrB_86
03-03-2009, 19:00
Ja to bym chyba poczekał jeśli na gwałt nie byłby mi potrzebny. Może zdarzy się jakaś promocja, trzeba obserwować ceny w sklepach ostatnio widziałem w vobisie za 3499. A co do ceny to i za 3,2tys można było kupić w MM bez watu.
Czekać ...a tymczasem codziennie potencjalne kadry życia uciekają - nie wiem czy warto. Nie masz pewności kiedy stanieje, nie masz nawet pewności czy stanieje, co więcej, nie masz nawet pewności czy czasem jeszcze nie zdrożeje :)
To trochę tak jak z czekaniem na "po świętach" (bo przed świętami ponoć drożej) i zobacz jak się to ostatnio skończyło ;)
Radze zdecydowanie czekać. Ceny tak poleciały w górę, że każdy zakup w chwili obecnej to akt desperacji. Dla przykładu ja zakupiłem D90 + 18-105VR w styczniu 2009 za 2,7 ( - VAT offkoz). Teraz jak patrze na ceny to uświadamiam sobie, że to był chyba jeden z moich najtrafniejszych zakupów.
LordRamzes
03-03-2009, 19:39
moim zdaniem warto poczekać ,tematów do fotografowania w obecnej chwili jest zapewne mniej niż w okresie letnim więc można poczekać pewien czas ;-) a za zaoszczędzone pieniądze kupić choćby 50'
zaczekaj do wiosny, teraz i tak wiele nie pofocisz w plenerze.
mishieck
03-03-2009, 20:29
a za zaoszczędzone pieniądze kupić choćby 50'
50tki też drożeją... W euro rtv dzisiaj podrożało z 444 na 595...
czekac czy kupowac? myślę że na to pytanie nikt nie zna prawidłowej odpowiedzi...co wybierzesz to...możesz żałowac ;)
Do lata ceny sprzetu napewno nie spadna....nawet jak euro pojdzie ostro w dol ( co jest jednak malo prawdopodobne )to potrzeba miesiecy zeby bylo widac odczuwalne spadki w sklepach.
kupować i używać. o.
dzięki byciu niecierpliwym nie doczekałem na "po świętach". i akurat było podwójnie warto ;oD
ziellonny
03-03-2009, 21:09
Radze zdecydowanie czekać. Ceny tak poleciały w górę, że każdy zakup w chwili obecnej to akt desperacji. Dla przykładu ja zakupiłem D90 + 18-105VR w styczniu 2009 za 2,7 ( - VAT offkoz). Teraz jak patrze na ceny to uświadamiam sobie, że to był chyba jeden z moich najtrafniejszych zakupów.
mi tez się tak udało ale radze kupuj teraz - trzeba żyć i cieszyć się życiem ;-)
mariobor
03-03-2009, 21:20
Jak dla mnie ważnym pytanie jest czy masz czym w ogóle robić zdjęcia? Bo jeśli ma to być na zasadzie przesiadki na lepszy sprzęt to bym poczekał. Jeśli nie to weź może też pod uwagę rynek wtórny tam ceny aż tak do góry nie podskoczyły i nie wiele też stracisz odsprzedając później. Jak dla mnie kupowanie teraz czegokolwiek na zasadzie "chcę sobie" a nie "muszę nie mam wyjścia" jest bez sensu. Rok 2009 zapowiada się jako próba sił kto silniejszy popyt czy podaż ;)
.... Jeśli nie to weź może też pod uwagę rynek wtórny tam ceny aż tak do góry nie podskoczyły i nie wiele też stracisz odsprzedając później. ...
Na rynku wtórnym D90-siątek bardzo mało jest, prawie że nie ma :(
mariobor
03-03-2009, 21:36
No ale miałem na myśli jakieś zastępcze modele D80, D200 na zasadzie przeczekania wiem że autor wątku wymarzył sobie D90 ale jak to się mówi gdy się nie ma co się lubi... dalej wiadomo :)
Nie będę doradzał, tylko opowiem jak było u mnie.
Otóż w listopadzie wyprzedałem wszystko co miałem z myślą o wejściu w FF. Czekałem na 5DII. Pojawił się. Zaczęły się też pojawiać różne babole tego aparatu, więc zacząłem się zastanawiać nad D700. Stwierdziłęm - poczekam chwilę, po nowym roku minie boom, będzie taniej. Wyłączyłęm się z tematu zakupół fotograficznych na krótką chwilę, po czym gdy wróciłem, to szaleństwem z mojej strony byłoby kupować sprzęt, który jeszcze chwilę temu można było kupić za niecałe 22 tysiące, a teraz sumę 34 tysięcy już przekroczył...
Reasumując. Kupować? Szaleńśtwo i bezmyślność. Czekać? A skąd pewność że w maju czy czerwcu nie będzie jeszcze drożej? No chyba, że czekać aż stanieje - do skutku, ale kto to wie, kiedy będzie?
kupuj teraz - maribor bardzo trafnie podsumował jaki będzie bieżący rok
tak naprawdę to skutków skoku walut to jeszcze nie widać - myślę, że w kwestii cen sprzętu jeszcze wszystko przed nami (tzn że będzie drożej ...)
sebekd90
03-03-2009, 22:05
Witam,
tez zakupilem 2 tygodnie temu D90 z 18-105 za 3650 i dwa dni pozniej podskoczyl na 3800.
Mysle zebys szybko poszukal i kupil jeszcze teraz.
Niska wartosc PLNa da sie w nastepnym czasie odczuc wszystkim.
D90 z tym objektywem kosztuje srednio np. w DE - 950 Euro ale i sa sklepy gdzie kosztuje 1100 Euro.
Wlasnie do takiego pulapu w przeliczeniu dojda ceny.
Na wzrost wartosci PLNa raczej bym nie liczyl
Ja jestem już w tym wieku, że nie mam czasu na czekanie - życie mi umyka!
Ja jestem już w tym wieku, że nie mam czasu na czekanie - życie mi umyka!
w zasadzie ta zasada odnosi sie do kazdego wieku i fajnie sie jej trzymac. przynajmniej probowac.
tomek 93
03-03-2009, 23:07
ja bym kupował.........
tzn na alledrogo widziałem dziś cenę 4200PLN za D90 z kitem, także sądzę, że już na dniach większość cen będzie właśnie na takim poziomie.....
moja sytuacja wyglądała tak: miałem kupić przed swietami (w proline 3199, ale mowie po nowym roku bedzie taniej, przychodzi styczeń a tu 3400 i nie chce spaść, nie mogąc się doczekać kupiłem za 3400 w polowie stycznia....
a co jest teraz każdy widzi i sądzę, że będzie kiepsko jeszcze bardziej
pozdrawiam
Krucafuks, miałem kupować przed sezonem ślubnym D300, ale sobie pomyślałem: poczekam do końca kwietnia... uuuu, co za błąd!
Wielbłąd!
Wiesz co? Kup używane D50 i używane szkiełko, pobaw się i poczekaj...
jak ktoś nie kupił w grudniu niech żałuje, i pluje sobie w brodę, bo myślał: "a święta to jest drogo, poczekam na pewno stanieje", g.wno prawda zdrożał i jeszcze ma zdrożeć w marcu, także jak ktoś myśli, że do lata stanieje to jest w błędzie. Pozdro dla naiwnych!!!
ja kupilem moje body d90 w lutym za 2.888 w fotojokerze, teraz jest tam za 3.400 a mysle, ze bedzie jeszcze gorzej
Jakie to szczęście, że nie posłuchałem otoczenia i gadania " poczekaj do świat, będą promocje ", albo " po nowym roku będzie na pewno taniej ". Kupiłem D300 pod sam koniec listopada 2008r za 4177zł. Teraz to bym miał d90 z kitem i kartę pamięci ;D. Nie mówię, że d90 jest zły ( żeby nie było :) )
Ja też myślę, że jeszcze długo ceny nie spadną. Nawet jak złotówka się umocni to wyższe marże zostaną - przynajmniej przez jakiś czas.
Jakiś tydzień temu udało mi się kupić Nikorra 50/1.8 za 439 zł kilka dni później w tym samym sklepie był za 519 zł.
jak ktoś nie kupił w grudniu niech żałuje, i pluje sobie w brodę, bo myślał: "a święta to jest drogo, poczekam na pewno stanieje", g.wno prawda zdrożał i jeszcze ma zdrożeć w marcu, także jak ktoś myśli, że do lata stanieje to jest w błędzie. Pozdro dla naiwnych!!!
to jest właśnie nakręcanie sprzedaży :) podkręcasz niezdrowo atmosferę i dajesz zarabiac kasiorę sklepom ;)
Mitkowski
04-03-2009, 01:24
Ceny nie tylko aparatów idą w górę. 50 f1,8 kosztuje już 450zł (w jednym sklepie!) W górę i to ostro poszła nawet cena SB 400. Jeszcze w pt była do dostania za 198zł teraz już kosztuje 298zł !!!
Nawet jak złotówka się umocni to wyższe marże zostaną - przynajmniej przez jakiś czas.
'akysz zly duchu', jak mawiala ta ognista czarodziejka z ksiezyca czy jak to bylo ;]
Trzy tygodnie temu jeździłem po sklepach chcąc kupić D60. Pytałem w hurtowni czy mogą mi sprowadzić. Czemu nie, ale już za 1740 pln. Za ten sam zestaw kitowy w sklepie dałem tego samego dnia 1499 pln - stówę i tak utargowałem :-D. Według mnie ceny cały czas będą iść do góry. Wszyscy będą się tłumaczyć kryzysem oczywiście. Więc według mnie jeśli jest okazja kupić dziś to należy to zrobić. I zgadzam się z tym, że nawet gdy ceny spadną w hurcie to marże w sklepach pozostaną dalej.
W/g zasady: ceny ida w górę, spada sprzedaż, a wtedy ceny ida w dol.:). Tylko tego czekania moze byc wiecej niz 3 miesiace. Tak do sierpnia :-D
Kupuj teraz...sprzęt droższy...wiadomo ze lepszy...jak kupisz w tej cenie co jest teraz. to będzie dzialal bezawaryjnie przez lata. :D
W/g zasady: ceny ida w górę, spada sprzedaż, a wtedy ceny ida w dol.:)\
Niestety to tak nie działa.
fotoprint
04-03-2009, 10:31
kupuj !!! - tak jak ktos napisał życie ucieka
Szybszy26
04-03-2009, 10:33
No nie wiem. Tu może jest mała różnica ale przy D700 cena wzrosłą o 2800zł wiec dziękuje za takie zakupy. Teraz jest droższy niż przy premierze. Jeśli masz czym robić zdjęcia to lepiej czekać. W końcu na pewno ceny spadną (tylko kiedy) . Choć by dla tego że wyjdą nowsze modele itd. Teraz to jest wyzysk w biały dzień. Świadomość że 2 miesiące temu kosztował wiele taniej nie pozwala mi dopuścić myśli że mogę kupić teraz.
Ja czekałem aż SB-600 będzie tańsza i fartem dopadłem za 800zł w saturnie, teraz cena 400zł większa.
Szaleństwo.
W vobisie zrezygnowałem z D90 za 2777zł po dwu dniach kosztował 3444zł dziś kosztuje 3299zł
Coś mi się wydaje że sprzedawcy wyczuli "boom" na kupowanie i żonglują cenami.
Coś mi się wydaje że sprzedawcy wyczuli "boom" na kupowanie i żonglują cenami.
trafiłeś w sedno...
Witam
A mnie troszke sie wydaje ze byc moze ceny sie normuja. Pamietam jak ja kupowalem swojego D80 to jego cena oscylowala w granicach 4,2 tys i to byla normalna cena 1-1,5 roku po jego premierze. D90 jak mozna przeczytac w postach powyzej po kilku miesiacach od premiery mozna bylo dostac za 2,8 tys .....
Nie zapominajmy iz kryzys jaki znaja zachodnie Panstwa takie jak UK w ktorym obecnie mieszkam Polska jeszcze nie zna i ma dopiero przyjsc. A tu w UK ceny sprzetu niestety winduja. Wlasnie Nikon wprowadzil nowy cennik z dniem 2 marca i ceny znow poszly do gory podejrzewam srednio bedzie to okolo 10%-15%. Oczywiscie tlumaczone to jest bardzo silnym jenem akurat w przypadku Nikona, ktory wiecznie silnym nie bedzie ale i zlotowka moim zdaniem ma jeszcze 'rezerwe' do stracenia na wartosci.
Reasumujac jesli chcesz focic a nie trzymac sprzet w szufladzie ja bym jendak kupowal.
Pozdrawiam,
Pawel
chmielo82
04-03-2009, 11:55
Trzy tygodnie temu jeździłem po sklepach chcąc kupić D60. Pytałem w hurtowni czy mogą mi sprowadzić. Czemu nie, ale już za 1740 pln. Za ten sam zestaw kitowy w sklepie dałem tego samego dnia 1499 pln - stówę i tak utargowałem :-D. Według mnie ceny cały czas będą iść do góry. Wszyscy będą się tłumaczyć kryzysem oczywiście. Więc według mnie jeśli jest okazja kupić dziś to należy to zrobić. I zgadzam się z tym, że nawet gdy ceny spadną w hurcie to marże w sklepach pozostaną dalej.
witam,
słuchaj też się zastanawiam między d60 , d80 a d200 i powiem ci że już blisko byłem zakupu d80 ale dowiedziałem się że od 6 marca w media będzie d60+obiektyw18-55 G II za 1280zł
teraz sam nie wiem brać bo d60 nie ma wbudowanego motorka do AF w korpusie ale w sumie większość obiektywów nowych ma układ w sobie..
pzdr,
piotr
Obawiam się że ta niestabilna sytuacja będzie jeszcze trwać długo - rok albo dłużej. Wciąż nie wiadomo, jaki będzie definitywny kurs wymiany złotego na euro i ta niepewność dopuszcza spore wahnięcia kursów i wysokie ceny sprzętu. Mówiło się o wymianie 4 złote za 1 euro ale nic pewnego. Mnie się udało - 10 grudnia 2008 nabyłem D 300 za jedyne 4 400 w Fotojoker a ile kosztuje teraz to widać, słychać i czuć.
napiszą Ci ze czeka.c... a za pol roku bedzie jeszcze więcej i co? kogo będziesz za to winił? nikt nie zna jednoznacznej odpowiedzi,
ja kupilem D300 za 4135 i się ciesze.... bo miałem czekać 'po świętach' sezon się skończy to stanieje... nic bardziej błędnego się okazało
Ja bym czekał i właśnie czekam na obniżke d90.
Bądz czekam na okazje D50 i kupie na przeczekanie. Potem sprzedam z niewielką stratą pędziesiątke i kupie moze D90 -chyba że piędziesiątką mi sie spodoba i troche pofoce. Ale to w trakcie wyjdzie .
Tobie tez tak radze
Pawełfoto
04-03-2009, 13:26
Witam.
Też stoję przed podobnym dylematem, w grudniu była promocja w MM z Lublina D90 + 18-55 było za 2.899zł chciałem kupić, ale myślę sobie poczekam, to była zła decyzja. Teraz taki zestaw kosztuje prawie 3.5 tyś.
Chciałem poczekać bo bardziej mnie interesowało samo body (wiem, obiektyw mogłem sprzedać), obiektywy posiadam i całe dodatkowe akcesorium systemu, poza tym aparat potrzebuje dopiero tak na początek maja więc i to był argument z przeczekaniem.
Naprawdę jednak martwi mnie fakt że D90 to obecnie najbardziej awaryjna lustrzanka, to był właśnie priorytetowy powód z przeczekaniem i oceną sytuacji w nadchodzącym czasie, cena gra tutaj jakby druga rolę, choć nie ukrywam że też mam ograniczony budżet. Bardzo dużo foce na różnych imprezach i nie wyobrażam sobie jakiegoś "error" w czasie pracy a potem bujać się z pseudo serwisem . Liczę że Nikon wreszcie coś z tym zrobi, choć szczerze mówiąc są to pewnie złudne nadzieje, tak czy siak jeszcze sobie poczekam. jeśli chodzi o ceny to pewnie dużo się tutaj nie zmieni, może troszkę jeszcze pójdą w górę ale wyrokować ile nie radze nikomu, bo nikt, nawet najwięksi analitycy boja się wybiegać w przyszłość na tydzień:). teraz czy później to indywidualna decyzja, fakt jest taki że aparat do użytku czysto amatorskiego trzeba kupować kiedy jest najtaniej.
Pozdrawiam.
wiecie co zaraz będzie? scalą nam ten wątek z innym, słynnym już o cenach i podwyżkach d700 ;)
A mnie troszke sie wydaje ze byc moze ceny sie normuja. Pamietam jak ja kupowalem swojego D80 to jego cena oscylowala w granicach 4,2 tys i to byla normalna cena 1-1,5 roku po jego premierze. D90 jak mozna przeczytac w postach powyzej po kilku miesiacach od premiery mozna bylo dostac za 2,8 tys .....
MSRP D80 -> 1000$ -> poczatek sprzedazy 08.2006 -> cena po kursie $ z dnia 1.08.2006 -> 3088PLN
MSRP D90 -> 1000$ -> poczatek sprzedazy 08.2008 -> cena po kursie $ z dnia 1.08.2008 -> 2066PLN
odpisuje na 1 post autora:
Ja bym nie czekał. Miesiąc temu musiałem kupic D300 z gripem i jakimś szkiełkiem i mogłem czekać, szukać lepszej oferty ale stwierdziłem że nie ma sensu i zakupiłem D300 z mb-d10 i 50/1.8 w FJ za okolo 5600pln....
Dzieki temu że nie czekałem udało mi się zachować na oko jakieś 1000pln :> Gdybym czekał z tydzień czy dwa to na 99% zapłaciłbym za samo body z 5-5,5 tyś
woytekrk
04-03-2009, 15:47
Ostatnio z ciekawości sprawdziłem ile d90 z kitem kosztuje w sklepie, w którym kupowałem na początku stycznia... 3999 zł! Kupiłem za 3299 szok!
Ostatnio z ciekawości sprawdziłem ile d90 z kitem kosztuje w sklepie, w którym kupowałem na początku stycznia... 3999 zł! Kupiłem za 3299 szok!
Szok to jest cena SB-400 teraz :) Udało mi się ostatnią sztukę po 195zł w RamNet kupić, teraz już najtaniej na Ceneo to 299zł i dalej leci w górę...
fotojacek
04-03-2009, 16:26
KUPUJ!
W listopadzie byłem na spotkaniu z Canonem, Nikonem i Sony - kazdy sie chwalił swoimi cackami, podpytywałem jak bedą się kształtowały ceny Canon milczał natomiast chłopacy z Sonego i Nikona mówli że na świeta to dokładnie nie wiedzą jak polski rynek będzie wygladal ale napewni będą podwyżki w 2009 rzędu 15-30%. Mówili kupuj jak najszybciej i nie patrz że premiera, że w nowym bedzie taniej bo nie będze a jak się boisz kupić odrazu ze soft bedzie jeszcze nie tak to zawsze są aktualizacje tego. No i nie posłuchałem i żałuję.
Te podwyżki o których mówili miały wyjśc w Japonii - żółci poprostu zapowiedzieli juz wtedy że ceny w yenach w2009 będą stopniowo rosły - co widać już teraz po cenniku na stronie nikona (właśnie się zaczyna) - więc się sprawdza. To co dotychczas rosło wynika ze słabej złotówki - to jeszcze nie są japońskie podwyżki. A teraz sobie zobacz jak sie ma kurs yenów do euro i euro do złotego. Jak jeszcze japońce podniosą a podniosą to bedzie masakra. Radzę Ci kupić bo taniej to będzie ale chyba nie w tym roku.
Kraftsman
04-03-2009, 16:42
Nigdy na nic nie czekam jeśli nie muszę. Życie ucieka, zdjęcia uciekają.
winterfresh74
04-03-2009, 16:58
Miałem ten sam dylemat na początku lutego kiedy ceny zaczynały szaleć. Też się zastanawiałem i też słyszałem że czekać bo to przejściowe. Wychodzę z założenia że należy cieszyć się życiem i jednak poszedłem po sprzęt. W sklepie pomyślałem sobie że skoro ma wszystko zdrożeć to kupię jeszcze więcej :) i tak kupiłem D300+35/2+85 wszystko po starych cenach. Sam się do tej pory zastanawiam dlaczego sklep nie podniósł cen tych produktów, nawet jeżeli miał je jeszcze ze starej dostawy. Teraz patrząc na cenę puszki okazuje się ze obiektywy dostałem prawie gratis.
WEDŁUG MNIE GDYBYM BYŁ NA TWOIM MIEJSCU TO BYM KUPOWAŁ I CIESZYŁ SIĘ ROBIENIEM ZDJĘĆ.
MSRP D80 -> 1000$ -> poczatek sprzedazy 08.2006 -> cena po kursie $ z dnia 1.08.2006 -> 3088PLN
MSRP D90 -> 1000$ -> poczatek sprzedazy 08.2008 -> cena po kursie $ z dnia 1.08.2008 -> 2066PLN
To sa ceny zza oceanu ?? Czy kiedykolwiek D90 kosztowalo w PL - 2066PLN ... chociazby netto ....
POzdrawiam,
Pawel
W górę i to ostro poszła nawet cena SB 400. Jeszcze w pt była do dostania za 198zł teraz już kosztuje 298zł !!!
cena na te lampe byla bardzo niska w porownaniu do jej cen na swiecie. szczesciarzem ten kto kupil za 200zl bo za miesiac pewnie nie dostanie sie jej ponizej 350zl. to sie niestety odnosi do calego sprzetu foto. mialem brac Sigme 500/4,5 w euro rtv agd jak byla za 14900zl w promocji 30x0% ale nie zdazylem... teraz jej cena podchodzi pod 20 tys.
jmarcinkowski
04-03-2009, 17:24
cena na te lampe byla bardzo niska w porownaniu do jej cen na swiecie. szczesciarzem ten kto kupil za 200zl bo za miesiac pewnie nie dostanie sie jej ponizej 350zl.
No to, to jeszcze byłaby cena do przeżycia ... W Toruniu, w jednym ze sklepów fotograficznych cena SB-400 już teraz osiągnęła 599 zł :? a sprzedawca ze stoickim spokojem poinformował mnie, że to jeszcze jest okazja, bo za kilka dni podnoszą cenę o 20% .... Jestem w szoku ....
No to, to jeszcze byłaby cena do przeżycia ... W Toruniu, w jednym ze sklepów fotograficznych cena SB-400 już teraz osiągnęła 599 zł
i mysle, ze to bedzie srednia cena na te lampe w okolicach lata. smutne, ale prawdziwe bo to jeszcze nie koniec podwyzek sprzetu foto. w wielu przypadkach nawet nie osiagnelismy jeszcze cen obowiazujacych w reszcie Europy.
kazujaman
04-03-2009, 17:55
No to, to jeszcze byłaby cena do przeżycia ... W Toruniu, w jednym ze sklepów fotograficznych cena SB-400 już teraz osiągnęła 599 zł :? a sprzedawca ze stoickim spokojem poinformował mnie, że to jeszcze jest okazja, bo za kilka dni podnoszą cenę o 20% .... Jestem w szoku ....
No to fajnie, tylko że już cena 599,- jest wzięta z kosmosu: http://www.ceneo.pl/382975
;]
Co do meritum sprawy, to chyba jasne, że jak ktoś nie ma sprzętu, a bardzo chce mieć, to niech się szarpnie i kupi ;) Przy czym naprawdę warto poprzebierać w używanym sprzęcie, bo on też wbrew pozorom zdjęcia robi ;) Ja osobiście zamierzam się okopać na z góry upatrzonych pozycjach i przeczekać efekt spekulacyjny, co nie znaczy, że jak mnie nie przyprze, to nie kupię tego, co mi akurat będzie potrzebne, a na co mnie w danej chwili stać. Jeżeli chodzi o ceny, to cofnęliśmy się o jakieś 2 lata wstecz, wtedy nowe D80 kosztowało mniej więcej tyle ile teraz nowe D90 - więc dobrze nie jest, ale pamiętajmy, że rozpaskudził nas silny złoty ;]
velaskez
04-03-2009, 18:38
To sa ceny zza oceanu ?? Czy kiedykolwiek D90 kosztowalo w PL - 2066PLN ... chociazby netto ....
POzdrawiam,
Pawel
Taaa...do USA przyjechałem w sierpniu i żałuję że nie kupiłem N24-70/2.8 bo w przeliczeniu na polskie nówki były po 3000zł:twisted:
W Polsce nigdy D90 tyle nie kosztowało. Zdaje się, że startowało od 2800? 3k?
Skoro w dolarach, to wiadomo chyba skad. Tak samo D80 nie kosztowalo w Polsce w chwili startu 3k PLN.
grimoald
05-03-2009, 17:02
Nie czekaj, nie bedzie obnizek.
cypherdid
05-03-2009, 17:30
Jak ktoś chce kupić to niech nie klika w pierwszym lepszym sklepie gdzie taniej...Najpierw zadzwońcie upewnić się czy mają na stanie sprzęt w tej cenie która jest na WWW. Sigma podnosi ceny, Tamron podrożał już 2x w tym roku (i pewnie jeszcze pójdzie w górę), Nikon też jeszcze pójdzie w górę...więc po co czekać? Ktoś będzie czekał - to nie znajdzie sprzętu, tak jak teraz bardzo ciężko znaleźć 14-24/2.8.
Szkiełka najlepiej kupować na allegro na aukcjach sklepowych czy ProCentrum - często coś dodają np. przesyłkę, filtr itp...A i jest pełne prawo - tak jak kupionego na stronie sklepu.
SlaWasII
05-03-2009, 17:39
3mam kciuki za rząd i liczę na obniżki cen albo wzrost zarobków. ;)
Niedługo mają usztywnić kurs ojro... skończą się spekulacje i ponad dwudziestoprocentowe skoki cen sprzętu... :mrgreen:
A poważnie, to nie mam złudzeń. Właśnie mówią w TV, że w Anglii zaczęli dodrukowywać pieniądze... Znowu zacznie szarpać giełdą... :( Jak myślicie, jeśli Anglicy zyskają to kto straci?
Remoolus
05-03-2009, 17:44
Nie wiem co Ci podpowiedzieć. Jak ceny nie spadną to za chwilę znając Nikona wyjdzie nowszy model a d90 wycofają. A nowy znaczy droższy.
Ach...i nie wiem dlaczego zamierzasz inwestować w d90. Aż tak zależy Ci na LiveView i średniej jakości filmikach? Wolałbym na Twoim miejscu wydać kasę na D80 i dużo lepszy niż kitowy obiektyw.
p e t e r
05-03-2009, 17:52
Przy czym naprawdę warto poprzebierać w używanym sprzęcie, bo on też wbrew pozorom zdjęcia robi ;)
ot co! 2,5 tygodnia temu udało mi się kupić używaną SB-600 w bardzo dobrym stanie i po przeglądzie za 550 zł. Rynek wtórny naprawdę daje dużo możliwości, trzeba tylko dokładnie wszystko sprawdzić.
ceny nie spadną. w temacie kursu walut nic nie powinno się zmienic do połowy roku. najważniejszy jest USD bo to waluta rozliczeniowa wszystkich "producentów" (Chiny, Tajlandia, Malezja itd).
należy sie spodziewać dalszych podwyżek. mało tego, za pewien czas będziemy mieli deficyt sprzętu na rynku ponieważ przy wyższych cenach zakupu sprzedawcy będą mniej go zamawiać (oczekując mniejszego popytu z powodu wyższych cen). Mniejsza podaż = jeszcze wyższa cena.
Już teraz widać tą tendencję - na palcach jednej ręki mozna policzyć aukcje z D80 (gdzie miesiąc temu była ich cała strona). D80 zniknęło z Fotojokera, u mnie w Lublinie w hurtowni też ich nie ma i nie bedzie.
SlaWasII
05-03-2009, 22:01
D80 zniknęło z Fotojokera
Zniknęły też gazetki z cenami.
Nie wiem co Ci podpowiedzieć. Jak ceny nie spadną to za chwilę znając Nikona wyjdzie nowszy model a d90 wycofają. A nowy znaczy droższy.
Ach...i nie wiem dlaczego zamierzasz inwestować w d90. Aż tak zależy Ci na LiveView i średniej jakości filmikach? Wolałbym na Twoim miejscu wydać kasę na D80 i dużo lepszy niż kitowy obiektyw.
D90 to nie tylko LiveView i filmiki....to przedewszystkim inna matryca a co najwazniejsze lepsze "uzywalne" ISO.
dziękuję
o to ISO miedzy innymi mi chodzi,narazie poczekam bo z uwagi na natłok pracy robie i tak mało zdjęć
chyba ze się trafi D80 w przystępnej cenie to się skuszę
D90 to obecnie najbardziej awaryjna lustrzanka
potwierdzają to jakieś masowe obserwacje?
dziękuję
o to ISO miedzy innymi mi chodzi,narazie poczekam bo z uwagi na natłok pracy robie i tak mało zdjęć
chyba ze się trafi D80 w przystępnej cenie to się skuszę
pamietaj jeszcze, że D80 przepala na matrycowym i to strasznie :)
Pozdr.
Mariusz888
05-03-2009, 23:06
Nie wiem komu przepala na matrycowym bo mi nie - u mnie działa OK - no chyba że mamy totalnie białe np chmury w mega słoneczny dzień to jest możliwość przepalenia ale to przecież normalne... ;)
kazujaman
06-03-2009, 02:37
ceny nie spadną. w temacie kursu walut nic nie powinno się zmienic do połowy roku.
To jest zwykłe, niczym niepodparte wróżenie z fusów. Jeszcze niedawno 'specjaliści' w wielu firmach masowo wykupywali opcje walutowe, bo wg nich dolar i euro miały leżeć na 2pln/3.20pln, względnie jeszcze się pogrążać. Jak było naprawdę, wszyscy wiemy.
za pewien czas będziemy mieli deficyt sprzętu na rynku ponieważ przy wyższych cenach zakupu sprzedawcy będą mniej go zamawiać (oczekując mniejszego popytu z powodu wyższych cen). Mniejsza podaż = jeszcze wyższa cena.
Już teraz widać tą tendencję - na palcach jednej ręki mozna policzyć aukcje z D80 (gdzie miesiąc temu była ich cała strona). D80 zniknęło z Fotojokera, u mnie w Lublinie w hurtowni też ich nie ma i nie bedzie.
Akurat D80 ma prawo znikać ze sklepów z tej prostej przyczyny, że zaprzestano jego produkcji i wycofano z cennika.
Tak na marginesie, takie wzajemne nakręcanie się i sianie paniki naprawdę w niczym nie pomoże, bo nawet jak wszyscy się rzucimy do sklepów robić zapasy sprzętu, to ceny jeszcze bardziej pójdą do góry ;] Trzeba przeczekać, kupować tylko to, co naprawdę potrzebne, a nie wydawać pieniądze, żeby je wydać. Polować na rynku wtórnym. A nade wszystko robić zdjęcia zamiast dramatyzować na tematy, na które i tak nie mamy wpływu.
Mariusz888
06-03-2009, 12:06
Tak na marginesie, takie wzajemne nakręcanie się i sianie paniki naprawdę w niczym nie pomoże, bo nawet jak wszyscy się rzucimy do sklepów robić zapasy sprzętu, to ceny jeszcze bardziej pójdą do góry ;] Trzeba przeczekać, kupować tylko to, co naprawdę potrzebne, a nie wydawać pieniądze, żeby je wydać. Polować na rynku wtórnym. A nade wszystko robić zdjęcia zamiast dramatyzować na tematy, na które i tak nie mamy wpływu.
Nic dodać nic ująć :) sama prawda :) jak sprzedawcy mogą obniżyć ceny jak widzą jak ludzie się rzucają na sprzęt foto? Obserwuję to wszędzie włącznie z allegro to tam też cyrki się dzieją :D 2 miesiące temu nowe D300 4100 a wczoraj ktoś kupił używane za 5100 no sorry ale bez jaj - oblężenie jest takie i to sztucznie nakręcone "bo jutro będzie drożej" że sprzedawcy w życiu nie zejdą z cen nawet jak dolar i euro będą tasze niż były...
tomekk_gdy
06-03-2009, 12:08
Czekać czy kupować teraz ?
Bardzo dobre pytanie... obecnie mam D40 jednak w tamtym tygodniu postanowiłem zmienić BODY na D80 ( w D40 przeszkadzał mi brak śrubokręta ) ... cena za D80 była w miarę atrakcyjna - wynosiła PLN 1849,-
Udałem się dziś do sklepu i...
cena wzrosła do PLN 2249,-
Ręce człowiekowi opadają gdy dowiaduje się że oprócz wzrostu ceny, ilość nowych D80 jest ograniczona.
Cena w przeciągu 4 dni wzrosła o 400 złotych... ? szkoda tylko że pensje nie idą w górę.
wzajemne nakręcanie się i sianie paniki naprawdę w niczym nie pomoże.Trzeba przeczekać, kupować tylko to, co naprawdę potrzebne, a nie wydawać pieniądze, żeby je wydać. Polować na rynku wtórnym. A nade wszystko robić zdjęcia zamiast dramatyzować na tematy, na które i tak nie mamy wpływu.
sedno sprawy uchwycone i można tym zamknąc rozważania...
Wojtek Mąka
06-03-2009, 12:33
cena wzrosła do PLN 2249,-
Ręce człowiekowi opadają gdy dowiaduje się że oprócz wzrostu ceny, ilość nowych D80 jest ograniczona.
za samo body??? łokurde
sedno sprawy uchwycone i można tym zamknąc rozważania...
niby można, ale...
dawno nie obserwowałem cen i tego co sie dzieje,
kukłem jednak na allegro, i mam wrażenie, że w ceno-canonach dramatyzmu mniej,
moge sie mylić, bo rynku tak bardzo nie sledze, stąd pytam macie takie wrażenie?
d300 na alle juz 6199
kazujaman może fotograf ze mnie żaden, wróżyć też nie umiem ale zajmuję sie importem i mwięcej się orientuję. Masz sporo racji - przyznaję ale roztłumaczał nie będę bo to nic nie da i AŻ tak się nie znam , czas pokaże - ja jestem pesymistą/realistą bo z tego żyję (nie w branży foto) i naprawdę cieszyłbym się gdyby PLN sie umocnił - narazie nic tego nie zapowiada
to jest pewnego rodzaju sztuczne nakręcanie ale nikt tu nikogo nie ciśnie na robienie zapasów - wymieniamy poglądy i tyle.
może i pewni sprzedawcy podnosza ceny sprzętu mając stare zapasy ale to też ma swoje uzasadnienie (pokrętne ale jednak) - pamiętajcie, że za to co sprzedadzą muszą kupić następny towar, który w zakupie często kosztuje więcej niż "stara cena sprzedaży".
Mariusz888 - to żadne cyrki ... to ekonomia - dwa miesiące to długo. Pewnie że nie zejdą z cen tak samo jak nie podnosili cen przy każdym ruchu waluty - PLN osłabia się od pół roku a ceny rosną od mwięcej miesiąca - to o co chodzi ???
Zastanawiam się czy wszyscy by byli tacy mądrzy jakby to wasze firmy były na łasce par PLN/USD PLN/EUR ...
tomekk_gdy
06-03-2009, 13:07
Pracuje w firmie spedycyjnej, obsługuje import z dalekiego wschodu - jedno pewne, od listopada tamtego roku import produktów do kraju spadł o jakieś 30 - 40 % ( tyle wychodzi z moich obliczeń i z informacji które uzyskuję od swoich stałych klientów ).
Zdaję sobie sprawę z faktu że obecnie importerzy nie mają łatwego życia... wysoki kurs dolara i słaba złotówka w ogromnym stopniu wpłynęły na obecna sytuację na rynku...
a nawiązując do fotografii, na allegro znajduje się jedna aukcja KUP TERAZ na której za body D80 wołają PLN 2 399,- .... boli to portfel który wie że tydzień temu ta sama firma wystawiała ten sprzęt za PLN 300,- taniej.
co do canonów to sytuacja jest podobna... ceny poszły w górę - wiem bo od dwóch miesięcy śledzę dokładnie ceny.
Podsumowując kupujmy to co naprawdę jest nam niezbędne i udajmy się do szefów po podwyżki ;)
Pozdrawiam
co do canonów to sytuacja jest podobna... ceny poszły w górę - wiem bo od dwóch miesięcy śledzę dokładnie ceny.
thx
Mariusz888
06-03-2009, 17:06
xxxam - mi chodzi o sztuczne nakręcanie popytu a nie o waluty takie czy inne :) wszyscy tutaj mówimy "no to teraz stare puszki też jednak zaczną robić zdjęcia" i inne tego typu ale np na allegro takiego rozsądku nie widać... tam są jednak dosłownie cyrki (dalej będę obstawał tutaj za tym słowem) bo skoro mamy kryzys, ludzie tracą pracę i na prawdę w pewnych grupach społecznych nie ma lekko to jeśli chodzi o sprzedaż foto ludzie się o ten sprzęt biją... bo jak inaczej nazwać to że ktoś nie kupił wtedy nówki za 4100 a teraz spokojnie wyciąga 5100 ;) ja nie jestem żadnym pasjonatem ekonomii ani znawcą - ja tylko obserwuję co się dzieje ;)
kazujaman
06-03-2009, 17:13
kazujaman może fotograf ze mnie żaden, wróżyć też nie umiem ale zajmuję sie importem i mwięcej się orientuję. Masz sporo racji - przyznaję ale roztłumaczał nie będę bo to nic nie da i AŻ tak się nie znam , czas pokaże - ja jestem pesymistą/realistą bo z tego żyję (nie w branży foto) i naprawdę cieszyłbym się gdyby PLN sie umocnił - narazie nic tego nie zapowiada
To oczywiste, że w takiej sytuacji rozważasz najgorsze scenariusze - ja się jednak upieram, że analogiczną sytuację przerabialiśmy już w sierpniu 2008 z dolarem - kantory sprzedawały nawet w promocji po 1.99pln i wtedy też nikomu się nawet nie marzyło, że odbije tak do góry ;] (notabene szkoda, gdyby człowiek wiedział, to miałby teraz 50% czystego zysku ;]) Przypomnę, że był to okres, kiedy nawet US raperzy w swoich teledyskach epatowali nas walizami pełnymi euro, miast dolarów, i niektórzy uznali to za ostateczną zagładę symbolu $ ;]
może i pewni sprzedawcy podnosza ceny sprzętu mając stare zapasy ale to też ma swoje uzasadnienie (pokrętne ale jednak) - pamiętajcie, że za to co sprzedadzą muszą kupić następny towar, który w zakupie często kosztuje więcej niż "stara cena sprzedaży".
Przyznam, że nie znajduję innej przyczyny, dlaczego D80 z dość atrakcyjnego poziomu 1800pln poszybowało na 2000-2200pln ;] Jak dobrze poszukać w sklepach netowych, to znajdzie sie takie za 1999pln.
Zastanawiam się czy wszyscy by byli tacy mądrzy jakby to wasze firmy były na łasce par PLN/USD PLN/EUR
Nie wiem co bym zrobił, specjalistą w tej dziedzinie nie jestem, ale to, co zrobili ludzie, którzy specjalistami ponoć są, jest dość przerażające: http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.php?id_news=31872
Tutaj masz gotową instrukcję, jak doprowadzić chyba najlepiej prosperującą stocznię w Polsce pod ścianę ;]
Jak widać, wszystko sprowadza się do jednego - błędnych prognoz co do zachowania się rynku walutowego nawet w niedalekiej przyszłości, na co jeszcze nakłada się pazerność na oszczędności (bezpłatne opcje walutowe) i najwyraźniej brak wyobraźni/nieznajomość terminu 'asymetryczność' ;]
A poza tym wszystkim, to starajmy się być optymistami mimo wszystko, na takich Węgrzech ludzie maja większe problemy niż wzrost cen lustrzanek i obiektywów do tychże.
SlaWasII
06-03-2009, 18:05
Przyznam, że nie znajduję innej przyczyny, dlaczego D80 z dość atrakcyjnego poziomu 1800pln poszybowało na 2000-2200pln ;]
Wszystko poszybowało o ok. 20%
Poza tym, Najkon nie planuje na tej półce żadnej nowinki. D80 przestali produkować, a numerki się jakby kończyły... ;) Jaki będzie następny? D80x, D90x...
Jaki będzie następny? D80x, D90x...
Nie będzie następnego ;)
kazujaman
06-03-2009, 18:21
Wszystko poszybowało o ok. 20%
Poza tym, Najkon nie planuje na tej półce żadnej nowinki. D80 przestali produkować, a numerki się jakby kończyły... ;) Jaki będzie następny? D80x, D90x...
No ale chwila moment - poszybowało 20% w nowych cennikach, w których D80 już nie figuruje. Czyli wychodzi na to, że to sprzedawcy mieli porobione zapasy tego modelu i stwierdzili, że jak wszytko +20% to wszystko ;] takie przynajmniej odnoszę wrażenie, ale mogę się oczywiście mylić. Czy nie planują żadnego następcy D90, to wcale nie jest takie pewne, jeżeli wyjdzie, to też wiadomo mniej więcej kiedy - wystarczy prześledzić wcześniejsze premiery. Póki co, o ile mnie pamięć nie zawodzi, były ploty o D5000, czyli następcy D60.
SlaWasII
06-03-2009, 20:12
były ploty o D5000, czyli następcy D60.
I do której półki go przypisać? Taż to będzie jakieś Dxxxx?!
jak kupowałem swój korpus d80 około 2 tygodnie temu to poinformowano mnie w sklepie że to ostatni egzemplarz w starej cenie, i że może jeszcze 5 sztuk dostana ale będą już sporo droższe bo to ostatnie dostępne sztuki na magazynach no i złotówka się osłabiła
właśnie kazujaman ... w sierpni wszyscy spece i wróżbici walutowi mówili "nie kupować, pod koniec roku będzie po 1,80" i dlatego teraz Pawlak odkręca umowy opcji walutowych (tak naprawde to odkręca bo pewnie paru ziomków albo ktoś z rodziny umoczył - ale to inna historia :) )
nie to że robie z tego tragedie narodową (tak jak mój wspólnik notabene) - poprostu jest czas ciężki i trzeba sie przyczaić, podnieść ceny delikatnie i nastawic na przetrwanie
dla mnie to nawet lepiej jak USD kosztuje 3 z hakiem - nie dość, że jest to uczciwa cena dolara to jeszcze ogranicza mi konkurencję :) Najważniejsze, żeby waluta była stabilna a nie skakała o 20 gr w przeciągu dnia
A z Węgrami też są jaja - od kiedy Donek odciął złotówke od forinta (że to niby ten sam koszyk ale u nich syf jest gorszy) - widełki się rozjechały i teraz banki zaczynają spekulować właśnie na parze PLN/forint
No ale dosyć tego ekonomicznego bełkotu (chyba że ktoś zadzwoni do mnie za godzine i powie o czym ja tu pisze :-D) - wróćmy do sprzętu:
D80 poszło w górę bo:
1. to dobra pucha jest
2. podaż spada a zainteresowanie duże
3. bo trzeba coś zarobić puki można
Mariusz888 - allegro to burdel jakich mało, jak to powiedział pewien rycerz Jedi "największa zbieranina szumowin i mentów w Galaktyce" (z wyjątkiem tej garstki naprawdę uczciwych i profesjonalnych sprzedawców) - więc na próżno szukac tam rozsądku. Rzygać mi sie chce jak widzę co wyprawiają ci "internet biznesmeni" z moimi produktami, a jak zauważyłeś w foto branży wcale nie jest lepiej.
Co do nowych modeli aparatów to wydaje mi się, że może być podobnie jak z samochodami - coraz wiecej nowych modeli kończy się na prototypach i nie jest produkowanych seryjnie.
Podsumowując : róbmy zdjecia, kupujmy to co konieczne albo/i używane, nie piszmy głupot na forum (tego sobie najbardziej życze) :)
Dziś zrobiłem rundkę po sklepach w szczecinie w poszukiwaniu jakies puszki dla mojej córy, zapałała miłością do fotografii i lepiej żeby ujeżdżała swoją puchę niż moją. Efekty to cena D 60 z kitem 18-55 VR cena od 1499 do 1899 zł brutto, D 40 z 18-55 VR i SB 400 1576 zł brutto i chyba te puche zakupię D 80 za 1859 zł niestety body był z 18-70 ale juz ktoś wymazał z ceny te szkiełko.
Tydzień temu w euro rtv zakupiłem ostatnią Sigmę 24-70/2.8 za 1579 dzis 2189 zł. Kończą się tanie klamoty ale można jeszcze coś trafić tylko trzeba poszukać więc jutro kapucha w garść i po D 80 zaginam jak ktoś z okolic potrzebuje info gdzie i za ile służę pomocą
SlaWasII
06-03-2009, 23:46
Właśnie przed chwilą wróciłem z zakupów w Auchan pod Rzeszowem. D80 było jeszcze po coś ok. 1890zł. Nie wiem, czy bym się zdecydował na zakup body w sklepie spożywczym...
hehe poproszę 2 kajzerki i d80 dobre ale cena normalna niecałe 2 tygodnie temu za tyle kupiłem swój
i jeszcze ze dwa słoiki 24-70 po 3,99 kg :)
Zapakować do siateczki :mrgreen:
a tak na marginesie to wątpie żeby sprzęt w sieci oszołom, desco czy inny karfor miał inne warunki gwarancyjne czy klamoty były sprawne inaczej. Kontraktuja iles tam sprzętu takiego i iles takiego więc kilka kilogramów lustrzanki też wezmą i popchną przy okazji. na otwarcie oszołoma w szczecinie były sony A200 z kitem za 990 zł warto zaglądać co mają na wagę ;)
SlaWasII
07-03-2009, 00:48
a tak na marginesie to wątpie żeby sprzęt w sieci oszołom, desco czy inny karfor miał inne warunki gwarancyjne czy klamoty były sprawne inaczej.
Polo, niby racja. Jednak w mojej firmie serwisowaliśmy kiedyś sprzęt znanej marki, sprzedawany w spożywczych marketach. Tragedia! Całymi wagonami znosili ten złom. Nie jest to regułą ale niesmak pozostał. Mam uraz. :shock:
Dodam, że nie były to aparaty fotograficzne. A kontrakt, wiadomo, został zerwany.
za pewne sprzęt rtv i agd ? to ścierwo 1 wody znajomy ma serwis tego czegoś i niema czasu sie po jajkach podrapać bo wagonami toto zjeżdża :). czasem znajomi się ze mnie śmieją bo czasem jak mi śie tropiciel włączy potrafie pół województwa zjechać i kupic coś za "grosze" z końcówki serii czy też ostatnią sztukę. swoje d300 kupiłem rok temu (kwiecień) za 3900 brutto z kartą, torbą i 15-55 vr a wtedy kosztował tyle co teraz 5500-6000. Moim zdaniem ma sens kupić puszkę nawet w biedronce jeżeli kasa jest przyzwoita a gwarancja producenta jest zachowana. Czasem warto mieć kilka zetów przy zadku i skorzystać z okazji ;)
pozdrawiam a tak na marginesie paweł jestem witaj :)
SlaWasII
07-03-2009, 01:31
zapewne sprzęt rtv i agd?
Pudło.
Z resztą mogę się zgodzić.
fotojacek
07-03-2009, 02:54
No i co z tego ? Nic z tego ni wynika
Po kiego grzyba wstawiasz kursy jak były niskie? Przelicz po dzsiejszym
To juz przeszłośc liczy sie to co jest teraz i bedzie jutro